un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Germania nu a câstigat cupa mondială, ci a cucerit-o

22 Jul 2014  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Să spui că Germania a câștigat Cupa Mondială nu este cea mai fericită exprimare. N-au câștigat-o de parcă ar fi fost o loterie. Nemții au cucerit cupa mondială, așa sună mai bine.

Ca să înțelegeți de ce, citiți acest articol de pe Reuters. Spune cum Germania, după rezultate slabe în 2000 și 2004, a avut o strategie națională de revitalizare și reformare a echipei naționale. Cam asta încearcă și România să facă, dar fără succes într-un fotbal plin de corupție, salarii mari și nemeritate și clauze de reziliere mari.

Nemții au obligat toate cluburile să investească în centrele pentru dezvoltarea juniorilor. Aceste centre erau inspectate anual și, în funcție de calitatea lor, primeau noi fonduri de la buget. Echipele de club au fost astfel forțate să facă treabă bună cu descoperirea de noi talente, că altfel nu mai primeau acei bani.

La națională nu poți cumpăra jucători din afară, trebuie să învingi cu cei crescuți de tine. Iar nemții fix asta au făcut, crescându-i pe Kroos sau Mueller și cel mai bun exemplu fiind Gotze, marcatorul golului care i-a făcut campioni mondiali, un tânar de doar 22 de ani crescut în acest sistem nemțesc.

Ca și în cazul altor lucruri bune fabricate de nemți, echipa națională a fost tratată în aceeași manieră, gândită ca un produs făcut cu seriozitate și prin muncă de echipă. Și dincolo de asta, citiți și acest articol despre cum nemții și-au construit un complex de cazare în Brazilia, refuzând să stea la hotel pentru ca jucătorii lor să petreacă mai mult timp împreună și să beneficieze de condiții mai bune.

Cum spuneam, au avut o strategie, au pus-o în aplicare și au câștigat. Și succesul naționalei este doar efectul principal, că în plan secundar cluburile nemțești revin în fotbalul european, iar jucătorii lor sunt transferați pe zeci de milioane, deci bani investiți în juniori sunt recuperați pe mult mai multe căi.

shutterstock_204720244_gotze
sursa foto: Mario Gotze of Germany via Shutterstock.

    5 comentarii

  1. Nemtii au relatii foarte bune cu Brazilia, nu degeaba este a doua tara dupa Argentina din punct de vedere al numarului de nazisti care au emigrat in ea dupa ce au pierdut WWII.

    Propriul lor complex mi se pare totusi exagerat chiar si pentru ei, dar au bani si isi pot permite asta.

      (Citează)

    • @Gaelex: și probabil a fost ieftin de construit. Totuși, cum ar fi fost să facă acest efort financiar și să fie eliminați din grupe, ca Portugalia sau Anglia sau Spania? Știau nemții că se duc acolo pentru ceva mare…

        (Citează)

  2. mircea(primul)

    22/07/2014 la 4:05 PM

    le lasa lor complexul. il transforma brazilienii in puscarie sau ruine, cum se poarta pe la ei.

      (Citează)

  3. A fost echipa mea favorita din acest campionat mondial si eram foarte sigur ca il va si castiga.

      (Citează)

  4. Acel complex a costat 3 mil Euro astfel incat aceasta cheltuiala a fost acoperita inca din prima de calificare la Campionatul Mondial. Legat de reprezentativa Romaniei la fotbal pot sa zic ca mai jos de atata nu poate sa cada pentru ca au ajuns la nivelul 0 al treptei sportive deci de aici nu poate numai sa urce nu sa si coboare.

    P.S: Noroc ca la Euro se califica primele 3 echipe….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus