un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum ai explica 4G-ul unui copil?

7 Apr 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

V-am spus deja despre conferința de acum o săptămână prin care Orange a anunțat toate detaliile despre extinderea rețelei 4G la nivel național, începând de astăzi. Ca inginer de comunicații, simt că a venit un moment important: țin minte cursuri, acum mulți ani, în care ni se vorbea despre ceva numit LTE, un viitor cu un transfer de date pe mobil atât de rapid încât părea ireal pentru tehnologia cu care eram obișnuiți pe atunci. Acel moment a venit.

Înainte de conferință am filmat împreună cu Orange și alți bloggeri din domeniu un clip explicativ (cel puțin mie mi-au părut foarte clare răspunsurile mele :) despre noua tehnologie și vă invit să-l vedeți mai jos. Veți afla din el și răspunsul la celebra întrebare “cum ai explica 4G-ul pe înțelesul unui copil?”, care-i macină pe filosofii de tehnologie de atâtea secole.

Ce n-am zis în articolul meu de după conferință (pentru că aveam impresia că toată lumea știe asta deja) este că pentru a te bucura de avantajele noii generații de comunicații mobile ai nevoie de:

  1. un dispozitiv compatibil 4G, fie el telefon sau tabletă sau modem – peste 20 în oferta lor, în toate gamele de preț.
  2. de un SIM cât de cât nou, care să “știe” să intre în această rețea (vi se schimbă gratuit la orice magazin Orange).
  3. un abonament sau de o cartelă Orange cu plan de date 4G. Da, Orange oferă 4G inclusiv pentru cei cu cartelă pre-pay, detalii găsiți aici.

orange_4g_test_237mbpsLa conferință Orange a demonstrat și o viteză de 240 Mbps obținuți prin 4G+ folosind un modem special. Momentan nu există telefoane sau tablete cu un astfel de modem integrat în ele, dar vor apărea în viitor, iar rețeaua suportă deja această tehnologie numită “carrier aggregation” (cred că se traduce ca “agregarea purtătoarelor” în română, dar sună mai SF în engleză), adică utilizarea simultană a mai multor benzi.

Nu uitați însă că în oferte Orange a ales să vorbească despre viteze medii reale ce pot fi obținute de clienții lor, nu de viteze maxime teoretice suportate de standard. Astfel, în oferte veți găsi mai degrabă exprimări de genul “download de 60-80 Mbps”, o valoare reală pe care o poate atinge oricine în teste, și nu “până la 150 Mbps”.

Revenind, uitați-va la clipul de mai sus, dați-i un share dacă vă place, iar de luni vom vedea și testa 4G-ul Orange extins național la 1000 de localități din toate județele țării, acoperind 45% din populația țării și 76% din cea urbană. Și sper că v-a plăcut comparația mea cu Spiderman.

Chiar, voi cum ați explica unui copil ce-i cu 4G-ul? Mai este Spiderman la modă?

    20 comentarii

  1. ce e aşa de spectaculos cu “G”-ul ăsta? cu cît creşte “G”-ul, cu atît e mai rapid… 1G (“g”eneraţia 1, înainte de GSM), 2G, 2.5G, 3G, 4G… acum 10 ani nu ne gîndeam la net pe telefon, cel mult îl foloseam în unele cazuri ca modem pt. aplicaţii de viteză f. redusă… peste N ani poate o să fie 5G, 6G sau o să renunţe la schema asta de numerotare şi o să-i zică, altfel, cum a scos acum Microsoft XBox One după XBox 360…

    nu e mare şmecherie, în primul rînd creşte lăţimea de bandă disponibilă, lucrînd la frecvenţe mai mari unde ţi se dau şi benzi mai mari (MHz în loc de KHz). În al doilea rînd, faţă de acum N ani cînd toată lumea dintr-o zonă mare împărţea o celulă, acum se pun microcelule, picocelule, multe şi mici, ca să servească mulţi useri cu mai puţini useri per celulă; în al treilea rînd, circuitele integrate din telefoane cresc ca nr. de tranzistoare şi ca capabilităţi după legea lui Moore, adică spectaculos… ce avea un telefon acum 10 ani şi ce are acum în el ! în al patrulea rînd, există… cererea… lumea chiar VREA net pe telefon, şi dacă există cerere, există bani şi deci se vinde şi serviciul !

      (Citează)

    • @alias: și acum îi zice altfel, teoretic se numește LTE și mai are alte nume pentru standardul respectiv. 4G este o denumire populară, ușor de reținut.

      Dacă întrebi o femeie, sunt sigur că va răspunde “ehe, măcar de-ar știi bărbații un singur G…”.

      Să înțeleg că explicația ta este pentru un copil? Îl crești pe viitorul Von Neumann în casă, de-i explici așa tehnic? :D

        (Citează)

  2. Ea: Tati, ce e aia 4G?
    Eu: Ai auzit de Superman? L-ai vazut la tv? Ai vazut cum zboara? Tu sa nu incerci asta, ca nu poti sa zbori. Asa e si 4G…zboara, dar numai din auzite. Daca il incerci tu, nu o sa ai aceeasi viteza aproape nicaieri. Doar la tv si la ei in magazin.

    Lasand gluma la o parte, hai sa terminal cu laudele, cu cine o are mai mare, sau mai lunga si sa revenim in atentia publicului atunci cand exista cu adevarat acoperire pe teren, nu doar pe hartie. Degeaba imi demonstreaza un operator sau altul, in magazin, viteze foarte mari, cand eu nu am semnal langa Antipa, in buricul capitalei.

      (Citează)

    • @cartus: aia cu 300 Mbps n-a zis nimeni că ar fi altceva decât o demonstrație că au montat deja echipamentele care știu să facă agregare de semnale. În rest, vei obține acei 60-80 reali ce decurg din cei 150 teoretici.

        (Citează)

  3. My 2 cents: testarea de 4G sau 4G+ in magazin e pur frecție și mult marketing. Antena e în spatele tejghelei (am mai spus-o și cu altă ocazie), cozile QoS sunt optimizate și toți operatorii au link FO disponibil pentru up-link. Plus că celula are un singur sector! Totul pentru o experiență desăvârșită, dar nerepetabilă la 200-500m de magazin!

    Deocamdată 4G merge relativ bine pentru că nu există prea mulți utilizatori și deci nici congestii. Să avem puțintică răbdare!

      (Citează)

    • @George: te-aș contrazice puțin, momentan 4G-ul nu merge strălucit. Semnalul este slab și consumă bateria mai repede, iar rețeaua 4G era înghesuită în aceeași bandă ca și 3G-ul. Abia de astăzi, pe măsură ce noua rețea este pornită în toată țara, aceste neajunsuri vor dispărea treptat.

        (Citează)

  4. La cei ii trebuie unui copil sa stie ce e ala 4G ? :))

      (Citează)

    • @miluch: ieri doi copii de cam 6-7 ani discutau lângă părinții lor pe stradă: “tu nici nu ai telefon, eu am iPhone!”, îi spune unul, altuia. M-am simțit și eu prost, darămite copilul respectiv, că la vârsta aceea e greu să ți se reproșeze așa ceva.

      Eu cred că știu la fel de multe ca și noi despre 4G.

        (Citează)

  5. De la Vodafone nu se aude nimic de internet 4G pe cartela?

      (Citează)

  6. @Radu Multumesc pentru raspuns, voi fi pe faza zilele viitoare :D

      (Citează)

  7. Da’ traficu, cat e traficu??
    Atâta vreme cat preturile raman mari pt volumul de trafic e fix…..
    Prefer un trafic nelimitat la viteze mai mici decat avioane!
    Nu pe toti ne intereseaza vbloging-ul.

      (Citează)

    • @bogdand: te sfătuiesc să negociezi cu ei, iar dacă vrei trafic mai mare poți alege extraopțiuni pentru câțiva euro. Partea bună este că nu trebuie să le ții permanent activate, ci doar în lunile când depășești traficul.

        (Citează)

  8. Felicitari pentru clip!

    Apropo oferta de la Orange netspeed 6 Euro: 500 MB viteza in 4G pana la 30Mbps.

    P.S. Pe HSPA+ atingi viteza mai mare!

      (Citează)

    • @HeavyD: e discutabilă treaba. Acel 30 Mbps este o viteză reală pe 4G. Ei comunică aici viteze pe care le vei obține în practică.

      Pe 3G viteza maximă teoretică este de 43,2 Mbps, dar real nu obține nimeni atât, ci probabil vreo 20-25 Mbps.

        (Citează)

  9. @nwradu: păi tocmai asta spuneam, nu are sens să-i explici 4G-ul unui copil, pt că nu e ceva fundamental nou, ca avionul sau mașina pt. vreun membru de trib care nu a vazut avioane sau mașini. Îi spui copilului, care se presupune că știe ce înseamnă să meargă netul mai repede sau mai încet, că cu cît G-ul e mai mare, e mai nou și merge netul mai repede. Nu e nevoie de comparații cu superman sau alte aiureli.

    E ca și cînd ai întreba, cum îi explici unui copil că porțiile la meniul “XXL” de la Macdonald’s sînt mai mari decît porțiile din meniul “Economy”. Și că trebuie o explicație de genul “Superman ar mînca meniul XXL, în timp ce un copil din Somalia ar mînca meniul Economy că mai mult nu-si permite și nici în burtă nu are loc. Realitatea e realitate și povestea e poveste.

    Toată campania cu copilul mi se pare o aiureala.

      (Citează)

    • @alias: n-a fost o aiureală, ci ceva inedit pentru clip. Eu aș fi fost fericit să vorbim doar de protocoale și viteze, dar clipul trebuie să aibă ceva “catchy”.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus