un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Patru bucureșteni uimitori

26 Aug 2014  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Anul acesta am văzut patru stăpâni de câini curățând strada după animalul lor.

Ultima a fost o femeie care se plimba chiar prin parcarea blocului cu punguța cu excrementele câinelui în mână, iar înaintea ei am văzut vreo 4 hipsteri cu un golden retriever strângând mizeria de pe pavajul nou de pe Calea Victoriei, o babă care abia reușea să se aplece în primăvară un bărbat cu un câine din ăla alb și pufos, în Herăstrău.

Mi s-a părut un semn de civilizație. Am vrut să le zic “felicitări pentru gest”, dar parcă nu era momentul oportun să dau mâna cu ei.

Sigur, patru oameni nu vor schimba multe, dar sunt cu trei mai mulți decât am văzut în întreg anul 2013. Asta nu elimină zecile de capcane pe care le evit zilnic pe stradă, dar este un început.

Mă gândeam însă la o chestie. Poate că mulți oameni nu știu că este obligatoriu să strângă după câine. Poate că mulți cred că ar fi doar un gest frumos, dar dacă alții nu o fac, n-au nici ei chef să care cu ei mănușă și pungă de câte ori are chef Azorică să iasă din casă. Poate că mai mulți ar face curat dacă ar știi că este o lege clară în acest scop:

Art. 1
Se interzice plimbarea pe domeniul public (alei asfaltate, trotuare) a cainilor de companie, fara ca proprietarul acestuia sa dispuna de materiale necesare pentru curatirea locului si evacuarea dejectelor fiziologice, respectiv excrementele.

Art. 4
(1) Prin materiale necesare pastrarii curateniei, in temeiul art.1, se intelege fie ca proprietarul sa aiba asupra sa matura, faras si punga de unica folosinta, fie manusi si pungi de unica folosinta.

Art.5
Nerespectarea prevederilor prezentei hotarari, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1 milion la 5 milioane ROL (100 – 500 lei RON).

Vedeți, este o obligație clară, cu amendă pentru nerespectarea ei. (HCGMB 243/2005)

Acum, Primăria ar trebui să posteze mare asta peste tot, în parcuri, în scările de bloc, pe garduri. Câțiva oameni cu siguranță ar reacționa pozitiv la acest mesaj. Nu toți, poate că nu mulți, dar câțiva sigur ar gândi “ah, dacă chiar este o lege, hai să o respect”, pentru că este un semn de normalitate sau de bună creștere. În timp se mai schimbă ceva.

caine_shutterstock_157843511

sursa foto: dog running de pe Shutterstock.

    25 comentarii

  1. Cei patru se alatura celor pe care i-am vazut si eu si probabil si multi altii. Indeosebi prin parcuri poti vedea oameni intr-atat de civilizati incat sa stranga dupa rahatul cainilor lor. Usor, usor ne educam si noi. Trebuie sa treaca, probabil, vreo cateva generatii dar vom iesi, intr-un final, la liman.

      (Citează)

  2. @Radu

    Trebuie sa treaca, probabil, vreo cateva generatii dar vom iesi, intr-un final, la liman.

    Asta daca intre timp se potoleste Putin si nu mai face pe nebunu’ :))

      (Citează)

  3. În Constanța sunt unii care cred că este nevoie de o lege pentru a-i obliga pe cetățeni să-și strângă căcatul :) http://blog.iamntz.com/6158/

    (la momentul respectiv nu știam că există acea lege)

      (Citează)

    • @Ionuț Staicu: păi stai, că asta citată de mine e o hotărâre a Consiliului General bla-bla București, în Constanța cine știe ce-o fi. Este o lege locală.

        (Citează)

  4. Radu, vezi puțin mai jos, în comentarii, că avem și noi legi nerespectate, să nu crezi că noi suntem mai fraieri! ^_^

      (Citează)

  5. Am câine și strâng după el de fiecare dată. Știam că există reglementări, dar am mers pe alt principiu – nu mi-ar conveni să calc/ să mă așez în ce n-a strâns altul, așa că eu strâng. Din păcate sunt mulți care n-au auzit de treburile astea și se uită mirați în timp ce câinele produce un morman…

    Va mai curge ceva apă pe Dâmbovița până când…

      (Citează)

  6. Eu am facut sesizare la politie, intrucat trotuarul din fata blocului meu este locul preferat de plimbare (a se citi: usurare) al cainilor cu stapan din cartier. A venit un politist, a lipit pe usile blocurilor din zona aceleasi fragmente citate si in articol, a certat niste doamne care scosesera cainii la plimbare. Si cam atat. Afisele au fost rupte, situatia este neschimbata. Politistul mi-a spus ca nu exista resurse pentru urmarirea acestei probleme. Eu cred ca e o chestie de vointa, la cati bani s-ar incasa din amenzi ar avea cu ce sa plateasca mai multi oameni care sa patruleze pe strazi.

      (Citează)

  7. mircea(primul)

    26/08/2014 la 9:52 PM

    Aha, o sa patruleze politai pe strazi sa nu se cace cainii-n strada. Restul problemelor s-au rezolvat.

    Eu am avut 12 ani catel si n-am strans nici macar o data dupa el pt simplu fapt ca il plimbam exclusiv in zone verzi dintre blocuri pe unde nu aveai ce cauta daca nu erai beat sau boschetar.

    Cat de infirm la cap sa fii sa isi lasi catelu sa se cace-n drum?

    De asemenea, nu toate rahaturile de animale sunt de la caini cu stapan. Sa nu uitam cati caini maidanezi exista in continuare, pentru ca unii nu au sange destul in ei sa ii adune pe toti si sa-i transforme in bocanci.

      (Citează)

  8. Reading comprehension failure.

    este obligatoriu să strângă după câine ≠ proprietarul acestuia sa dispuna de materiale necesare pentru curatirea locului si evacuarea dejectelor fiziologice, respectiv excrementele.

    In alte cuvinte, poti bine mersi si legal sa nu strangi nimic, cata vreme ai la tine materialele.

    Altfel, eu tot timpul strang dupa cainele meu cu o punga de plastic, dar am avut si o situatie in care un mos s-a rastit la mine, chiar in timp ce strangeam excrementele de pe trotuar, deoarece nu-i convenea ca-si facuse nevoile in fata portii lui.

      (Citează)

  9. Ca tot veni vorba de mizerie, oare Bucurestiul e singura capitala din Europa in care masinile de gunoi scurg “zeama” pe strazi? E sezonul pepenilor si perioada in care fiecare masina ce ridica gunoiul scurge lichidul rezultat pe strada. Parfumul rezultat e daramator…

      (Citează)

    • @Nicu: nu prea am mai văzut așa ceva, dar la capitolul gunoaie stăm binișor, am văzut și orașe în care situația e mult mai rea. E drept, am văzut și orașe în care toți locuitorii separă gunoaiele după tipul lor și ajută la reciclare. Țin minte în Paris când am dus la gunoi chestiile strânse prin casă, deschid un tomberon al blocului și surpriză, erau numai PET-uri în el. Deschid altul, numai pungi cu altceva. M-am întors în casă să le separ cât de cât.

        (Citează)

  10. De ce sa feliciti normalitatea?

      (Citează)

  11. Te citesc de ceva vreme si am observat ca iti place sa folosesti apelativul “baba” atunci cand te referi la o persoana in varsta, trebuie sa iti spun ca mi se pare lipsa de respect. Cred ca si tu ai acasa o mama, poate chiar o bunica, asa ca ar trebui sa te gandesti de 2 ori inainte de a folosi acest cuvant.

      (Citează)

  12. Postarea legii nu ajuta cu absolut nimic. Emisiune pe TVR cu infractori prinsi si amendati, da, ar schimba ceva.
    NUMAI APLICAREA LEGII SCHIMBA CEVA.

      (Citează)

  13. mircea(primul)

    27/08/2014 la 9:14 AM

    @nwradu: cand solutia este sa patruleze politai pe strazi ca sa nu se cace cainii pe strazi sau ca sa se asigure ca aduna stapanii rahatu, da, avem si alte probleme. de exemplu ar putea sa patruleze politai pe strada si cand vad un caine fara stapan, sa-l impuste-ntre ochi.

      (Citează)

  14. @mircea(primul): maidanezii nu se caca-n drum, au ei locurile lor mai ascunse. Doar cainii cu stapani isi fac nevoile pe unde apuca sau pe unde le permite stapanul (sau lesa de care sunt tinuti).

      (Citează)

  15. Două amendamente:
    1. Ontopic:
    Pe strada mea, la fel ca în toată ţara, există oameni care iubesc animalele, proprietari de mici, sau mai mari, bijuterii vii din rasă canină.
    Care, în fiecare dimineaţă sau dupăamiază îşi plimbă căţeii/ câinii spre “barbotarea defecativă” naturală a produselor lor biologice reziduale. Logic, oriunde numai în faţa casei/ blocului lor nu. Cel mai probabil în faţa intrărilor celorlalţi vecini. Care vor-nu-vor trebuie să ocolească, să sară, sau să se ferească de “elementul artistic” realizat. Legea – nu-i tocmeală. Dar ca orice român, de ce să o respecte. De ce să existe un minim bun-simţ al proprietarului ca spă cureţe mizeria respectivă.
    Drept pentru care a fost constituit un “mini-comitet de bloc” care, “în mod cu totul şi cu totul aleator” a intersectat traseul respectivilor proprietari cu patrupede. Discuţia a fost simplă şi obiectivă: “Doamnă/ Domnule, şi noi iubim animalele, dar mai mult iubin copii şi igiena noastră. Avem “blânda” rugăminte să adunaţi respecivele produse, sau să schimbaţi traseul. Nu de alta, dar dorim să deratizăm şi să cosmetizăm zona şi Doamne-fereşte, căţelulk dumneavoastră ar putea suferi un accident fatal.” Rezultatul? CURAŢENIE ŞI DISCIPLINĂ. Evăr!

    2. Offtopic:
    Gheo îl vede pe Ioan trecând pe uliţă. Zâmbind în sinea sa îl interpelează:
    – Ioane bag samă că te-ai dat cu politica. Mno, zi ghini, în ce partid te-i băgăt?
    Ioan se uită la Gheo să vadă dacă Gheo e serios şi îi răspunde ciufut:
    – În ce-am intrat, bată-te Dumnezăo?, în acelaşi timp ridicând pe rând picioarele şi cercetându-le cu atenţie de urme de “dovezi solide”, ce rămân…

      (Citează)

  16. pai e simplu, asta e nivelul de civilizatie al romanilor. cu caini sau fara caini.

    spre exemplu, in parcul doina, stii unde sunt cele mai multe gunoaie dimineata inainte sa se faca, curat?
    langa locurile de joaca ale copiilor ;), de la coji de seminte, mucuri de tigara (care oricat de logic ar parea sunt la fel de multe ca, cojile de seminte) pana la ambalaje, pet-uri si nelipsitii caca cu hartie de langa tufele de prin preajma acestor locuri de joaca.
    iar fumul de tigara e la locul lui de cinste destul de des in acest parc, chiar si langa aceste locuri de joaca de multe ori.

    iti recomand o plimbare dis-de dimineata si in herastrau mai pe weekend asa inainte sa se faca, curat sa admiri tonele de gunoaie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus