un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La restaurantul Zabaione – bucătărie italienească rafinată

21 Aug 2014  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Am fost la un restaurant italienesc unde cu siguranță voi reveni: Zabaione, în Piața Charles de Gaulle/Aviatorilor. Am gustat mai multe specialități din meniul lor și toate au fost excelente, așa că-l recomand fără nici o teamă.

În general asociez restaurantele italienești cu pizza și paste, chestii pe care mi se pare că le pot face și eu acasă exact cum îmi doresc, dar aici am mâncat complet alte lucruri și asta vă recomand și vouă, că bucătăria italiană are mult mai multe de oferit dincolo de preparatele ce-au ajuns populare în toată lumea. Am fost vreo 10-15 oameni invitați și am mâncat din platouri de degustare; nu știu cât de mari sunt porțiile reale, dar cu siguranță sunt mai mari decât ce vedeți în fotografiile de mai jos.

Iată un platou cu antreuri: conține salată Gamberi (creveți, avocado, mango, sos calypso), salată Imperia (salată mixtă, pastramă vită, appio, castraveți, zmeură, dressing zmeură), terină de foie gras pe măr verde și tartar de somon cu avocado și arome de wasabi și soia.

restaurant_zabaione_08_aperitive_salate

Cel mai mult mi-a plăcut salata Gamberi, cea cu creveți, servită pe un pat răcoritor de castraveți. A fost foarte bună la gust, aromată, mai sățioasă decât celelalte, aroma creveților fiind bine echilibrată de castraveții respectivi.

Aperitivele calde sunt și mai bune. Cel negru este un risotto colorat cu negru de sepie (orez, hribi, usturoi, pui calamari, cerneală de sepie), care avea un ușor gust de pește. Este cremos și bun la gust și dacă nu-ți place peștele și cu siguranță un preparat inedit pe care nu-l poți mânca în prea multe locuri. În centru se găsește un sufleu de ciuperi cu sos de vin (ciuperci, brânză Gruyere, cremă de brânză, vin alb), iar în dreapta un alt risotto cu ciuperci de pădure și sos de șampanie (orez, hribi, usturoi, pătrunjel, șampanie), cremos și bine legat. Chiar nu pot decide care risotto a fost mai bun.

restaurant_zabaione_12_gustari_calde
restaurant_zabaione_13_risotto_nero_sepiarestaurant_zabaione_14_sufleu_champignon
restaurant_zabaione_15_risotto_ciupercirestaurant_zabaione_16_risotto

Vă recomand cu tărie vin alb saute-ul de vongole cu mazăre și sos verde, adică mici scoici fierte cu un sos foarte gustos de usturoi, ceapă și verdeață și servite cu mazăre cu bob moale. Un alt preparat inedit pe care vi-l recomand cu tărie.
restaurant_zabaione_17_vongole_mazare

Felurile principale încercate au fost cele de mai jos. În stânga vedeți un mușchiuleț de porc cu sos de ciuperci de pădure, servit alături de piure de cartofi cu trufe. Excelent de la cap la coadă, ciupercile au fost perfect condimentate și făcute într-un sos cu unt  care le-a dat gust bun (eu nu sunt mare fan ciuperci, dar acestea au fost minunate), iar la piure nu s-au zgârcit cu trufele, gustul acestora fiind foarte pregnant în compoziție. Carnea a fost moale și gustoasă.

restaurant_zabaione_18_carne
restaurant_zabaione_19_muschi_porc_piure_truferestaurant_zabaione_22_muschi_porc_ciuperci_piure_trufe

La fel de bun a fost și celălalt preparat, piept de curcan făcut cu ierburi aromate și cu sos gorgonzola peste el, un sos foarte concentrat ca gust de brânză, plus o mică aromă de rozmarin și salvie. Cu cea mai mare plăcere am mâncat broccoli-ul cu arome mediteraneene de lângă el; din nou, nu-s mare fan broccoli, dar acesta avea o aromă de usturoi și condimente și era făcut exact cât trebuie, la mijlocul distanței dintre “încă e crocant” și “moale și ușor de mestecat”. Indiferent ce luați, alegeți acest broccoli ca garnitură și sper să fie la fel de bun ca-n acea zi.
restaurant_zabaione_20_curcan_gorgonzola_broccolirestaurant_zabaione_21_curcan_gorgonzola_broccoli

Deserturile – o plăcere! Mai jos vedeți rapid o cassata siciliană, adică un fel de tort cu interior de brânză și fructe. Bun, dar vă recomand unul dintre următoarele două deserturi.
restaurant_zabaione_24_cassata_siciliana

Acesta este Zabaione, un desert tradițional italienesc făcut cu spumă de ou. Acesta avea și o subtilă aromă de vin, iar în interior are fructe de pădure. Este foarte ușor după o masă copioasă, perfect ca desert și l-aș mânca zilnic cu cea mai mare plăcere.
restaurant_zabaione_25_zabaione

Și mai bun a fost Dolce Bianco, adică o bezea foarte moale și pufoasă cu spumă de căpșuni înăuntru. Dacă-l găsiți atunci când bezeaua este pufoasă, veți mai dori unul. Bezeaua este perfect făcută, nu gumoasă, dar nici casantă sa o spargi în mii de bucățele în farfurie, iar crema este fină și ușoară pentru stomac.
restaurant_zabaione_23_dolce_biancorestaurant_zabaione_26_dolce_bianco

Restaurantul este foarte frumos decorat și face cinste vilei în care se află. Scaune confortabile, tablouri, iluminare discretă, mobilier pe lângă pereți, toate se îmbină armonios. Are și o terasă afară, în stradă, dar și câteva mese în balconul vilei, toate cu vedere spre piața Charles de Gaulle.

Servirea a fost atentă și fără reproș, vinul turnat întotdeauna prin dreapta și cu eticheta spre client (au vinuri italienești sau, dacă doriți ceva românesc, am văzut expuse sticle de Drăgaica Roșie, care mie mi se pare excelent), limonada este cum trebuie, adică o băutură cu lămâie, nu o acritură care să-ți omoare papilele.

Mai jos vedeți meniul restaurantului Zabaione, că pagina lor de net este încă în construcție. Un aperitiv, un fel principal și un desert te vor costa între 100 și 200 de lei de persoană, în funcție de ce alegi. Repet, îi găsiți în Piața Charles de Gaulle nr. 3, în rond lângă fostul hotel Helvetia. Mai multe fotografii cu mâncare găsiți pe pagina lor de Facebook.

Iată mai multe fotografii oficiale de prezentare:

    9 comentarii

  1. baga si cat a fost nota, ca ai mancat de toate.

      (Citează)

  2. gresesti, cercetatorii britanici au declarat ca saute-ul de vongole cu mazăre și sos verde nu merge cu tarie. maxim un vin alb :)))

      (Citează)

  3. ai bagat oleaca la ghiozdan, moaca.

      (Citează)

  4. Breh, sa nu te superi dar de fiecare data cand citesc un review din asta imi aduc aminte de publicitatea la McD si ma pufneste rasul (la propriu). :)

    Si ma intreb care e realitatea:
    – tu de fapt chiar esti un cunoscator si te-ai vandut pentru un pumn de techini (ca deh poate vroiai sa iti faci upgrade la placa video, etc, lucru foarte de inteles de altfel)
    – habar n-ai cum sta treaba, te duci la restaurant, mananci ce iti dau aia fara fasoane dupa care zici ca e bun/rau intr-un mod total aleator

    Orisicat, cumva am reusit sa trec peste dilema asta si te citesc in continuare cu placere, mai ales pentru partea de gadgets, travel, etc.

    P.S. Daca iti respecti cititorii te rog eu sa nu bagi scuza aia cu ‘eu mananc mult fast-food si e normal sa fi zis si de mac’.
    Si eu mananc fast-food dar cu toate astea desi pare greu de crezut (lol) fac distinctia intre o pizza buna si o pizza de 2 lei de la patiseria de la metrou sau intre un hamburger bun si McD. :)
    Hai sa traiesti.

      (Citează)

    • @Radu: chiar mănânc mult fast-food. Miercuri am mâncat de la McDonald’s, de exemplu, acum o săptămână am fost la o găleată KFC, în seara asta aștept pe cineva la gară și apoi mergem la Calif Militari. O dată pe săptămână ajung pe la unul din ele; dacă nu crezi asta, nu-i treaba mea.
      Din când în când merg și la restaurante mult mai scumpe, de obicei cam o dată pe lună. În rest gătim mult în casă sau mănânc chestii deja menționate.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus