un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Aparatele cu electroșocuri / taserele sunt legale sau nu?

23 Jul 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Văd pe Facebook această reclamă la aparate cu electroșocuri, numite și tasere.
electrosocuri

Din câte știu, utilizarea lor este interzisă în România, dacă nu ai permis special.

Art. 2. – (1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, următoarele fapte:
1. portul, fără drept, în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică, a cuţitului, pumnalului, şişului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere sau lovire, precum şi folosirea în asemenea locuri sau împrejurări a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru şocuri electrice;

Am citat din Legea 61/1991, chiar la început.

Observați că utilizarea lor este infracțiune (adică și dacă primești doar amendă, ți se face și dosar penal), nu simpla purtare a unuia. Simpla purtare se referă la obiecte tăioase, care pot pune pe alții în pericol chiar și dacă nu le folosești.

În asemenea condiții, este un pic cam riscant să ai un taser la tine. Sigur, în caz de legitimă apărare ai tot dreptul să-l utilizezi, dar știți și cum este cu legitima apărare la noi, e greu de dovedit și se consideră doar în cazuri cu adevărat speciale.

Faptul că legea spune că “folosirea” este interzisă, nu și portul, este interpretarea mea proprie. În aceeași interpretare ai avea dreptul să porți arme cu aer comprimat și doar folosirea lor îți poate aduce belele, dar din câte știu eu pentru ele tot ai nevoie întâi de permis de port-armă.

Apropo, citiți Legea 61/1991. Include o grămadă de situații ce reprezintă contravenții, precum apelarea la mila publicului când ești apt de muncă, stingerea fără drept a lămpilor de iluminat public, scrierea sau desenarea pe pereți, provocarea sau participarea efectivă la scandal, refuzul de a părăsi un local după ora de închidere șamd.

    11 comentarii

  1. Pentru clarificari despre regimul armelor si munitiilor, clasificarea armelor, portul si uzul, obtinerea permisului de arma trebuie mers la legea 295/2004.

      (Citează)

  2. Taserele sunt legale, dar nu să le folosești oricum. Poate te ajută ei să-ți obții permisul …

    În altă ordine de idei, cei de la Military Shop ar fi trebuit să-și modifice un pic sloganul “primești calitate militară” pe motiv că au primit calitate militară și cei 298 de nefericiți ai MH17 …

      (Citează)

  3. Cea mai tare reclama ever… “Incearca si tu” :)))

      (Citează)

  4. Dar cu spray-ul cu gaz iritant/paralizant cum e, ai voie sa-l porti la tine sau iei amenda? Auzisem ca trebuie declarat la politie ca porti asa ceva, desi poate ma apar de caini, sau ‘ciori’…

      (Citează)

  5. Citiți mai bine Noul Cod Penal, la art. 372, alin.1.
    Juridic nu e interzis decât in acele locuri și împrejurări indicate in Codul Penal.

      (Citează)

  6. Nu stiu daca se poate sa fi cu priena si tu sa fi atacat de 2-3 barbati daca se mai numeste incalcarea legii, cred ca pur simplu e vorba de interzicerea folosirii in spatiile publice acolo unde poti baga teroare.
    Sincer nu vad de ce aceste dispozitive sa fie interzise…
    Eu sincer as astepta armele tranchilizate sa fie puse pe piata, vazusem ca este un pistol cu electrosocuri.
    Dar uneori mintea e ceea care te ajuta, nu arma…

      (Citează)

  7. Foarte bune in tratarea reumatismului.
    Te scapa si de purici.
    Pot aparea si efecte adverse, dupa caz.

    PS: L-as incerca pe Ponta, ca Base sigur e imun :))

      (Citează)

  8. Legal este să fie atacat și omorât de țigani! Tu dacă îi faci ceva, ajungi la Jilava, Poarta Albă, Codlea, etc. De câte ori mi-am furat-o de la ei… Pe simplul motiv că nu le place prezența ta în calea lor (fie că merg pe stradă ori în autobuz). Și el fuge, mai prinzi pe cine? Arme n-ai voie să porți, el are! Și reclamă-l pe gândac, ganea, etc. Pe toți îi chemă la fel și arată la fel. Găsește-i!

      (Citează)

  9. Gresit. Purtarea si folosirea acestor dispozitive este permisa si foarte legala atata timp cat nu se intampla “în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică”

    In cuvinte simple este de ajuns sa nu raneasca si sa nu faca scandal.

      (Citează)

  10. buna,in germaia am fost oprit in trafic ca de obicei cand eram cu duba cu prelata transport marfa ptr control si mi/au gasit in cabina un electosoc,lau confiscat si au spus ca amenda e de 400 euro,ca o sa imi vina acasa,au trecut vreo 5 luni dar nimic,ma intreb daca e legala amenda asta la ei din moment ce am vazut electosocuri de vandut in benzinariile lor pe autostrada,de alte amenzi nam scapat cum ar fi ptr program de condus ,marfa neasigurata,vorbit la telefon si altele.te prinde si platesti pe loc ,daca nu te leaga…ii urasc f mult pe nemti ptr ca fac rasism,pe mine ma alegeau dintre alte dube cu nr de ungaria sau polonia.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus