un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Este oficial, telefoanele mobile nu pun în pericol siguranța avioanelor

20 Oct 2014  ·

TEHNOLOGIE, TURISM  ·

6 comentarii

Agenția europeană pentru aviație a declarat recent în mod oficial că telefoanele mobile nu pun în pericol siguranța zborurilor și ar putea fi utilizate oricând în timpul cursei aeriene. Detalii pe Telegraph.

Depinde acum de fiecare linie aeriană în parte dacă va modifica regulile de la bordul avioanelor lor. Ca și acum, unele te lasă cu telefonul doar pe flight mode, unele îți cer să rămână închise pe toată durata zborului (oficial, că dacă te vede cineva ascultând muzică de pe telefon nu-ți spune nimic, câtă vreme îl ai pe flight mode), altele te lasă să-l utilizezi pe tot parcursul aterizării.

Eu sper ca regulile să nu se modifice. Sunt foarte mulțumit să-mi pot utiliza telefonul pe flight mode la bordul avioanelor – și atât. Nu vreau mai mult și iată de ce:

  1. zbori cu 800 km/h la o altitudine de 11 km. Șansa să prinzi rețeaua de telefonie la acea altitudine este mică și chiar dacă o faci, la acea viteză vei treci de la o celulă de telefonie la alta la un interval de câteva secunde. Practic, nu vei putea vorbi la telefon.
  2. asta nu-i va opri pe oameni să încerce. Telefoanele vor emite la maxim, încercând să găsească o rețea, ceea ce în cușca Faraday închisă pe care o reprezintă avionul n-ar fi tocmai bine. Radiațiile alea, mai ales la un zbor de câteva ore, se adună. În plus, bateria s-ar consuma rapid când telefoanele încearcă să găsească o rețea.
  3. la aterizare și decolare ar fi diverși care ar vorbi la telefon. Chiar nu vreau să-i aud povestind soților prin telefon că vânzătoare de la magazin n-a crezut că ele poartă mărimea S, deși mănâncă doar trei frunze de salată pe zi.

Apropo de linii aeriene, Lufthansa a urmat exemplul altor linii aeriene și a adăugat recent clasa Premium Economy, o clasă intermediară între cea Business și cea mai ieftină, Economy. Ai scaune mai mari, mai mult loc la picioare, ecran mai mare, priză șamd, pentru o mică diferență de preț. Chestia asta va fi disponibilă doar pe zborurile lungi, întâi urmând să fie modificată flota de Boeing 747 și apoi cea de Airbus-uri. Detalii găsiți aici.

A380-800_of_Lufthansa_in_Frankfurt_Germany_-_Aircraft_ground_handling_at_FRA_EDDF

    6 comentarii

  1. Dacă vreo linie aeriana va permite vorbitul la telefon…eu ii voi evita! Nu vreau să am ocazia să stau lângă vreo tanti care își permite să vorbească și o va face!
    Până acum am vazut wlan si roaming de date la bord. Și deși asta se poate traduce și ca voce, îți trebuie un pic de cunoștințe tehnice ca să o poți face. Sau o aplicație deșteaptă care sa compenseze delay-ul consistent care există.

    Dar da, e bine că e oficial ridicată restricția! Am intalnit des cazuri in care nu te mai deranjau că ai căștile pe urechi chiar daca oficial cereau ca telefonul sa fie inchis, iar kindle deja e permis cam peste tot.

      (Citează)

  2. Total de acord. E de 1000 de ori mai ok un zbor unde lumea nu vorbeste la telefon.
    Odata m-am intors in ro cu un lowcost, 2 randuri mai in spate de mine 3 co-nationali de-ai nostri, din _aceia_ .
    Au comandat in mai multe randuri whiky-uri (la sticlute din alea mici de ~40ml), s-au imbatat, faceau ca toti dracii, greu de descris ce era la gura lor…
    Nu vreau sa ma gandesc cum era daca puteau sa se apuce sa sune fiecare unde avea chef … :|

      (Citează)

  3. Legat de vorbit la telefon in timpul zborului, nici nu stiu cat te poti intelege de la zgomotul motoarelor. Chiar si daca vrei muzica, ai nevoie de niste casti intra auriculare bune sau ceva cu noise cancelling.

      (Citează)

  4. Ultima data WizzAir a cerut doar “mod avion”.

      (Citează)

  5. Un impediment ar putea fi costul. Daca ai curiozitatea sa verifici la Orange, roaming-ul in avion se taxeaza ca zona 6. Chiar mi-ar placea sa aud cocalarul purtand discutii banale cu 2,22 Euro minutul (fara TVA).

      (Citează)

  6. @nwradu:
    Despre utilizarea telefonelor (GSM) in avion.
    Era cunoscut de mai demult ca nu pun in pericol siguranta avioanelor (si poate acum a devenit “oficial”).
    Pe de alta parte parte utilizarea in zbor a telefonelor GSM pune in pericol siguranta retelelor de comunitatie in sine.
    Un telefon la o inalti,e de 10km este perfect capabil sa comunice cu o statie de la sol, si comunica relativ bine -voce si date – in acelasi timp comunicatia sa este simtita ca un bruiaj care face imposibila comunicatia cu altor telefoane alte statii de la sol situate la 10-15 km de prima si care folosesc aceleasi frecvente.
    Ca sa fac o analogie, daca vecinul are un router mai puternic pe canalul 6 o sa folosesc canalul 1 ca e mai departe si semnalul e “mai bun” Daca “vecinul” e deasupra la 8 km o sa blocheze canalul 6 pentru un intreg oras…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus