un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

#Bucuresti555ani: Palatul Cantacuzino ajunge o ruină

22 Aug 2014  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

800px-Palatul_Cantacuzino,_Bucureşti
Una dintre cele mai frumoase clădiri ale Bucureștiului, Palatul Cantacuzino (unde acum este muzeul Enescu) stă să cadă. Apa se infiltrează pe pereți în interior, clădirea s-a înclinat, are nevoie de reabilitare urgentă și nimeni nu o face.

O puteți vedea pe Calea Victoriei, aproape de Piața Victoriei. N-am văzut localnic sau străin plimbat de mine pe acolo care să nu exclame “băi, dar minunat este acest palat!”. Nu este ocazie să trec pe acolo fără să-l admir și să gândesc același lucru în sinea mea. Nepăsarea și incompetența îl distrug încet dar sigur.

Eu v-am spus-o acum 3 ani când, intrând în curtea lui din întâmplare, m-a speriat de ce-am văzut acolo: Dacii vechi părăsite în curte, containere de gunoi în mijlocul acesteia, scânduri de lemn susțin scara de piatră din spate ca să nu se prăbușească, antene satelit și aparate de aer condiționat montate fără rușine pe fațadă.

Trei ani mai târziu, ProTV descoperă același lucru, plus alte probleme mari din interiorul clădirii. Toată lumea se scuză, nu există bani, nu există proiect, nu știam de așa ceva.

Este un citat celebru care-mi place, a dat și numele unei cărți: “nu întreba pentru cine bat clopotele, bat întotdeauna pentru tine”. Este parte dintr-un scriere de Donne și ideea lui este că omenirea este un întreg și moartea oricărui individ este de fapt dispariția unei mici părți din acel întreg, din noi toți . Același lucru se poate spune și despre un oraș: astăzi o casă cade în ruine aici, mâine alta acolo, însă cu toate moare un mic însăși orașul și ceea ce reprezintă el ca istorie, tradiție și cultură. Blocuri înalte de sticlă cu care să înlocuim ceea ce cade putem construi oricând, dar însăși faptul că acestea reflectă pe fațadele lor totul arată cât de impersonale sunt.

Citatul exact este:

No man is an island, entire of itself; every man is a piece of the continent, a part of the main. If a clod be washed away by the sea, Europe is the less, as well as if a promontory were, as well as if a manor of thy friend’s or of thine own were: any man’s death diminishes me, because I am involved in mankind, and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee. (Meditation 17)

sursa foto: Adrian Banu/Wikipedia.

    3 comentarii

  1. N-avem bani de muzee, trebuie sa construim catedrala si alte cateva mii de biserici. Ponta si patriarhul relanseaza economia prin programul “fiecare bloc cu biserica lui”

      (Citează)

  2. E trist că avem asemenea opere de artă și nu suntem în stare să le păstrăm. Când am văzut reportajul aveam impresia că m-a lăsat privirea. Cum să plouă într-un muzeu, direct pe tablouri, iar tavanul mai are o zguduitură și pică, cum să lași lucrurile să ajungă într-o asemenea stare?! Asta denotă dezinteres și faptul că toți cei care au ocupat funcția de ministru culturii, au fost niște incapabili, ca să nu-i numesc altfel…

      (Citează)

  3. Stiu cladirea, arata extraordinar pe dinafara. Inauntru nu am apucat sa ajung dar uite, e o idee buna, inainte sa se transforme in ruine. Daca s-ar organiza o campanie pe aceasta tema, viziteaza palatul Cantacuzino cat inca mai este in picioare, poate chiar s-ar strange niste banuti cat sa se puna niste roti in miscare. Inertia se va ocupa apoi cu restul si poate va fi reabilitat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus