un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tu ai zbura până la Sibiu cu escală în Viena?

23 May 2014  ·

TURISM  ·

19 comentarii

ProTV are un articol plin de indignare la adresa TAROM despre cum o călătorie București – Sibiu cu escală în Viena costă uriașa sumă de 800 de euro.

Cu escală în Viena. TAROM nu operează un zbor direct București-Sibiu.

Aștept mâine articolul care spune că și cursa București-Sibiu cu escală în Dublin este foarte scumpă la TAROM, deși punctul de plecare și cel de sosire sunt doar la 300 de kilometri distanță unul de altul. Aștept apoi și investigația jurnalistică de amploare care va arăta că dacă mergi din capitală până pe litoral cu ocol prin Cluj te costă de 3 ori mai mult!

Trecem peste ridicolul situației generale, chestiuni logice care spun că nimeni n-ar zbura până la Sibiu cu escală în Viena deoarece durează 7-8 ore toată afacerea asta, pe când cu mașina faci 3 ore, sau că TAROM nu are o cursă oficială de Sibiu, așa că orice analiză din aceasta cu 1, 2 sau 3 escale și companii diferite nu are rost.

Nu, eu nu înțeleg cum se poate scrie un astfel de articol și apoi, după ce pui punctul final, să-ți spui “da, am făcut un articol bun. Pur și simplu mi se pare împotriva oricăror noțiuni elementare de logică.

O posibilă explicație, spune Sorin Rusi de la AirlinesTravel.ro, ar fi că este un articol comandat politic de către cei din Sibiu, nemulțumiți că TAROM a anulat cursa directă către orașul lor, lăsând aeroportul fără o sursă de venit și pasageri. Nu cred asta. Dacă vrei un articol comandat politic, te duci la ziarele și televiziunile de partid, nu la ProTV, e mai simplu.

Mai degrabă, mă gândesc eu, este opera de artă a vreunui jurnalist supărat că nu se mai fac infotrip-uri. Infotrip-ul, pentru cei care nu știu, este atunci când o companie te duce undeva să-ți prezinte noul lor produs sau serviciu, alegând pentru asta vreo destinație exotică unde o zi durează prezentarea lor și apoi ai timp liber vreo alte 3 zile, totul plătit pe banii lor, desigur. Gen “hai să vă arătăm ce curată este o mină de aur… timp de o săptămână în Noua Zeelandă”.

Infotrip-urile acestea se făceau des în industria de turism, unde dacă vrei să scrie jurnaliștii că ai deschis vreo nouă rută sau că oferi cine știe ce pachete turistice trebuie să-i duci chiar acolo, că ei nu te cred doar pentru că le arăți un PowerPoint. De exemplu la conferința Organizației Germane pentru Turism o femeie din spatele meu îi spunea alteia “eu nu o să scriu nimic despre Lufthansa, că înainte mai făceau și ăștia niște infotrip-uri, dar acum…”.

Și na, poate nu o mai face TAROM-ul astfel de excursii. Sau poate că o fi vrut și omul două bilete gratuite spre Dublin, că-și găsise singur cazare, dar zborul e cam scump…

tarom_otopeni

    19 comentarii

  1. Radu, stirea a fost si in prime-time la Stirile ProTV de la ora 19.00. Unde te duci cand vrei sa ai priza maxima? la stirile cu audienta cea mai mare! Care sunt acelea?

      (Citează)

  2. acum ceva timp cautam pe un sit un drum paris-bucuresti-paris. una din tre propuneri era pe la 2300 Eur, cu escala la Doha. asa a gasit situl, asa mi-a dat raspunsul, era o posibiltate. bineinteles, directul era ~240, cum e de obicei cu AirFrance. Astept o stire pe tema asta.

      (Citează)

  3. Pana la urma au monopol si isi pun preturi bune pentru ei . Eu m-am mutat recent la Cluj dar trebuie sa ajung la Bucuresti din cand in cand . Avionul e mult prea scump cam 300 euro minim (dus intors ) iar trenul face 10 ore pe bilet (12 ore in realitate ca sunt lucrari , lucrari de vara trecuta ) . Totusi cursele de la Cluj la Bucuresti cu Tarom sunt mereu pline deci cerere e destula .

      (Citează)

  4. @Andrei Exe
    Nu stiu cum gasesti la 300 EUR biletul de avion la Cluj, stiu ca pe intern preturile sunt cam de 60-70-80 EUR/segment daca cumperi biletul din timp sau nu e in preajma sarbatorilor mari (Craciun, Paste).

      (Citează)

  5. Pai tu ce intelegi din timp 2 -3 luni ? Nu ma ajuta cu nimic deoarece nu stiu exact cand trebuie sa plec , in rest uitate online la preturi si vezi ca multe sunt de la 300 euro in sus (neaparat dus intors ) .

      (Citează)

  6. Cercetătorii au descoperit că un zbor București – Satu Mare, cu escală la Hong Kong, este de 3 ori mai rapid decât mersul cu trenul…

      (Citează)

  7. Eu chiar ma gandisem serios la un Praga Bucuresti cu escala in Cluj cand aveam neaparata nevoie sa plec si doar asta era disponibil la un pret mai okish. Ma plimbam un pic prin Cluj cu ocazia asta. Altfel am luat candva un Bucuresti Timisoara si retur pentru ca era doar un pic mai scump decat trenul si muuult mai rapid si confortabil. Mentionez ca lausem biletul cu doua zile inainte de zbor

      (Citează)

  8. Articolul este de un real “succes”. Cred ca a fost scris de cineva cu un interes sau cu un singur neuron plictisit.
    Este foarte clar ca pretul nu este relevant sau corect pentru ca nu avem o cursa directa.
    Cat despre Tarom, atata timp cat au considerat ca Bucuresti-Sibiu nu este o cursa profitabila, cred ca este corecta decizia de a renunta la ea. In 2013, Tarom a fost pe pierdere din ceea ce stiu eu, deci trebuie sa aiba un 2014 mai bun.

      (Citează)

  9. Am tot zis ca astia de la ProsTv cam sar calu’.
    Sa nu crezi ca ei nu poa’ sa produca stiri sau articole la comanda politica sau economica. Au fost primii care au introdus manelele in televiziunile publice si au produs cacatu ala de serial de 2 lei: Las fierbinti. Tiganizare, manezilare – cea mai de success televiziune din Ro.
    O mare mizerie – criminala de-a dreptul, este editia aia de Romania te iubesc despre vaccinuri. Pentru asemenea stiri si prezentari false eu i-as inchide 1-2 saptamani chiar mai mult. Banul/venitul este cel mai sensibil punct.

      (Citează)

  10. Nu am dat click pe link, fiindca nu ma mai uit de ceva timp la protv si nici pe site-urile trustului. Titlurile senzationaliste sint groaznice.
    Si nu stiu de ce zici ca nu fac politica… sint mai subtili, dar politica fac.

      (Citează)

  11. @Claudiu, vrei sa spui ca imi gasesti bilet pe ruta Iasi – Bucuresti – Iasi mai ieftin de 160 Euro? Iti las data/ora la alegere. Si nu, 158.99Euro nu se pune ca e mai ieftin de 160 Euro.

      (Citează)

  12. Am vazut si eu stirea la ProTV si e vizibila tentativa de denigrare. Altceva mi se pare idiot: cei ce nu-si permit sa zboare nu sunt afectati iar cei care zboara relativ frecvent sunt suficient de bine educati/informati incat sa nu puna botul la o prostie de genul OTP-CJ via AMS. Si-atunci pe cine vor sa prosteasca?

    Se puteau lega in schimb ergonomia lipsa a http://www.tarom.ro (daca vrei sa vezi o alta cursa dupa ce ai selectat deja una din lista nu ai optiune de “back” ci trebuie sa introduci iarasi detaliile zborului si sa dai cautare din nou, nu poti crea cont pentru date personale, Flying Blue & stuff, checkinul online de multe ori nu se poate face in Romania).

      (Citează)

  13. Apropo, voi pe ce siteuri va cautati zboruri la mai multe companii aeriene simultan?

      (Citează)

  14. Eu aș zbura. Cu condiția sa plec vineri din bucurești și sa ajung în Sibiu duminică seara

      (Citează)

  15. Singurul lucru care m-a uimit este pretul mentionat. Si mai mai uimeste ca nimeni de pe aici (inclusiv tu), nu mentionati asta desi va dati mari calatori.

    Cum plm sa fie pretul relevant de 800 de euro opt-vie-sibiu.

    Uite ce zice skyscanner la o cautare total aleatorie: dus intors 17-22 iuile prin viena 250 EUR (sau 239 dar connection time e f. lung). Cu Austrian.

    Au existat oferte in care de 800 de euro faceai inconjorul lumii. Am platit dus intors bucuresti-seul 500 de eur, si voi toti luati galusca (si mai si sustineti ca e firesc si ca nu ar trebui nimeni sa se mire) ca buc-sibiu e 800 de eur?

    Aaa..ca poti gasi si bilete la 800 de euro, asa poti gasi la la 3800 pe aceasi ruta (ce aceleasi date)

      (Citează)

  16. eu am zburat in iarna la munchen cu tarom. si cursa a avut escala la sibiu. si la dus si la intors.

    deci banuiesc ca te poti cupla la un zbor de genul asta daca vrei doar pana la sibiu sau de la sibiu la bucuresti.

      (Citează)

  17. Chiar si acum in 2015 Tarom ofera bilete Bucuresti – Sibiu cu escala la Viena ceea ce mi se pare ridicol.
    Bun, au renuntat la cursa directa , atunci renunta si la “oferta” cu Viena.

    O companie serioasa daca nu are curse spre o anumita destinatie nu incearca sa iti ofere ceva ridicol chiar daca face parte din 5 Star Alliance si ar putea sa obtina zboruri cu escala.

    + Tarom ii companie nationala stie “mersul trenurilor” in Romania , cunoaste foarte bine destinatiile locale deci nu ar trebui sa ofere asa ceva pe site-ul lor sau agentie.

    Un cetatean strain care vrea sa viziteze Romania si incearca sa book de la compania nationala o sa ramana cu un gust amar…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus