un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Arme formidabile: rachetele Buk

21 Jul 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Rachetele care au doborât avionul malaezian deasupra Ucrainei par o armă formidabilă. Transportorul de pe care sunt lansate, echipat sau nu cu radar, poate fi pregătit să le lanseze în doar 5 minute, iar după alte 5 minute de la lansare este din nou gata de drum, astfel încât să-și schimbe rapid poziția în teren.

Durează doar câteva secunde de la alegerea țintei până la lansarea rachetei ce o va distruge. Un nou set de rachete poate fi reîncărcat în 15 minute.

Rachetele în sine sunt de mai multe tipuri, dar cu specificații asemănătoare. Au aproape 6 metri lungime și cântăresc 700 de kilograme, din care 70 de kilograme are încărcătura explozivă cu fragmentație, adică explodează în preajma țintei și bucățile o lovesc și o doboară.

Au combustibil pentru doar 15 secunde, dar este suficient. Sunt proiectate să doboare elicoptere, avioane de toate dimensiunile și rachete de rază lungă oriunde între 60 de metri și 25 de kilometri altitudine. Cu așa un plafon și o rază de aproximativ 40 de kilometri, este foarte dificil ca orice aeronavă să treacă de sistemul Buk fără a fi doborâtă.

Rachetele zboară cu Mach 4, de trei-patru ori viteza sunetului. Au trecut 30 de secunde între lansarea ei și momentul când a doborât avionul malaezian, un timp atât de scurt încât nu s-ar fi putut face nimic. Chiar și dacă radarele militare ucrainiene ar fi detectat lansarea unei rachete (și probabil chiar au făcut asta), timpul scurt nu le-ar fi permis să se dezmeticească și să avertizeze Boeing-ul 777, iar acesta oricum n-ar fi avut ce manevre să facă pentru a scăpa. Practic, pasagerii de la bord existau acum și 30 de secunde mai târziu erau cu toții morți.
shutterstock_74612863_buk_missile


În opinia mea, ucrainienii au pierdut timp prețios cu discuții. Acum era momentul să mobilizeze întreaga armată și să intre în toată forța în teritoriile controlate de separatiști, sub pretextul asigurării epavei avionului și prinderii acelor criminali. Nici o țară n-ar fi putut obiecta, iar Rusia nu ar fi putut răspunde la așa ceva.

În schimb, au trecut deja câteva zile și ei negociază cu separatiștii accesul la zona prăbușirii accidentului. Sunt teorii care spun că un sistem atât de complet precum cel Buk de rachete nu putea fi operat de țărănoi cu arme, ci Rusia le-a trimis tehnicieni care să-l mânuiască. Ucrainienii ar fi trebuit să intre în forță în acea zonă pentru a captura bateriile de rachete și oamenii care le operează și pentru a determina dacă transportorul în sine era al lor și l-au capturat rebelii sau provine chiar din Rusia. Acum, după atâtea zile, acele echipamente sunt fie distruse fie au trecut din nou în Rusia.

Faptul că separatiștii s-au filmat cotrobăind prin epavă și strângând pașapoarte înseamnă și că au buzunărit victimele, le-au furat banii și alte obiecte, au călcat în picioare orice dovadă și poate au stricat cutiile negre, a căror situație este un pic incertă în acest moment.

Cu atât mai uimit sunt de lipsa de reacție a olandezilor. Aceștia nu au nimic de pierdut, mă așteptam să facă un scandal internațional imens, cerând dreptate și condamnări și incriminând Rusia. În schimb, abia dacă am văzut ceva declarații din partea lor, deși au pierdut 189 de cetățeni acolo.


Viața are niște coincidențe teribile: o femeie a scăpat cu viață în martie, după ce în ultimul moment a făcut schimb cu altcineva și nu s-a mai îmbarcat în cursa MH370, cea dispărută de atâtea luni în Oceanul Indian. Soțul ei a făcut schimb cu un coleg și s-a urcat în cursa MH17, murind acolo.

O altă femeie, olandeză parcă, și-a pierdut fratele în MH370 și acum fiica vitregă în MH17, ambele avioane aparținând companiei Malaysia Airlines.

Sursa foto: Buk Missile via Shutterstock. Urmăriți și discuția de aici.

    9 comentarii

  1. mircea(primul)

    21/07/2014 la 8:55 AM

    parerea ta de la final mi se pare juvenila. oricat de aiurea ti s-ar parea, lumea e in continuare guvernata (de la aparitia omului de pestera) pe principiul cel mai tare din parcare.

    america si-a facut treaba prin orient, acum e randul rusiei. sunt convins ca pe undeva, au si o intelegere pe tema asta.

    ce sa faca olanda? sa arunce in ei cu pastile de ecstasy? poate sa ceara olanda si pe ma-sa si pe ta-su, aici totul se rezolva cu muschi.

    plus ca nu stiu cate tari ar fi dispuse sa inceapa un conflict deschis la nivel mondial.

      (Citează)

  2. Merita sa-l mentionez si pe ciclistul olandez care a schimbat zborurile la ambele curse tragice: acesta si cel disparut din martie. http://www.philly.com/philly/blogs/pattisonave/Cyclist-cheats-death-twice-after-avoiding-two-doomed-Malaysia-Airlines-flights-.html

      (Citează)

  3. mircea (al doilea)

    21/07/2014 la 10:55 AM

    Din pacate (sau din fericire) relatiile internationale de azi sunt guvernate de bani.

    Din pacate ca iata, atator oameni nevinovati si familiilor lor nu li se va face dreptate si cei din spatele intregii povesti vor scapa, cel mai probabil.

    Din fericire, fiindca pentru moartea a 300 de civili nu va fi declanasat un razboi care sa duca la pierderea altor mii de vieti.

    Depinde de perspectiva…

      (Citează)

  4. Cred ca e o eroare in articol. Ai zis ca rachetele au combustibil pentru 15 secunde, dupa care ai zis ca au trecut 30 secunde din momentul lansarii pana la doborararea avionului. :D

      (Citează)

  5. Ucrainienii trebuiau sa se duca in forta sa ia arma din mainile separatistilor… Dar daca arma era deja la ucrainieni ? :)

      (Citează)

  6. Daca e sa fiu si eu carcotas, ai scris ca racheta zboară cu “Mach 4, de trei-patru ori viteza sunetului”. Mach 4 inseamna de 4 ori viteza sunetului.

      (Citează)

    • @catalin: ca să fiu sincer, sunt rachete și de Mach 3 și de 4 și nu știu de care or fi folosit.

      Apoi, Mach înseamnă viteza sunetului la altitudinea la care o măsori. Viteza sunetului diferă în funcție de altitudine, așa încât un avion care zboară supersonic s-ar putea să fie subsonic dacă facem referire la viteza sunetului la sol.
      De asemenea, racheta aceea nu cred că zboară numai la Mach 4, probabil controlează motorul în funcție de nevoi.

        (Citează)

  7. da, pai din fericire, relatiile internationale in trecutul apropiat si in restul trecutului au fost guvernate de floricele si de ponei.

      (Citează)

  8. Olandezii nu sunt o natie care sa uite sau sa ierte. Si au ceva traditie in doborat dusmani mult mai mari decat ei, de exemplu Spania la apogeul puterii sale navale n-a avut ce sa le faca. Daca ar fi facut olandezii scandal macar stiam ce le pun la cale rusilor, dar asa, s-ar putea sa le-o coaca bine de tot.
    In secunda 2 dupa doborarea avionului Rusia trebuia declarata tara care ajuta, finanteaza si adaposteste teroristi si trebuia declarata indezirabila din toate organizatiile din lume, boicotata in privinta tuturor exporturilor si importurilor.
    Parerea mea este ca Rusia nu are putere militara sustenabila, nu are bugetele si resursele sa faca fata unui razboi cu toata Europa si NATO. Iar astfel de golani trebuie pusi la punct, Hitler a ajuns unde a ajuns doar pentru ca nu a fost oprit la timp.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus