un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Fotografii cu noul obiectiv 35mm/F1.8 Sony pentru mirrorless

16 Oct 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Înainte de plecarea în Turcia am făcut un efort și am cumpărat un al doilea obiectiv pentru mirrorless-ul meu Sony a6000 (are reducere 600 de lei până pe 19 octombrie, review), un Sony 35 mm cu deschidere F1.8.

Mi-am dorit dintotdeauna un obiectiv foarte luminos, în special pentru fotografia în lumină slabă sau noaptea, când un F1.8 (și, mai bine, un F1.4) îți permite să te lipsește de flash-ul ce uneori strică totul.

L-am cumpărat tot de la F64, unde, la ora 21 și ceva într-o zi de joi, am stat la o coadă de 8 persoane la ridicarea comenzilor, iar în fața mea cineva tocmai cumpărase un Nikon full-frame și două obiective pentru el.

Acest Sony 35mm/f1.8 este mic și ușor. Cu el montat pe aparat, a6000-ul devine insesizabil ca greutate și foarte ușor de manevrat. După vreo două luni de utilizare, îmi place atât de mult încât acum, alegând fotografiile de mai jos pentru articol, mi-am dat seama că jumătate din tot ce-am fotografiat de atunci este cu acest obiectiv.

Focalizează rapid, are o adâncime de câmp fantastică, iar în lumină slabă scoate fotografii excelente. Pot fotografia la F1.8 cu ISO 800 ceea ce la F3.5, cât are minim celălalt obiectiv (18-200mm) pe care-l am, aș fi fost silit la ISO 6400, diferența de calitate, mai ales în noapte, fiind imensă.

Adăugați la asta sistemul excelent de pe a6000 de reducere de zgomot prin fotografierea automată a mai multor cadre, o chestie care chiar funcționează foarte bine, și veți înțelege de ce sunt foarte mulțumit și vă recomand tuturor un obiectiv F1.8, mai ales în combinație cu acest mirrorless. Dacă nu mă credeți, puteți testa orice obiectiv la F64 în showroom (te lasă și să ieși afară cu el), cum am făcut și eu înainte să-l cumpăr.

Și sigur, adâncimea de câmp poate fi o problemă, dar nu când fotografiezi un peisaj sau clădiri sau când focalizezi exact pe ce vrei, după cum vedeți mai jos. De multe ori, este chiar un avantaj. Am avut pe vechiul DSLR un obiectiv 50mm, dar mi se părea prea îngust, pentru un portret trebuie să stau la 3 metri în spate; cu 35mm este altă viață și prind mult mai multe în cadru.

FOTOGRAFII ȘI OBSERVAȚII

Adâncimea de câmp pe F1.8 este impresionantă. La portrete trebuie să fii atent deoarece poți focaliza pe nas și ochii deja sunt un pic neclari, așa că de multe ori am comutat pe un F2.2 sau F2.5, unde oricum este și ceva mai sharp.
foto_obiectiv_sony_35mm_f18_01foto_obiectiv_sony_35mm_f18_02

Scoate frumos în evidență diverse produse prin defocalizarea fundalului.

Fotografii clare, fără zgomot, în noapte.

Excelent pentru a fotografia pisici!

Fotografii fără zgomot în lumină slabă.

Foarte bun pentru portrete!

Lumini multe și rapide, lasere în toate direcțiile oameni care dansează – uitați ce bine au ieșit fotografiile de mai jos. Undeva este inclusiv o domnișoară surprinsă în aer, în timp ce sare.

Bun și ziua pentru peisaje.

    15 comentarii

  1. Ultimele poze sunt din Barcelona?

      (Citează)

  2. Da. Din Barcelona.

      (Citează)

  3. Ultima ultima da, Herastrau + Sky Tower. Celelalte 3 probabil cum a zis mArius din Barcelona.

      (Citează)

  4. Pe site apare reducere de 300 lei ?

      (Citează)

  5. Radu, daca mai ai obiectivele vechi de la Canon, poti sa incerci sa le folosesti cu YONGNUO SMART ADAPTER EF-E MOUNT. E pe ebay la 60lire cu tot cu transport.

    Referitor la A6000, m-ar interesa sa aflu daca ai reusit sa-ti faci cont si sa downlodezi aplicatii pe el.

    Sunt cateva destul de interesante (Remote Control, Time-Lapse), insa eu nu am reusit, intrucat imi zice ca serviciul nu este disponibil in Romania.

      (Citează)

  6. @Dragos,

    E complicat rau cu aplicatiile, pentru ca sunt batuti in cap cei de la Sony.
    Intr-un final, mi-am facut un cont de US, am gasit pe un CG un tip care vindea carduri prepaid de US, si l-am atasat in cont.

    Altfel n-am reusit sa-i dau de cap, ptr ca la noi nu e suportat, iar daca faci cont de US nu te lasa sa folosesti card de RO.

      (Citează)

  7. @Dragos

    Scuze, am uitat sa mentionez, acum ca am testat-o, aplicatia de Timelapse e destul de greoaie. Mai degraba iti iei un trigger prin infrarosu si ai terminat cu problema.

      (Citează)

  8. @Dragos: eu aveam Pentax.

    N-am reușit cu aplicațiile. E cum spune Pyro, pe conturi de străinătate îți cere și card din acea țară. Apelez în curând la prieteni care stau în țări străine, să încerc cu Franța sau Germania.

    Dacă faci contul pe România, nici măcar nu mai poți intra în el, îți spune că nu e suportată această țară și nu te lasă să o schimbi.

      (Citează)

  9. Bună ziua! Am ajuns la blogul dvs căutând păreri despre sony a 6000 pe care doresc să îl cumpăr mâine. Dacă aveți timp, m-ar ajuta f mult o discuție cu dvs în alegerea obiectivelor. Sunt amator. Se pare că într-adevăr e un aparat bun, așa că sunt dispus să fac un efort financiar pentru al cumpăra și sper să mă țină. Voi folosi aparatul pentru:
    1. nevoi casnice în familie și cu familia
    2. Sunt profesor și am nevoie să pot face poze la unele activități pe care le fac cu copii pentru promovare. Poze în săli de clasă sau sală sportivă (unde nu am reușit să fac nimic cu fostul meu Nikon j1 din cauza zgomotului imens de imagine).
    3. Nici într-un caz în ultimul rând, iubesc f mult muntele, prin urmare ori de câte ori reușesc plec pe munte cu cortul în ture. Aici îmi place să fac poze de peisaj în care să se vadă cât mai mult (Wide), sau poze la câte o floare de aproape (crop), și rareori când prind câte ceva ce e departe să pot apropria și să iasă clar (nu ca și la Nikon, mișcate) (de exemplu o turmă de capre negre situate la 500m-1,5 km), sau lacuri glaciare aflate în vale iar noi suntem sus pe creastă și nu putem coborî la ele, etc.). Care credeți că e cel mai bun compromis calitate-preț, pentru ce am eu nevoie? Adică raport calitate-utilitate-preț cel mai convenabil în opinia dvs.
    Mulțumesc mult!

    O zi frumoasă în continuare, Dorin Buzgău, Arad.

      (Citează)

    • Cred că obiectivul de kit 16-50 e potrivit, iar pentru drumuri pe la munte n-ar strica și un 18-200 de la Sony sau Tamron, un zoom mai mare ajută mult în excursii.

      La 16 sau 18 mm sunt destul de wide aceste obiective. Pentru și mai larg deja intrăm în obiective specializate și nu cred că merită investiția.

        (Citează)

    • sunt derutat pt că am citit multe păreri negative pe marginea obiectivului de kit. Puteți să îmi dați un link la ceva poze făcute cu obiectivul kit? Mulțumesc mult!

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus