un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cameră termică pentru telefoane și tablete

18 Sep 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

flir_banner_product_promo
FLIR este un nume uriaș în domeniul securității video, echipamentele lor de detecție a căldurii fiind utilizate în cele mai importante aplicații de securitate precum securizarea frontierelor și a obiectivelor foarte importante. Alea care detectează un om la 20 de kilometri distanță nu se vând oricui.

Camerele FLIR se folosesc și în industrie pentru inspectare unor produse și detectarea scăpărilor de izolație. Le-ați văzut și la televizor, anual ProTV ne spune că deși afară sunt 30 de grade, asfaltul are 900, iar blocurile ard ca soarele.

Ei bine, acum vreun an FLIR a scos modelul One, o încercare îndrăzneață de a intra în alt domeniu. One este un fel de husă pentru iPhone și transformă telefonul într-o cameră termică de buzunar cu o rezoluție suficientă pentru utilizatorul casnic.

Sunt câteva aplicații domestice, poți să folosești un iPhone cu FLIR One pentru a vedea cât de bine izolează termic ferestrele, pe unde se scurge apă de la chiuvetă sau prin perete șamd; e bun și să te asiguri că zgomotul care s-a auzit noaptea în afara cortului nu este un urs. Ei încearcă să găsească și aplicații mai amuzante, precum posibilitatea de a vedea unde și-a făcut câinele nevoile sau dacă cineva a stat în locul tău preferat de pe canapea, dar nu prea le iese.

Un tip pasionat de electronică a demontat acest FLIR One (care costă 350 de dolari și se vinde doar în SUA). Senzorul său este foarte mic! Atât de mic încât în viitor acestea ar putea fi integrate direct în telefoane. Cred că aici sunt niște legi privind exportul de astfel de tehnologie care nu permite astfel de lucruri, dar tehnologic vorbind se poate, camerele FLIR au ajuns la acel punct.

flir_lepton_2flir_leptop_1

Senzorul în sine, numit Lepton, are 8,5 x 8,5 x 5,6 mm și o rezoluție de 80 x 60 pixeli cu un unghi de vizualizare de mai bine de 50 de grade. Lăsați ideea cu telefoanele mobile și fotografii în infraroșu, ar putea fi utilizat în multe alte domenii:

  • securitate în trafic: noaptea ar putea identifica de la distanță căruțe, animale sau oameni aflați pe șosea. Mașinile de top includ vedere pe timp de noapte, dar din câte știu se bazează pe amplificarea luminii ambientale (ca la un night-vision militar), nu pe detecția corpurilor calde.
  • detecție de gesturi: Kinect și alți senzori ce-ți detectează mișcările se bazează pe camere video normale și dau rateuri din cauza mișcărilor și a culorilor în anumite scene. Prin căldură, sistemul ar ști deja care sunt oamenii pe care trebuie să-i urmărească și forma lor ar fi mult mai ușor de urmărit. Nu degeaba Predatorul vâna în acest mod.

Un senzor mic și ieftin are multiple utilizări și sper că legile vor permite utilizarea lor în aplicații comerciale pe scară largă. Să nu uităm că și GPS-ul a pornit ca o aplicație militara și apoi a fost dat la liber, chiar dacă asta presupunea creșterea riscurilor.

În clipul de mai jos “Mike” arată o cameră termică făcută de el pe baza unui senzor demontat dintr-un Flir One și a hardware-ului dintr-un iPod.

Informații inginerești privind semnale și pinout găsiți aici, plus două clipuri cu Flir One.

    5 comentarii

  1. uite aici un domeniu de utilizare mai interesant. :)

      (Citează)

  2. Eu am folosit o astfel de camera sa vad care dintre colegele de munca incerca sa ne pacaleasca cu sutien cu exces de burete. Rezultatele au fost remarcabile.

    Oricum, tehnologia asta nu implica nici o lege de export. Exista camere de temroviziune pentru mentenanta electrica/santiere etc care se vand in draci si nu intreaba nimeni nimic. La rezolutia de 80×60 px de masura nici nu ar putea.

      (Citează)

  3. oau! asfaltul are 900 de grade vara? senzational.

      (Citează)

  4. Ghici ce camera am la munca? O camera FLIR de vreo 20 000 euro cu obiectiv macro
    cu care masor puterea disipata de tranzistoarele SMD si LED-uri. Masoara temperatura unei capsule SOT23. Temperatura aratata de ea e acceasi cu cea care imi reiese din calcule. E asa sensibila ca vad urmele de pasi pe podea sau bateria din telefon dupa o convorbire.

    Bineinteles ca la pretul asta acumulatorul LI-Ion i se descarca singur intr-o zi cu ea nefolosita.

    Mereu m-am intrebat ce senzor are. Daca vrei iti trimit niste poze cu un PCB.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus