un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Odorizant monitorizat GPS

1 Oct 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

odorizant_gps

Acesta este un odorizant montat în toaleta de la mall-ul AFI și pe el scrie “Atenție, dispozitiv prevăzut cu sisteme de alarmă (GPS)“. Chestia asta m-a amuzat atât de tare încât l-am fotografiat acolo, în toaleta bărbaților, ceea ce ar fi arătat destul de bizar dacă n-aș fi fost singur.

Am lucrat o vreme cu sisteme de monitorizare GPS și știu cum funcționează acestea. Pentru a monitoriza un obiect prin GPS ai nevoie, evident, de un receiver GPS care costă câțiva cenți sau dolari, fiind acum banal de ieftin.

Problema apare, însă, când dispozitivul trebuie să și transmită cuiva poziția unde se află, că altfel nu rezolvi nimic. Dacă-ți fură cineva mașina, trebuie întâi ca sistemul de securitate al mașinii să-și dea seama unde se găsește, ceea ce face luând poziția prin GPS, și apoi să o comunice păgubitului sau unui dispecerat de monitorizare cu mesajul “m-a furat, sunt aici, vino și recuperează-mă!”.

Prin urmare, pe lângă componentele care determină poziția GPS mai trebuie integrate în aparat și:

  • un comunicator GSM, cea mai simplă metodă de a transmite de oriunde informații, indiferent dacă prin SMS sau trafic de date.
  • o cartelă de telefonie valabilă, plătită, activată.
  • baterie care să le alimenteze pe toate acestea câteva ore.
  • chipset cu microcontroller la care se conectează totul, că orice are nevoie de un procesor.
  • software-ul care gestionează totul, detectează când a fost furat, ia poziția GPS și o transmite periodic prin GSM către un dispecerat.

După cum vedeți, nu-i treabă simplă, iar problema se complică atunci când intervin în ecuație și redundanțe, software bine scris, hardware-ul necesar cu relee și antene șamd.

Acum, dacă cineva crede că acest odorizant are toate acestea în el, pe lângă șamponul plăcut mirositor cu care aruncă periodic în cameră, s-ar putea să aibă o surpriză. Sistemul de securitate ar fi mult mai scump decât odorizantul.

Cei de la mall au lipit niște autocolante pe odorizante și asta este singura lor protecție. Ar fi putut, la fel de bine, să lipească unele cu textul “atenție câine rău”.

Nu mai zic că CWS vinde acest odorizant, model Paradise AirControl, fără nici o mențiune că ar avea cel mai rudimentar sistem de securitate integrat (măcar un clopoțel care să tot sune în el, o alarmă ca de ceas din acela vechi, ceva), ci doar cu informația că-l poți particulariza în ce culoare vrei tu. Totuși, cine fură odorizante pentru spații publice? Ce faci, îți pui în casă unul? Ești hoț, dar vrei să miroasă frumos în baie? Le fură mall-ul concurent, ca să-ți saboteze afacerea făcându-ți toaletele împuțite?

Oarecum din același motiv este dificil să faci un tracker GPS pentru animale, ca să le găsești în caz că pierzi câinele sau pisica sau șoimul. GPS-ul este mic, dar se adaugă modemul 3G, antena, bateria și un design rezistent la apă și șocuri. Cât să țină și bateria aia? Ții minte ca întotdeauna înainte să ieși cu câinele afară să verifici să-i fie respectiva baterie încărcată?

    13 comentarii

  1. Poate a fost pus de cineva sa faca misto si nu neaparat cu “aprobarea” celor care administreaza Mall’ul.
    Desi asa cum spuneai tu o inscriptie cu “Atentie caine rau” cred ca era mai buna. :)

      (Citează)

  2. Radu, afișul ăla este lipit acolo pe principiul “Lacătul este pentru omul cinstit”. Cred ca ai auzit de această vorbă populară!

      (Citează)

  3. pentru voi este amuzant , pentru mine e trist ! La noi se fura orice e un hoby national .

      (Citează)

  4. Radu:Mini GSM AGPS Vehicle Tracking System PET GPS TRACKER for dogs,cats,pets
    http://www.aliexpress.com/item/Mini-GSM-AGPS-Vehicle-Tracking-System-PET-GPS-TRACKER-for-dogs-cats-pets/2042527485.html

    Sunt trackere si mai mici ca asta:)

      (Citează)

  5. e si la wc femeilor

      (Citează)

  6. si… l-ai luat acasa Radu?

      (Citează)

  7. Acest post nu are niciun rost atat timp cat nu vedem o dezmembrare a acestui echipament efectuata in sufrageria lui Radu.

      (Citează)

  8. Trebuia sa-l iei cu tine si sa-l desfaci.

    In magazinul Profi pana si gumele Orbit au marker din ala care bipăie când iesi din magazin.

      (Citează)

  9. Legat de subiectul tau si experienta pe care o ai in domeniul localizarii, dar citind de dimineata si articolul lui Cetin http://www.arhiblog.ro/pierdeti-copiii-magazinul-decathlon/, poate ar fi util un articol despre echipamente de localizat copii.
    Stiu ca parintii nostri nu au avut asa ceva cu noi si poate multi vor zice ca este o prostie. Dar daca putem evita fiorul acela rece de pe spate cand nu mai vedem copilul langa noi, de ce sa nu ne folosim de tehnologia existenta?

      (Citează)

    • @Crocodilul: da, le pui un Tin Tag la gât pentru magazine http://thetintag.com/
      Pentru localizare la distanță, le poți instala aplicații pe mobil, dacă au, sau există aparate numite Personal Tracker care arată unde e copilul. Din pâcate, cam trebuie reîncărcate zilnic.

        (Citează)

  10. De asemenea GPS-ul nu are semnal in interior.

      (Citează)

  11. mă gîndesc și la varianta ca “GPS” ar putea fi numele unei firme de pază…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus