un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ghid de cumpărături pentru Black Friday

20 Nov 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

Spune-ți părerea

Iată un mic ghid de cumpărături pentru Black Friday, ca să vedeți cum trebuie gândită această zi și cum să profitați de diversele oferte.

În primul rând, dacă nu aveți deja cont pe magazinele ce vă trezesc interesul, mergeți acum și faceți unul. Găsiți mai jos, dar și în articolul mare, lista magazinelor ce-au anunțat reduceri bune de Black Friday.

Apoi, hai să trecem la diversele categorii de cumpărături ce pot fi făcute acum.

1. Produsele de care chiar aveți nevoie acum.

Probabil că aveți o listă cu ce vă trebuie. Eu, de exemplu, voi lua frigider și cuptor cu gaz, pândesc un Kindle ieftin pentru cineva, am auzit că va fi Gear Fit la eMAG la 299 lei.

Important este să nu vă cramponați pe un anumit model deoarece sunt mici șanse să-l găsiți fix pe acela la reduceri mari. Vă trebuie o mașină de spălat? Stabiliți câteva specificații minime ce trebuie respectate și un buget maxim și apoi cumpărați ce se încadrează în aceste condiții, chiar dacă nu fix modelul care acum două săptămâni v-a plăcut într-un magazin. Black Friday este ziua când se fac compromisuri la alegeri în schimbul unor oferte foarte bune.

2. Produse de care nu aveți nevoie urgentă, dar mai bine profitați acum de oferte.

Dacă știți că veți avea nevoie de ele până la urmă, mai bine luați-le acum, dacă aveți bani, profitând de ofertele zilei.

Poate fi un nou televizor. Stați cu ochii pe cratițe de calitate și alte ustensile de-ale casei. Anul trecut am luat un cuțit bun de bucătărie la reducere mare, cuțit pe care la prețul întreg n-aș fi dat bani. Stau cu ochii și după un obiectiv ultra-wide, ceva gen 12mm. Dacă apare ceva bun, profit de ocazie.

Tot la această categorie se încadrează produsele consumabile, din care oricum luați periodic, iar un mic stoc făcut cu ocazia BF nu strică la casa omului. Mă refer la scutece, cartușe de imprimantă, ștergătoare, un set de anvelope de vară, o lopată de zăpadă, o placă video mai bună șamd.

3. Cărți, albume foto, ghiduri de călătorie.

Nu mă refer în special la literatură, deși puteți profita de Black Friday pentru a cumpăra cărți sau serii de cărți ceva mai scumpe în mod uzual, precum Game of Thrones.

Eu de Black Friday mă uit cu atenție prin selecția de cărți mai scumpe, în special acele albume sau ghiduri tipărite pe hârtie de calitate, cu fotografii foarte bune. Pot fi cărți de gastronomie, arhitectură americană, cărți despre avioane de vânătoare, 1000 de locuri de vizitat în lume, Castelele Europei șamd.

Acum doi ani am cumpărat astfel două cărți de Istoria Ilustrată a Războiului, foarte bune, la jumătate din prețul lor normal. Le răsfoiesc cu plăcere.

O astfel de carte poate fi și un cadou frumos de Crăciun, așa că mai bine o cumpărați de acum.

4. Produse bune de cumpărat doar pentru că sunt ieftine.

Fiți atenți și după baterii externe, poate un router portabil, o lanternă bună, electrocasnice mărunte (sandwich maker, storcător de citrice sămd – chestii care nu sunt indispensabile, dar la un preț mic nu veți regreta că le-ați cumpărat, chiar dacă le folosiți rar), SSD-uri, mai multă memorie RAM, un hard disk extern pentru backupul fotografiilor din concediu șamd.

5. Cadouri pentru Crăciun.

Mai avem o lună până la Crăciun, dar de ce să nu cumpărați de acum cadouri pentru toată familia?

Poate că cel mic vrea o tabletă – acum e ieftină. Sunt reduceri la parfumuri, cosmetice, haine pentru ambele sexe și de la branduri mari.

Mergeți în vizită la cineva? Cumpărați de acum jucării, cărți și alte produse.

Naște cineva în februarie? Mai bine luați de acum o jucărie sau scutece (cică e cadou bun), decât în ianuarie. Sunt multe magazine care vând inclusiv mobilă și decorațiuni.

LISTA MAGAZINELOR CU OFERTE DE BLACK FRIDAY

IT&C ȘI ELECTROCASNICE
Magazin Data Observații
logo_emag / eMAG 21 noiembrie Magazinul principal de urmărit de BF. Au promis reduceri de până la 75% la IT, telefoane mobile, foto, electrocasnice și climatizare, produse de îngrijire personală și cosmetice, cărţi, jucării, produse pentru casă şi grădină, auto, articole sportive și inclusiv 50 de mașini, plus o altă surpriză de proporții.
logo_pc_garage / PC Garage 21 noiembrie PC Garage va avea reduceri mari la componente și sisteme, tablete, televizoare, laptopuri și multe altele. Nu uitați de campania lor “cumpără la preț de Black Friday” prin care oferă price-protection.
logo_domo / ITgalaxy 21 noiembrie Magazin cu peste 30.000 de produse acoperind o gama larga a segmentelor IT, multimedia, entertaiment, gaming, telecomunicatii si solutii de securitate
logo_evomag / Evomag 21-23 noiembrie “o ofertă de peste 20.000 de produse care vor face obiectul unor reduceri semnificative, de până la 75%. Cele mai mari reduceri vor fi la echipamente electrocasnice şi la produse de îngrijire personală, laptopuri, telefoane mobile, imprimante, tablete, televizoare, echipamente de reţelistică şi componente pentru PC”
logo_f64 / F64 Studio 21 noiembrie Aparate foto, obiective, accesorii, tablete și telefoane pe cel mai mare magazin foto/video din această zonă a Europei.
logo_flanco / Flanco 21 noiembrie 400.000 de produse în stoc, reduceri mari la electrocasnice și IT, se va putea comanda și online. O mare parte din oferta lor corespunde cu cea eMAG, așa că dacă nu apucați acolo un produs, încercați pe Flanco.
logo_marketonline / Marketonline 21-23 noiembrie IT și electrocasnice pe unul dintre magazinele cu vechime.
logo_avstore / AVstore 21 Un vechi magazin specializat pe echipamente audio de înaltă fidelitate, dar și TV, video, foto, IT, jocuri și electrocasnice. Câteva exemple de reduceri găsiți pe zoso.ro
logo_altex / Altex 21 noiembrie Electrocasnice și IT, atât online cât și în magazinele fizice. Găsiți mai sus catalogul Altex.
logo_azerty / Azerty 21-23 noiembrie Azerty face parte din același grup ca și Marketonline
logo_sensodays / SensoDays 21-23 noiembrie Magazinul unui mare distribuitor IT&C în România, care recent a înglobat fostul Koyos și oferă reduceri la electrocasnice și IT, produse de îngrijire personală, decorațiuni, produse de casă, baie, bucătărie.
logo_vonmag / VonMag 21-28 noiembrie Echipamente de supraveghere video, sisteme de alarma , automatizari porti si usi de garaj, sisteme interfonie si solutii pentru control acces si control rond
logo_gsmnet / GSMnet 21 noiembrie Magazin de accesorii și componente pentru telefoane.
logo_falcon / Falcon Electronics 21 noiembrie Reduceri de până la 50% la produse JVC, Parrot, Sony, Kicker, Navon si Cobra.
logo_sigmanet / SigmaNET 21-23 noiembrie “reduceri de pana la 40% la calculatoare si componente. Vor fi in oferta routere, switch-uri, HDD-uri, placi video si placi de baza”
logo_utok / UTOK 21-23 noiembrie UTOK vinde tablete, telefoane și accesorii sub brand propriu, iar de Black Friday promite reduceri la toate categoriile.
logo_orange / Orange 21 noiembrie, ora 10 Reduceri la telefoane, tablete, accesorii și diverse gadgeturi.
logo_telekom / Telekom Romania 21-23 noiembrie oferte promoționale, vouchere pentru cei ce se abonează la diverse pachete.
logo_clickshop / Clickshop 21-23 noiembrie Magazinul operatorului Telekom Romania, vând produse electro-IT și îngrijire personală.
logo_germanos / Germanos 21-23 noiembrie Accesorii pentru telefoane și alte produse IT&C.
logo_mxshop 21 noiembrie Camere GoPro, drone, alte electronice și echipamente cu reduceri de 50%
APARATE FOTO, OBIECTIVE ȘI ACCESORII FOTOGRAFIE
Magazin Data Observații
logo_f64 / F64 Studio 21 noiembrie Aparate foto, obiective, accesorii, tablete și telefoane pe cel mai mare magazin foto/video din această zonă a Europei.
logo_yellowstore / Yellow Store 21-23 noiembrie Magazin cu aparate și obiective Nikon și diverse accesorii foto.
CĂRȚI
Magazin Data Observații
logo_emag / eMAG 21 noiembrie eMAG vinde cărți din mai multe surse. Nu vă gândiți numai la literatură, acum este cel mai bun moment pentru a cumpăra cărți scumpe precum compilații inedite cu multe fotografii, cărți de călătorie, gastronomie, arhitectură sau istorie la un preț foarte scăzut.
logo_elefant / Elefant 21-28 noiembrie Elefant a avut o creștere de 250% în fiecare an, fiind acum un mare mall online. Categoria Cărți rămâne în continuare cea mai vizitată, dar intrați la ei și pentru jucării, decorațiuni, ceasuri, fashion, articole pentru casă și vor avea chiar și IT&C în ofertă.
logo_libris / Libris 21 noiembrie Libris este unul dintre cei mai mari vânzători de cărți din România, având foarte multe titluri din toate categoriile în ofertă.
“Peste 100.000 de titluri vor beneficia de prețuri promoționale în campania Black Friday 2014. 25.000 de titluri în limba română și 95.000 de titluri în limba engleză vor avea reduceri de până la 90%. Cea mai atractivă grupă va fi, evident, cea cu reduceri cuprinse între 50% – 90% pentru care Libris.ro a pregătit un stoc de 30.000 de cărți.”
logo_nemira / Nemira 21 noiembrie Una dintre cele mai mari edituri de la noi, celebră pentru seriile SF și fantasy precum Game of Thromes, Jocurile foamei șamd.
HAINE ȘI ACCESORII
Magazin Data Observații
logo_fashion_days / Fashion Days 21-23 noiembrie, ora 0 Discounturi care ajung până la 90% la sute de mii de articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii atât pentru bărbați, cât și pentru femei sau copii. În ofertă se vor regăsi branduri renumite și apreciate la nivel internațional precum: Calvin Klein, United Colors of Benetton, Just Cavalli, Esprit, Pepe Jeans, Guess, Nike, Triumph, Puma, Converse, Ray Ban, Love Moschino, Only, Vero Moda, Desigual, Jack&Jones, Timberland, Napapijri și multe altele.
logo_zorilestore / ZorileStore 21-23 noiembrie încălțăminte și haine sport, în special Puma și branduri asemănătoare.
logo_declub/ DeClub 21 noiembrie Rochii sexy, poșete, jeans, costume de crăciunițe și accesorii. Magazinul a avut o creștere imensă în ultima perioadă.
logo_originals / Originals 21-23 și 28-30 noiembrie Campania Black Friday organizata in acest an de Originals va oferi clientilor sai produse de incaltaminte, imbracaminte si accesorii de la cele mai renumite branduri aflate in portofoliu – Nike, adidas, Puma, Le Coq Sportif, Ecko Unlimited, Reebok șamd – cu reduceri de pana la 90%.
logo_tu / Tu.ro în fiecare zi au reduceri la altă culoare Tricouri amuzante, hanorace și cadouri. Miercuri au reducere la tricourile roșii, joi la cele albastre, vineri la cele negre.
logo_sevensins / SevenSins 21-23 noiembrie Un site mare și cunoscut ce vinde lenjerie sexy, corsete, costume de baie, haine și accesorii. NSFW!
“Sute de articole de lenjerie intima, haine si accesorii provocatoare vor avea reduceri cuprinse intre 10% si 70%. Am introdus cinci furnizori noi in site: Anita Berg, cu produse din latex natural, Lolitta si 7Heaven pentru materiale tip second-skin, Avanua cu lenjeriile colorate atragatoare, Chilirose si Jamais Vecu.”
logo_laredoute / La Redoute 21-23 noiembrie Magazinul vinde haine și încălțăminte pentru bărbați, femei și copii, ceasuri și decorațiuni pentru casă. În campanie vor intra toate produsele din magazin și vor fi reduceri de până la 90%.
În plus, La Redoute oferă 30 de lei reducere pentru prima comanda (de minim 149lei), transport gratuit (pentru comenzi de minim 249 lei) și cadou un set de pat pentru fiecare comandă plasată (de minim 349 lei).
logo_zaza / Zaza Boutique 21 noiembrie – 1 dec Rochii, fuste, sacouri, cămăși, pantaloni, bluze, pulovere și poșete pentru femei. Promotia va include preturi reduse la noua colectie de fuste create exclusiv pentru Black Friday, pachete de produse, discounturi de pana la 50% la tinutele vedeta ale siteului si reduceri la gama de copii si jucarii handmade.
logo_otter / Otter 28-29 noiembrie Reduceri fixe la toate categoriile de produse
logo_ecco / Ecco Shoes 21-23 noiembrie Reduceri de pana la 50% la Incaltaminte femei, barbati, copii.
logo_matar / Matar 20-30 noiembrie Începe la ora 20 în data de 20 noiembrie și vor fi reduceri la pantofi, ghete, botine, cizme și sandale, plus produse bărbătești.
logo_kurtmann / Kurtmann 21 noiembrie, ora 4am, până pe 7 decembrie Kurtmann vinde haine de la branduri precum Bershka, Zara, Massimo Dutti și alte mărci cunoscute, iar acum promit reduceri la toate categoriile de produse din site, cu noi promoții adăugate pe parcursul zilelor.
logo_boutiquemall / Boutique Mall 21 noiembrie
logo_theiconic / The Iconic 21-23 și 28-30 noiembrie Magazinul vinde îmbrăcăminte, încălțăminte și diverse accesorii pentru bărbați și femei.
logo_rubyfashion / Ruby Fashion 21-23 și 28-30 noiembrie Reduceri de până la 75% la încălțăminte, îmbrăcăminte și accesorii pentru femei.
CEASURI
Magazin Data Observații
logo_watchshop / WatchShop.ro 21 noiembrie Ceasuri Swatch, Tissot, Festina, Atlantic, Police, Boss, Fossil, Casio, Sector șamd. Magazinul aparține de Evomag. Au și campanie de price-protection până atunci.
logo_topceas / TOPceas 21 noiembrie Ofertele la ceasuri încep dimineață la ora 9 și se anunță discount-uri de până la 70%.
logo_fashion_days / Fashion Days 21-23 noiembrie, ora 0 Fashion Days vinde și ceasuri de la diverse branduri, probabil vor fi în ofertă.
ARTICOLE SPORTIVE ȘI ACCESORII
Magazin Data Observații
logo_emag / eMAG 21 noiembrie eMAG vinde o colecție mare de articole sportive, haine, pantofi sport și accesorii pentru orice sport și orice tip de activitate.
logo_running-shop / Running Shop 21-30 noiembrie Magazinul va avea în ofertă peste 2000 produse la reduceri de pana la 70%.
logo_zuga / Zuga 21-23 noiembrie Zuga oferă peste 5000 produse de la branduri recunoscute la reduceri de pana la 70%
logo_sport-addict / Sport Addict 21-23 și 28-30 noiembrie Diverse categorii vor avea reduceri de până la 80%
JUCĂRII, HAINE ȘI ALTE ARTICOLE PENTRU COPII
Magazin Data Observații
logo_emag / eMAG 21 noiembrie eMAG vinde jucării de toate felurile, scutece și multe alte articole pentru copii.
logo_elefant / Elefant 21-28 noiembrie Elefant are în ofertă jucării pentru băieți și fete, LEGO, puzzle-uri, scutece, haine, accesorii și diverse alte tipuri de articole pentru copii.
logo_toyz / Toyz.ro 21-22 noiembrie Jucării de toate felurile
logo_noriel / Noriel 21 noiembrie Jucării de pluș, figurine, jocuri educative și multe alte articole pentru copii.
logo_3pitici / 3 Pitici 21 și 28 noiembrie Articole pentru camera copilului, haine, jucării, cărți, muzică și filme, articole pentru părinți.
logo_bestkids / Best Kids 21 noiembrie Articole pentru gravide și mămici, alimentație, igienă, jucării, haine, costume, produse pentru camera copilului.
logo_pantofioriveseli / Pantofiori veseli 21 noiembrie Toate felurile de pantofi, cizme și sandale pentru copii.
logo_educlass / Edu Class 21 noiembrie Jocuri educative, jucării, produse pentru bebeluși, costume.
logo_lindie / Lindie 21 noiembrie Toate tipurile de haine pentru copii de până la 14 ani.
DECORAȚIUNI ȘI ALTE ARTICOLE PENTRU CASĂ
Magazin Data Observații
logo_elefant / Elefant 21-28 noiembrie Elefant a avut o creștere de 250% în fiecare an, fiind acum un mare mall online. Categoria Cărți rămâne în continuare cea mai vizitată, dar intrați la ei și pentru jucării, decorațiuni, ceasuri, fashion, articole pentru casă și vor avea chiar și IT&C în ofertă.
logo_sensodays / SensoDays 21-23 noiembrie Magazinul unui mare distribuitor IT&C în România, care recent a înglobat fostul Koyos și oferă reduceri la electrocasnice și IT, produse de îngrijire personală, decorațiuni, produse de casă, baie, bucătărie.
logo_somproduct / SomProduct Saltele, perne și alte accesorii pentru un somn liniștit.
logo_ikea / IKEA 28-30 noiembrie Produsele vor fi afișate pe site
COSMETICE ȘI PARFUMURI – cadouri pentru Crăciun
Magazin Data Observații
logo_emag / eMAG 21 noiembrie eMAG vinde o colecție largă de parfumuri și cosmetice.
logo_giftexpert / Gift Expert 21-23 noiembrie, ora 0 La reducere se vor afla in special cele mai bine vandute produse pe www.cadouripentruea.ro si vor fi din categoriile cadouri spa, ceaiuri si accesorii pentru servirea ceaiului, parfumuri pentru camera si lumanari parfumate. Le primiți gata ambalate și gata pentru a fi oferite cadou.
logo_sensodays / SensoDays 21-23 noiembrie SensoDays va vinde și cosmetice și parfumuri.
logo_triodeluxe / TrioDeluxe 21-23 noiembrie “reduceri la toate produsele de pana la 40%”
logo_zzv / ZZV 21-23 noiembrie “discounturi de pana la 80% la marea majoritate a produselor”
MÂNCARE, DELICATESE ȘI PRODUSE BIO
Magazin Data Observații
logo_carrefour / Carrefour Online 19-23 noiembrie Reduceri la diverse produse.
logo_oalacubunatati / OALA CU BUNĂTĂȚI 21 noiembrie Mâncare gătită pe comandă și livrată a doua zi, în cantitate mare (“la oală”, 6-10 porții), foarte bună pentru familii mari, pentru cei ce vor să mănânce 2-3 zile sau pentru o mică petrecere. Am scris aici despre mâncarea lor, vă mai recomand și mazărea cu pui, supa de pui cu găluște, șnițele, fasole cu ciolan.
logo-vegis / VEGIS 21 noiembrie, ora 8 Vegis va avea reduceri de până la 60%. Magazinul vinde produse bio: ceaiuri, remedii naturiste, suplimente alimentare, cosmetice, detergenți, produse de slăbire șamd.
logo_eubio / EU BIO 21-23 noiembrie Un alt magazin cu produse bio, iar reducerile promise sunt de până la 50%.

Problema prețurilor umflate

Pentru mine nu este o problemă, cel puțin nu una cu care să-mi pierd timpul.

De exemplu eu caut un frigider, cuptor, plită. Știu cam ce vreau, știu cam cât costă ce-mi doresc, cunosc piața. Dacă astăzi se scumpesc doar pentru ca mâine la Black Friday reducerea să pară și mai mare, chiar nu-mi pasă, câtă vreme prețul final la care cumpăr este mult sub cel uzual, anterior.

Nu cumpărați produse doar pentru că reducerea afișată este mare, ci cumpărați-le pentru că aveți nevoie de ele!

De exemplu să zicem că vreți un DSLR nou. Costă 1.399 lei de obicei, iar cu o zi înainte magazinele îl scumpesc la 1.599 lei, gest urât. Dar dacă la Black Friday apare apoi la 899 lei, mai contează? Oricum îl luați mai ieftin decât orice preț anterior, ce contează că e o reducere de 500 de lei sau de 700 de lei? Este sub pretul uzual și tu oricum ieși în câștig.

Eu așa am gândit mereu. Iar acolo unde nu știu dinainte prețurile (gen decorațiuni, ustensile de bucătărie șamd), păi nu am decât să caut întâi pe price.ro să văd situația, iar dacă tot nu găsesc nimic mă gândesc eu singur dacă sunt sau nu dispus să dau pretul redus pe acel obiect sau nu. Chiar nu-mi pasă de la cât e reducerea!

Vă sfătuiesc să gândiți la fel, să gândiți orientat pe câștigul vostru și pe nevoile voastre, nu pe ce manevre fac magazinele.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus