un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Asus T100, tabletă cu Windows 8 foarte bună și accesibilă

17 Mar 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

asus_transformer_book_t100_03
Una dintre cele mai bune tablete cu Windows 8 (varianta normală, nu RT) în 2013 a fost Asus Vivotab. Taiwanezii au realizat o combinație bună de hardware acceptabil, mobilitate și preț rezonabil, iar tastatura opțională pe bluetooth îți eficientiza suplimentar munca.

Acum a venit rândul unei alte tablete Asus să se așeze în fruntea celor cu Windows 8: modelul Asus T100 Transformer Book, al cărui preț începe de la 1.699 lei, cu tastatura inclusă!

Specificații Asus Transformer Book T100:

  • Windows 8.1, varianta completă de PC
  • Microsoft Office Home and Student 2013 inclus
  • ecran 10,1 inchi, rezoluție 1366 x 768 px, format 16:9
  • procesor Intel Atom Z3740 quad-core la 1,33 GHz, gama Bay-Trail și 2 GB memorie RAM
  • stocare 64 GB tip flash, foarte rapidă; există și o versiune de 32 GB flash + HDD 500 GB în tastatură
  • Wifi b/g/n, Bluetooth 4.0, cititor de carduri microSD, port microUSB x1, microHDMI x1, mic/căști, plus un USB 3.0 pe docking station
  • difuzor SonicMaster
  • dimensiuni 263 x 171 x 10.5 mm pentru tabletă, 263 x 171 x 13.1 mm pentru docking
  • baterie 8060 mAh

Preț:

  • Asus T100 cu 64 GB stocare flash, Office și tastatură – 1.619 lei la PC Garage și 1.649 lei la eMAG
  • Asus T100 cu 32 GB stocare flash și 500 GB hard-disk integrat, Office și tastatură – 1.748 lei la PC Garage
  • Asus T100 cu 64 GB stocare flash și 500 GB hard-disk integrat, Office și tastatură – 1.849 lei la eMAG și 1.843 la PC Garage

Există și versiuni cu 32 GB stocare flash, dar pentru 50 de lei în minus nu vi le pot recomanda.

AMBALARE

După cum vă spuneam, pachetul conține tableta și tastatura ei, aceasta fiind inclusă în prețurile de mai sus. Am găsit în pachet și un adaptor de la microUSB la USB normal, pentru a putea conecta un stick sau un modem 3G direct la tabletă.
asus_transformer_book_t100_01asus_transformer_book_t100_02

CONSTRUCȚIE

Tableta este bine făcută, cum de altfel mă și așteptam de la Asus. Carcasa este sobră, are pe spate o nuanță de gri închis cu o textură fină și sigla Asus în centru, iar partea frontală este din sticlă, iar ecranul de 10,1 inchi are o margine neagră mărișoară, dar care te ajută să o ții mai bine în mână.
asus_transformer_book_t100_06asus_transformer_book_t100_07

Un pic surprinzătoare este dispariția unui buton Winkey de sub ecran, cum au majoritatea tastaturilor cu Windows, înlocuit cu un buton fizic plasat pe lateral. Astfel, în partea de sus a tabletei am găsit butonul On/Off, iar pe lateral butonul de volum și acest buton fizic Winkey. Personal aș fi preferat ca acest buton să fie mai mare și mai ușor de apăsat, având o cursă destul de dubioasă pe tableta pe care am testat-o eu.

Totuși, voi trece acest buton fizic lateral ca pe un avantaj al tabletei. Atunci când ții cu două mâini o tabletă este incomod să apeși un buton aflat sub ecran; T100 rezolvă această problemă prin butonul de pe lateral, aflat într-o poziție mult mai apropiată degetelor.
asus_transformer_book_t100_08
asus_transformer_book_t100_09
asus_transformer_book_t100_10
asus_transformer_book_t100_11

Toate porturile de pe tabletă (cititor microSD, port microUSB, microHDMI și jack-ul audio multifuncțional) sunt pe partea dreaptă.

Tastatura a fost o surpriză foarte plăcută. Nu doar pentru că-i inclusă în pachet, ci și pentru că s-a renunțat la utilizarea bluetooth-ului pentru conectarea ei la tabletă (ceea ce însemna că trebuie să o încarci periodic). Tableta se înfige în tastatură printr-un sistem asemănător cu ceea ce știți de la restul produselor din gama Transformer, dar acum sistemul a fost suplimentar simplificat. Nu mai există un “slider” de care dai ca să eliberezi tableta din prinsoarea plină de dragoste a docking station-ului, ci un simplu buton ușor de apăsat. Conectarea și deconectarea au fost cele mai simple de până acum.
asus_transformer_book_t100_04
asus_transformer_book_t100_12
asus_transformer_book_t100_14
asus_transformer_book_t100_13asus_transformer_book_t100_05

Tastatura lui T100 are un port USB 3.0 pe lateral. Tastele sunt cele complete de pe orice laptop, dar cu mai puțin spațiu între ele și o cursă mai mică, modificări necesare pentru a le înghesui în dimensiunea unei tablete de 10,1 inchi. M-am descurcat bine cu ea, te adaptezi rapid.

Practic, primești un laptop cu Windows 8 și ecran tactil care se poate transforma într-o tabletă atunci când deconectezi ecranul.
asus_transformer_book_t100_15
asus_transformer_book_t100_16
asus_transformer_book_t100_17

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Ecranul are, desigur, culori frumoase, vii. Este un fel de cerință obligatorie de la orice tabletă cu Windows 8 deoarece interfața Metro, foarte colorată, obligă producătorii să folosească ecrane bune. Am fost mulțumit și de unghiul de vizualizare.

asus_transformer_book_t100_18asus_transformer_book_t100_19

Portul USB 3.0 este foarte util. Viteza de transfer este mare și, poate mai important, nu blochează calculatorul în timpul acestui transfer, după cum USB 2.0 avea un talent nedorit. Având în vedere capacitatea de stocare destul de mică a tabletei, portul USB 3.0 te poate ajuta enorm, permițându-ți conectarea unui hard-disk extern de pe care ai putea transfera rapid fișiere de orice dimensiuni pentru muncă sau distracție.

În testele mele am obținut următoarele viteze de transfer pe USB 3.0:

  • un singur fișier de 5 GB – 46 MB/sec
  • multiple fișiere, fotografii, în total 653 MB – 50 MB/sec

Am folosit pentru teste un stick USB 3.0 Kingston de 32 GB.
screenshot_windows_8_asus_t100_11

Din stocarea internă de 64 GB am avut cam 32 GB liberi, un spațiu suficient pentru o tabletă. Dacă doriți mai mult, utilizați și un card microSD pentru stocare suplimentară, achiziționați varianta cu HDD de 500 GB sau utilizați stocare externă/cloud, dar pentru o tabletă de 1.699 lei cu Windows lucrurile stau bine.

Procesorul este un Atom nou cu 4 nuclee la 1,33 GHz, un model Z3740. Nu se compară cu ce avem pe laptopuri în seria Core, dar se descurcă onorabil pe tabletă prin interfețele Metro și desktop din Windows 8.1. Rulează programele uzuale de Windows, poți face orice prin Office, faci browsing, trimiți emailuri ca nimeni altul, editezi fișiere șamd. Nu vă așteptați să meargă bine în Photoshop sau AutoCAD sau Premiere, deși le poate rula și pe acestea; este, totuși, o tabletă de 1.699 lei și cel mai important este că-ți oferă compatibilitatea cu toate programele Windows, în caz de nevoie.

Singurul lucru pe care i-l pot reproșa lui T100, la acest preț, este memoria de 2 GB. Sunt sigur că 4 GB ar fi adus un spor mare de performanță.

SOFTWARE

Windows 8.1 este preinstalat. Ca întotdeauna, am apreciat faptul că noile aplicații mă scot din browser; m-am săturat să fac totul în browser. În câteva secunde, am instalat din Windows Store aplicațiile gratuite pentru

  • Wikipedia
  • Flipboard
  • 500px
  • Evernote
  • NASA
  • Dropbox
  • CNN
  • Facebook

Interfața Metro prinde viață cu astfel de aplicații stand-alone, se animează tile-urile, vezi informații și notificări de la contactele tale, te simți altfel conectat la mediul online. Cred că acest este cel mai mare avantaj al noului sistem de operare Microsoft.

Sunt, desigur, mult mai multe ce pot fi descărcate prin Windows Store, iar în modul desktop poți instala tu ce programe vrei, ca pe orice laptop/PC.

Un mare avantaj este licența de Office Home and Student 2013 inclusă în prețul tabletei. Îți oferă Word, Excel, PowerPoint și OneNote, iar o astfel de licentă costă în jur de 539 de lei pe piață.

CE E BINE

  • Tastatura este inclusă.
  • Prețul este excelent.
  • Procesor relativ nou.
  • Buton fizic Winkey pe lateral.
  • Office Home and Student inclus.

CE E RĂU

  • Butoanele fizice par un pic șubrede.
  • Aș fi preferat un preț un pic mai mare pentru 4 GB memorie RAM.

CONCLUZIE

La un preț de 1.699 lei, Asus T100 este genul de tabletă la care simți că primești prea multe pentru acești bani. Are mici hibe și, ca performanță vorbind, este doar o tabletă cu procesor Atom, dar acest preț și avantajele oferite de tastatura inclusă și de licență de Office 2013 fac din T100 un model excelent.

Preț:

  • Asus T100 cu 64 GB stocare flash, Office și tastatură – 1.619 lei la PC Garage și 1.649 lei la eMAG
  • Asus T100 cu 32 GB stocare flash și 500 GB hard-disk integrat, Office și tastatură – 1.748 lei la PC Garage
  • Asus T100 cu 64 GB stocare flash și 500 GB hard-disk integrat, Office și tastatură – 1.849 lei la eMAG și 1.843 la PC Garage

Există și versiuni cu 32 GB stocare flash, dar pentru 50 de lei în minus nu vi le pot recomanda.

    8 comentarii

  1. La fix a venit, fiindcă vreau să-mi iau și eu una. Am două nedumeriri: în descrierea de la emag (și de la alte magazine) se vorbește de cititor de carduri SDXC, tu spui că are microSD (așa cum se vede și în poză). Are și slot SDXC?
    A doua, se încarcă prin micrUSB?
    Mersi.

      (Citează)

  2. As mai adauga la avantaje si durata de viata a bateriei care am inteles ca tine undeva pe la 10 ore de uilizare.

      (Citează)

  3. have it, love it ! :D

      (Citează)

  4. @Cristian Banu: Referitor la incarcarea prin microUSB, eu am incarcat-o de la un PC si chiar de la o baterie externa (nu in totalitate, dar cat sa-mi mai ajunga sa-mi termin treburile). Mai mult, iti poti incarca si telefonul daca il conectezi la USB-ul din tastatura. ;)
    @Claudiu: Bateria nu tine chiar 10 ore. Eu folosesc tableta in 90% din timp in modul laptop cu tastatura si scot cam 7-8 ore, in conditiile in care folosesc Office, browsing si alte activitati marunte. Oricum, pentru o tableta chiar si cele 8 ore sunt mai mult decat rezonabile.
    Mie unul imi place conceptul si ma descurc foarte bine cu gadgetul in activitatile zilnice. Daca mai doreste cineva mai mult feedback de la utilizatori, accesati cu incredere forumul pentru Asus T100. Link: http://www.transformerforums.com/forum/asus-transformer-book-t100/

      (Citează)

  5. Arata super numa vad ca nu are sot pentru sim

      (Citează)

  6. Bay-Trail este deja considerat un esec din punct de vedere al performantei si al autonomiei pentru ce vrea Intel sa faca pe piata de dispozitive portabile.
    N-au nici o speranta in fata Qualcomm, nu anul asta cel putin.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus