un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce să plătești amenzile în monede este o prostie

18 Dec 2014  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Din când în când aud de câte unul care plătește ceva la stat (amendă, taxe, impozite) în monede. Multe monede, pungi întregi, astfel încât să blocheze activitatea la respectivul ghișeu în semn de protest. Vai ce șmecher este el! Să dăm share repede!

Toată acțiunea este o mare prostie.

Hai să analizăm cine are de pierdut aici.

1. Cel care plătește.
Pentru că, evident, trebuie întâi să facă rost de monedele respective.

Adică nu doar că pierzi bani, dar pierzi și timp mult mai mult pentru a strânge acei bani. Bravo, ai gândit-o bine pe asta!

2. Cei aflați în spatele lui la coada de plată.
Ăia ce vină au? Sunt oameni care, ca și omul cu monedele, sunt acolo împotriva dorinței lor, că nu-i face nimănui plăcere să plătească taxe sau amezi. Unii s-au învoit de la muncă în acea dimineață, alții pierd masa de prânz, alții întârzie acasă pentru a sta la ghișeul respectiv.

Și în fața lor este unul care vrea să plătească în monede, așa că le scoate pe rând, le numără, se grupează pe fișicuri, se renumără, se face scandal, se înjură de mame, se bagă carne acolo unde trebuie.

Mai mult, programul de lucru are și el ore bine definite. La ora închiderii s-a tras oblonul și gata, cei de la coadă care n-au apucat să plătească trebuie să revină în altă zi, iar angajații statului pleacă acasă. Așa că din cauza celui cu monede mai puțini oameni apucă să plătească în acea zi.

3. Casiera care încasează banii.
În principiu, nu-i vina ei că ai luat tu amendă, că judecătorul n-a admis contestația, că Ponta a scumpit impozitele. Casierul are o singură treabă acolo, să ia banii de la tine și să-ți dea chitanță.

Îi ia și în monede, că tot bani sunt, dar îi irosești de pomană timpul și te răzbuni pe cine nu trebuie. Cum vă spuneam mai sus, la ora 18 se termină programul și lumea pleacă acasă, deci dacă într-o zi casierul ia bani de la 200 de oameni cu bancnote și carduri sau de la 100 de oameni pentru că unul a venit cu monede și a pierdut jumătate de zi cu el, situația este aceeași pentru respectivul angajat. Poate chiar e mai simplu.

Uneori oamenii aflați într-o situația defavorabilă lor, dar pe care nu o mai pot schimba, aleg să protesteze prin tot felul de mijloace hilare, să irosească timp și mai mult cu astfel de acțiuni inutile, să se plângă pe net, să comenteze pe orice blog le iese în cale, să amenințe cu CEDO șamd. Uneori trebuie să înțelegi că situația este definitivă și mai bine nu pierzi timp suplimentar cu ea.
Punguta cu doi bani

    14 comentarii

  1. Amenzile vin foarte rar pe nedrept, daca ai ceva de reprosat depui contestatie.

    Treaba cu monezile am vazut-o ok cand s-a facut protest la benzinarii si se adunau zeci de masini sa bage de 5 lei.

      (Citează)

  2. putin off topic …. Wradu ai postat la un moment dat ceva despre o folie electrica pentru geamuri , care se fac opace la apasarea unui buton ! ai vreo idee am cautat peste tot !

      (Citează)

  3. Plata amenzilor in monede este de preferat a se face pe loc, direct la politest. Daca te opresc si iti dua amenda, sunt OBLIGATI ca la cererea ta sa scoata chitantierul si sa incaseze amenda.
    Nu sta nimeni in spatele tau si mai mult de atat, il faci pe boschetarul care te-a luat pentru 11 km la ora in afara localitatii sa se agite; LEGAL :)

      (Citează)

  4. “alții pierde masa”

      (Citează)

  5. Mai nou monedele nu se mai numara. Se cantaresc. Cu conditia sa aiba in dotare aparatele respective, bineinteles :)

      (Citează)

  6. Stii ca in UK/Anglia un individ si-a luat amenda pentru asta?

    Aparent la ei plata in monezi e considerata “legal tender” doar pana la o anumita suma(ex: 5 lire in monezi de 10 pence). Daca depaseste acea valoare, esti pasibil de amenda.

      (Citează)

  7. “alții pierde masa de prânz” ….

      (Citează)

  8. Eu la fancurier pregatesc pentru nelivrea coletului astazi 101.46 lei in marunti :) ca sa ii dau motiv de ce sa intarzie ca de smecherasi ce e!!!!!!!!

      (Citează)

  9. @HeavyD Asa, aratale cine-i bosu. Ai prins ideea articolului.

      (Citează)

  10. @Daniel

    Eu am prins idea articolului si ii mare magarie sa faci chesti de gen dar dupa nenumarate reclamati depuse tot mai smecher si mai smecher ii curierul. hai sa fac primul pas ca sa stie cu cine are de facut…

      (Citează)

  11. Bravo, shefu, descarca-te pe agariciul care si asa are masina umpluta cu colete 50% peste capacitatea lui de livrare.

    De fapt stai! Cred ca asta este chiar motivul pentru care tie ti-a intarziat pachetul. Fiecare inteligent dinaintea ta s-o fi gandit sa plateasca el in monede sa faca pe justitiarul.

    Daca vrei sa protestezi fata de Fan Curier, alege barem o varianta sa ii atinga pe superiori, nu pe amaratul care iti plimba tie coletul.

      (Citează)

  12. ~Uneori trebuie să înțelegi că situația este definitivă și mai bine nu pierzi timp suplimentar cu ea.
    sfatul tau, de a nu protesta chiar daca sortii iti sunt impotriva, nu cumva e, in esenta, capul plecat sabia nu-l taie?
    sau te referi la faza cu capra vecinului? > pt ca eu sunt pentru moartea caprei vecinului.. daca sufera si vecinul din cauza incompetentei LOR, eu, prin actiunea mea hilara uneori, poate te conving, vecine, sa mi te alaturi.
    poate schimbam ceva, ca #numaipot cu atitudinea asta de- lasă așa, nu fă valuri

      (Citează)

  13. Dar daca ii spun vanzatorului de la magazin sa nu-mi mai dea guma sau bomboane la supra-pret in loc de rest (deh, unde-i rost de evaziune fiscala nu exista POS sau daca exista e mereu stricat) si el insista, sa-i fac un bine acum de sarbatori, sa cumpar toate cele pentru cheful de revelion cu monezile stranse in ultimii 5 ani – un bidon de 5 litri de apa plin cu monede de 1-5-10 bani ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus