un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce-au zburat anii…

18 Apr 2014  ·

GÂNDURI  ·

55 comentarii

Ah, Vinerea Mare! Probabil că acum sunteți pe la muncă, vorbind cu colegii despre planurile de Paști și gândindu-vă dacă ați putea să o tuliți pe la ora 12, că mai sunt cumpărături de făcut. Sau poate sunteți deja pe drum spre rude sau vreun loc de relaxare.

S-a nimerit ca Vinerea Mare să pice pe 18 aprilie anul acesta. Și, dacă este să mă iau după data primului articol publicat pe acest blog, în această zi blogul împlinește 8 ani!

Stau acum, gândindu-mă la ce înseamnă această cifră, la ce se întâmpla acum 8 ani și unde eram eu și realizez că, în continuare, blogul reprezintă cea mai lungă activitate a mea. 8 ani înseamnă mai mult decât am lucrat într-un singur loc, mai mult decât facultatea, decât liceul, decât orice altceva am făcut până în prezent. Este, pot spune, activitatea continuă cu cea mai mare lungime din viața mea.

Au fost atât de multe etape. Primii ani pe blogspot. Primii ani când mă întrebam dacă mă citește cineva. Atât de multe articole cu zero comentarii, unele bune la vremea lor, unele bune chiar și acum, dar neobservate pe atunci și îngropate în arhivă. Atât de multe alte articole pe care, citindu-le acum, mă iau cu mână de cap de rușine și-mi spun “vai ce prost scriam atunci”; chestia asta mă bucură, e un semn de evoluție.

Țin minte primul RoBlogFest la care am participat. Blogul avea deja vreo 11 luni. Cunoșteam fix 2 oameni de acolo, dar am fost vreo 60 în total. 8 ani mai târziu, cunosc vreo jumătate dintr-o mulțime mult mai mare; faptul că doar o jumătate este vina mea, nu sunt bun pe rol de “sufletul petrecerii”.

Țin minte momentele când mă uitam pe statistici și observam, cu emoție și uimire, că un link de la alt blogger a făcut ca numărul afișărilor dintr-o zi să treacă de 200! Apoi momentul când aproape în orice zi treceam de 200. Niște luni mai târziu, treceam constant de 500, apoi de 1000, apoi 2000. Când am avut prima oară 2000 țin minte și acum că mă gândeam, uitându-mă la spike-ul de trafic, “wow, cum ar fi să am în fiecare zi atâția oameni pe blog?!”. A venit și momentul când treceam constant de 2000 de afișări, apoi 3000, apoi 5000…

Știu ce uimit am fost când m-a contactat prima oară cineva ca să-mi ofere un telefon pentru a-l testa. Mi s-a părut super tare. “Firmele fac asta?”. La prima mea prezență la o lansare, parcă primele televizoare LG 3D, am stat undeva în spate. Nu cunoșteam pe nimeni, nimeni nu mă cunoștea pe mine.

(Culmea, 8 ani de blogging mai târziu, sunt multe agenții mari de PR cu care n-am colaborat niciodată. Eu nu cunosteam pe nimeni din această industrie, ei nu mă cunosc sau nu m-au adăugat pe lista de “ține-l și pe ăla la curent cu ce noutăți sunt de la firmele noastre!”)

Interesele mele s-au schimbat în timp, unele fără să-mi dau seama. Pur și simplu n-am mai scris despre ele și am început să scriu despre altele. Acum, de exemplu, principalele teme includ mâncarea și restaurantele, turismul, fotografiile bune, orașul în care trăim și ce se întâmplă în el. Și cititorii s-au schimbat în timp, unii au venit, alții au plecat, fiecare după cum a rezonat cu ce se spune pe aici; nu-i port nimănui pică pentru asta, ba chiar e ceva la fel de normal ca și propriile mele schimbări de perspectivă.

Un lucru care a rămas constant în acești 8 ani în ceea ce vă privește pe voi, cititorii acestui blog, este calitatea ridicată a discuțiilor de aici. Nu contează dacă sunteți de acord cu ce spun sau aveți o altă opinie, dar faptul că de 8 ani le discutăm pe un limbaj normal (față de multe alte bloguri) și cu prezența a mulți oameni bine informați despre respectivul subiect, fie el politică, mâncare sau propagarea semnalelor de radio-frecvență, mă bucură cel mai tare.

Cu atât mai mult mă bucur când aud de cazuri în care oameni care s-au cunoscut aici pe blog, doar prin comentarii, au luat ulterior legătura unul cu altul și s-au cunoscut și în realitate, devenind prieteni. Și, în primul rând, chiar eu am cunoscut-o pe Matilda datorită blogului, cândva la o prezentare Vodafone acum mulți ani, pe vremea când seria Nexus abia își lansase primul telefon. Am cucerit-o din prima, i-am zis un “salut!” timid și apoi am ignorat-o câțiva ani; metoda asta nu dă greș niciodată!

Vă mulțumesc tuturor celor care citiți acest blog zilnic, voi sunteți combustibilul de care are nevoie. Le mulțumesc și celor care acum nu-l mai citesc, dar au făcut-o cândva, chiar dacă nu vor vedea acest mesaj, și celor cu care am colaborat în acești ani, care au crezut în mine cu diverse ocazii, care m-au ajutat și susținut în diverse momente!

Trăgând linie, pot spune fără nici o îndoială că datorită blogului am cunoscut foarte mulți oameni de calitate, am văzut primul atâtea lucruri frumoase, am ajuns în multe locuri inedite și am avut experiențe de neuitat. E de muncă, nu-i ușor să scrii zilnic 3-4 articole (și asta fără prea multe “uite un clip amuzant cu pisici” și alte din astea de umplutură), dar vă asigur că merită. Nu-i niciodată prea târziu să vă lansați propriul blog. Niciodată!

feat_rhodos_mare_pozitie

Întrebare: cum sună ideea unui grup pe Facebook pentru cititorii blogului? Mă gândesc că acolo se pot discuta mult mai multe subiecte ce nu devin articole pe blog, putem interacționa mai rapid, vă puteți cunoaște și voi între voi. Ați intra în așa ceva?

    55 comentarii

  1. Eu n-am feisbuc. Spor.

      (Citează)

  2. Daca dupa opt ani “Mă gândesc că acolo se pot discuta mult mai multe subiecte ce nu devine articole pe blog” …

      (Citează)

  3. La multi ani!

      (Citează)

  4. Nope. Facebook este irelevant pt mine (pt hateri: este o parere personală). Prefer blogul! Spor si succes!

      (Citează)

  5. La cat mai multi ani inainte!

    Te citesc de vreun an, abia atunci am aflat de blog. Daca anii trecuti urmaream cateva zeci de bloguri, acum mai citesc zilnic vreo 5-6, iar al tau e unul dintre ele. Exact pentru ceea ce spuneai si tu, informatie si normalitate. Felicitari.

      (Citează)

  6. La cât mai multi ani de blogging!
    Sunt sigur că intru mai des pe blogul tău decat pe profilul de Facebook, deci… :))

      (Citează)

  7. La multi ani! Eu te citesc de vreo 2 ani si blogul este primul reper luat in calcul in alegerea unui router, telefon, loc de vizitat sau orice mai testezi. Mi-am dezactivat facebook-ul (prea mult timp ocupat cu multe mizerii – barfa, lauda..). Succes in continuare si cat mai multe articole la fel de bune.

      (Citează)

  8. keep up the good work!

      (Citează)

  9. Mai bine faci un grup pe googlegroups ca sa putem comunica pe email sau direct pe site.

    Ma bucur ca inca ai timp sa scrii asa de des.

    Faci o treaba buna, tine-o tot asa!

      (Citează)

  10. Felicitari pentru realizarile de pana acum si succes de acum incolo! Apreciez calitatea articolelor. La cat mai multi ani de blogging!

      (Citează)

  11. In spiritul Pastelui, na, La Multi Ani! :)
    Cit despre facebook, fuck facebook.
    Mai urmeaza sa bagi mizeria aia de facebook comments si m-ai spart :)
    Poza aia nu crezi ca ai folosit-o de cam multe ori? :) Stiu, locul e superb. Si eu inca mai merg pe acolo uneori (imaginar doar) :)

      (Citează)

  12. Eu te-am descoperit acum trei ani si ai devenit destul de repede unul din top 3 favoriti. Am incredere in articolele tale fara sa mai verific in alte n+1 surse, cum fac cand citesc orice alt blog. Si iti multumesc pentru asta.
    La multi ani inainte, Paste fericit!

    @kata… pacat ca aste e tot ce ai de spus, e oarecum evident ca omul poate a reformulat, s-a gandit altceva, nu a recitit paragraful etc. Poate peste inca 8 ani o sa ai altceva de zis.

      (Citează)

  13. La mulți ani! Ideea cu grupul de facebook este bună, dar nu crezi că ar avea mai mare succes un forum de genul celui pe care l-a făcut arhi?

      (Citează)

  14. Mai tii minte linkmania? :) te cunosc dinainte sa-ti faci blog si te urmaresc de la primu post. Succes in continuare!

      (Citează)

  15. Unul dintre cele mai vechi bloguri cred ca este asta si iti urez numai bine, articole de succes si comentatori mai buni decat mine :))

      (Citează)

  16. In spiritul lui Jules: fuck facebook !

    Sa trag o concluzie la cei 8 ani de blogging ai tai, cu toate ca te citesc de mai putin. Daca ma intereseaza o parere obiectiva din domeniul tehnologiei, prima oara caut la tine. :)

    La cat mai multi vizitatori.

      (Citează)

  17. Sa te citim si la 80 de ani de blogging:). O sa ajungem sa ne lasam blogurile mosternire?:)

    Trecand peste gluma. La multi ani de blogging si la cat mai multe realizari! Nici nu mai stiu cand si cum ne-am cunoscut, dar dupa ani si ani totul se transforma in normalitate, banalitate. Eu voi face 7 ani, dar de Craciun 2014 :).

      (Citează)

  18. Tot ce pot spune este ca-ti urez sa scrii articole din ce in ce mai bune si pe viitor. Blogul meu n-are nici un an, ma incurajeaza faptul ca si tu ti-ai pus aceleasi intrebari ca si mine la inceput :)

      (Citează)

  19. La Multi Ani, Radu, si sa treci si de 10.000 de afisari in mai putin de 24 ore de la publicarea fiecarui nou articol! :) Eu te voi citit tot pe blog, nu pe un eventual grup de Facebook. Succes si Sarbatori Fericite!

      (Citează)

  20. Mulți ani, la fel de frumoși, înainte!

      (Citează)

  21. E cazul să-ți spun acum, după 8 ani, că ti-am descoperit blogul datorită CS-ului? Mi-aduc aminte că aveai trecută adresa blogului în semnătura cu care comentai pe câteva forumuri dedicate CS … LMA!

      (Citează)

  22. Daca blogul e lansat in 2006, inseamna ca sunt unul dintre cei mai vechi cititori, din anul ala m-am apucat sa intru pe el. La mai mare! Blogul meu ar fi implinit anul asta 7 ani, tocmai din cauza asta nu ma indur sa il sterg de tot, il tin doar pe privat si mai scriu din cand in cand cate ceva pe el, pentru mine.
    Cat despre Facebook, forget about it.

      (Citează)

  23. Bravo Radu! Citesc mereu cu interes si placere articolele tale!
    Tine-o tot asa! :)

      (Citează)

  24. Şi sunt convins că la rândul tău i-ai inspirat pe alţii să-şi facă blog. Nu dau nume, dar sunt convins că sunt recunoscători, inclusiv pentru ajutorul necondiţionat pe care l-au primit din partea ta. La 10 ani ne scoţi în club?!

      (Citează)

  25. Mult succes in continuare!

      (Citează)

  26. @Revo:

    La 10 ani n-ai voie in club.

    Dar la 10 ani de blog, @nwradu va fi ocupat cu cresterea copiilor.

      (Citează)

  27. Citeam mai bine de 10 bloguri pana sa intru pe al tau prima oara si la cateva zile am redus numarul lor la 3. Deja nu-mi mai iau stirile din domeniul tech din alte surse pentru ca stiu ca aici le gasesc triate, filtrate si explicate. Spor la scris in continuare!

      (Citează)

  28. Felicitari Radu pentru blog. La cati mai multi! Cat despre facebook, nu stiu ce sa zic, cred ca ar merita un test.

      (Citează)

  29. Mulți ani înainte, inspirație și fericire în cuplu, Radu!

      (Citează)

  30. La multi ani Radu. Te citesc in fiecare zi cu mare placere. Sper sa nu te plictisesti niciodata de blogul asta si sa faci in continuare treaba buna pe care o faci acum.

    Sunt sigur ca suntem foarte multi cei care te apreciem pentru ceea ce faci chiar daca nu comentam mereu

      (Citează)

  31. La Multi Ani de acum inainte. Legat de FB- asa cum ti-au spus si altii – nu cred ca e o idee buna. Mai bine faci pe site o pagina de genul chat IRC sau cum s-o numi.

      (Citează)

  32. Felicitari pentru blog, sanatate si Sarbatori Fericite impreuna cu cei apropiati!

    cat despre Facebook, ader si eu la majoritatea care a spus “NU, mersi” (daca nu ar fi o metoda pentru a tine legatura cu vechi colegi de primara (!), as sterge contul de FB maine…)

    In rest, tine-o tot asa!

      (Citează)

  33. La mulți ani & keep up the good work!

      (Citează)

  34. Salut.
    De ieri ti-am descoperit blogul si il citesc aproape nonstop. Am gasit multe articole in care ma regasesc.

    Spor in continuare !!

      (Citează)

  35. Felicitari si tine-o tot asa!

      (Citează)

  36. Chiar ca au trecut repede anii astia. Parca ieri descopeream linkul intr-un status de Yahoo Messenger…
    La multi ani !

      (Citează)

  37. Bravo! Mult succes in continuare.

      (Citează)

  38. te citesc de vreo cinci ani si chiar ai reusit sa mi pastrezi interesul in toti anii astia. nice!

      (Citează)

  39. Multi inainte, domnule.Inspiratie si succes in continuare!

      (Citează)

  40. Te putem citi linistiti si fara FB, dupa cum se vede, Spor la scris!! :)

      (Citează)

  41. Multi inainte, zilnic intru la tine, am aflat si aflu multe chestii interesante de la tine.
    Iar facebook nu am deci…

      (Citează)

  42. cel mai interesant blog !

      (Citează)

  43. La multi ani! Sunt abonat si admir calitatea blogului!

      (Citează)

  44. Sunt dezamagit, ma asteptam sa faci o tombola cu un maus sau un miel. De maine ma mut la criserb.

      (Citează)

  45. Mult succes in continuare :)

      (Citează)

  46. Deci a murit facebook.

      (Citează)

  47. La mulți ani!
    Au trecut vreo 3-4 ani de când te citesc zilnic, ești primul in lista (scurtă) a blogurilor pe care le citesc zilnic.
    De 2 zile sunt fericitul posesor al unui Ford BMAX, alegere determinată în parte și de articolele despre fabrica de la Craiova și motorul Ecoboost, pe care le-ai scris cu ceva timp în urmă. Așa că îți multumesc și eu pentru articolele tale.

      (Citează)

  48. La Mulţi Ani !

    Facebook: nu ! categoric nu !

      (Citează)

  49. Radule ! Mult inainte ! Sa ai sarbatori fericite si tot ce-ti doresti pentru tine si blogul tau – un mesaj corect si balansat pentru toti cititorii . Facebook este ok pentru contactul direct si rapid intradevar , insa scade calitatea discutiilor acolo ! Oamenii de acolo au cont pentru a-si gasi vechi cunostinte / colegi (EU) si altii pentru jocuri . Mai exista si varianta celor care au FB doar ca sa aiba ca are toata lumea dar aia sunt oamenii cu un nivel al iq-ului calculat in modul si pitipoancele care au vederea incetosata de “vedetisme”.

      (Citează)

  50. La (cat mai) Multi Ani de blogging in continuare.
    Imi plac mult articolele tale foarte detaliate si bine documentate. Te citesc de mai bine de un an si te voi urmari in continuare.

      (Citează)

  51. Felicitari si la cat mai multe articole faine! ;)

      (Citează)

  52. Da as intra intr-un club al tau. Facebookist. Hai, sa cresti mare.

      (Citează)

  53. „Acum, de exemplu, principalele teme includ mâncarea și restaurantele, turismul, fotografiile bune, orașul în care trăim și ce se întâmplă în el. ”
    Parcă ziceai că nu te interesează mâncarea! Când îți arăt ceva, îmi spui că nu-ți pasă!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus