un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Asus Fonepad 7 ME372CG, tabletă 3G la preț bun

2 Apr 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Ne-am lămurit acum câteva săptămâni că tablete cu 3G la 300 de lei nu există. Dacă doriți o tabletă bună și accesibilă la preț, cu 3G inclus, orientați-vă spre Asus Fonepad 7, nume de cod ME372CG.

Prima generație Fonepad a făcut un compromis bun, integrând modem 3G și eliminând în schimb camera foto de pe spatele tabletei. Prețul, în jur de 1000 de lei la lansare, era foarte bun pentru un dispozitiv de calitate.

A doua generație, cea despre care citiți acum, îmbunătățește hardware-ul, reintroduce camera foto și menține comunicația 3G integrată și prețul foarte bun, în jur de 950 de lei în acest moment.

Atenție: primul Fonepad a avut codul ME371MG. Al doilea Fonepad, numit Fonepad 7, are codul ME372CG și despre acesta citiți în continuare. Mai există o tabletă, ME175CG foarte asemănătoare la configurație cu ME372CG, deși codul o plasează într-o clasă inferioară. Nu confundați cu Padfone, care este gama de tablete în care se introduce/scoate un telefon.

Specificații Asus Fonepad 7 ME372CG:

  • ecran de 7 inchi, IPS, rezoluție 1280 x 800 pixeli
  • cameră principală 5 megapixeli, frontală 1,2 megapixeli
  • 3G la viteză 42 Mbps, Wifi a/b/g/n, Bluetooth 3.0
  • chipset Intel Z2560 dual-core, 1,6 GHz, 1 GB memorie RAM
  • stocare 8/16/32 GB integrată, are slot de card microSD
  • Android 4.2
  • baterie 15 Wh
  • dimensiune 120 x 196,8 x 10,5 mm, greutate 329 grame

Preț:

AMBALARE

O cutie normală în care găsești tableta. Mi-a plăcut adăugarea în pachet a unui suport foarte simplu de plastic ce-ți permite să fixezi tableta în el atunci când urmărești un film sau cauți un suport de birou. Nu-i cine știe ce, un plastic banal, dar binevenit.

CONSTRUCȚIE

Întregul design al tabletei este acum mai rafinat față de prima generație Fonepad. Spatele este mai puțin rotunjit, lateralele sunt mai arătoase, întreaga carcasă are linii de design mai bine evidențiate. Pe total, aș spune că Fonepad 7 urcă o treaptă spre un aspect premium.

Partea frontală este destul de sobră și marginile destul de mari ale ecranului accentuează această idee, deși o ramă mai îngustă ar fi însemnat și un preț mult mai mare. Deasupra ecranului avem camera frontală, iar sus și jos sunt difuzoarele, marcate prin decupături fine.

Spatele este discret texturat și se remarcă prin sigla Asus argintie și prin modulul foto. Din păcate, lipsește un LED de iluminare, o decizie un pic bizară din partea producătorului; în opinia mea, camera foto trebuie să meargă în pereche cu un flash.

Camera este un pic ieșita în afară și tableta se sprijină pe ea când o pui pe masă.

Carcasa lui Fonepad 7 nu se mai desface, precum la prima generație. Cardul microSIM se introduce în partea stângă, sub un capac. Butoanele On/Off și volum sunt pe dreapta, iar sub ele este slotul microSD, care, culmea, nu este protejat de nici un capac. Dacă nu pui un card acolo, parcă ai avea o gaură în tabletă precum un port microUSB mai mare și mai adânc. Dacă pui un card, tot reprezintă un punct sensibil, pe unde ar putea intra praful. Măcar cardul nu iese în afara tabletei, ca să o agăți în acel punct.

Portul microUSB este în partea de jos, iar sus avem jack-ul audio pentru handsfree.

Puse una lângă alta, observați că Fonepad-ul nou (dreapta) este mai puțin rotunjit pe spate decât cel vechi (stânga), iar textura îi dă un aspect mai plăcut.

Pe total, un design acceptabil spre bun. Prețul deosebit de atractiv pentru o tabletă 3G mă fac să trec cu vederea micile probleme (lipsa capacului pentru slotul microSD, lipsa LED-ului flash, îmbinarea principală), deși simt că acestea ar fi putut fi rezolvate fără un impact serios asupra prețului.

PERFORMANȚĂ ȘI HARDWARE

Primul Fonepad avea un procesor Intel cu un singur nucleu la 1,2 GHz. A doua generație urcă la un procesor dual-core mai rapid (1,6 GHz) și diferența este sesizabilă, dar totuși nu vă așteptați la performanțe de top.

Sunt meniuri în care se simte un pic de lag, însă totul este funcțional și experiența este una plăcută pentru o tabletă de 850 de lei cu 3G.

Ecranul este relativ similar. Adică are culorile un pic diferit calibrate, dar rezoluția este aceeași și, punându-l lângă un Fonepad 1 nu am văzut diferențe la luminozitate. Unghiul de vizibilitate este bun.

Semnalul a fost bun, recepția 3G și wifi este fără probleme.

Sunetul este acceptabil, poziția difuzoarelor te avantajează dacă folosești tableta pentru a urmări filme sau pentru a te juca.

Am făcut și benchmark-urile uzuale și rezultatele sunt cele de mai jos:

  • AnTuTu – 18.311 puncte
  • Quadrant – 5698 puncte
  • 3D Mark Ice Storm – 6597 puncte, Ice Storm Unlimited – 6048 puncte, Ice Storm Extreme – 3651 puncte

Puteți vedea din screenshot-uri cam între ce dispozitive o situează aceste benchmark-uri. Pentru prețul tabletei, performanța procesorului Intel este bună.

Stocarea internă de 16 GB îmi oferea 11 GB spațiu liber atunci când am început să instalez programe.

INTERFAȚĂ

Interfața din Android este cea specifică telefoanelor, cu meniu de notificări în partea de sus. Acest meniu are și butoane pentru pornirea și oprirea rapidă a principalelor funcții de comunicare și acces la setări.
screenshot_asus_fonepad_7_me372cg_02screenshot_asus_fonepad_7_me372cg_03

În partea de jos ai acces la câteva scurtături și la câteva widget-uri ce pot rula pe o porțiune din ecran, precum calculatorul de mai jos.

Backup Wizard îți salvează programele și setările, dar în spațiul de stocare, nu în cloud. App Locker și Parental Lock fac cam același lucru, protejează anumite programe cu o parolă, astfel încât copiii să poate accesa doar acele jocuri sau programe pe care le permiți tu. Sunt utilitare pe care e bine că Asus le-a inclus direct în tabletă.

Camera foto are o interfață complexă, cu acces la diverse setări (ISO, balans de alb, reducerea zgomotului șamd), efecte și moduri de fotografiere (HDR, panoramic etc). Aplicația m-a surprins prin complexitatea ei, de obicei tabletele ieftine nu insistă pe astfel de setări.

Iată și câteva fotografii făcute cu tableta. Nivelul de detalii este bun, doar culorile sunt un pic nesaturate.

ASUS Story este o aplicație ce-ți permite să faci albume foto pe tabletă, aranjând fotografiile în paginile virtuale. N-am înțeles exact de ce-ai vrea să faci acest lucru, dar în fine…

Există și utilitare pentru managementul bateriei, pentru calibrarea culorilor ecranului și pentru schimbarea profilului de sunet.

CE E BINE

  • Prețul este foarte bun pentru o tabletă bine făcută cu 3G inclus.
  • Camera foto.
  • Hardware bun pentru acest preț.

CE E RĂU

  • Mici probleme la construcția carcasei (portul microSD deschis, spațiu cam mare la o îmbinare).

CONCLUZIE

Fonepad 7 este o tabletă cu 3G foarte bună pentru prețul cerut pe ea. Este greu să-i reproșezi ceva concret – face ceea ce promite și oferă un raport preț-calitate foarte bun. Nu se găsește prea des pe piață, am așteptat câteva săptămâni cu acest review ca să apară din nou produsul în stoc, așa că dacă vă interesează nu stați mult pe gânduri.

Preț:

    3 comentarii

  1. Am 2 sugestii: include si miracast-ul in teste (daca este fluent sau se mai blocheaza, lag, etc) si specifica GPU-ul. Unii dintre noi ne mai si jucam pe ele. My 2 cents.

      (Citează)

    • @cartus: păi testele de 3D Mark nu sunt suficiente pentru a-ți da o indicație bună despre cum te poți juca?

      Miracast-ul nu-l pot testa, nu am cu ce. Cât despre GPU, m-am gândit mereu că cei care știu să recunoască acele componente după codul lor știu deja unde să se uite după ele, auzind ce chipset se folosește. Dar ok, o să-l specific.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus