un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tastatura SwiftKey este disponibilă pentru iPhone, dar nu include româna în această versiune

2 Oct 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

V-am spus că existau mai multe motive pentru care nu-mi plăceau deloc iPhone-urile. Dimensiunea ecranului era unul dintre ele, dar noile modele de 4,7 și 5,5 inchi rezolvă asta.

Tastatura de pe iPhone era un alt motiv, că pur și simplu nu mă descurcam cu ea și tastam foarte greu de câte ori eram nevoit să fac asta. Am fost fericit să aflu că există SwiftKey pentru iOS, aplicație care a fost descărcată de mai mult de un milion de ori în prima zi de la lansare.

Din păcate, am văzut-o recent rulând pe un iPhone și nu are suport pentru limba română. Versiunea de Android suportă vreo 30 de limbi și dialecte, inclusiv româna, cea de iOS doar vreo 5 limbi, cele de circulație mare. Totuși, stați cu ochii pe ea, ca poate vor adăuga și româna în viitor, moment când veți vedea de ce o susțin.

SwiftKey este printre primele aplicații pe care le instalez pe orice dispozitiv cu Android, fiind practic dependent de ea. Pe nici o altă tastatură nu scriu la fel de rapid și corect. Are desigur limba română, sugerează cuvintele cu diacritice, are un dicționar foarte bun și, mai important, sugerează nu doar cuvântul curent, ci și pe cel următor, învățând din ceea ce scrii.

De exemplu este suficient să-ți scrii o singură dată adresa pe undeva, că apoi SwiftKey îți va sugera pe rând fiecare cuvânt din ea odată ce scrii “strada”. Varianta de telefon pentru Android are și un layout foarte bun și pot fi activate și taste-săgeți pentru deplasarea cursorului în text. Include chiar și toate funcțiile swipe precum în tastatura Swype.

Link descărcare SwiftKey: iOS și Android. Aplicația este gratuită.

Acum că are ecran mare și tastatură, iPhone mai are de rezolvat doar câteva mici probleme pentru a fi o variantă pentru mine: să elimine iTunes din ecuație, să ofere widget-uri reale, să permită un multitasking mai normal, acces la fișiere, o cameră foto configurabilă și alte chestii minore. Lejer.

    14 comentarii

  1. FFS, inca nu inteleg cum naiba puteti face enunturi de genul “tastatura de iphone e-iCaca”. Sincer. Am 1.9m inaltime, 85 kg, o palma care se incadreaza la categoria mare spre imensa, degetul mare e de cel putin doua ori mai mare decit al oricarei 90% dintre persoanele de pe pamint. Astea fiind zise, tastatura mea favorita e cea de pe iphone. De ce? Pentru ca degetul meu mare poate scrie romane intregi fara sa fie nevoit sa corecteze prea des. Ghici ce se intimpla pe android? Cite ple,oo si alte minuni am trimis lumii, nici nu vreau sa ma gindesc. Da, cu tot cu swiftkey ala.
    Nu sint fan boy nici pe departe (de fapt ii urasc putin), dar daca e un lucru pe care apple l-a facut bine, ala e tastatura. Vrei nu vrei aia e cea mai buna tastatura. Acum nu ma crede pe cuvint. Intreaba oamenii mari cam ce parere au ei.

      (Citează)

    • Da, de asta trage lumea în draci alte tastaturi :P
      Mie îmi place să pot alege. Poate că vreau o tastatură cu alte butoane în ea sau particularizată.

      Cea mai mișto tastatură o aveam pe Windows Mobile 6, o făcuse un băiat care te lăsa inclusiv să faci butoane cu ce text vrei tu în ele. Aveam un buton care-mi scria direct adresa de email, făcusem alt buton care scria “.ro”.

        (Citează)

  2. Radu, nu stii tu ce este ala iPhone ;)

      (Citează)

  3. Eu zic sa facem un test, scriu mai repede si mai corect decat tine pe iPhone decat ai scrie tu pe orice Android cu orice aplicatie instalata.

      (Citează)

  4. dupa 3 ani de swiftkey, am renuntat la ea in favoarea tastaturii de pe telefonul lg. nu stiu cum naiba, dar ma inteleg de minune cu ea acum.

      (Citează)

    • @deplictis, @Yamasha: cea de pe LG G2 era aproape perfectă, dar nu mai știu ce nu-mi convenea la ea… cred că nu avea cifrele la îndemână sau semnele uzuale de punctuație. Am renunțat cu regret la ea, că mergea bine.

        (Citează)

  5. am folosit si testat toate tastaturile alea si nu imi place niciuna, chiar si cu romana instalata pe unele.

    de cand am iPhone mi-am salvat toate cuvintele cu cratima si multe alte scurtaturi gen mfm se transforma in “Multumesc foarte mult!” iar de atunci nu am nevoie de nimic mai mult de atat.

      (Citează)

  6. @deplictis am si eu 2 lg-uri si iti dau dreptate. Scriu mai repede cu cea a telefonului. Inainte foloseam si eu swiftkey.

      (Citează)

  7. Eu nu m-am înţeles de loc cu Swiftkey prima dată când am instalat-o (pe vremea când era contra cost). Anul ăsta am activat şi eu predicţia pe Note 3 şi mi se pare excelentă. Pe SGS 5 am instalat Swiftkey şi mi se pare că nu mă înţeleg cu ea la fel de bine cum mă înţeleg cu tastatura de la Samsung.

      (Citează)

  8. Salutare Radu,

    Sunt si eu un fan al acestei tastaturi, eu insa o folosesc pe android.
    Fiind multumit de Swiftkey, i-am adus la cunostinta unui coleg ce avea Iphone, disponibilitatea acestei tastaturi si pentru iOS, si i-am zis sa o incerce. A incercat instalarea ei, dar a fost intampinat de acel mesaj, cum ca dezvoltatorul aplicatiei ar putea avea acces la tot ce se va tasta dupa instalarea ei, la fel si la tot ce a fost tastat inainte.

    Cum a vazut acest mesaj, a renuntat la instalare.
    Ce parere ai despre acest mesaj, caci nu incurajeaza deloc testarea acestei tastaturi, si apoi daca vorbim de aceasta optiune ce permite inregistrarea a tot ce se tasteaza, este doar ca si o precautie pentru dezvoltator, sau se ascund si alte detalii in spatele acestui mesaj?

    Multumesc.

      (Citează)

    • Păi altfel cum să-ți prezică bine ceea ce scrii, dacă nu-i dai acces să rețînă ce-ai scris și să învețe de acolo frazele tale tipice?
      Mi se pare un drept absolut rezonabil de cerut. E ca și cum nu ai lăsa drept unei aplicații de cameră foto să acceseze cameră, că dacă-ți face poze pe ascuns.

      Eu i-am dat acces și la Facebook și la Twitter și la Gmail, să învețe și de acolo. Cu j’ de milioane de utilizatori pe Android și iOS, nu crezi că se prindea cineva până acum dacă îți furau datele?

        (Citează)

  9. După ce îți citește mesajele, după câteva zile în care o înveți niște cuvinte și expresii, devine o tastatură imbatabilă. Nu atât la viteza de scriere, dar și la corectitudine.
    Un mare plus este faptul că dicționarul în limba română se updatează constant.
    Nu îmi place că te forțează să folosești emoji, în loc să îți definești smiley-uri, și funcția de shortcut ca pe iPhone ar fi un plus.
    Overall… Prima aplicație pe care o instalez.

      (Citează)

  10. Am un iPad mini cu retina si are un imens bug swiftkey-ul pe el si anume pune cuvintele sugerate deasupra primului rand de litere. Cand apesi cuvantul se contorizeaza litera de sub cuvant si se adauga cuvantului. E absolut inutlizabila. Ce-i drept am un ios8 beta ca mi-a fost lene sa fac upgrade la varianta de productie, dar totusi…
    Pe Android tot swiftkey folosesc, dar ultimele versiuni mi se par ca merg din ce in ce mai greu, nu stiu de ce insista sa strice ceva misto. O folosesc pe Note 3, deci nu pe vreo prastie de 200 mHz ca sa aibe scuze.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus