un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Două greșeli din campania lui Iohannis

21 Oct 2014  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Nu știu cine se ocupă de campania electrală a lui Iohannis, dar o greșește rău de tot la două aspecte.

BANNERELE ELECTORALE

Le vedeți prin tot orașul, dar v-ați uitat cu atenție la ele?
iohannis_dur

În acesta de mai sus, Iohannis parcă este profesorul acela urâcios care tocmai a țipat la tine “adu-mi ACUM tema să o văd!”. Degetul ce dă ordine, ca în portretele regale din vechime, și privirea aprigă mă fac să-mi fie teamă de Iohannis, nu să vreau să-l votez. Merg prin oraș și, când văd un astfel de poster, îmi șoptesc “aoleo, vă rog să mă iertați că am schimbat banda fără să semnalizez!”

Apoi este burta. Felul în care cade cravata conturează o posibilă burtă, urmăriți-o cu privirea. Culmea, Iohannis pare un om în formă fizică bună, arată bine pentru vârsta lui, dar aceasta fotografie nu este cea mai fericită. Aici este vina fotografului, care trebuia să-i spună să o sugă (așa se zice!), sau a graficianului care trebuia să o corecteze în Photoshop.

Eu nu sunt mare talent în Photoshop, nici măcar nu știu ce fac jumătate dintre unelte și mă lupt groaznic de fiecare dată cu programul, dar tot am auzit de Liquify (sau de Clone) și în 10 minute am modificat la repezeală fotografia. Acum nu mai are burtă.
iohannis_duriohannis_fara_burta

De cămașa cu mâneci prea largi nu zic mai multe, dar contribuie și ea la impresia de om gras.

Acum priviți chipul. Eu cred că Iohannis aici de fapt zâmbea. Mi se întâmplă și mie, am impresia că o să ies cu un rânjet pe față în fotografii, dar de fapt abia se vede un mic surâs. Din nou, fotograful trebuia să corecteze un pic aici lucrurile, candidații trebuie să aibă un zâmbet cald, un aspect care să genereze încredere, nu duritate, chiar dacă nu ne-ar strica un președinte mai dur. Citiți la Șuțu un mic ghid dubios pentru fotografie de candidat.
iohannis_protret

Restul bannerelor sunt la fel de neinspirate. Cel de mai jos înfățișează un text foarte mare, IOHANNIS, fără pic de margine pentru a-l face cu o clipă mai ușor de citit. Candidatul în sine este foarte mic și de nerecunoscut de la distanță pentru că au vrut să-l pună pe banner de la brâu în sus, iar “România lucrului bine făcut” este și mai mic scris.

ponta_iohannis_banner

Uitați-vă prin comparație la cel al lui Ponta, unde se cunoaște că PSD-ul probabil a angajat cea mai bună echipă, iar ceilalți ce-au găsit în piață. Ponta nu doar că are vreo 5 tipuri diferite de bannere electorale, plus imagini idilice cu România, dar cel de mai jos are un layout foarte simplu și eficient: mutra candidatului este mare, numele său este și mai mare, plus ce vrea de la noi (“președinte”), apoi vine sigla partidului, mare și ea, ba chiar a mai fost loc pentru câteva motive românești pe margine. Parcă e un header de site, cu logo și banner.

ponta_banner

Sigur, nici al lui Ponta nu este cel mai bun banner. Omul este mai negricios la ten, o chestie care ar fi putut fi corectată în bannere, unde are o culoare galbenă de zici că-l trage la pat o insuficiență hepatică. Dar măcar zâmbește.

GHINIONUL

Cât timp a trecut de când s-a aflat public că Iohannis are 6 case, iar primarul Sibiului a declarat că le-a făcut cu banii luați din meditații? Vreo 3 luni?

În aceste trei luni chiar nu i-a pregătit NIMENI din staff-ul său de campanie răspunsuri bune la întrebări precum “Câți bani luați pe o ședință de meditație? Cum îi luați? V-ați plătit impozitele pe aceste venituri suplimentare? Cât au costat casele?” șamd?!

Altă explicație nu văd pentru gafa incredibilă de zilele trecute. Întrebat cât lua la meditații, a spus “nu-mi amintesc”. Întrebat de ce alți profesori nu au case luate din meditații, a spus “au avut ghinion”. O gafă incredibilă, cum spune și CTP.

Ghinionul nu poate fi niciodată o explicație la acest nivel, decât dacă ar fi câștigat banii la loto. Ce mai urmează? “- Ce veți face pentru ca oamenii bolnavi să aibă un sistem de sănătate mai bun? – Nimic, au avut ghinion.”?

Da, nu există răspunsuri bune la problema banilor din meditații. Se cheamă evaziune fiscală. Cu un răspuns meșteșugit, cu un discurs pregătit dinainte pentru a răspunde acestei provocări, poți întoarce situația în favoarea ta sau măcar o poți dezamorsa, că între un candidat care n-a declarat veniturile din meditații și chirii și alții care au legături cu marii baroni locali și mafioți ai țării, lumea va prefera profesorul.

Să nu ai însă nimic pregătit pentru a răspunde unei astfel de întrebări ce era clar că va fi pusă cândva, dacă nu acum atunci în vreo dezbatere televizată pe final de campanie, arată lacune mari în pregătirea campaniei.


Nu pot decât să admir campania făcută de Monica Macovei pe net. Nu știu cine o face, dar o face bine. Strânge bani pe net, pune pentru download pliante și roagă pe cei cu acces la un copiator să le tipărească și să le împartă vecinilor, avatarul cu sigla ei a prins bine, are cover photos speciale, are imagini prin care se laudă cu diverse reușite. Idei bune și noi pentru un mediu nou de promovare.

Din păcate, o campanie bună pe Internet nu rezolvă nimic în țara în care bătrânii primesc pensia împreună cu fluturași în care sunt amenințați că, dacă iese Iohannis, acesta le va micșora pensiile. Treaba asta se face printr-un contract de publicitate între PSD și Poșta Română.

    18 comentarii

  1. Poate nu ai vazut-o pe dna Udrea cu casca galbena pe cap :-)

      (Citează)

  2. N-are basca. eu zic sa nu-l votam

      (Citează)

  3. O singura chestie. Raspunsul a fost “Eu am avut ghinion”, indiferent cum ar suna. Si avem si continuarea: http://www.mediafax.ro/politic/iohannis-imi-cer-scuze-pentru-ghinion-a-fost-o-declaratie-nefericita-intr-o-zi-proasta-a-mea-13425424

    Astept scuze si de la Mickey pentru vreo 200 de tampenii.

      (Citează)

  4. @Marius, “Eu am avut ghinion” a fost o incercare de a repara greseala pe loc. La intrebarea “Ce le transmiteti profesorilor care fac meditatii dar nu au reusit sa isi cumpere o casa”(citat aproximativ) a raspuns sec “ghinion”. Probabil cand a vazut ca moderatorul a ramas stupefiat a incercat sa repare greseala cu “eu am avut ghinion”.

      (Citează)

  5. Nu ma asteptam ca echipa din spatele candidatului Iohannis sa fie atat de slaba; adica stii cu cine te lupti si tu vii atat de “subtire”. Mai agresiv, mai vizibil, mai vocal, cu necesitatea ridicarii la fileul PSD-ului a unor probleme. Nimic si nimicul se speculeaza de PSD.

      (Citează)

  6. mircea (primul)

    21/10/2014 la 9:02 AM

    principala greseala din campania lu iohannis e iohannis. macar prostu ala de ponta e manevrat politic, e ca o sticla goala de cola la jumate in care faceai pipi cand erai mic, la tara, ca nu vroiai sa te duci in curta.

    si o dumnezeule, iar cu macovei? parca e arhanghelul dreptatii, nu menajera lu basescu.

      (Citează)

  7. Avem, deci, pe unul care se lauda cu ce vrea sa fie si pe altul cu ce vrea sa faca. Ma rog, fiecare intelege cum vrea. :)
    Nu mi se par a fi bannerele lui Iohannis chiar “neatente” la detalii. Omul in fata numelui, vrea sa faca nu doar sa fie, arata autoritate nu doar pozeaza. Astea-s chestii subtile dar de efect. Parerea mea e ca bannerele sunt destul de bune. Pana si aparenta burta are rostul ei, de transparenta si de “om venit din popor”, un popor de burtosi, in efect.
    Daca ar fi sa compar, cred ca echipa lui Ponta este una superficiala care completeaza lacunele de idei si inteligenta cu agresivitatea mediatica.
    Despre Macovei nu am ce sa zic, imi pare rupta din alt film, ca si cand ar fi parte dintr-o campanie de strangere de fonduri, nu dintr-una prezidentiala. Adica, pe bune, ce mesaj transmiti, altul decat ca “sunt slaba, am nevoie de ajutorul vostru”, desi eu candidez la Presedentie?
    La Udrea se simte destul de mult faptul ca miza ei este alta acum, cel mai probabil vrea sa-si construiasca o imagine de femeie puternica si care sa fie mult mai “adulata” peste 5 ani, la urmatoarele prezidentiale.

      (Citează)

  8. mircea (primul)

    21/10/2014 la 9:49 AM

    @Liviu ai scris gresit “adulata”, cred ca vroiai sa zici “regulata”

      (Citează)

  9. V-ati tampit toti cu Monica Macovei, daduserati bani pentru toate pana acum, mai putin pentru candidatura femeii. Cum cacat sa dau bani sa ajunga una presedinte? Doamne apara si pazeste. Dati frate bani pentru maladii incurabile, pentru batrani cu pensii de 300 lei, pentru copii bolnavi dar nu pentru o cucoana care vrea sa ajunga presedinte. Doamne….

      (Citează)

  10. Si astazi Hrebenciuc a dat lovitura de gratie in campania tot PSD-ul e corupt. Prin demisie el se pune “in fata justitiei”, probabil adevaratul scop e instanta care il va judeca (pe modelul Voiculescu) dar prin propaganda media va contracara destul me mult campania “corupti sunt doar din PSD”.

      (Citează)

  11. @alexEAT

    Donatiile in campania electorala sunt pentru partide sau candidati pe care ii doresti sa ii ai ca si lideri/conducatori pentru ca ai credinta ca respectivii iti vor face bine inapoi. Este un gest normal dar pur egoist. La fel de egoist ca achizitionarea unui smartphone, ca iti place sa te dai pe net.

    Donatiile catre case de copii, batrani si alte baliverne sunt un altfel de actiune iar compararea celor doua nu are niciun fel de logica.

      (Citează)

  12. @nashu_mare
    Tind sa cred ca am o logica buna, prin urmare zi-mi te rog care e ‘logica’ in a da cuiva bani, chipurile in scop electoral stiind ca mai mult de 3-4% nu o sa aiba?

      (Citează)

  13. Sunt la fel de multe motive cati sunt cei care au donat.

    Un motiv foarte bun ar fi ca prin aceasta promovare sunt cheamate la vot persoane care altfel nu s-ar duce, iar prin asta problemele si doleantele lor intra in discutia electorala. 5% in turul 2 conteaza. Pentru aia 5% dintre votanti, unul dintre cei doi contracandidati trebuie sa accepte idei din progamul celui cu 5%.

    Stiu, e greu sa vezi dincolo de morcovul care iti este atarnat in fata. Doua mutari in avans sunt prea mult ca sa poti prevede.

    Si, pana la urma, nu sunt banii tai. Oamenii pot face ce vor cu banii lor.

      (Citează)

  14. Sunt sigur ca ea va ‘da’ cei 5% celor care ii accepta ceva idei si nu celor care ii vor promite un post calduros or whatever. Vai in ce lume virtuala traiti…

      (Citează)

  15. Mie mi se pare ciudat cum de-a apărut în poze doar la cămașă. Cam ciudat, cu toate că “haina nu face pe om”, îsnă mi se pare mai prezentabil Ponta în costum decât Iohannis în cămașă albă, fără sacou, ca și cum n-ar fi avut bani de-o haină amărâtă.
    Mai bine sufleca mâinile, dădea jos cravata și apărea dând la sapă. Aia era chiar OK – Muncitor pentru România, ceva de genul ăsta.

      (Citează)

  16. Mie imi place ca imediat ce a inceput campania electorala intre Ponta si Iohannis (ca deh doar ei conteaza daca Iohannis nu e declarat incompatibil) automat a sarit si cusrul euro de 4,40 lei iar reportul de la loterie (Joker) a si fost castigat de o persoana misterioasa din Timisoara.
    Acum a mai ramas reportul de la 6/49, vezi stirea:
    http://www.loto49.ro/2014/tragerea-loto-duminica-26-octombrie-2014.php
    sa mai fie adjudecat de cineva tot “anonim” ca doar e mare nevoie de fonduri pentru campania electorala deoarece din cate se pare vom avea si un tur 2.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus