un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Special pentru 23 august: evoluția mesajelor de pe perete

23 Aug 2014  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

23 august. S-au împlinit 70 de ani de la întoarcerea armelor împotriva naziștilor, România trecând în 1944 de partea Aliaților și a rușilor, care apoi ne-au distrus timp de 45 de ani. Nu că rămânând de partea lui Hitler am fi avut o altă soartă, ba probabil am fi fost ulterior tratați și mai rău.

Pentru cei care în continuare regretă comunismul, poate și pentru cei 30 de bătrâni care se mai adună astăzi la mormântul lui Ceaușescu și susțin că pentru ei asta este adevărata zi a țării, pentru securiștii care trăiesc bine mersi în bogăție, pentru torționarii a căror demascare a fost stopată, dar în special pentru cei ce nu țin minte acele vremuri și nici n-au avut chef să le studieze, iată o diferență mare între acum și atunci.

Iată ce se poate citi în această perioadă pe “perete” pe Facebook, genul de vrăjeli lejere la care fetele visătoare să dea like. Eu mă întreb dacă cineva chiar le ia în serios È™i se ghidează în viață după ele.

wall_citate_6wall_citate_5

Iată ce se putea citi în vremea comunismului pe un perete.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Dacă vrei să trăieÈ™ti, bagă paie sub haine”.

Este peretele dintr-o celulă a Fortului 13 Jilava, construit pentru apărare și transformat apoi în celulă pentru intelectualii opozanți ai regimului comunist, unde erau bătuți sistematic, hrăniți cu zeamă chioară și ținuți în celule de piatră sub pământ. Paiele atenuau frigul și loviturile bâtelor.

Acesta a fost cel mai prețios sfat pe care o generație l-a putut da alteia, în acel loc. Sunt 30 de grade acum, dar tot mă trece un fior de frig și simt cum mi se strânge un pic inima când mă uit la această fotografie.

SalvaÈ›i-l pe Voiculescu, regretaÈ›i-l pe CeauÈ™escu, tărăgănaÈ›i urmărirea unor alde ViÈ™inescu È™i Ficior È™i sute alÈ›ii ca ei încă în viață… Peretele acela ar trebui scos de acolo È™i expus în centrul oraÈ™ului; poate aÈ™a unii nu vor mai vorbi prostii.

sursa foto: Locuri Uitate

    5 comentarii

  1. Doar ca Jilava a fost transformata in: ” în celulă pentru intelectualii opozanÈ›i ai regimului […], unde erau bătuÈ›i sistematic, hrăniÈ›i cu zeamă chioară È™i È›inuÈ›i în celule de piatră sub pământ”, nu de comunisti ci in perioada interbelica. De altfel chiar comunistii au fot printre primii prizonieri politici ai jilavei. Deci vezi tu, atrocitati de genul asta sunt produsul societatii romanesti, nu al unui regim specific.

      (Citează)

    • @Boris: da, dar comuniÈ™tii au făcut din asta ceva sistematic. Stalin nu degeaba a rămas în istorie pentru milioanele omorâte sau închise È™i nu degeaba inclusiv țările comuniste s-au chinuit apoi să scape de sistemul stalinist È™i să migreze spre un comunism mai puÈ›in dur.

      Adică hai să nu confundăm lucrurile. N-au inventat comuniștii închisoare și nici bătaia, dar au aplicat-o pe mult mai mulți decât oricine din istoria noastră. Probabil pe mai mulți decât oricine din istoria omenirii, și inclusiv Pol Pot tot comunist era.

        (Citează)

  2. mircea(primul)

    23/08/2014 la 3:21 PM

    Boris, sa nu cumva sa incerci sa dezminti mitul comunismului. O sa fii mazilit.

      (Citează)

  3. Fara Ceausescu nu aveam nici un metrou in Bucuresti. Sau blocuri mai bune si mai solide decat cele construite de dezvoltatorii imobiliari in 25 de ani de la revolutie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus