un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu râdeți de găleata cu apă turnată în cap, rezultatele sunt uimitoare

25 Aug 2014  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Ca de fiecare dată când apare un lucru mișto, trebuie să fie și cârcotași care să-l denigreze, iar acum mă refer la inițiativa cu găleata de apă rece turnată în cap ca metodă de a atrage atenția asupra sclerozei și de a dona bani pentru ajutorarea bolnavilor.

S-a spus că nu ajută, că lumea o face doar la mișto, că scopul adevărat este să donezi bani șamd. Apogeul îl reprezintă un articol de pe Vice, bine documentat ca istorie, care spune “Sunt multe lucruri în neregulă cu Ice Bucket Challenge, dar cel mai enervant lucru este că este o formă de narcisism mascată ca un gest de altruism” și “Acesta este apogeul „activismului de hashtag”, în care, în loc să faci ceva util, te prefaci că ai realizat ceva prin nişte rahaturi pe care le postezi pe Facebook“.

OK, hai să vedem cum stau lucrurile. Nu cred că se așteaptă cineva ca toată lumea ce privește, admiră sau participă la Ice Bucket Challenge să și doneze bani; probabil că dacă 1% donează ceva, este deja un raport foarte bun.

O fi avut ceva rezultate activismul de hashtag, acest narcisism mascat? Da! 70,2 milioane de dolari s-au dus la ALS Association până acum. De fapt, evoluția sumelor strânse a fost următoarea:

  • 20 august: 31 milioane
  • 21 august: 41,8 milioane
  • 22 august: 53,3 milioane
  • 23 august: 62,5 milioane

Voi intra și mâine pe site-ul ALS ca să vedem la ce sumă s-a ajuns.

Activism de hashtag? Da, dar funcționează. Între zeci de clipuri banale, între “hai să o fac ca să am material pentru vlog“, între “trebuie, că ne-a dat ordin șeful agenției“, între toate fazele amuzante cu oameni care-și scapă găleata de apă în cap, s-au strâns 70 de milioane de dolari până pe 24 august, o sumă incredibil de mare.

Altfel spus, când or avea Vice și alți cârcotași idei mai bune despre cum ar trebui să arate o campanie de donații/awareness, să ni le spună și nouă. Până atunci, toate discuțiile sunt inutile, suma de 70 de milioane de dolari vorbește de la sine despre puterea acestei idei.

Ideea, apropo, a pornit de la un bolnav de scleroză. Un american bolnav a fost primul care și-a turnat găleata în cap și a dat-o mai departe, norocul său fiind că a fost preluată de câțiva sportivi care au făcut celebră ideea. Așadar, nici măcar n-a pornit din narcisism deghizat, că respectivul american probabil mai are 1-2 ani de trăit și cu toți acești bani strânși probabil că este prea târziu pentru a se face ceva și pentru el. Punând problema așa, devine cea mai pură formă de altruism.

bucket_africaGăsiți pe net și imagini inutile precum cea din dreapta. Sunt curios ce-o fi gândit autorul aici; că dacă este lipsă de apă în Africa, întreaga omenire ar trebui să lase totul baltă (ha-ha) și să rezolve întâi această problemă? Că alții nu au dreptul la ajutor până nu rezolvăm problema africanilor? Că mai bine le-am fi trimis lor gălețile respective de apă, prin curier?

Oare autorul acestui colaj protestează în restul timpului în fața fântânilor arteziene din orașul său, supărat că zona asta a planetei irosește apa pe artă urbană, în timp ce în Africa mor copiii? Voi ăștia de-ați dat share la această imagine ați protestat la fel?

Sigur, e nasol și cu africanii fără apă, dar stați liniștiți că și pentru ei au existat alte inițiative și alte campanii care au strâns bani pentru sute de puțuri de apă în diverse zone secetoase.

Concluzie: este inutil să râzi sau să-i înjuri pe cei ce-și toarnă o găleată de apă în cap. Metoda lor, chiar dacă pare hazlie și inutilă, și-a arătat rezultatele și acestea sunt foarte bune. Dacă vrei să faci ceva și mai bun decât ei, ceva care să te ridice deasupra lor, poți dona direct bani pentru o cauză similară. Nu neapărat ALS-ul american, puteți alege ceva din România, puteți intra pe orice site și găsiți copii ce au nevoie de bani pentru operații complicate sau spitale fără fonduri.

Căutați de fapt sursa imaginii de prezentare? E aici.

    21 comentarii

  1. Din banii ăștia doar 8% merg pe research. Trebuie înțeles și aspectul ăsta.

      (Citează)

  2. @ Dorin wtf si restul unde naiba merg ?

      (Citează)

  3. Cum se strang bani daca eu imi torn o galeata de apa in cap? Cine doneaza???

      (Citează)

  4. @Dorin nu stiu de unde ai scos procentul respectiv, rapoartele lor financiare spun ca e vorba de 28% pe 2013

    @Andreiexe http://www.alsa.org/about-us/financial-information.html

      (Citează)

  5. @Dorin: eu zic sa ne mai si documentam putin, doar suntem pe internet si avem totul la 5 clickuri distanta, right?

    Asa ca inainte sa credem orice tampenie spusa de orice tip intr-un video pe facebook (like si share sa fie), ar fi ok sa cercetam putin. Asadar, 27%! pe research, 19% patient and community services, 32% public and professional education. Restul, 14% fundraising si 7% administration. (http://www.alsa.org/assets/pdfs/annual_report_fy2014.pdf)

    Anul trecut au strans aproximativ 30 de milioane de dolari. E cam greu sa faci asta directionand 80% pe research si restul pe salarii, ai nevoie si de marketing, campanii, etc. Si oamenii astia mai si ajuta pacientii, nu fac doar research.

      (Citează)

  6. “Căutați de fapt sursa imaginii de prezentare? E aici.”

    for research purpose only. :))))

      (Citează)

  7. Asta ziceam si eu: se aduna niste bani de la oameni care n-ar fi donat daca nu era nebunia pornita de la vedete. http://www.makavelis.com/2014/08/partea-pozitiva-din-toata-nebunia-cu-ice-bucket-challenge-in-romania.html

      (Citează)

  8. Si cu toate acestea gestul este jenant ! Nu pot dona banii fara sa isi toarne apa in cap ?

      (Citează)

  9. Se poate dona și fără găleată. Eu am făcut-o.

      (Citează)

  10. Eu is curios de aia care au pus poza cu lipsa apei din africa, cata apa risipesc in timp ce se spala, in timp ce isi spala masinile, covoarele sau cata apa irosesc atunci cand isi spala vasele, atunci risipa nu se ia in calcul? Asta e cu haterii care nu fac decat sa critice. La urma urmei sunt multi care doneaza pe cand altii stau pe margine si comenteaza.

      (Citează)

  11. Din multe milioanele alea vreo 62 doar vreo 5 se duc pe cercetare … trist .. restul pe salarii, aici vreo 8, publicitate vreo 20 samd …

      (Citează)

  12. Citisem un articol conform căruia aproximativ 50% din suma nu ar fi fost donată nimănui dacă nu era acest “challenge”.
    Dar în cazul asta ce facem cu restul? Poate aia 35 de milioane care s-ar fi dus la alte fundații ar fi avut un efect mai mare, imediat și/sau pentru mai multe persoane.

    E o discuție mai complexă decât pare la prima vedere.

      (Citează)

    • @FaraSuparare: nu chiar, nu-i o discuție așa complexă. Se bazează pe sondaje, pe “ce-ar fi fost dacă”, chestii care nu se pot estima bine. Poate ar fi donat către alții, poate că nu.
      Cert este că ALS Association are în buzunar 70 de milioane de dolari. 80 de milioane, au anunțat astăzi, că au mai strâns 10 milioane ieri.

        (Citează)

  13. Pot explica eu de unde a scos Dorin procentul pentru ca si eu am distribuit acelasi procent initial. Bine, Dorin n-a vazut la mine dar probabil video-ul ala e viral si el.

    1. Procentul a plecat de la video-ul asta https://www.facebook.com/photo.php?v=10202608220868931&fref=nf

    – Auditul financiar pe 2013 http://webal.alsa.org/site/PageServer/?pagename=AL_2_Finances.html
    – Auditul financiar pe 2012 http://web.alsa.org/site/PageServer?pagename=ALSA_Finances_2012

    Si eu ca si Dorin am cazut in plasa baiatului ala (am distribuit si eu video-ul respectiv fara sa verific). Pe scurt, baiatul din video s-a uitat la pagina 15 din Auditul financiar de pe 2012 si a tras concluzia ca 8% se duc pe research http://issuu.com/alsassociation/docs/annualreport12?e=2279079/2701738 . Problema e trei aici :).
    1. Nota aia de subsol care zice ca acel summary nu e auditat
    2. Celelalte pagini care explica detaliat cheltuielile si intrarile
    3. Faptul ca exista si alte activitati legate de acesti oameni cu probleme, activitati ok care nu tin neaparat de research. (E fix ca si cum zici ca un profesor are 2 ore pe zi si castiga 15 milioane pe luna deci, 1500/40 = 37 de roni/ora e aproape 10 euro pe ora, deci castiga foarte mult pentru ce se plang atat profesorii. Nu e chiar asa ca profesorul ala mai face foarte multe ore extra pentru pregatit planul de lectie, documentare, manuale, plus ca restul orelor e prin cancelarie sau sedinte cu alti profesori, etc)

    Pe scurt, nenea din video nu cred ca a tras concluzia corecta iar eu am distribuit fara sa verific. Eu nu am cunostinte financiare pentru a intelege auditul (apropo par auditati de o firma cunoscuta, nu chiar no name). Bun, asta nu inseamna ca nu sunt cifre umflate sau activitati puse la misto, ci doar ca strict ce scrie acolo nu inseamna doar 8% bani folositi si cu restul s-au dus la curve.

    Acum parerea mea chiar si asa momentan nu s-a schimbat (desi chiar vreau sa se schimbe), personal nu agreez ideea asta care a devenit virala tocmai pentru ca inca nu vad transparenta inca. Inca mi se pare ca a devenit o leapsa in Romania, multi dintre noi ne turnam apa in loc sa donam, mi se pare o varianta imbunatatita la aia care vin pe strada cu un dosar cu copii bolnavi si cer bani. Vreau sa ma insel si totul sa mearga bine si sa se deschida o usa sa ajutam cercetarea. Momentan sunt dispus sa ajut folosint alte forme de ajutor, sunt dispus sa fac voluntariat pentru asa ceva, sa fac anumite servicii.

    E de urmarit ce se intampla dupa campanie.

      (Citează)

  14. Celebrity endorsement ajuta intotdeauna! ;)

    Dar multi pierd din vedere cuvantul “challenge”, adica esti provocat de cineva. Poti alege provocarea, donezi si iti torni apa in cap, ori nu accepti provocarea, nu iti torni si donezi. Privite asa lucrurile, parca nu mai suna atat de urat si nu mai trebuie sa auzim lucruri urate despre cei care au ales sa isi toarne apa in cap. :)

      (Citează)

  15. Deocamdata nu am bani sa donez, am facut un mic “filmuleţ”: http://youtu.be/pHbxJ9Ehwaw

      (Citează)

  16. $89M to date. Not bad! :) Singura bila alba pentru umanitate din ultimele luni.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus