un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Alertă maximă, suntem pe aceeași planetă cu viruși mortali!

4 Aug 2014  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Uitați o diferență enormă între știrile noastre și cele din alte țări, cu exemplu asupra recentei epidemii de Ebola din Africa.

CNN-ul, unde mă uit des zilele acestea, se dă peste cap să informeze cititorii că virusul Ebola se transmite foarte greu de la un om la altul. Repetă asta aproape de fiecare dată când vine vorba despre problemele din Africa și reamintesc telespectatorilor că Ebola nu se transmite aerian, ci doar prin fluidele corpului unei persoane grav bolnave. Practic, trebuie să ajungă în corpul tău sângele sau alte fluide de la cineva aflat pe patul de spital.

Toate acestea sunt spuse de Sanjay Gupta, corespondentul medical al CNN, care este și neurochirurg celebru în SUA și umblat în toată lumea, altfel spus un om cu experiență medicală foarte mare, ceea ce dă o greutate corespunzătoare declarațiilor sale.

Cum tratează cea mai bună televiziune românească de știri problema? Digi24 anunță mare “România este la doar 12 ore distanță de cea mai gravă epidemie de Ebola din istoria omenirii”.

Când am citit titlul știrii, pus și pe burtiera de pe televizor, m-am gândit că e vreo numărătoare inversă. “La naiba, deja probabil că suntem la 11 ore și 58 de minute acum!” și “Ebola vine spre noi!”

Care este de fapt explicația acestei cifre? Citez: “România este doar la 12 ore de zbor cu avionul de zona afectată.” Păi da, dar în anul 2014, cu avioanele astea rapide, maică, România este la 12 ore distanță de orice punct de pe glob, așa că eu sper că în viitor Digi24 va recurge la titluri ceva mai normale precum “Alertă maximă, România este pe aceeași planetă cu virusul SARS” sau “Mobilizați armata, un oraș aflat la doar o sutime de secundă* de România a fost cucerit de rebelii irakieni”

* pentru viteza cu care se deplasează lumina

Aia cu “la doar 12 ore distanță” este una dintre cele mai alarmiste știri pe care le-am văzut recent și e absolut de pomană. În timp ce alții explică cât de cât științific ce-i cu virusul acesta, la noi se caută senzaționalul chiar și acolo unde nu este unul.

sursa: Digi24. Mai multe despre Ebola găsiți pe CNN.

    17 comentarii

  1. Exact ce comentam si eu pe facebook legat de 12 ore…Daca o calculam in zbor cu avionul, poate fi oriunde pe planeta :).

      (Citează)

  2. Astea 12 ore includ si escala ?

      (Citează)

  3. Senzational mai e si faptul ca la americani nu a zis nimeni ca e lovitura de stat initiativa repuplicanilor de trimitere in judecata > demitere a lu’ Obama.

      (Citează)

  4. LOL, dai CNN ca exemplu pentru stiri ne-alarmiste.

    Probabil reportajul respectiv era intre doua breaking newsuri cu privire la detectarea avionului malaezian disparut. Primul, nu al doilea.

      (Citează)

  5. Australia e mai departe de 12 ore.

      (Citează)

  6. Anyhow, nu e chiar o raceala banala din moment ce bolnavul respectiv (cel tratat in USA) sta izolat intr-o camera si medicii intra la el cu niste costume ca cele de mai jos.

    http://jaeldepardo.com/wp-content/uploads/Chernobyl-Radiation-suits.jpg

      (Citează)

    • @alexEAT: mi se pare normal, nu vor să riște să le strănute ăla în față sau să ajungă cumva sângele lui pe vreo rană de-a lor. Cred că o mare parte din procedura de transfer a fost făcută și ca show, ca să se simtă toți în siguranță.

        (Citează)

  7. Toti astia s-au inspirat de la cel mai mare profesor in materie de panicat populatia prin mass-media, DAN DIACONESCU.
    Stiu un caz, din Constanta, cand o persoana care fusese la Istambul in momentul marelui cutremur de acum cativa ani, a facut infarct din cauza celui de mai sus pentru ca tot aducea el la tv pe marele seismolog, Hancu.
    Omul batran si patit o data, a facut greseala sa se uite de cateva ori la emisiunea lui DD, cand era invitat respectivul seismolog, si de teama nu i-a mai rezistat inima.
    Si tot DD acum cativa ani a bagat pe burtiera: Institutul de seismologie a instituit cod rosu de cutremur in Romania….WTF?
    Apropo de Ebola, sper sa nu gresesc, este un virus realizat de catre oameni si scapat din “greseala” in Africa. (asta am vazut in cateva documentare si teorii ale conspiratiei, daca gresesc va rog sa ma corectati)

      (Citează)

    • @Marius: păi dacă ai văzut în câteva teorii ale conspirației și crezi că-i adevărat, nu cred că te-ar putea convinge cineva că nu-i adevărat, nu?

        (Citează)

  8. Nu e vorba de asta, chiar am spus ca sunt si teorii ale conspiratiei, nu ca sunt si adevarate. Stiu ca era un boala letala “scapata” de om in Africa nu mai stiu exact numele ei, eu credeam ca e Ebola. Am si spus daca gresesc, va rog sa ma corectati.
    Acum gandindu-ne la rece nu este exclus ca unele virusuri sau boli sa fi fost produse de om, gen HIV, Ebola, etc…prea au aparut de pe la 1960-1970.
    Atat timp cat americanii au facut experimente cu sifilis pe barbatii de culoare pana in 1971, de ce nu ar face si asa ceva.
    Eu doar spun ce am citit sau vazut la tv, chiar astept sa-mi spuneti ca gresesc si sa veniti cu alte pareri.

      (Citează)

    • @Marius: eu nu știu de nici o boală care să fi fost “scăpată” undeva. Filme, teorii absurde, dar nimic concret.

      Bolile apar și dispar constant. De exemplu înainte de HIV și Ebola erau ciuma și gripa spaniolă, care au ucis milioane de oameni. Nu s-a schimbat nimic, doar virusul care ne omoară. Și cum suntem mai mulți și știrile călătoresc mai repede, ne îmbolnăvim mai mulți și aflăm mai repede de asta.

      De unde ai putea ști că în 1700 nu a fost ditamai epidemia de Ebola în Africa? Nu e că păstrează arhive cu documente, iar dacă a fost, au avut grijă imperiile care-i stăpâneau să-i ardă pe toți și gata.

        (Citează)

  9. Dupa unii dintre voi (Marius) pentru orice se intampla in lume aveti cate o teorie a conspiratiei (a constipatiei pentru mine), una mai penibila ca alta.
    Nu se poate intampla ceva fara sa apara “jdemii” documentare subtitrate obscur pe Youtube cu fel si fel de teorii.

      (Citează)

  10. Aveti niste teorii unii de ma lasati cu gura cascata.

      (Citează)

  11. Blogurile sunt cea mai simpatica forma de comunicare intre oameni care nu se cunosc neaparat, iar manipularea, prin definitie, e comunicarea unidirectionala.
    Din pacate pentru media actuala, posturile TV, presa scrisa si radio cel putin practica manipularea, ca vor sau nu, asta e.
    Iar teoriile conspiratiei, de care faceti si voi vorbire aici, par a fi “puisori” aparent nevinovati ai manipularii clasice practicate prin mijloacele de care am facut vorbire.
    Dar, in fond, si aceste teorii, care uneori se propaga prin internet, reprezinta TOT manipulare, destinata, vezi-doamne, unor oameni mai inteligenti si instruiti, cu logica, dar, tot din pacate, mai putin informati corect.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus