un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Trei din politică

17 Apr 2014  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Cea mai șocantă declarație politică din ultimele luni este cea a lui Ponta, zicând că-și mută biroul din Palatul Victoria în Ministerul Apărării, deoarece acolo nu intră chiar oricine și deci nu-i pot fi înscenate discuții precum cea recentă din biroul său actual.

Mi se pare o tâmpenie fără margini. Noroc că Universul este infinit și o poate cuprinde. De câte ori îl văd pe Ponta spunând-o cu seninătate tremur un pic la gândul că el poate chiar crede ce spune și că acest om ar putea fi viitorul președinte al țării.

Bănuiesc că n-ați intrat vreodată în Palatul Victoria. Eu da. Credeți-mă, nu-i genul de loc unde oricine poate ajunge în biroul primului ministru. În Palatul Victoria se intră după ce treci prin porți de securitate, după ce ești verificat de acte și întrebat ce cauți acolo. Nu umbli neînsoțit. Peste tot sunt camere video și paznici, Palatul Victoria este unul dintre cele mai păzite locuri din România.

Ah, ești de-al casei, angajat acolo, ministru, baron local? Nu-i nimic! Tot nu intri la premier de parcă ai intra la tine în casă, dând ușa larg de perete și aprinzând lumina. Nu, trebuie să treci de o întreagă armată de paznici, secretariat, secretare, asistenți și, mai ales, uși pe care nu intri neîntrebat. Dacă ai ceva de vorbit cu primul ministru, aștepți frumos afară și când primești unda verde intri după ce bați discret la ușă.

La naiba, în biroul unui director de școală sau de liceu sau la decan la facultate nu se putea ajunge decât prin secretariatul public și apoi pe la secretara privată și printr-o anticameră!

Ce-i Palatul Victoria? Zonă de vamă, pe unde aparent totul trece necontrolat cu o mică șpagă?

Este un semn prost pe linie. Ponta este prim-ministrul țării și nu-și poate organiza nici măcar biroul? Nu poate lucra decât ascuns într-o unitate militară? Este ridicol!

Mă gândesc că ar putea fi alte explicații: nu are încredere în SPP; nu vrea să fie urmărit de alți ochi așa că se refugiază în clădirea uriașă de la M100; acolo este mai ușor ca baronii locali să intre și să iasă neobservați; în M100 sunt locuri unde poți vorbi în secret. Altfel spus, am speranțe că la mijloc este vreun motiv meschin, nu doar o tâmpenie.

Iată alte sugestii pentru locul unde și-ar putea muta Ponta biroul pentru a nu-i fi înscenate chestii. Asta după ce ne explică, desigur, de unde a avut banii de Range Rover:

  • într-un bunker la adâncime, de unde să iasă o data pe an ca să verifice dacă se mai fac înscenări.
  • în Antarctica.
  • pe un iaht de-al lui Mazăre, în larg.
  • în Teleorman, că acolo nu miÈ™că nimic fără să È™tie Dragnea.
  • puteÈ›i completa lista în comentarii…

***

Băsescu și Firea. Îmi place ce idee genială a avut Gabriela Vrânceanu Firea de a-l da în judecată pe Băsescu pentru că i-ar fi amenințat soțul. Foarte bună ideea!

Vă dați seama că acum, dacă cineva îl va investiga pe primarul Pandele, se va spune imediat că este răzbunarea lui Băsescu? Că vor fi dovezi, că nu, totul este compromis în ochii publicului și se vor face nenumărate emisiuni despre cum Băsescu își urmărește dușmanii până în pânzele albe.

***

În acest timp, Ucraina se destramă încetișor. În timp ce întreaga politică românească este preocupată de cele două chestiuni de mai sus și de mici declarații de-ale lui Antonescu și Blaga, Ucraina este împărțită între pro-UE și pro-Rusia, se duc lupte pentru eliberarea unor clădiri administrative și se mobilizează forțe.

Într-o declarație oficială, NATO a spus că va mobiliza mai multe forțe aici în zonă și că va apăra România de orice amenințări, conform tratatelor. Clasa noastră politică este preocupată de culoarea frunzulițelor, în timp ce în jurul nostru pădurea arde.

Mă întreb ce zic ucrainienii de situaÈ›ia în care s-a ajuns. Au pierdut Crimeea, alte teritorii estice vor să treacă în Rusia. Oare se gândeau manifestanÈ›ii care l-au dat jos pe Ianukovici că se va ajunge aici? Oare acum se gândesc “bă… ce-am pornit?!”

    19 comentarii

  1. Cred ca in Ucraina ii doare in cot de Crimeea, pentru ca nu era a lor decat din pix. Ce-i intereseaza este sa nu vina rusii peste ei pana la Kiev.

      (Citează)

    • @Gaelex: orice teritoriu, indiferent de cine-i locuit, aduce taxe la buget, produce ceva în fabricile locale, cumpără produse de la fabricile din alte teritorii, generează exporturi È™i importuri, generează turiÈ™ti È™i turism È™amd. Acum Crimeea generează toate acestea pentru Rusia, nu pentru Ucraina.

        (Citează)

  2. Ponta e un păcălici care încă mai prinde la public. Copiii copiilor noÈ™tri, aia care vor mai studia istoria, vor râde cu lacrimi când vor citi declaraÈ›ia lui Ponta È™i vor vedea rata de aprobare a manevrei sale de către populaÈ›ia. Cred că o să fie ceva similar cu ce vedem în prezent în declaraÈ›iile “ucrainienilor” pro-ruÈ™i care zic că vor la mama Rusie de frica naziÈ™tilor europeni. SpălaÈ›i pe neuron.

    Firea, într-adevăr a jucat bine. Mie personal fiinÈ›a asta îmi inspiră numai chestii nasoale, încă de când era la Antene cu emisiunile ei “culte” despre aspecte financiare.

    La aspectul cu Ucraina, eu sunt de părere că politicul român tace cu desăvâșire din rațiuni de frică. Joacă o carte a siguranței lor, nu știu ce va urma și le e frică să nu se ardă cu Rusia. Singurul care mai ia atitudine e Băsescu care nu (mai) are ce pierde și are probabil în cap ceva manevre cu cetățenii moldoveni cu pașapoarte RO. Ilici cred că e tatuat cu secera și ciocanul, Geoană e pro-rus (înainte de alegerile unde a ieșit președinte pentru câteva ore) dăduse o fuga la Moscova pentru inspirație, Năstase aprofundează rusa acum la conservator iar Ponta declarase că vrea o apropiere de Rusia. Deci da, suntem pe drumul cel bun. Țineți pașapoartele aproape și banii în conturi pe la nemți.

      (Citează)

    • @Ariel: aia cu Geoană la Moscova nu se È™tie de ce s-a făcut. Poate că cele două țări au avut ceva de discutat în secret È™i Geoană a fost trimis să afle ce, având în vedere experienÈ›a sa în materie de afaceri externe. Omul a fost ambasador la Washington, cu siguranță e apropiat de americani.

        (Citează)

  3. ponta e un fel de adamita dandanache in politica

      (Citează)

  4. Eu nu cred că ucrainienii de pe euromaidan se gândesc acum ce-au pornit ci mai degrabă știau că asta se va întâmpla și au fost conștienți că asta va fi o parte din preț.

    Faptul că încă nu cad în plasele cu “război civil” È™i referendumuri pentru independență întinse abil de ruÈ™i arată că se controlează. Ori în situaÈ›ii din astea nu te poÈ›i controla (fiind mâncat de viu) decât dacă ai fost conÈ™tient de la început.

    Vă mai amintiți cum am căzut noi în păcăleala aceea cu teroriști & shit? Dacă Ilici o să fie înmormântat cu onoruri militare o să fim de rușinea lumii.

      (Citează)

  5. Ah și mai vream să zic despre Băsescu și alte păcăleli: la fel de tălâmbi au fost cei care au căzut în plasa unei lupte fictive împotriva unui personaj terminat politic, refuzând să conștientizeze pericolul pe care îl susțin(eau).

      (Citează)

  6. @ Radu – pai cum? aduce venit? nu ai vazut articolul ala pe hotznews parca in care scria in ce mare kaka s-a bagat Rusia cand a luat Crimeea? Ca nici curent nu au saracii si acuma tre sa le traga separat un fir acolo ca ucrainienii ar putea stinge lumina oricand etc etc etc.
    Asta este razboiul modern. Foarte multa manipulare, foarte multe informatii false. Cred ca este destul de clar acum de ce la Soci a fost cea mai scumpa Olimpiada de Iarna de pana acum.

      (Citează)

    • @enzo: să le spui asta È™i celor care scriu “Basarabia e România” peste tot :P

      E normal să fie nevoie de ceva investiții, așa este peste tot. Și UE investește în noi prin toate fondurile alea, unele nerambursabile, doar-doar s-o alege ceva de ele, s-o ridica țara și pe termen lung vom produce bani, taxe, turism, exporturi șamd. La fel și Crimeea. Potențial este (litoral bun pentru Rusia), oameni mai mulți de la care să iei taxe sunt, zona e bună dpdv militar, pe Sevastopol nu se mai plătește chirie (parcă plăteau înainte) etc.

        (Citează)

  7. @Ariel: la primul paragraf ai perfecta dreptate.
    Se pune intrebarea, legitima cred: dar pana atunci noi ce facem? cum traim?
    In mocirla asta pe care ne-o tot toarna in cap “politicienii”?
    Argumentul cu “generatie de sacrificiu” nu este valid.

      (Citează)

    • @miluch: din păcate nu poate exista o scăpare fericită pentru fiecare naÈ›iune. Unele au dezavantajul poziÈ›iei geografice È™i vor fi mereu în bătaie vântului, la cheremul marilor puteri. Sunt atâtea exemple în lume.

        (Citează)

  8. De acord ca pacaliciul de Ponta manipuleaza si face circ mutandu-si biroul la mapn, dar la fel de grav mi se pare si ceea ce-a facut basescu. Si-am citit si articolul, am citit si comentariile, si mi se pare ca sunt singurul care considera asta. Va rog frumos sa-mi mai aratati unde in lumea asta, un presedinte isi permite sa ameninte la tv un parlamentar care conduce o comisie care-i investigheaza achizitia destul de stranie a unor terenuri care ridica niste suspiciuni. Si totusi, Radu, tu nici macar n-ai pomenit de asta, ci te-ai dus la efect, la firea care a depus plangerea. Eu n-am niciun dubiu ca pandele a furat si-ar merita sa fie prin puscarie, dar am avea o problema ca tara, daca acum, brusc, dna-ul ar incepe niste anchete, caci ar fi evident ca dna-ul raspunde la comanda politica, ca dna-ul e doar un caine de lupta care e asmutit impotriva celor care intr-un anumit context devin inamicii lui basescu.

      (Citează)

    • @coke: Băsescu este “o cantitate cunoscută”. Nu mai poÈ›i avea speranÈ›e de acolo. A zis chestii dubioase încă de la începutul mandatului, a zis mârlănii, a zis vorbe misogine, a lovit un copil, a condus după ce-a băut. De asta toÈ›i vor să scape de el È™i de asta la suspendare marea majoritate a votanÈ›ilor au fost pentru “concedierea” sa.

      Între noi fie vorba, ce i-a zis lui Firea nu mi se pare nici așa groaznic și nici șantaj. I-a spus, până la urmă, că e cam aiurea să facă ea pe aia corectă când (cel mai probabil) pe moșia lui Pandele se pot găsi oricând nereguli mari. Nici nu cred că cineva din public percepe asta ca pe șantaj, ci exagerează PSD-ul acum. Personal cred că Băsescu a studiat foarte bine toată problema când a cumpărat acele terenuri pe care le investighează comisia respectivă și este bine acoperit de legi și contracte (nici măcar nu-s pe numele lui), iar toată activitatea comisiei este o pierdere de timp (la nivel înalt!).

      Nu acolo trebuie căutate manevre. Dacă-i cazul de anchete, să ancheteze ceva mai serios, unde Băsescu este implicat direct, să mai umble pe la Udrea, regii asfaltului, contractele de pe vremea Primărie șamd. Asta cu terenurile este strict o anchetă pentru ochii publicului și nu înțeleg de ce se mai fac anchete de ochii publicului, având în vedere că Băsescu nu mai candidează la nimic.

      Mult mai tare mă deranjează vorbele aruncate toată ziua între palate. “Mincinos”, “terminat”, “păcălici”, “clovn” È™amd. AÈ™ prefera ca acolo să se dea în judecată între ei pentru fiecare tâmpenie de acest gen spusă de ambele părÈ›i, că poate se mai potolesc È™i învață limbajul corect politic.

      Din toată povestea asta Firea iese prost. Pare femeia care a vrut să se joace că “băieÈ›ii mari” È™i la prima vorbă negativă primită (nici măcar una dură) s-a dus plângând la educatoare să raporteze totul.

        (Citează)

  9. @nwradu, deci trecem peste faptul c-avem un presedinte care nu e demn de acea functie, doar pentru ca ne-am obisnuit cu el, si ne miram ca cei care-l urmeaza fac la fel. Misto. Cat despre declaratii, basescu a spus asa “Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa de ce se intampla pe mosia sotului, ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa daca nu e atenta”. Daca asta nu e santaj, daca asta nu e amenintare, zau ca nu stiu care mai e.

    Din pacate, daca Basescu pleca la referendum acasa, era un semnal ca un politician nu poate face absolut orice si sa ramana sa-si termine mandatul bine mersi. Si culmea, ca si tu explicai la acel moment de ce nu vei merge la vot. Ca acum sa te miri ca Ponta calca cu pasi repezi pe urmele lui Basescu? Pai ce-ai vrea sa faca, din moment ce-a vazut ca un vot de 7 milioane de oameni nu pot trimite un politician acasa, doar pentru ca un alt milion s-a decis sa stea acasa.

      (Citează)

    • @coke: e ameninÈ›are clară, nu È™tiu dacă È™antaj. O fi È™i È™antaj, dacă avocaÈ›ii au considerat asta. Dar pare genul de lucru spus uzual în politica noastră, care nu-i tocmai joc de domniÈ™oare.

      Cred că USL-ul trebuia să se prezinte ca o alternativă mai bună la ce-a fost până acum. Oricum câștigă toate voturile, dar puteau și să încerce să pară superiori. Momentan au început exact ca D.A., s-au certat deja cu liberalii.

      GândeÈ™te-te la alternativă: Antonescu câștigă preÈ™edinÈ›ia (îl votează È™i PDL È™i PMP, că doar nu vor merge pe Ponta în turul 2, plus o mare parte din cetățenii sătui È™i de PSD) È™i ne aÈ™teaptă alÈ›i 4 ani de astfel de scandaluri între palate. De ochii lumii È™i pentru restul Europei mai ales, USL trebuia să rămână întreg. ÃŽn schimb, ei spun “dar ce, È™i ăștia dinainte au făcut scandal”, “È™i ășția dinainte au furat”, ceea ce nu poate fi o scuză.

        (Citează)

  10. @Radu, nu mai gasesc nici o alternativa viabila in politica de azi. Intr-un fel sau altul, la un moment dat, toti s-au compromis si-au dovedit ca nu sunt acolo in interesul celor care i-au votat, ci in interes propriu. Traim niste vremuri absolut demente, in care o domnisoara care nu se pricepe la nimic, si n-are decat meritul de-a fi fata lu tata, se ia de oameni mult mai in varsta, care de bine de rau au reusit pe propriilor lor picioare in mocirla numita politica. Si nimeni nu se oripileaza, nimeni nu se revolta. Basescu ca si presedinte isi cumpara mosii in timpul mandatului, lucru nemaintalnit niciunde in lumea civilizata, Ponta e solidar cu toti infractorii care fura cu nesimtire tocmai oamenii care l-au votat, Antonescu are un singur scop, s-ajunga presedinte, si pentru asta e dispus sa faca orice si nu-i pasa deloc de interesul cetateanului ci doar de al lui. Si-atunci pe cine sa votezi? N-ai pe cine. Trist e ca nu mai avem nici presa. Toti sunt partizani, toti sunt impartiti in tabere si toti ignora unele derapaje ale politicienilor pe care-i sustin. E absurd, traim niste vremuri absolut demente. S-a ajuns pana acolo incat, prieteni de-ai mei, mari fani ai lui Basescu pentru simplul motiv “ba, asta le-a tras-o tuturor din politica” imi explica ca profesorii de fapt n-au lefuri mici, ca 1.300 de lei cat are un profesor pe care-l cunoaste el, nu e de fapt o leafa mica comparativ cu orele lucrate. Iata, teza lui Basescu in care profesorul n-ar trebui sa fie multumit de bani doar pentru ca el munceste 5-6h pe zi, nu 8-10 cat lucreaza altii. Si zau ca nu mai exista nicio scapare. Cel putin eu nu intrevad nici una.

      (Citează)

    • @coke: uite alt articol bun despre fățărnicia din politică http://www.catavencii.ro/Elena-udrea-fetita-cu-chibrituri-de-milioane_0_10598.html

      Subiectul deschis de tine este prea mare, totuÈ™i. S-a furat pe atâtea planuri încât s-ar fi putut trăi mult mai bine decât o facem acum. Din păcate, mulÈ›i spun “nu contează, nici nu votez, toÈ›i sunt hoÈ›i”. OK, dar aÈ™ prefera măcar să facă fiecare o analiză, să constate cât de hoÈ›i sunt; această constatare te poate speria, uneori.

      Băsescu, acum că nu mai are nimic de pierdut, va avea un plus de imagine. Va apărea ca cel care le-o trage corupților, singurul rămas care luptă cu ei, dar să nu uităm că a avut partea lui de apropiați la fel de corupți.

        (Citează)

  11. @radu, ma bucur sa te vad mult mai echilibrat decat in alte momente. Ma bucur sa vad ca mai sunt oameni care-i detesta pe toti laolalta. M-am saturat de tabere. M-am saturat de oameni ce par inteligenti si-l urasc pe ponta, din aceleasi motive pentru care-l urasc eu, dar ii trec cu vederea lui basescu aproape orice, pentru ca, chipurile, el ar fi raul cel mai mic.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus