un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Marea Britanie nu va mai pedepsi pirateria online

1 Aug 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Marea Britanie a adoptat o lege cel puțin bizară în ceea ce privește pirateria online: nu mai este pedepsită decât simbolic.

Anterior utilizatorii primeau niște avertismente atunci când erau prinși downloadând materiale ilegale, iar la 3-4 astfel de abateri erau deconectați de la Internet. Chestia asta se practică în mai multe țări, iar în altele îți sosesc acasă niște amenzi destul de mari.

Acum, în Marea Britanie tot ce ar putea sosi acasă sunt niște scrisori care-ți vor spune că ai făcut ceva ilegal. Vor fi maxim 4 scrisori pe an și nu va exista o altă consecință. Poți da din umeri și să le arunci la coș. Ideea este să semnalizeze părinților care poate nu știu ce fac copiii cu conexiunea la net sau celor care cred că Pirate Bay este un site legitim că lucrurile nu stau chiar așa.

Acum, un articol citit de mine spune că asta nu înseamnă că britanicii scapă de orice răspundere penală. Marile companii pot da în judecată site-urile de torrente și chiar și utilizatorii pentru că au încălcat copyright-ul unor materiale, procese care se rezolvă separat de fiecare.

O altă metodă de a micșora pirateria este prin plasarea unor reclame prin care Poliția va avertiza utilizatorii că trag materiale piratate. Cică Poliția va lucra și plăti serviciile ce servesc reclame pentru a le afișa propriile lor bannere pe acele site-uri ce piratează filme, jocuri și muzică. Personal nu cred că asta va avea mare influență.

Pe total însă, rămâne de observat că Marea Britanie adoptă o poziție mult mai relaxată privind pirateria. Una, voi spune eu, optimă pentru a merge pe direcția “pirateria este ilegală, mai bine treci în legalitate”. Sigur, ei își permit asta, au acces la Amazon, Netflix, Hulu, Google Play complet, iTunes complet șamd, iar aceste servicii oferă mai nou tot felul de abonamente foarte avantajoase. La noi în țară încă suntem un pic înapoiați, aș spune că doar muzică poți asculta complet legal, oricând ai chef, pentru un tarif modic de 3-6 euro pe lună pe Deezer sau Zonga sau alte servicii externe.

surse: Gamezone și BBC.

    7 comentarii

  1. Netflix UK & Ireland are foarte putine chestii interesante. Adica eu sunt pretty anti-piraterie si pro-legalitate (ca de-aia si platesc pt Netflix), dar daca vrei sa vezi ceva cat de cat de succes (nu neaparat nou, gen eu am vrut sa ma uit recent la Dirty Dancing, si nu era disponibil) pai ghinion. Si ce e enervant e ca la majoritatea serialelor au numai unele sezoane (la unele nici macar primele cateva, gen la Star Trek au cateva de pe la mijloc), deci iarasi nu-ti poti face treaba doar cu ei. Bonus, la un moment dat incepusem sa ma uit la Lost, ca tot nu-l vazusem si aveau astia toate sezoanele. Si m-am uitat, si m-am uitat, si ajunsesem pe la mijlocul sezonului 4, cand brusc si peste noapte si fara sa anunte nimeni nicaieri… a disparut Lost de pe Netflix :) Pai in situatia asta… pirateria e foarte tentanta, to say the least.

    La fel si iTunes. Eram decisa sa intru in legalitate complet si sa-mi cumpar toate chestiile care ma intereseaza. No, vezi sa nu. Imi aleg odata un cantec, ascult preview-ul, imi place, zic sa-l iau… pai ghinion, cica nu e disponibil in zona mea. Pai in conditiile in care sa vrei sa-i platesti si ei nu te lasa… ce alta optiune ai? Bine, one could go without, ca nu e ca si cum ne-am nascut cu dreptul la cantecele care ne plac, dar, ca si mai sus, pirateria devine super tentanta intr-un caz din-asta — mai ales in ziua de azi cand cateva click-uri ajung :|

    Concluzia fiind ca in timp ce da, englezii au acces la mai multe chestii decat sunt disponibile in Ro, asta nu e atat de panaceu-universal-rezolvator-al-tuturor-problemelor cum poate sa para :)

      (Citează)

  2. Un film foarte tare de la englezi: http://www.imdb.com/title/tt1131729/

    Atunci radio, acum pe internet.

      (Citează)

  3. Eu stau in Anglia de ceva vreme..si toate filmele pe care le vad sunt piratate de pe filelist.

      (Citează)

  4. @Kay: dar în principiu, Diry Dancing și altele vechi nu le poți găsi pe DVD la un preț foarte mic? Chiar și de închiriat, eventual?

    La seriale așa e și aici pe Voyo sau Seenow, sunt disponibile doar o vreme, că atât cumpără drepturile.

      (Citează)

  5. Nu le deschide nimeni ochii celor de la Netflix sa implementeze plata ramburs pentru .ro?

      (Citează)

  6. Foarte bine au facut.. la fel este si cu filmele postatepe vk si alte retele sociale. Tot pedepsesc pe ei dar tot posteaza.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus