un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review smartphone Kruger & Matz Live 2: surprinzător de bun

30 Oct 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

kruger&matz_live_2_lte_2
Am văzut prima oară telefoane marca Kruger & Matz la MWC Barcelona, unde aveau un stand, dar mi-au atras privirea mai degrabă căștile lor făcute cu lemn. Acum, însă, după intrarea oficială a acestui producător polonez pe piață românească, este timpul să discutăm despre telefoane.

Am primit de la ei pentru teste un telefon Live 2, cel pe care-l împing în față acum la vânzare. Este un model dual-SIM 3G cu specificațiile de mai jos, dar există pe piață și Live 2 LTE, model dual-SIM 4G.

Specificații Kruger & Matz Live 2 KM0410:

  • ecran 5 inchi, tehnologie IPS, rezoluție 720 x 1280 px
  • dual-SIM 3G, suportă 42 Mbps downlink
  • cameră foto 8 megapixeli în spate și 2 megapixeli în față
  • chipset Qualcomm MSM8212 quad-core la 1,2 GHz cu 1 GB memorie RAM
  • Wifi, GPS, Bluetooth
  • stocare internă 4 GB, slot microSD maxim 32 GB
  • baterie detașabilă 2500 mAh
  • Android 4.3
  • dimensiuni 140 x 70 x 8 mm, greutate 140 grame

Preț:

AMBALARE ȘI ACCESORII

Live 2 vine ambalat într-o cutie neagră, iar în ea găsești și cablul de date+încărcare și adaptorul de priză, plus un handsfree pe cablu. Căștile sunt unele normale pentru lobul urechii.

CONSTRUCȚIE

Telefonul este surprinzător de bine făcut și toți cei cărora l-am arătat au fost de aceeași părere. Carcasa este bine îmbinată și nu pare fragilă, iar capacul spate este bine prins de ea. Materialele sunt plăcute la atingere, nu flambează în nici un punct, nu scârțâie șamd.
kruger_matz_live_2_km0410_09kruger_matz_live_2_km0410_04

Partea frontală este neagră și fără ceva distinctiv. În partea de sus ai camera frontală și, bună idee, un flash frontal pentru selfie-uri mai bine. De asemenea, ecranul vine cu o folie deja lipită bine de tot pe el pentru protecție la zgârieturi – nu încercați să o dezlipiți crezând că este genul care trebuie scos la unboxing, cum am făcut eu, stricând-o într-un colț. Ecranul nu beneficiază de sticlă Gorilla, dar la 699 lei nu poți cere asta, nu?

kruger_matz_live_2_km0410_07kruger_matz_live_2_km0410_18

Butoanele de Android sunt sub ecran, capacitive, stilizate sub forma a două puncte și un cerc. Te prinzi tu că cel din dreapta are funcția Back.

Partea din spate este tot neagră, mată, dar cam atrage amprente și grăsimea de pe degete. Observați modulul foto plasat în colț și cu un foarte mic flash sub el, iar în partea de jos ai difuzorul extern.

kruger_matz_live_2_km0410_06kruger_matz_live_2_km0410_05

Lateralele sunt un pic rotunjite și telefonul stă foarte bine în mână, nu simți că te “zgârie” ca în cazul altor telefoane prea colțuroase. On/Off pe dreapta, volum pe stânga, jack-ul de căști și portul microUSB sunt sus.
kruger_matz_live_2_km0410_13kruger_matz_live_2_km0410_12
kruger_matz_live_2_km0410_11kruger_matz_live_2_km0410_10

Îl destupăm ca pe un pepene și vedem ce are sub capotă: un slot microSD și cele două sloturi microSIM. Bateria de 2500 mAh este detașabilă.
. B

În concluzie, nimic major de reproșat la acest capitol. Sigur, nu are Gorilla Glass și pe spate se cam cunosc urmele de degete, obligându-te să-l ștergi mai des, dar pentru un telefon de 699 lei acest Kruger & Matz Live 2 stă foarte bine.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Să încep cu ce-i bine: autonomia este foarte bună. Observați în imaginile de mai jos câteva cifre despre autonomie, dar pe scurt Live 2 este un telefon care te va ține două zile, adica o zi, o noapte și încă o zi. Pe mine m-a ținut chiar 38 de ore și încă avea 21% din baterie. Atenție, asta cu un singur SIM montat, cu două vei avea un consum un pic mai mare.

Ecranul este bunicel. Nu are unghiurile de vizibilitate și nici culorile unui Galaxy S5, dar nici nu mă pot plânge. Îți faci treaba cu el.

Ca performanță, chipset-ul este un Qualcomm, o asociere cu care cei de la Kruger & Matz se laudă în fața unor alți concurenți care apelează la chipset-uri Mediatek, de exemplu. Nu-i un Snapdragon nou, dar este stabil și autonomia obținută îmi spune că are un consum decent, ținut sub control.

În benchmark-urile uzuale verdictul a fost “Not too bad”:

  • AnTuTu 5.1 – 15.498 puncte
  • 3D Mark Ice Storm – 4069 puncte

Cu semnalul 3G n-am avut probleme, nici cu cel wireless, dar nu vă așteptați la performanțe excelente. În apeluri, vocea se auzea clar, nimic de reproșat. Speakerul extern, însă, este mai slab ca la alte telefoane. Am încercat să vorbesc în mașină cu telefonul prins în suport și abia auzeam ce mi se spune.

Stocarea internă de doar 4 GB este un pic problematică, unele aplicații nu vor să fie mutate pe cardul microSD sau oricum trebuie întâi instalate în memoria internă. Dacă vrei să instalezi un joc mare s-ar putea să descoperi că nu ai loc și trebuie să ștergi/muți temporar aplicații. Sper să dispară cât mai repede telefoanele cu doar 4 GB stocare integrată, Android-ul a depășit de mult această cerință.

Problema mare a telefonului, cam singura cu adevărat importantă, de altfel, este camera foto, care este dezamăgitoare. Observați mai jos imagini de test și problemele sunt următoarele:

  • gamă dinamică mică, obții o zonă neagră acolo unde alte telefoane surprind detalii și nuanțe, precum este cazul acelui gard viu într-o fotografie făcută, totuși, dimineața pe lumină
  • noaptea imaginile sunt întunecate, se văd doar luminile, și ai parte de mult blooming
  • în unele cadre calitatea detaliilor fine este slabă, fotografiile sunt foarte pixelate, de parcă senzorul ar fi de 5 megapixeli și îi faci apoi upscale la 8 megapixeli
  • flash-ul nu se reglează bine în funcție de condiții

De asemenea, interfața de fotografiere este greoaie, fiind cea de Android chior. Umbli prin 3 meniuri și apeși de 8 ori pe ecran ca să dezactivezi sau să activezi flash-ul. HDR-urile nu scot nici ele rezultate impresionante.
kruger_matz_live_2_km0410_sample_10kruger_matz_live_2_km0410_sample_11
kruger_matz_live_2_km0410_sample_17kruger_matz_live_2_km0410_sample_18

Camera frontală are însă flash propriu, care te ajută un pic la selfie-uri prin zone întunecate, de exemplu noaptea în club.

INTERFAȚĂ

Aici chiar nu sunt multe de spus. Telefonul rulează Android 4.3 când iese din cutie și are interfața clasică din Android, cu câteva elemente adăugate pentru a gestiona sistemul dual-SIM și doar vreo două aplicații suplimentare.

Cu două SIM-uri poți desigur să alegi care este cel principal și de pe care SIM se face traficul de date. Nici o surpriză aici.

Ca aplicație inclusă am găsit utilă Battery Guru făcută chiar de Qualcomm, o aplicație cu care mărești suplimentar autonomia telefonului prin configurarea detaliată a sincronizărilor și a unui orar de oprire a conexiunilor de date.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Autonomie foarte bună.
  • Calitate foarte satisfăcătoare a construcției.
  • Design plăcut.
  • Preț foarte bun.
  • Camera foto este de calitate slabă.
  • Difuzorul extern are un nivel sonor slab.

CONCLUZIE

Live 2 de la Kruger & Matz (și, sunt sigur, Live 2 LTE) s-a dovedit o surpriză foarte plăcută la multe capitole. Cu un design plăcut, o autonomie mare și o calitate mai mult decât satisfăcătoare a materialelor utilizate, acest model este, la 699 lei, o afacere bună. Camera foto este un punct slab, să știți dinainte asta.

Preț:

    9 comentarii

  1. Chiar eram curios daca bateria este detasabila.
    Totusi la 900 lei gases si LG G2 Mini. Asta stii daca are bateria detasabila?

      (Citează)

  2. …sau Moto G. Cum era luminozitatea la ecran cand ai facut pozele cu ecranul aprins? Pare cam slab din punctul asta de vedere. La soare nu stiu daca mai vezi ceva.

      (Citează)

    • @cartus: acolo am făcut eu fotografiile cu aparatul pus mai pe întunecat, ca să surprind bine culorile.
      Luminozitatea este satisfăcătoare. Se vede și în soare, dar la 699 lei nu te aștepta la performanță de One M8.

        (Citează)

  3. Foarte satisfacatoare ??

      (Citează)

  4. Nu stiu cine ti-a dat telefonul la test, dar imi place maxim ca au pus folie pe ecranul unui telefon de test care oricum costa 699 de lei.

    De-aia in unele poze pare ca ar avea probleme cu luminozitatea (nu ca oricum n-ar fi un ecran pilaf).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus