un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Filme: Transformers 4: Age of Extinction – foarte prost

29 Jun 2014  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

Noul film Transformers: Age of Extinction este foarte prost. Pe la jumătatea filmului deja regretam că am intrat să-l văd, atât de prost este, și zic asta din postura de fan al seriei Transformers, pe care am considerat-o mereu agreabilă și spectaculoasă.

Nu și Transformers 4, care pare făcut strict pentru a mai genera niște bani pe ideea “e cu roboți, se cheamă Transformers, vor venii fraierii să-l vadă oricum, nu trebuie să le oferim și un scenariu coerent, personaje credibile sau măcar dialoguri verosimile”. Nu are rost să-l vedeți, mai bine mergeți la Edge of Tomorrow sau X-Men: Days of Future Past, ambele filme excelente.

Urmează spoilere.


Nici nu știu de unde să încep. La câțiva ani de la Transformers 3, după marea luptă din Chicago, roboții rămași pe Pământ sunt vânați de oameni. Teoretic aceștia ar trebui să-i vâneze doar pe decepticoni, dar în practică și autoboții sunt uciși mișelește pentru a servi intereselor unei corporații care avea nevoie de metalul și tehnologia lor. Adăugați aici și un robot venit din afară pentru a-l vâna pe Optimus Prime și pe Mark Wahlberg și pe fiica sa, prinși în mijlocul acțiunii după ce-l descoperă pe Optimus Prime sub forma unui camion rablagit, și cam acesta este tot scenariul.

Nu are cap, nici coadă (nu observa nimeni că eroii din Chicago, autoboții, erau vânați?) și pare un scenariu comandat la modul “să fie cu roboți, asta e tot ce contează”.

Dialogurile sunt proaste rău, clișeele uzuale despre importanța familiei și lipsa de bani. Mark Wahlberg pare un tată cool, dar cumva are pretenția ca fiică-sa, care-i o bunăciune incredibilă de chipurile 17 ani, să nu iasă cu băieții, să nu aibă prieten etc. După ce oamenii răi îi distrug casa și-i omoară prietenul cel mai bun în mod groaznic, prima reacție a lui Wahlberg este să se enerveze că fiică-sa are un prieten, unul care tocmai le salvase viețile printr-o acțiune de mare curaj, și să le facă scandal.

Dialogurile continuă să fie proaste și între “oamenii răi” și între autoboții din film. Ai un moment când unul zice “hai să fim pașnici, se pot rezolva multe cu vorba”, pentru ca în clipa următoare să se sperie de primul monstru întâlnit în cale și să dea în el strigând “mori, mori!”. Cam atât de proaste.

Că veni vorba de roboți, majoritatea au dispărut. Filmul îl păstrează pe Optimus Prime și undeva în plan secundar este și Bumblebee, care pare un cretin fără personalitate. Restul autoboților din celelalte filme au dispărut, înlocuiți de un autobot samurai, cu cască tradițional japoneză, săbii și accent asiatic, pentru că așa ar vorbi un robot venit din spațiu, și de un autobot gras, care poartă pardesiu de pistolar din vestul sălbatic, fumează un fel de trabuc metalic și are barbă. Da, în film este un robot cu haină lungă și cu barbă care seamănă perfect cu un gnom din Hobbitul.

Nici roboții dușmani nu mai sunt cunoscuți. Teoretic nu mai sunt decepticoni, ci unii noi, creați de corporația cu patron cu replici ce sunt alte clișee obosite, așa că dușmanul este Galvatron, care are o singură scenă de luptă, și încă un robot care are nume, dar nu zice nimic și apare la fel de puțin în film. În rest mai apar niște roboți mai mici și fără nume, niște dynoboți și niște câini robotici. Lockdown, un robot vânător de recompense care-l urmărește pe Optimus Prime în cârdășie cu CIA-ul, este personaj negativ, dar în practică își îndeplinește rolul din echipă, colaborează cu oamenii, respectă înțelegerea făcută cu ei, pleacă pașnic atunci când e de plecat șamd, ceea ce-l face chiar de treabă.

Este o scenă pe tipicul celor în care eroul apasă butonul de la lift, dar acesta nu pleacă în timp util și-l ajung cei răi și se luptă în dreptul ușilor. Doar că aici liftul nu pleacă nici în 30 de secunde după ce-a apăsat butonul. Serios, 30 de secunde. Personajele se despart în lift, au timp de o filosofare pe tema vieții și de o micuță criză de nervi, cei răi găsesc indicii că ar fi în clădirea respectivă, ajung la parterul ei și liftul tot acolo era. Un chinez necunoscut, care era întâmplător în lift, cărându-și cumpărăturile, iese și îi bate pe toți… Cam așa este scenariul și cam așa sunt momentele de “umor”, și mai sunt multe altele la fel de ridicole.

Pe total, filmul nu are nimic. Nu are un scenariu, n-are personajele pe care le voiam, este plin de clișee, nu are nici măcar o singură fază amuzantă. Este mult mai prost decât Transformers 2 și chiar mai prost decât Battleship sau Pacific Rim, care măcar nu aveau pretenții de nume mari.

    27 comentarii

  1. filmul a fost facut impreuna cu chinezii,probabil mai mult pentru chinezi care sunt fanii ai seriei transformers,inka nu l-am vazut sper sa nu fie chiar asa prost

      (Citează)

    • Chiar mă gândeam că au mizat tare pe piața chineză. Pe lângă niște product placement-uri evidente, precum Bud Light într-o scenă ridicolă, personajele mai beau și niște chestii chinezești sau folosesc produse pe care scrie ceva în chineză. Nu știu ce sunt, dar mi-am închipuit că-s reclame.

      Actul final are loc în Hong Kong și mai apare și ministrul chinez într-o scenă în care spune că vor apăra țara de roboți, deși n-au timp să facă asta și armata lor nu intervine ulterior nicăieri în film. Cred că scena a fost pusă doar așa, de PR politic.

        (Citează)

  2. un chinez a inchiriat 4 sali de cinema cu 30000 de dolari, la premiera filmului asta.

      (Citează)

  3. abia astept honest trailerul de pe Screen Junkies :)

      (Citează)

  4. Bă, tu nu sti sa scri in romînă!

      (Citează)

  5. Nu stiu cum naiba Michael Bay dupa ultimele 2 filme cu transformers unde mii de fani s-au plans de poveste nu a putut sa faca ceva cat de cat ok . Imi e groaza ce o sa faca cu Testoasele Ninja , asta imi strica copilaria !

      (Citează)

  6. Au fost cateva probleme de continuitate in actiunea filmului, de exemplu nu am idee unde a inceput prima lupta intre Optimus Prime si Lockdown.
    Probleme de logica abunda pe parcursul filmului, situatii in care oamenii n-ar fi putut supravietui din cauza fizicului mai fragil decat al unui robot. Si Optimus Prime care la sfarsitul filmului brusc poate zbura de capul lui, inclusiv in spatiu – ceea ce ar fi ajutat in multe multe situatii pe tot parcursul filmului.
    Ce mi s-a parut mie ciudat e ca filmul este foarte lung si are multe probleme de rezolvat, m-as fi asteptat sa-l imparta in 2 bucati si asta ar fi fost foarte fezabil si poate chiar recomandat.
    Mie mi-a placut, m-am simtit bine la film si nu regret c-am fost.

      (Citează)

  7. Si eu m-am simtit bine la film doar ca nu e foarte greu ffs sa ai o poveste cat de cat ok si sa le dai drumu la roboti sa se bata !

    Ce trebuia sa faca :

    – un plot mai simplu dar cu ceva logica
    – roboti vechi + roboti noi care se bat

    Atat .

      (Citează)

  8. Zi-mi un film care se termina cu “4” si e bun. Toate francizele se duc naibii cand scot pe banda rulanta. Clar e pentru bani si atat. Si asta se observa nu doar la filme, ci si la jocuri video.

      (Citează)

  9. Eu am fost incantat de efectele grafice care și-au meritat banii plătiți pe bilet. Scenariul și povestea sunt categoric mediocre dar nici nu aveam așteptări mari.

      (Citează)

  10. @Caludiu Nicorici
    Die Hard 4 a fost misto, seria s-a stricat abia la 5 =))

      (Citează)

  11. @nashu_mare, ce trolling puturos poti sa faci, asa e denumirea, nu ma dau eu rotund.

    p.s. mai iesi din cotetz si vezi lumea.

      (Citează)

  12. Gogule, nu despre tine era vorba. Relaxeaza-te si vei da cel mai bun lapte!

      (Citează)

  13. Primo: Filmul a incasat 300 de milioane de dolari in weekendul premierei. O fi prost, dar umple portofelul finantatorilor.

    Secondo: Ai scris un articol de 700+ cuvinte referitor la un film prost. Asa de tare te-a impresionat ? :)

      (Citează)

  14. … “mere” de plictiseala, luat de pe torente, altfel nu as da bani la un cinema sa vad un film de rahat, nici cu ultimul X-MEN nu pot sa ma laud si ala e destul de penal !

      (Citează)

  15. Eu am citit comentariu si am ras cu lacrimi. Imi pare plin de umor, e drept ca involuntar.

      (Citează)

  16. Eu cred ca o sa mergi si la Transformers 5.

      (Citează)

  17. O mare porcarie de film. Pana acum au reusit cu restul seriei , dar asta e tras rau de par , pana si actorii principali sunt varza cu replici de doi bani , si parca joaca doar sa ia banii. E penibil pt piata europeana dar daca e facut pt piata chineza, ca asa am inteles, inteleg dar au coborat stacheta jos rau de tot.

      (Citează)

  18. Primul comentariu l-am postat dupa ce a-m vizionat cca. 60% din film, dar dupa final pot afirma cu tarie ca este un film EXECRABIL, cu punctul culminant (dupa parerea personala), cand AUTOBOTII AU DEVENIT DINOZAURI ZBURATORI.Asta e. S-au coborat la nivelul pietei pt. care a fostfacut filmul, iar incasarile enorme care le are se datoreaza doar denumirii =TRANSFORMERS= DE CARE SI-AU BATUT JOC.

      (Citează)

  19. e tare filmul mie mia placut

      (Citează)

  20. Transformers 4 este un film destul de ok , chiar daca mai are unele greseli .. 4 se leaga de 3 , daca a-ti fost atenti la film , a-ti fi vazut ca zice acolo, ca in acesti 5 ani de cand a fost Optimus impuscat cineva i-a facut pe oamenii sa fie impotriva autobotilor . Daca Shia Labeouf nu se retragea in 2011 din continuare francizei Transformers era mai fain .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus