un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Afacerea “joscenzura2004”: o lucrătură bună, dar a cui?

31 Oct 2014  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Ieri dimineață apare blogul anonim, ținut chiar pe platforma WordPress, de la adresa joscenzura2004.wordpress.com

Pe el sunt puse fotografii din februarie 2014 cu Elena Udrea și Alina Bica, procurorul sef DIICOT, și Ana Maria Topoliceanu, șefă a Companiei Naționale de Investiții, toate trei fiind în Paris pentru câteva zile de cumpărături și viață de lux la un hotel de 5 stele.

Site-ul prezintă și facturile de la hotelul Le Bristol, scanate, unde poți vedea defalcat toate cheltuielile înregistrate, precum minibar 88 euro, minibar 180 euro, room service pentru masă, mese la restaurantul hotelului șamd.

Fotografiile sunt făcute de la distanță cu un obiectiv cu zoom și un aparat de bună calitate. Și mai dubios, multe sunt făcute de la semi-înălțime, gen etajul 1 sau 2, ceea ce în Paris, urmărind pe cineva pe stradă, nu poți face fără o pregătire prealabilă temeinică (sau poate urmărești persoanele cu un autobuz cu etaj).

Digi24 preia aproape imediat “știrea” și imaginile. Arată pe ecran inclusiv sursa, joscenzura2004.wordpress.com, comentează, cere puncte de vedere de la cele trei femei. Elena Udrea răspunde cu un sec “în fotografii sunt trei femei plimbându-se în Paris, ce mare brânză” sau ceva așa.

Mai multe publicații preiau apoi fotografiile. Hotnews, Știrile ProTV, Gândul, Antena 3, Romania TV, Realitatea TV, Adevărul, Jurnalul, Codul lui Oreste, Click, Yahoo, B1, B365, Vocea Transilvaniei, Radio Infinit șamd. Căutați pe Google “Elena Udrea Paris” și veți găsi zeci de preluări.

După-amiază site-ul joscenzura2014.wordpress.com este șters de autorul său anonim. Fotografiile încă pot fi văzute în cache-ul Google și deja pe zeci de alte site-uri.

Pagina arată cam așa:
joscenzura2004_screenshot

Iar apoi erau însiruite fotografiile imprimate pe hârtie și apoi scanate (ca să se piardă orice EXIF sau informație integrată). Redau și eu câteva.

DE CE?

Devine clar că cineva a avut aceste fotografii cu Elena Udrea și voia să le folosească pentru a-i da o lovitură de imagine în campania electorală. Din păcate, campania Elenei Udrea n-a mers tare bine, are vreo 6% în sondaje, nu e o amenințare pentru nimeni.

Dacă tot existau însă fotografiile, au fost făcute publice acum, cu câteva zile înainte de turul 1, când Elena Udrea încă mai contează. În turul 2 nu a participa, atunci așteptăm fotografii cu Ponta sau cu Iohannis, pe modelul “Geoană în vizită la Vântu”.

După alegeri acestea n-ar mai fi fost utile nimănui. Nici așa nu sunt utile, m-ar mira să-i scadă nivelul cu 1%. Nu de alta, dar fotografiile nu arată chiar nimic dubios: sunt trei femei în Paris, plimbându-se pe stradă, luând un taxi, cumpărând niște haine și consumând șampanie la hotel. Pentru milioanele de euro avere pe care le are Udrea, ce s-a întâmplat la Le Bristol este chiar decent. Pițipoancele de la Capatos cheltuie mai mult când merg la Paris.

Observați că site-ul susține că aceste imagini erau cunoscute ziarelor, dar nu erau publicate din cauza unor “presiuni inimaginabile”. Vrăjeală, uitați câți le-au publicat acum, abia așteptau ziariștii o astfel de știri. Ce, Antena 3 nu le-ar fi dat de la început, dacă le-ar fi avut deja?

ÎNTREBĂRI

Cine a urmărit-o pe Elena Udrea cu așa atenție?

Cine a stat în față hotelului, în altă mașină, așteptând-o să iasă?

Cine a stat apoi în fața unor magazine scumpe, undeva la etajul 1 sau 2, așteptând-o să iasă și să o fotografieze în rafală? Cum a fost organizat totul?

Cum au fost obținute toate notele de plată și scanate, deși Le Bristol fără îndoială că asigură un nivel decent de securitate al acestor informații despre oaspeții lor?

Cum a aflat Digi24 despre acel site? Cred că nici Google nu apucase să-l indexeze, așa de nou era.

Pentru că semnele arată spre o acțiuni a serviciilor de informații. Sigur, orice partid rival avea bani să o urmărească pe acolo, dar cu așa precizie cam începe să semene a ceva mai bine organizat, fie prin SRI-SIE, fie chiar de serviciile franceze care poate “colectează” informații despre ce fac demnitarii români atunci când le trec granița și apoi le-au împărțit și cu serviciile române.

URMĂRI

Eu zic că nu există urmări.

O credea cineva pe Udrea curată?

O credea cineva pe Udrea competentă?

Poate doar băsiștii cei mai îndârjiți, cărora astfel de fotografii oricum nu le schimbă părerea.

În rest, pentru procentul de 6-8% pe care-l are Udrea, chiar nu contează. După duminică, tot ce se va vorbi va fi Turul 2, Ponta și Iohannis, Microsoft și EADS șamd.

Dar cam așa se fac manevrele în politica românească. Anonimitatea Internetului oferă o armă puternică pentru a da informații și pentru a dispărea apoi, după ce acestea au devenit virale.

    18 comentarii

  1. concluzia e ca gagicile astea ti-au dat clasa la piscotareala.

      (Citează)

  2. Ce legatura are competenta Udrei cu pozele astea de aduci aminte in Urmari?

      (Citează)

  3. doar o curiozitate tehnica, EXIF-ul nu e ceva standardizat/transparent care se poate sterge din mai orice program de editare foto? In afara de EXIF se pot introduce si alte informatii in JPG care sa nu fie alterate de prelucrari ulterioare?

      (Citează)

  4. neinteresant

      (Citează)

  5. Eu zic ca e blat chiar din partea lu’ Nuti. Scenariul cu serviciile se incadreaza perfect cu povestea agentului acoperit si prima care ar fi stiut in ce zile se intalneste cu cine, e chiar udrea. Este o perversiune sa puna pe cineva sa o fotografieze cand stia cu cine se intalneste, urmand s-o dea “anonima” mai tarziu. E un fel de joc ca in “House of Cards” campania asta, in conditiile in care se stiau de ceva timp cam care sunt cei 2 care vor intra in turul 2.

      (Citează)

  6. Nu cred ca Udrea este cea urmarita. Atunci nu avea nici o functie si nici nu se stia exact daca va candida la alegerile prezidentiale. Cred ca mai degraba a fost filata sefa DIICOT, care poate avea legaturi cu structuri similare din celelalte tari UE, deci e important sa fie “curata”. Acum cineva a gasit acele poze si a descoperit-o pe Udrea.

      (Citează)

  7. Lolx are dreptate: cu siguranta Lenuta a organizato totul, sa mai prinda niste timpi de antena.

      (Citează)

  8. @dan: cine știe, poate din imaginea originală mai poți afla diverse elemente, dată, oră, ce aparat a fost folosit. Doar producătorii știu ce informații ascund în fișiere.

    Probabil că cineva le-a luat din arhivă și le-a scanat.

      (Citează)

  9. Da Radu, pentru Udrea nu e absolut nicio problema, isi permitea lejer mai multe chestii si se poate intalni cu oricine.
    Problema e la sefa DIICOT. Ea nu avea ce cauta impreuna cu un politician. Iti dai seama cati politicieni o invidiaza acu pe Udrea? Ce nu ar fi vrut Hrbenciuc sa se plimbe si el pe la Paris cu Kovesi?

      (Citează)

  10. La cate servicii sunt implicate in aceasta campanie electorala, mai degraba te intrebi ”cine NU a facut lucratura asta?”. Poate erau chiar aliati de-ai ei, sa fie convinsi ca raspunde la comenzi, ea le-o fi dat cu flit si… cine mai poate sa stie…

      (Citează)

  11. Ce-ar trebui sa ne intereseze pe noi nu e cine si cum a facut pozele, mi se pare irelevant in contextul actual. Problema reala e ca sefa DIICOT isi face vacantele alaturi de un politician banuit de coruptie, alaturi de un politician care 10 ani a fost casatorita c-un om de afaceri dubios, care iata, acum a ajuns sa fie chiar si retinut pentru fapte de coruptie. Asta e problema reala. Nu cine, cum, unde, a facut sau a dat pozele pe net. Daca fapta celor doua nu exista, nu existau nici pozele. Dar probabil asa arata justitia reformata, in care procurorii se bat pe burta si-si fac concediile alaturi de politicienii pe care ar trebui sa-i ancheteze.

    P.S.: Sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ne imaginam cum ar fi fost ca-n loc de Udrea sa fi fost Ponta, Dragnea, Hrebe, Voiculescu, sau orice al politician dubios de la noi. Par ar fi fost urgie pe interneti. Asa, problema e tratata lejer, si se porneste pe-o pista falsa “cine, cum, de ce, de unde a facut pozele”.

      (Citează)

  12. @Lolx, asa este, cartile au fost de mult timp facute. Singurul lucru pe care politicienii de dreapta si-l mai doresc este sa-i scoata la vot pe cei care sunt acriti de politica, adica pe acei +50% dintre romani. Astfel, politicienii de dreapta au pus-o de o strategie, au scos-o la mezat pe “independenta” Monica Macovei si pe “neprihanita” Elena Udrea. De asemenea, au pus la punct si o campanie media de mobilizare a tinerilor la vot, urmand ca in turul doi toata aceasta masa de manevra castigata sa fie directionata catre sustinerea lui Iohannis.

      (Citează)

  13. Urmarile nu sunt pentru Udrea ci o sa fie pentru Bica. Credibilitatea aparenta la care tin toti. Imaginati-va un scenariu similar cu Kovesi in loc de Bica.

      (Citează)

  14. @gigi cam așa văd și eu lucrurile. Oamenilor li se va cere să nu voteze răul mai mare (Ponta).

    Prevăd un 51-49 pentru Iohannis în turul 2.

    Eu votez cu toți (îmi anulez votul).

      (Citează)

  15. @Roxana, din 2000 in coace ni se cere sa votam cu răul cel mai mic. Asta e strategia lor. Ultimul vot dat cu toata increderea de romani unui candidat la presidenție s-a consumat in 2006 atunci când Emil Constantinescu a si castigat alegerile. Faptul ca mai apoi EC s-a dovedit a fi o mare deziluzie cred ca a fost un alt motiv care a contribuit la acrirea romanilor fata de politicieni.

      (Citează)

  16. ^ in1996. Au trecut repede anii :)

      (Citează)

  17. Vezi o parere mai avizata la Petreanu

      (Citează)

  18. cred ca ne putem da seama a cui facatura e asta…ca de altfel si multe altele… pana la urma mai avem putin timp si scapam de tot rahatul asta din ultimii ani. Oare dam de altul? posibil :))))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus