un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Evaziune mai mare, scârbă mai mare

19 Sep 2014  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Se încalcă pe scară largă legea în România pentru a nu plăti taxe la stat. Unii vând castraveți din portbagajul mașinii, lângă piață, ca să nu plătească nici o taxă. La flori n-am primit niciodată bon. La restaurante rar vezi un bon fiscal, de obicei plătești pe o proformă pe care apoi chelnerul o anulează și gata, nu se mai plătesc taxe la stat.

Cam toate pensiunile din România funcționează la negru. Banii încasați de zidari, gropari, profesori și orice altceva din “activități suplimentare” nu sunt declarați. Explicația care-mi place cel mai mult este “întâi să ne facă statul drumuri, spitale, școli, OZN-uri și apoi vom plăti taxele”.

Eh, să trecem de toți aceștia. Cel mai scârbă îmi este de firmele astea abonate la contracte cu statul și care au încasat zeci, chiar sute de milioane de euro din contracte obținute pe pile și șpagă, făcând de multe ori o treabă de mântuială, prost gândită și prost implementată. Și apoi, după ce au încasat toți banii aceștia fără să-i merite cu adevărat, nici măcar n-au plătit taxele cuvenite către stat.

Siveco, Tehnologica Radion, Romstrade, altele pe care le-am uitat sau care încă n-au fost investigate. Chiar atâta mârlănie să fie încât să primești cadou milioane de euro și tu să nu accepți să renunți nici măcar la o firimitură, creând pentru asta o întreagă rețea de firme fantomă ce facturau servicii fictive într-un hățiș contabil?

Chestia asta este o palmă dată tuturor celor care încearcă să facă în România o afacere normală, celor care se zbat zilnic să găsească noi clienți și noi comenzi, iar la finalul lunii își plătesc cinstit impozitele și TVA-ul și contribuțiile pentru salariați. Toți acești oameni sunt furați de două ori, întâi la atribuirea unor contracte către prietenii politici, apoi prin faptul că “prietenii” ascund toți banii.

    19 comentarii

  1. sa nu fim atat de pesimisti. DNA-ul lucreaza la foc continuu.

      (Citează)

  2. Ce mai ramane disponibil dupa un”comision” de circa min. 10-50%? Ca sa nu zic shpagha…

      (Citează)

  3. @Gogu: nu cred ca fac fata la cate cazuri sesizate sunt… si sunt pesimist ca vor continua in ritmul pe care il au (sau pare.. ca il au) actualmente…

      (Citează)

  4. @Gogu: nu cred ca fac fata la cate cazuri sesizate sunt… si sunt pesimist ca vor continua in ritmul pe care il au (sau pare.. ca il au) actualmente…

      (Citează)

  5. Am cunoscut un inginer care lucreaza ca gropar la unul din cimitirele din Brasov. Castiga ~200 lei pe zi, plus mancare si bautura.
    In alta ordine de idei, imi place ca Ministerul condus de dna cu Harvard a implementat prin forte proprii Spatiul Virtual Privat. Ar fi fost o chestie ideala pentru sifonat ceva bani catre “abonati”.

      (Citează)

  6. te înșeli, toți și-au plătit taxele … la angajații statului

      (Citează)

  7. la cate taxe sunt banuiesc ca stii ca daca le paltesti pe toate dai faliment, ca sa nu mai zic de oportunitatile de afaceri din 2014 de sar clientii pe tine si nu mai sti ce sa faci…
    hai sa fim seriosi, cand ne conduce ponta si sunt atat de retarzi desi daca il intrebi pe orice elev care a facut econimie la liceu iti spune ca daca scazi taxele – cresc afacerile ca ies la lumina….dar e greu cu romania multilateral dezvoltata…

      (Citează)

  8. Hai s-o vedeti si pe aia cu nuntile, botezurile, etc, in general evenimente de chef si distractie.
    Sau pe aia cu apartamentul de bloc inchiriat fara a plati 16% si CAS, aia cum e?
    Dar mai sunt multe pe lista, nu-i bai.

    Ideea e urmatoarea: are cineva solutii pentru reducerea evaziunii?
    La Fisc, poate ca au, pe hartie, dar stiti ca hartia suporta orice, iar de la scris la fapte…. greu.
    Si daca, prin absurd, apare vreun Catani si misca ceva, ia sa vedeti pe toti cei ce castiga majoritar la negru si mai iau si ajutoare “sociale” pe deasupra, ia sa-i vedeti ce vor racni in toate felurile ca sunt urmatiti de “Secu”, exact ca pe vremea lui Ceasca.

    Ia sa cerem noi bon fiscal groparului de la cimitir, ia sa vedem, ne da?
    Sau, prin absurd daca insistam, e posibil sa ne dea, insa va face +24% la pretul negociat initial, asta e cu economia nefiscalizata. Daca il intrebam daca e PFA, ia vedeti, ce raspunde? :)
    Ca “impozit” de cel putin 16% platesc si cei ce fac venituri de-astea “vesele”, fara cotizatie la Stat, dar il platesc la cei ce le permit sa faca venitul….
    Sunt multe de zis, ideea cu gasirea solutiilor ramane.

      (Citează)

  9. @Bluehand, mare nesimtit si Ponta asta ca o marit tva-ul la 24%.

      (Citează)

  10. Voi a-ti primit vreodata bon fiscal de la “Xerox’ul” din incinta administratiilor fiscale ?
    Cum sa ai pretentii ca ceilalti sa ofere bon fiscal cand cei din curtea ta nu o fac ?
    Nu mai vorbesc de adaosul comercial care depasese de multe ori 1000%.

      (Citează)

  11. Radu orice firma face intr-un mod sau altul evaziune fiscala. Chiar si aia la care lucrezi tu. Care e solutia?

      (Citează)

  12. 1. vezi ca ai uitat o firma mare din cele abonate la contracte cu statul. E din trei litere si condusa de “servicii”, ghici ciuperca ce-i.

    2. discutia asta cu estimarea evaziunii fiscale aduce putin cu discutia cu pirateria software. Adica vine M$ si zice ca are estimari ca s-au piratat 100 milioane de licente windows. La un pret de 100 USD per licenta asta inseamna ca microsoft raporteaza ca a pierdut 10 milarde USD. Dar vezi tu, 90% din aia de au piratat nu ar fi avut ever de unde sa dea banii aia.

    La fel si cu evaziunea fiscala, daca ar disparea brusc s-ar inchide o gramada de firme, de unde ar rezulta extrem de multi someri si indirect economia ar fi si mai afectatata.

    Ai senzatia ca aia care vand castraveti din portbagajul masinii se intorc seara la vile cu jacuzii si penthouseuri cumparate din evaziunea fiscala pe care o fac?

    Sau crezi ca programatorii aia care iau 1000-2000 de eur pe diverse modele (pfa, copyright, offshore, plic) ar mai stas vreao zi in tara daca ar fi platiti cu 500 de EUR pe cartea de munca.

    Mergi asa peste tot prin tara sa vezi ce saracie lucie este cu toate ca lumea fura cat fura.

      (Citează)

  13. DNA PRESEDINTE!!!111

      (Citează)

  14. Iar oamenii cinstiti care platesc de doua ori dau cu caciula de pamant si isi spun: pentru ce sa mai platesc eu impozite? Poftim explicatia la intrebarea ta.

      (Citează)

  15. Prea multe taxe, munca esta supra impozitata (din ce in ce mai des vad ca se prefera PFA in loc de CIM) pentru ca avem prea multi pensionari ( s-au facut o gramada de pensionari fortate dupa revolutie + multi plecati in strainatate), TVA la alimente este imens fata de tarile cu apa calda, acciza lu’ peste , taxa auto ca sa-i mearga afacerile lui Tariceanu etc…
    Toate astea nu m-ar deranja asa mult daca macar s-ar face ceva util cu banii astia dar de unde…la Orastie-Deva s-au oprit lucrarile pentru ca evident bugetul nu poate sustine toate pomenile si investitii.

      (Citează)

  16. Hmm, mi-am adus aminte de trustul protv care a fost iertat de niste milioane de dolari reprezentand TVA parca, iar acum vazusem alt scandal cu acelasi Sarbu cu ziarele lui, pupa interesele unora cu functii publice dar bani la stat da din parti.

      (Citează)

  17. Puteai sa incepi lista cu Teamnet si Sebastian Ghita, chiar ieri a aparut ceva articol pe Hotnews despre cum au “evitat” niste milioane de euro de dat la stat.

      (Citează)

  18. @Gaelex: pai mai calca prin Ploiesti daca se ia de nea Ghita? Ce dreaq…

      (Citează)

  19. baga-i si pe cei cu firmele de paza si protectie, vezi bgs si altii cum papa banii statului.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus