un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Demonstrație de tehnologii în casa Google

22 May 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Am fost ieri la “casa Google”, unde firma americană a închiriat vila și a echipat-o pentru a demonstra diversele lor tehnologii și aplicații și cum te pot ajuta acestea.

Eu am fost în ziua “cum să supraviețuiești singur acasă”, unde ți se arăta că, de exemplu, nu trebuie să te pricepi la gătit dacă poți deschide YouTube pentru a vedea cum se prepară ceva, în imagini clare și explicații poate chiar și în română. Este o idee bună, de câteva luni și eu caut rețete doar pe YouTube deoarece pe film îmi dau seama mult mai bine cum ar trebui să arate preparatele în etapele sale intermediare.
casa_google_11

M-am jucat câteva minute cu o pereche de ochelari Google Glass și au funcționat mult mai bine decât mă așteptam, adică nu am întâmpinat nici o dificultate în controlul lor. Dacă prindeți vreodată o pereche, aveți grijă să îi puneți în mod corect pe cap, adică ecranul lor sa nu fie în dreptul ochiului, blocându-vă câmpul vizual, ci un pic mai sus, și aveți grijă să vedeți toate cele patru colțuri ale ecranului proiectat în acea zonă translucidă.

Vedeți acel “buton” pe care scrie Glass în imaginea de mai jos? Este de fapt un vibrator, se introduce după ureche în contact cu oasele craniului din acea zonă și prin vibrație induce sunete în urechea voastră internă. Funcționează bine, dar volumul final nu este foarte puternic.
casa_google_19

Ochelarii au funcționat fără probleme. Odată reglați pe moaca mea, am atins cu degetul brațul lor din dreapta și astfel i-am activat. Poți spune “ok glass” pentru a activa comenzile vocale și apoi poți da comenzi precum “take picture” sau “google images of bucharest”. Dacă vrei să faci asta din gesturi, brațul drept al ochelarilor este un senzor tactil pe care poți face swipe lateral pentru a parcurge meniurile sau swipe de sus în jos pentru a te întoarce la cel anterior. Cum vă spuneam, totul a mers ireproșabil, iar bateria se pare că are autonomie pentru o zi sau chiar mai mult. Dacă-i conectezi la telefonul tău capătă acces și la alte informații precum navigație șamd.

Chromebook Pixel este un laptop creat pentru Google și care rulează sistemul lor de operare Chrome OS. Laptopul în sine are unghiuri drepte, semănând destul de mult cu un MacBook Pro, iar sistemul de operare se bazează aproape în întregime pe cloud-ul Google și serviciile din el (Gmail, Drive, YouTube, extensii de Chrome șamd). Revin cu mai multe detalii când vă povestesc despre Asus Chromebook, un laptop cu Chrome OS pe care l-am testat mai în detaliu.

Chromecast, dongle-ul Google care aduce YouTube și alte servicii pe televizor era disponibi pentru testare, dar în România este destul de limitat, având în vedere că multe servicii nu sunt disponibile în țara noastră. Rămâne o idee mai bună achiziția unui dongle cu Android, care transformă televizorul într-o mare tabletă și pe care puteți rula astfel orice program de Android.

Mai multe tablete Nexus 2013 erau conectate la alte televizoare, arătând ce ușor este să te uiți la fotografii sau YouTube sau să joci ceva pe televizorul tău. Cu un simplu cablu și un adaptor HDMI poți vedea pe televizor întocmai ecranul de pe tabletă. La fel demonstrau și cât de simplu este să-ți planifici un concediu uitându-te pe Google Maps pe hărți și satelit și pe Images pentru fotografii de acolo.
casa_google_10

Apropo de Google Maps, să vă spun un șiretlic utilizat de mine recent în Amsterdam: am creat în Google Maps o hartă pe care am pus ca puncte de interes niște restaurante și alte locuri de vizitat, i-am dat share cu alte persoane și acolo, în Olanda, m-am uitat pe hartă ca să văd ce restaurant din cele pe care le selectasem anterior este în zona în care mă aflam în acel moment. Hărțile proprii nu se văd în aplicația Google Maps de Android, n-are această funcționalitate, dar le poți regăsi în browser pe versiunea mobilă maps.google.com

O demonstrație foarte interesantă a fost cea cu aplicația de Android pentru Google Translate. Fotografiezi ceva scris într-o limbă străină, serviciul Google gândește câteva secunde și apoi face traducerea respectivei imagini, recunoscând textul din ea. Poți alege ce zone să traducă sau totul. Chestia asta mi-ar fi fost de mare folos tot în Olanda, unde de vreo două ori ne uitam ca mâța în calendar la ce scrie pe un bilet de autobuz și pe un meniu în olandeză, până când cei din restaurant au revenit pentru a ne aduce unul în engleză. De acum o voi avea mereu instalată în telefon.

Iată mai multe imagini cu interiorul vilei, ca să vedeți cum ar amenaja Google o casă.

    9 comentarii

  1. Pana cand mai poate fi vizitata casa?

      (Citează)

  2. mmm bone conduction earphone :) suna tare bine. de mult ma tin sa imi iau o pereche de casti.

      (Citează)

  3. sunt curios cum merg Google Glass cu ochelarii de vedere…

    abia astept review-ul la Chromebook si m-ar interesa daca OS-ul Chrome merge instalat si pe un alt dispozitiv (de ex un netbook Asus).

      (Citează)

  4. @d.orin: teoretic, Chrome OS merge instalat pe orice. Practic, eu n-am reușit și mi-am făcut pofta cumpărându-mi unul mai ieftin :) Am scris mai multe despre al meu Chromebook aici dacă îmi permite Radu un link http://www.gabrielursan.ro/hp-chromebook-11-si-primele-impresii-despre-el/

      (Citează)

  5. Toata lumea scrie despre Google House, dar nimeni nu scrie unde se afla, cand putem sa o vizitam, etc.

      (Citează)

  6. Unde se poate vizita, cum?

      (Citează)

    • Asta pentru că casa Google a fost pe bază de invitație pentru jurnaliști/bloggeri, cu locuri limitate (mai mult de 10 la un tur și deja era aglomerat). De asta e bine să fii blogger.
      Casa a plecat deja, a stat vreo 3 zile în România și totul, inclusiv străinii care prezentau chestiile din ea, se mută acum în Ungaria.

        (Citează)

  7. @nwradu: ai folosit Google Maps Engine ca sa iti definesti puncte de interes?

      (Citează)

  8. Marea utilitate a acelui bone connector este faptul că separă zgomotul de fundal de vocea utilizatorului. Astfel se face mai ușor recunoașterea vocală. Works both ways.

    Păcat că nu au adus Chromebook 2. Mi se pare foarte reușit noul design.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus