un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Presa fură cuvânt cu cuvânt fără nici o remușcare

20 Oct 2014  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Metropotam are o idee foarte bună: cumpără noile sandvișuri ale lui chef Florin Dumitrescu și le testează. Marfa este proastă, textul este foarte amuzant, fotografiile spun totul, articolul devine rapid viral.

Click fură total ideea lor, cumpără aceleași sandvișuri, le prezintă în același mod amuzant, terminând cu un redactor care le aruncă la gunoi. Ah, iar titlul este “EXCLUSIV…”
click_fura_metropotam

S-a făcut deja, băieți! Da, e bună ideea, are de toate în ea, vedete, mâncare, umor, mi-ar fi plăcut să o fi avut eu, dar au făcut-o alții și nu poți decât să le zici “bravo”. Faptul că cei de la Click copiază fără nici un pic de rușine ideea altora arată nu doar mârlănia din presă, nu doar criza puternică în care se află în continuare, ci și faptul că n-au nici o idee pentru a ieși din ea.

Vreți mai multe despre presa românească? După cum arată chiar Metropotam în follow-up, ziarele Evenimentul Zilei și Cancan, plus România TV, au preluat textul lor fără să precizeze sursa, fără să precizeze că măcar există un alt autor, chiar și nenumit, și au tăiat logo-ul Metropotam de pe fotografiile copiate.

Prin comparație, ce-a făcut Click devine super-ok, măcar au cheltuit 40 de lei pe trei sandvișuri și le-au fotografiat și au scris ceva de la zero.

Felicitări, presa română! Așa este în România când creezi ceva mișto, ți-l fură presa, adică cei cu cod deontologic și reguli editoriale și vorbe mari despre ce și cum se scrie la ziar, că doar este o facultate întreagă despre asta. Ți-l fură fără nici nici o mențiune sau remușcare, apoi se duce să ia salariul și să ceară bani de publicitate pentru asta.

    17 comentarii

  1. Articolul din Metropotam are un public … Click se adreseaza cu totul altui gen de cititor … celui care da click pe titlurile de tip “soc si groaza”

      (Citează)

  2. @petre: n-as face din Metropotam un etalon de etica profesionala, au uneori nista articole la nivel Click si chiar si mai rau.

      (Citează)

  3. @Radu: si tu dai link catre ei?

      (Citează)

  4. Presa a facut la fel cu articole despre Fabrica de tzepe, fosta discounturi. Cuvant cu cuvant.

      (Citează)

  5. @Petru: și dacă au alt public, nu pot preciza măcar de unde au avut ideea? Era greu să zică “uite ce-a făcut Metropotam, le-am cumpărat și noi și putem confirma”?

      (Citează)

  6. @stefan: este vorba despre furt și menționarea surselor, nu despre nivelul articolelor.

      (Citează)

  7. @tetele: nu poți vorbi doar cu descrieri. Un link nu înseamnă promovare, în contextul ăsta.

      (Citează)

  8. @Gaelex: nu mă mir, probabil că este o practică uzuală.

      (Citează)

  9. iar jegul de la metropotam scrie ca bloggerii au preluat fara sursa, dand link, desigur, spre rahatii de la realitatea si cancan.

      (Citează)

  10. Jeg e mama lu Arhi. Cu respect :)

      (Citează)

  11. E mediatizata treaba. Azi a spus “[…] Acum cateva zile am lansat pe piata prima linie de produse care imi poarta semnatura. Este un proiect muncit, in care m-am implicat foarte mult, pentru care am testat nenumarate retete de sandviciuri, dintre care doar 3 au ramas in picioare. E vorba de retete proprii, atent lucrate. De exemplu, am cautat la Tg. Mures un macelar care sa poata face jambon din carne 100%, fara resturi sau zgarciuri, am folosit o dulceata de ardei iute realizata in bucataria fabricii cu care colaborez. Sandviciurile mele sunt o alternativa pentru produsele care se gasesc deja la raft. Nu sunt combinatii de gusturi banale, am incercat sa inovez la acest capitol. Pana la urma gustul tine de fiecare, de exemplu mie nu-mi place gustul amar dat de andive sau radicchio. Poate ca altora le place. E un proiect in care cred si nu mi-as pune semnatura pe un produs doar ca sa-mi vad poza la raft.” Oricate ar pune in el, 13 lei e mult. Cu 13 lei iau o pizza mica si o cola. Nu intereseaza pe nimeni ca pune jambon pur in sandwich. Lumea se mai uita si la pret. Sa nu vorbim de calitate…Dezamagire.

      (Citează)

  12. Nu stiu daca e mult 13 lei sau daca romanii sunt saraci. As merge pe a doua varianta. Saraci, măcinați de invidie si carcotasi, cam asta suntem.

      (Citează)

  13. @nwradu: ideea, în noțiunea vastă și generală de idee, nu se fură și nu se copiază. Există patent, brevet și alte moduri în care îți poți proteja o idee, iar simpla publicare a ei nu este protejată. Orice idee ai tu, o pot prelua eu și pot deveni celebru. Și nu, nu mulțumită lui nwradu.
    Ai făcut ce a făcut și altul, dar spui că a făcut ăla mai întâi? serios? ce-i asta, proiect blogosferic? Înțeleg când treburile astea se discută în procese, pentru bani mulți, între diverse companii, dar ăla i-a furat ideea de a face ceva cu produsul x?

    În rest, legat de texte și link-uri, juridic nu e chiar așa simplu – ăla care a scris legea se gândea la lucrări și publicații, nu texte pe site-uri. Nu zic că e rău sau bine, dar un exemplu e plagiatul, noțiune pe care probabil 80% din popor nu o înțelege.

      (Citează)

  14. Retetele alea nenumarate erau 6, dupa cum povesteste prin alta parte.

      (Citează)

  15. Stevie von derr

    22/10/2014 la 1:38 AM

    @gigi – man, 13 lei nu e mult pentru un sandwich ? PENTRU DOUA CHIFLE anorexice? In Romania ?

    Pai scuza-ma coa’, da am mancat nenumarate sandwichuri din benzinarii ( a se citi dincolo de granita ) pe fuga, care costau 3-4 euro si aveau ingrediente din belsug. Rosii, branza, mezeluri,doua fire de salata, bagheta crocanta. Toate fresh, fara unghii uitate, fara cacaturi negre prin sandwich ( da, sunt paranoic, ma uit ) fiecare frumos aranjat ca fratele lui din vitrina.

    MI-e greu sa cred ca nimeni din staff-ul de productie nu i-a aratat de fapt cum arata produsul final. E fix afacerea aia de tip romanesc : Lasa-l ba, ca merge-asa. ‘s romani, nu au pretentii.

    Si vii mie si-mi oferi cacatul asta la 13 lei, care ar fi produs de un lache care facea teatru pe langa incepatori la tv, si imi explici ca el s-a dedicat foarte mult si probabil doar la pretul asta infim si-ar fi scos capac.

    p.s. – Radu, continua cu turul burgerilor, chiar e o chestie dubioasa dar atractiva :)). ca si mesele servite in avion.

      (Citează)

  16. Totul se fura in tara asta , presa de ce sa nu fure ? :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus