un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Modulul foto din iPhone 6 și cum arată stabilizatorul optic

24 Sep 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

În imaginile de mai jos este modulul camerei foto de pe noul iPhone 6 Plus, cel mare de 5,5 inchi, modul care include stabilizare optică de imagine dezvoltată de o companie americană numită InvenSense.

Dacă aveți impresia că stabilizarea optică este necesită cine știe ce componente mari și scumpe, nu este așa: lentila este plasată într-o cușcă metalică mobilă (are un mic joc), iar bobine micuțe plasate lângă senzor acționează ca niște magneți și o mișcă foarte fin. Mișcarea este coordonată prin informațiile luate de la accelerometrul și giroscopul telefonului pentru a determina modul de compensare a vibrațiilor, obținând astfel imagini mai clare.

Camera folosește un senzor Sony de 4,8 mm x 6,1 mm cu pixeli ceva mai mari decât este uzuale pe telefoane, adică de 1,5 micrometri în loc de 1,1 um, are detecție de fază și o lentilă cu deschidere F/2.2.

iphone_6_camera_1iphone_6_camera_2

iphone_6_camera_3iphone_6_camera_4

Din acest motiv mă mir și mai tare că iPhone 6 Plus include stabilizare optică, pe când iPhone 6 nu, deși ambele au același accelerometru, modulul cu stabilizare este cu doar 1-2 mm mai lat și diferența de preț ar fi nesemnificativă pe ansamblu. Iată-le unul lângă altul:
iphone_6_camera_1iphone_6_camera_normala

Altfel spus, dacă vrei iPhone și camera foto este un element foarte important pentru tine, alege varianta 6 Plus.

O comparație foto între toate modelele iPhone de până acum găsiți pe SnapSnapSnap.photos
comparatie_iphone

Cei de la iFixIt au găsit în telefoane baterii de 1800 și respectiv 2915 mAh, mai mari decât mă așteptam eu. Review-urile vorbesc de autonomie de mai mult de o zi, o veste foarte bună în contextul în care multe voci ziceau “haha, n-au zis nimic de autonomie, înseamnă că e proastă!”.

Tot din acel tear-down am observat și că noile iPhone nu mai utilizează nici un modul Samsung, iar studierea noului procesor A8 a arătat că este fabricat de chinezii de la TSMC. Se pare că Apple a avut politica nescrisă de a nu mai da nici un ban celor de la Samsung. Din păcate, ambele telefoane conțin doar 1 GB de memorie RAM.

Vânzările inițiale mi se par fabuloase. ComputerBlog scrie de 10 milioane de unități vândute în primul weekend și asta fără piață chineză! În China noile iPhone 6 încă nu au aprobarea pentru vânzare, fiind blocate pe la agențiile lor de certificare sau altceva așa ce pare a avea iz politic. Cu China în ecuație cred că am fi asistat la vânzări sau măcar comenzi de 20 de milioane de bucăți. Generația anterioară, 5s și 5c, s-a vândut în 9 milioane de unități cu tot cu China la un loc, din câte țin minte.

Demontare completă găsiți pe iFixIt. Detalii și mai avansate despre chip-uri găsiți pe Chipworks.

    16 comentarii

  1. Alexandru Sendroni

    24/09/2014 la 9:53 AM

    Pai altfel cum te-ar convinge sa cumperi varianta mai scumpa daca nu cu o camera mai ….. interesanta.

      (Citează)

  2. “fiind blocate pe la agențiile lor de certificare sau altceva așa ce pare a avea iz politic”

    uite ce am auzit de la un vames:

    e politica partidului unic. in mare vama chinezeasca stoarce (certifica) orice le trece pargul, cerind pina si de la mercedes dovada (data tot de ei prin alta agentie) de conformitate si calitate in functie de standardele chinezesti (si criteriile alea sunt politice, variabile in functie de interesul pe moment). motivind ca poporul chinez nu inghite orice chinezarie. si asa in statistici, vama chinezeasca doar prin tidule cistiga pe luna 2 miliarde de dolari.
    de iesit, poti iesi cu orice vrei tu, cu ce copypaste-uri vrei tu, nu te controleaza nimeni la certificari, origine si calitate (vorbim de poveti legeale si nu de trafic).
    daca te gindesti ca de ce UE/restul lumii nu le aplica aceleasi politici afla ca intrarile in china sunt atit de mari si piata aia absoarbe atit de mult incit nimeni nu vrea sa zgidere chinezul desi produsul vindut in china devine mai scump prin taxe (se razbuna si asiaticii pe razboaiele opiumului, ca atunci si englezii i-au jupuit cam la fel).

      (Citează)

  3. Radu, eu nu știu de ce o baterie de 1800 mAh e considerata bună la un display de 4.7. Asta cu autonomia mai mare de o zi e fix praf în ochi. Un S3 cu 2100 ma tine de dimineață până seara la 8, cu indulgenta pana la 11-12 când îl pun din nou la reîncărcat.

      (Citează)

    • @Marius M: cel mai mare consumator este ecranul, iar cel de pe iPhone 6 nu este Full HD, ci un fel de 720 px. Asta înseamnă controller de ecran mai economic, mai puțini pixeli de schimbat, mai puține rânduri de controlat în tensiune și tot așa.

      Apoi ai softul. Când nu ai widgeturi active, nu permiți vreun multitasking complex și probabil aplici și o politică agresivă de gestionare a memoriei, autonomia crește. De exemplu primul HTC One (M7) avea 1800 mAh pe Android și Full HD și interfață proprie rulând deasupra, cu o grămadă de actualizări în background – și prindea o zi întreagă.

        (Citează)

  4. Marius M – aici intervine si softul. Ca daca softul nu e optimizat bine … Si de fel softul Samsung e optimizat prost. Incearca ceva custom ROM facut pt baterie si o sa vezi ca poate tine si mai mult.

      (Citează)

  5. http://www.phonearena.com/phones/benchmarks

    Apasati pe sectiunea battery si vedeti exact cum se prezinta iphone 6 fata de restul, o sa aveti de dat mult in jos…

      (Citează)

  6. Voi ăștia pe care vă ține o zi bateria la telefon mai folosiți și calculatoare ziua sau nu?
    Adică leptoape sau PC, zic.

      (Citează)

  7. @Zippo: nu-i cu vama problema, ci cu reglementarea pe frecvențe, un fel de FCC/ANCOM de-al lor http://www.cnet.com/news/iphone-6-in-final-stage-of-approval-for-china-says-regulator/

      (Citează)

  8. aifon 6plus se indoaie in buzunar ahahahahahaahaahahaahaaahah

    https://www.youtube.com/watch?v=znK652H6yQM

      (Citează)

  9. @gogu
    Ma gandesc cum sa te jignesc fara sa te superi. Amice, rice cacat de telefon se indoaie daca esti un hipopotam de 100 kile si nu esti atent cu el. Cu atat mai mult unul ultra subtire, cum e iPhone-u.

      (Citează)

  10. 1800 mAh pentru ca e customOS, that’s sweet :)
    O sa las aici un link:
    http://crackberry.com/blackberry-passport-review

      (Citează)

  11. alexEAT (eat what? :/) s-au facut si comparatii.
    carcasele de aluminiu sunt cele mai expuse si nici nu isi revin ca policarbonatul. si vechiul aifon se curba usor dupa un timp mai indelungat de folosire si tinere in buzunar la pantaloni. dar aifonul asta nou are clar un punc slab acolo, nu se curbeaza, ci chiar se indoaie bine.
    si nu trebuie sa te trantesti pe el, ci pur si simplu sa ai niste blugi mai stramti (nu mai pun la socoteala si faptul ca e imposibil sa nu uiti ca ai tel in pantaloni de cateva ori si sa te asezi undeva)

      (Citează)

  12. @Radu: răspunsul la partea cu stabilizare optică pe 6 Plus, dar nu şi pe 6, ţine de dimensiunea telefonului. La 4.7 inci, telefonul e suficient de “mic” ca să fie insesizabilă mişcarea şi compensează softul cu timp de expunere mai mic. La celălalt, e ca la aparatele foto: cu cît e mai mare aparatul, cu atît e mai sensibil la mişcare atunci cînd face captura şi invers, cu cît mai mic, cu atît mai puţin sesizabilă mişcarea. Fiind un telefon mai mare, e mai greu să-l ţii stabil în mînă. Iar dacă mai eşti şi fumător sau bei mult cafea şi-ţi tremură mîinile, mişcarea se vede superb pe un telefon cu diagonală mare.

      (Citează)

    • @Alex Mihăileanu: nu cred că așa se fac planurile. Stabilizarea este gândită tocmai pentru a compensa timpul mai lung de expunere care apare în lumină slabă. Este bună oricând.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus