un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce să-ți anulezi votul în semn de protest este o idee greșită și inutilă

23 May 2014  ·

GÂNDURI  ·

51 comentarii

Când am scris despre adevărata miză a alegerilor europarlamentare am fost uimit de numărul mare de comentarii care spuneau, într-un mod sau altul, “voi protesta mergând la vot și anulându-l”. Chestia asta nu are nici un rost și vreau să vă spun de ce.

Poate că mulți vă închipuiți că guvernul, președintele sau parlamentarii de care sunteți nemulțumiți primesc un raport pe care scrie “șefu, foarte mulți oameni și-au anulat votul ca semn de protest. Unii au scris pe buletine chestii precum “să faceți sex cu un urs, hoților!”, “sper să nimeriți numai toalete publice în care s-a terminat hârtia igienică!”, “să faceți cancer la sprâncene!” și alte asemenea grozăvii. Hai să mai facem și noi ceva treabă în țara asta, că se supără roboțeii pe noi!”

Nu, nici gând.

Oamenii care numără voturile noastre sunt cei pe care-i vedeți ziua în secția de votare gestionând listele cu adrese. Sunt, în mare măsură, oameni obișnuiți care aleg să fie acolo în schimbul a câteva zeci de lei și două mese gratuite în acea zi, dacă și acelea.

După închiderea urnelor acești oameni răstoarnă voturile din urnă într-o grămadă mare în centrul camerei și se apucă de triat. Această triere se face foarte rapid: se ia un buletin din grămadă, se despăturește, se deschide și într-o fracțiune de secundă se analizează cu privirea la modul:

  1. “Are o singură ștampilă pusă în chenarul unui candidat? Este vot valid, se pune în grămada A.”
  2. “Are mai multe ștampile, a fost pusă ștampila lângă chenar, a scris votantul o strofă din Luceafărul, i-a urat de vii și de morți lui Băsescu, și-a cerut înapoi pensia șamd? Se pune în grămada B.”

Grămada A, cea cu voturi valide, este apoi numărată de alte persoane pentru a se stabili procentele candidaților. Grămada B, cea cu voturile voastre anulate în semn de protest, este pusă într-un sac și trimisă la BEC pentru o revalidare minuțioasă. Acolo, însă, procesul de analiză a buletinelor se desfășoară la fel de rapid, singurul său scop fiind ca o a doua pereche de ochi să sesizeze eventualele voturi valide, dar puse în grămada greșită.

Nicăieri în acest proces nu analizează cineva cum și de ce v-ați anulat voturile și ce-ați scrie pe ele. Totul este făcut de oameni plătiți puțin și care vor doar să termine numărătoarea a milioane de voturi și apoi să plece acasă, că-i târziu în noapte.

Altfel spus, să mergi la vot pentru a-l anula în semn de protest are aceeași finalitate cu a nu vota.

Ba nu, de fapt este mai rău. Procentele partidelor vor fi aceleași la final, dar se va spune că respectivele procente sunt reprezentative pentru mai multe milioane de oameni. “10 milioane de români ne-au plasat pe primul loc la alegeri”, se va spune în discursuri pentru a da bine, citându-se direct cifra celor prezenți la urne, nu doar a celor cu voturi valid exprimate.

Să nu credeți că vă propun să nu votați deloc. Din contră, mergeți la vot, dar votați pe bune. Nu vă place niciunul? Votați cu ăla mai slab, doar de-al dracului. Sau dacă vreți neapărat un semn de protest, votați cu PDL sau PMP; nimic nu transmite mai bine celor din PSD/PC/USL/UDMR/UNPR mesajul “bă, suntem nemulțumiți și de voi” decât să votați cu “regimul Băsescu” la care ei au spus permanent că vor fi o alternativă mai bună. Update: ca să nu înțelegeți greșit, votați cu cine vreți, că nu-i treaba mea. Puteți vota și cu Partidul Verde sau cu Alianța Națională a Agricultorilor sau cu independenți.

vot_vlad_tepes
sursa foto: autor popular necunoscut. Mai bine, că fotografierea buletinului de vot este contravenție sau infracțiune.

    51 comentarii

  1. Bine punctat. Ceva similar incerc si eu sa spun oamenilor. Mai putin partea cu votati PMP sau PDL. Mai sunt si alte partide de dreapta cu mai putine legaturi cu fosta putere.

      (Citează)

  2. trololol, adica nu care cumva sa va anulati votul ca oricum nu rezolvati nimic, dar votati PDL sau PMP, astfel incat Monica Macovei sau alte specimene sa ajunga in parlamentul european tocmai datorita votului vostru. Astfel incat Elena Udrea sa se poata umfla-n pene cu ce politician veritabil e ea, si cate voturi a adunat. Adica tocmai cei care in urma cu doi trei ani isi bateau joc de natia asta, asa cum isi bate joc ponta acum. Nu nenicule, du-te si anuleaza-ti votul, sau nu te du deloc la vot.

      (Citează)

  3. @Radu, mi-e teama ca tu nu ai inteles care e faza cu anulatul votului.
    Sunt persoane care nu vor sa puna stampila pe niciunul dintre mascaricii aia. Si in cazul ala, si merg la vot, anulandu-si votul ca sa nu voteze maimutele partidului x sau y in locul lui. Nu te inregistreaza nimeni cand votezi, doar semnatura apare pe foaia respectiva in dreptul tau..

      (Citează)

    • @Catalin: cel mai ușor să fraudeze voturi este când ai la dispoziție buletine “anulate”, deoarece le poți înlocui cu unele ștampilate bine.

      Se ia grămada B, se aruncă acele voturi, se înlocuiesc cu un număr exact de buletine bine ștampilate, iar numărul total corespunde cu foaia de prezență.

      Dacă te temi de fraudare, mai bine stai acasă, măcar nu le pui la dispoziție voturi pe care să le înlocuiască apoi cu unele “servite”.

        (Citează)

  4. Am pus un “si” in plus

      (Citează)

  5. Pai nu tu erai ala care la referendum refuzai un exercitiu democratic, si care boicotai votul? Stii tu, atunci cand a fost vorba ca un politician sa si-o ia-n bot de la popor, cat de poate de democratic, prin vot. Iar acum, cand votam ca niste unii sa ajunga in parlamentul european pe niste lefuri de zeci de mii de euro, brusc ar trebui sa ne loveasca simtul civic si sa mergem la vot, nu? Adica atunci cand aveam posibilitatea de a-i anula unui politician niste beneficii platite din bani publici, mataluta ai stat acasa, acum, cand votezi ca unii sa aiba parte de niste beneficii, sa ne imbulzim ca vitele la vot.

      (Citează)

    • @coke: da, așa este, dar la referendum am considerat că anterior, în 2009, am ales deja un președinte și urma ca acesta să aibă un mandat de 5 ani. Dacă au vrut ei atunci să facă o suspendare, e problema lor.

      Apropo, am votat cu Antonescu în primul tur și Geoană în al doilea. N-am votat niciodată cu Băsescu sau PDL, nici măcar în 2004. Însă odată ales omul în funcție, are dreptul la un mandat de 5 ani și eu, care accept sistemul democratic, i-am acceptat și victoria din 2009, că așa a vrut majoritatea. Dacă m-ar fi convins cei cu suspendarea că există motive solide pentru asta (trăda țara etc), aș fi votat și atunci.

      De când am însă 18 ani m-am prezentat la toate alegerile posibile.

        (Citează)

    • @coke: am uitat să zic, dar indiferent dacă votezi sau nu, dacă îl anulezi sau nu, unii tot se duc la Bruxelles pe zeci de mii de euro.

      Eu aș vrea să-i trimit pe cei care vor propune interzicerea mai rapidă a fumatului în localuri, eliminarea roamingului, respectarea unor legi șamd, dar nu-i cunosc, campania electorală a fost execrabilă.

        (Citează)

    • Ordinea pe buletinul de vot:
      PDL
      PMP
      UDMR
      PSD-UNPR-PC
      PNL
      PRM
      Alianța Națională a Agricultorilor
      Partidul Dreptății Sociale
      Partidul Noua Republică
      Partidul Verde
      Partidul Forța Civică
      Partidul Ecologist Român
      Partidul Alternativa Socialistă
      PNȚCD
      Partidul Dan Diaconescu
      Georgiana Corina Ungureanu
      Constantin Titian Filip
      Dănuţ Liga
      Paul Purea
      Pericle Iulian Capsali
      Peter Costea
      Mircea Diaconu
      Valentin Eugen Dăianu

        (Citează)

  6. @coke a sesizat bine. Puteai, Radu, sa eviti recomandarea sa votam partidul lui Basescu, nu cred ca cititorii tai sint asa naivi…

      (Citează)

    • @Emil: eu cred că lumea înțelege că poate vota cu cine dorește. Cum spuneam mai sus, eu n-am votat Băsescu sau PDL la nici o alegere, iar acum voi vota PNL.
      Asta nu înseamnă că nu-i pot lăuda pe unii sau pe alții atunci când face ceva bun sau invers când fac ceva rău.

        (Citează)

  7. romanii au clasa politica pe care au format-o. Aia sictiriti nu fac nimic sa o schimbe si apoi se vaita ca nu au cu cine sa voteze, ca sunt numai hoti pe liste.

    @Coke, esti pur si simplu rau intentionat sau cu carnet PSD, altfel nu as putea intelege remarca ta legata de Monica Macovei. Nici macar tu nu poti sa-i negi meritele in privinta indreptarii justitiei. Sau poate genul tau e Catalin Voicu.

      (Citează)

  8. Deci tu ii sfatuiesti pe cei anti sistem sa voteze cu unii care au fost parte a sistemului timp de 7 ani? Ultima data acum 2-3 ani?

      (Citează)

  9. Desi citesc cu placere articolele tale, acesta m-a cam dezamagit. Inteleg ideea de a vota cu cel mai slab, dar tot as sustine anularea votului. Se va face o statistica la final cu voturi anulate si poate la procente mari va trimite un mesaj.

      (Citează)

    • @Ciprian: nu, singurul mesaj va fi cel în exprimări clasice, de genul “voturi totale 8.342.332 din care valid exprimate 7.985.344. Dintre acestea, PSD a luat xx%…”

      Și atât. Ah, poate se va discuta 3 minute despre numărul voturilor anulate în emisiunile TV, dar apoi se va discuta 57 de minute despre voturile valide, ce înseamnă ele, la ce ne putem aștepta în noiembrie șamd.

        (Citează)

  10. O sa las citatul asta aici dintr-unul dintre comentariile de mai sus.

    “Se va face o statistica la final cu voturi anulate si poate la procente mari va trimite un mesaj.”

    Yeap!

      (Citează)

  11. Si acum si parerea mea:

    Mesajele astea care arata o intentie sau un dezgust al publicului se dau in timpul mandatului, ca atentionare prin diverse metode de exprimare, unele mai pasnice (petitii), altele mai putin pasnice (proteste), conform drepturile cetatenesti. Un fel de “vezi in PLM, ca, daca nu faci cum vreau eu, nu te mai tin acolo”

    La vot, singurul mesaj pe care poti sa il dai este sa ii inlocuiesti pe unii cu altii. Ca de aia se tin alegeri. Altfel, am fi putut sa “decidem soarta tarii” in functie de numarul celor stransi la Universitate.

      (Citează)

    • A zis bine @nashu_mare. Dacă vrei să protestezi, o faci în timpul mandatelor, faci manifestații, scandezi anti-partid etc. La vot te duci ca să-i schimbi pe unii cu alții.

      Dacă simți că n-ai cu cine-i schimba este pentru că nu s-a protestat suficient în cei 4 ani, astfel încât să se sesizeze cineva și să apară ca pe un cal alb salvator.

        (Citează)

  12. “Se va face o statistica la final cu voturi anulate si poate la procente mari va trimite un mesaj” – da, mesajul va fi ca romanii sunt idioti si nu stiu nici macar sa puna o stampila in chenar.

      (Citează)

  13. Eu de multă vreme mă gândesc că ar fi fost interesantă o reglementare în legea electorală care să prevadă un câmp suplimentar cu mesajul “Niciunul dintre candidații de pe acest buletin” ca alegere la vot. Și dacă procentul voturi pentru acest câmp iese pe primul loc, atunci să se refacă alegerile și niciunul dintre candidați să nu mai aibă drept să-și depună din nou candidatura pentru 10 ani. Din păcate, asta nu prea e valabilă pentru europarlamentare, dar tare mi-aș dori-o pentru în toamnă.

      (Citează)

    • @Alx MAX: ar fi o idee, dar nu știu dacă pe undeva prin lume se face așa.

      De unde sa găsească alți candidați? Cine te-ar convinge? Nu vezi că și acum nu știm nimic despre cei pe care-i votăm, iar sistemul uninominal s-a dovedit o prostie.
      Pur și simplu nu e timp de informare, iar lumea nu vrea să se informeze – merge direct cu ideea “nici unul nu e bun”.

        (Citează)

  14. La bec nu se analizeaza voturile nule/anulate decat in caz de contestatii ulterioare ,daca nu iese cheia pv-ului sau exista intampinari/ contestatii pe pv.in rest tot ce vine din sectie se ia de bun

      (Citează)

  15. Si totusi, eu cu cine votez??
    Stiu, e Caragiale dar e real pt mine.. Sunt tot pe drumuri de ani de zile, am ramas in urma complet cu politica noastra. Credeam mult in PDL dar criza i-a facut nepopulari. Dna-ul a început să miste binisor, cine credea ca vreun judecător va fi condamnat sau cercetat pe vremea Ilici Iliescu? Cred totusi ca au gestionat destul de binisor perioada asta. Insa astialalti? Plm… Iar Iliescu? Iar Felix? Antonescu pare tot timpul defect iar Viorel săracu ne minte verde in fata ca si premier, presedinte ne rupe cred.

      (Citează)

    • @Coco Moll: aia este marea problemă de fapt, că nu știm cu cine votăm.

      Inclusiv pe bannere, în loc să fie 2-3 cuvinte explicative despre un candidat, cine este, ce-a făcut până acum, ce vrea să facă șamd, sunt puși lângă el Ponta sau Iohannis, să ocupe de pomană jumătate de afiș. La televizor nimic, nici măcar o analiză a ce-au făcut europarlamentarii care au avut deja un mandat și acum vor altul.

      E proastă situația, mai ales că se pare că e suficient ca Ponta (sau alt șef de partid din imagini) să garanteze pentru cineva și gata, lumea îl va vota.

        (Citează)

  16. Uite un motiv pentru care consider ca e bine sa anulezi votul:
    daca nu votezi, voteaza ei pe numele tau

      (Citează)

  17. Asta cu anulatul votului consider și eu că e o prostie. În țări mai democrate decât noi, prin EU, când lumea nu știe cu cine să voteze, aleg extremiștii (stânga sau dreapta). Nu zic că e bine așa, dar e un punct de vedere.

    Din aia au ajuns “verzii” în Germania, din aia în Italia oameni muncitori sătui să plătească taxe pentru sudul miserupist și corupt îi dă înainte cu Lega Nord (vor divizare Nord/Sud), din aia ajunseseră acu ani buni niște extremiști în Austria. La noi, românul crede că a reinventat roata în politică cu votul anulat.

    Încă nu m-am decis cu cine votez, cert e că o să merg la vot. Ar merita să iasă Vadim, nu de alta, dar măcar să nu mai facă circ în țară

      (Citează)

    • @Ariel: nu, Vadim eram campion la absențe. Ăla a tocat banii degeaba, la fel și Becali. Cred că singurul europarlamentar care și-a făcut treaba a fost Macovei, că o lăudau și cei din alte țări pentru propunerile privind justiția.

        (Citează)

  18. Defapt cred ca ai dreptate, pot frauda doar schimband buletinele

      (Citează)

    • @Mircea Dima: normal că e mai simplu să se fraudeze dacă sunt multe voturi anulate, că le înlocuiește pe cele nevalide cu unele bune și gata.
      Cu cât se duc mai mulți la vot, cu atât e mai simplu să se piardă urma unor fraude.

        (Citează)

  19. @nwradu, corect, si eu am acceptat mereu faptul ca majoritatea a decis altfel decat am votat eu. Dar la acel referendum, fix aceeasi oameni care l-au votat, puteau sa-l trimita acasa, in acelasi mod in care a fost ales, democratic. Mi-ar fi placut, ca odata cu acel referendum, in romania politicienii sa nu mai stea relaxati odata ce-au fost alesi. Eu inteleg ca l-am votat pe Ponta si USL-ul in toamna, nu pentru ca-mi erau simpatici, ci am votat asa cum iti sfatuiesti tu cititorii sa voteze, contra lui Basescu. Doar ca Ponta si USL-ul spunea un lucru in campanie, iar cand s-au trezit la butoane au facut altceva. Si-atunci de ce n-ar trebui sa avem fie alegeri anticipate fie un referendum prin care ponta sa fie trimis frumusel acasa? La fel si cu basescu, inainte sa fie ales pentru a doua oara, peste tot pe unde aparea ne explica cum o sa fie-n 2010 doar lapte si miere, ca nenorocita de criza n-o sa ne loveasca prea rau etc. Lucrurile n-au stat deloc asa. Motiv pentru care, si el, in viziunea mea trebuia sa plece, chit c-a fost votat. Degeaba ii dau eu acum un mandat de 4-5 ani unui europarlamentar, daca odata ce ajunge-n functie eu nu mai am nicio parghie prin care sa controlez ceea ce face. Acum declara ca va face un lucru, iar odata ales, la niste luni dupa ce ajunge-n functie, ma trezesc ca face exact invers. Si pe logica ta, doamne fereste sa-si piarda functie, tot asa cum si-a obtinut-o, prin vot democratic, nu, nu, trebuie sa-l acceptam in functie no matter what. Mi se pare stupid.

      (Citează)

    • @coke: mergi prea departe cu raționamentul. M-aș fi dus cu plăcere la referendumul de demitere dacă aș fi simțit că există un motiv bun pentru a-l demite pe Băsescu. N-am simțit asta, am simțit doar că USL a ajuns la putere în parlament și au folosit orice ocazie pentru a forța acea suspendare.

      Nu-mi place Băsescu, sunt sigur că acoliții lui au furat la fel de mult ca și alții înaintea lor (și vom vedea destule cazuri în următorii ani), dar măsurile din vremea crizei le-am înțeles și acceptat, chit că inclusiv eu am avut salariul micșorat în acei ani (nu eram bugetar, dar criză) și am simțit ca mai degrabă se folosește neînțelegerea marii mase a populației privind necesitatea acelor măsuri pentru a forța demiterea președintelor doar pentru ca Antonescu să ajungă mai repede la putere. Nu mi s-a părut un motiv suficient de bun.

      La altă suspendare… vedem atunci.

      În retrospectivă, s-ar putea să regret că n-am fost la vot. Dacă se valida referendumul, Antonescu ar fi fost ales președinte prin alegeri anticipate, pe când acum s-ar putea să-l avem pe Ponta la șefie.

        (Citează)

  20. @Coke, n-o mai face pe-a inocentul, USL-ul nu l-a suspendat de Basescu pentru binele tarii. O sleahta de mafioti si securisti au beneficiat de un moment dificil pentru a-si impune agenda (probabil cu un larg suport dinspre rasarit).

    Ce nu intelegi tu si altii ca tine e ca intr-un stat cu adevarat democratic nu se putea ajunge la referendum pentru simplul fapt ca nu s-au indeplinit niste conditii, insa in 2012 era deajuns sa ai majoritate in Parlament pentru a incalca orice lege/institutie care te impiedica sa iti atingi scopul.

      (Citează)

  21. trebuie mers la vot si votat cu romani !! sa dispara udmr complect din peisaj ! eu unu m-am saturat de infectiii astia!

      (Citează)

  22. @2DU, mie mi se rupe de calculele celor de la PSD, si de motivele pentru care l-au suspendat. Eu m-am bucurat ca mi-au oferit ocazia pentru a-mi exprima nemultumirea fata de el ca si presedinte. Ca PSD-ul avea de castigat ca el era suspendat, soarta. Si m-as bucura nespus sa mi se ofere la 2-3 ani posibilitatea de a suspenda sau de a trimite acasa niste politicieni care considera ca odata ce-au castigat un mandat, pot sa faca ce vor. Iata, Basescu a ramas presedinte tocmai pentru a face politica si pentru a promova in toate chipurile un partid. Asta-n timp ce e platit din banii mei. Spre deosebire de tine, eu sunt revoltat in aceeasi masura atat de Ponta cat si de Basescu, si daca as putea, printr-un vot democratic i-as da afara din functie pe amandoi. Tu, in schimb, vezi in Basescu o mesia, si in Monica Macovei o stea calauzitoare.

      (Citează)

  23. @Coke, deci pentru tine galeata cu malai e demisia lu’ Basescu.. asta e, fiecare cu pretul lui..

      (Citează)

  24. @radu si 2DU, spuneti-mi va rog unde ati mai pomenit un presedinte in lumea asta, care-n timpul mandatului achizitioneaza sute de hectare de teren arabil. Unde ati mai pomenit un presedinte, care desi in constitutie scrie ca ar trebui sa fie apolitic, promoveaza de la cotroneci un partid politic, ba mai si se pozeaza cu tricouri pe care sunt inscrise indemnuri de a vota cu acel partid, spunand non-salant “eu pot sa ma imbrac cum vreau”. Mai ramane sa-l vedem in slapi si bagandu-si mana-n nas la o intrevedere cu merkel, ca are voie, doar nu e nicio lege care sa interzica asta, decat legea bunului simt. Iar el e-n functie, el face toate astea, chiar daca peste 7 milioane de oameni au iesit si-au votat intr-un anume fel. Vot care n-a contat deloc. Iar acum toti sustinatorii lui basescu, aia care au boicotat referendumul, aia care au facut ca votul a 7 milioane de oameni sa nu conteze, ma invita la vot, ca cica votul meu ar conta. Hai sictir!

      (Citează)

  25. Ce tot comparați boicotarea referendumului cu boicotarea unor alegeri la termen? Referendumul de care se vorbește a fost o acțiune a unor politicieni (acțiune în care s-a mințit total, pornind de la motivare și continuând cu modul de desfășurare) iar alegerile la termen sunt o acțiune a cetățenilor / o urmare a principiilor democratice.

      (Citează)

  26. @Coke, m-ai inteles gresit, chiar imi doresc sa boicotezi alegerile.

      (Citează)

  27. @nashu, ai dreptate, caci in cazul referendumului la fel ca si acum, nu aveam de a face tot cu o decizie luata de electorat in mod absolut democratic. Fabuloasa logica.

      (Citează)

  28. Ce, suspendarea președintelui a fost decisă de electorat? Hai sictir cu logica de Antena 3!

      (Citează)

  29. Boicotatul alegerilor e o idee infantila din mai multe puncte de vedere – enumerate si de Radu si imi permit sa aduc si eu unul in plus:
    Boicotul la aceste alegeri nu va fi contorizat in poarta politicienilor, ci in poarta Europei si ideii de Europa. Singura eventuala stire cu legatura la absenteism sau voturi anulate va fi ca increderea in Europa este in scadere. Vai de noi daca ne indepartam de Uniunea Europeana…
    Uitati de Basescu, Udrea, Ponta si Antonescu, nu ei candideaza acum. Uitati-va mai bine la lista candidatilor si cu siguranta veti vedea oameni cu care sa nu ne fie rusine in Parlamentul European (ca acolo aricum ajung niste oameni, deci hai sa nu trimitem d-alde Severin sa negocieze voturi).
    Deci boicotati alegerile = boicotati Europa??? Dar cu ce votati, nu independenta si inchiderea granitelor??

      (Citează)

  30. Coke, ia o pauza, respira si aminteste-ti ca saptamina asta nu alegem presedintele, ci pe cine vrem sa trimitem in parlamentul European. Pe alde Severin (remember), Vadim si Becali sau alegem si noi niste profesionisti?
    Cit despre Basescu… se vede de la o posta ce latrine frecventezi. Sincer cind pun in balanta sute de hectare cumparate pe credit de fiica lui, faţă de oferit gratis rezervele de petrol ale tarii unei companii straine… tot cu minus pentru PSD imi da, oricite televiziuni s-ar stradui sa imi explice altfel. Ba sa imi fie cu iertare, as fi spus ca putem discuta de lucruri mai grave, gen tradare sau actiuni impotriva interesului national.
    Dar e bine sa stai acasa, sa boicotezi, poate ai ceva televiziuni interesante de privit si nu te poti dezlipi de ele.

      (Citează)

  31. Basistule! :)) I’m sorry, imi doream doar sa spun asta, sa ma simt in peisaj aici :D

      (Citează)

  32. @nashu, hai s-o luam pe firul logic. Parlamentul care l-a suspendat pe Basescu si l-a trimis in fata cetatenilor pentru a-i decide soarta e votat de cetatenii acestei tari. Ei au ajuns acolo prin vot democratic. N-am sa stau acum sa discut daca Basescu merita sau nu sa fie suspendat, conform curtii constitutionale, curte constitutionala unde judecatorii nu sunt alesi de popor ci numiti politic, curte constitutionala care a decis ca basescu cand se imbraca cu un tricou pe care scrie “vot for PMP” nu incalca constitutia. Dar decizia parlamentului de suspendare a presedintelui a fost validata de forum suprem dintr-o democratie, electoratul. Cu tot boicotul celor de dreapta, cu toate vaicarelile lor tot au iesit la vot vreo 7 milioane de cetateni. A fost cea mai mare prezenta la vot din ultimii ani, si va ramane cea mai mare. Daca mai ieseau si cele 1,5-2 milioane de simpatizanti basescieni ajungeam la un numar incredibil de votanti, vreo 9 milioane. Dar Basescu care a fost votat de vreo 5 milioane e legitim, in schimb suspendarea decisa de parlament si girata de votul a peste 7 milioane e oameni e ilegitima. Iar daca eu gandesc asa, sigur, sigur ma uit la Antena 3, sau sigur, sigur imi place ponta. Chit ca discutia a pornit tocmai de la faptul ca n-am sa ies la vot duminica, fiindu-mi sila, in aceeasi masura de absolut toti cei aflati pe scena politica.

      (Citează)

  33. @coke:

    Aceleasi bullshituri reciclate ca pe antena3. Nu stiu cat de mult te uiti la ei dar in mod clar urmezi aceeasi logica stramba.

    Nu, pe popor l-a durut la 12,5 cm (cica asta ar fi media) in fata de referendum, implicit a crezut ca nu asta era problema tarii sau ca initiatorii miscarii sunt, in cel mai bun caz, niste irelevanti (daca nu pramatii) si nu au validat nimic. Atat.

    PS: Nu mai folosi statistici si rapoarte, pentru ca in mod clar principiile iti sunt straine!

    PPS: Dupa logica asta: Basescu nu a fost votat de 14 milioane de romani iar la precedentele alegeri au votat in turul intai nspe milioane de romani pentru alti candidati, deci de aici ar rezulta [insert aberatie aici].

      (Citează)

  34. @nashu, evidenta te contrazice. La vot au iesit vreo 8 milioane de romani, in conditiile in care vreo 2 milioane au boicotat, restul sunt acel procent deloc interesat de vreun scrutin in Romania. Deci oamenii au fost extrem de interesati de acel referendum, mult mai interesati decat vor fi de europarlamentare sau decat prezidentialele din toamna. Cam astea sunt cifrele seci si dure care nu pot fi ignorate decat daca esti rau intentionat.

      (Citează)

  35. Daca nu ai pe cine sa legi si iti este lehamite de politica, poti sa anulezi votul. In felul asta scade procentul ungurilor si e posibil sa nu mai treaca pragul. Atunci o sa spunem adio la placute bilingve, autonomie, scoli in maghiara, ministri unguri etc

      (Citează)

  36. Daca nu ai pe cine sa alegi si iti este lehamite de politica, poti sa anulezi votul. In felul asta scade procentul ungurilor si e posibil sa nu mai treaca pragul. Atunci o sa spunem adio la placute bilingve, autonomie, scoli in maghiara, ministri unguri etc

      (Citează)

  37. Daca nu ai pe cine sa alegi si iti este lehamite de clasa politica, poti sa anulezi votul. In felul asta scade procentul ungurilor si e posibil sa nu mai treaca pragul. Atunci o sa spunem adio la placute bilingve, autonomie, scoli in maghiara, ministri unguri etc

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus