un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noul iPad la Cosmote?

23 Oct 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Singura chestie cu adevărat interesantă la prezentarea Apple de ieri a fost harta lansării noului iPad Air: România este în primul val, pe 1 noiembrie, și în dreptul țării noastre, pe hartă, apărea sigla Cosmote. O fi vreo înțelegere specială, poate venită pe filiera T-Mobile, care deține operatorul grec?

ipad_air_hartaipad_air_tari

Update: nu, desigur. Orange a anunțat deja că aduce iPad Air de la 1 noiembrie și Mini ceva mai târziu după acest moment. Probabil la fel va face și Vodafone.

În ceea ce privește noul iPad Air și Mini, cred că este prima oară când Apple nu mai inovează la nici un capitol. Sigur, update-ul este semnificativ, hardware-ul este mult îmbunătățit, dar singura noutate cu adevărat senzațională pe care a insistat Apple este grosimea de doar 7,5 milimetri.

ipad_air_1Sony Xperia Tablet Z are 6,9 mm grosime! Iar tableta aceasta a apărut în ianuarie pe piață, acum 10 luni. Apropo, 6,9 mm înseamnă că-i cu 10% mai subțire decât noul iPad Air. Sună mai impresionant așa?

Sigur, micșorarea grosimii iPad-ului va determina o nouă tendință de subțiere din partea tuturor producătorilor de tablete, dar Sony a demonstrat deja că nu-i ceva imposibil de obținut.

Dincolo de asta, audiența a mai fost uimită de faptul că noul sistem de operare OS X Mavericks va fi oferit gratuit pentru upgrade. Sună bine în teorie, dar nimic nu-i gratis la Apple, nu când sistemul lor de operare funcționează doar pe computerele lor scumpe pe care trebuie să le am în prealabil, nu?

Altfel spus, multe firme merg pe modelul “hardware ieftin subvenționat de software scump”. Consolele de jocuri sunt un exemplu, producătorul lor (Sony sau Microsoft sau Nintendo) luând apoi niște bani la fiecare joc vândut de alții, spre deosebire de jocurile pe PC-uri. Aparatele de ras, imprimantele ieftine cu cartușe scumpe sunt alt exemplu de hardware ieftin – accesorii scumpe.

Apple pare a avea modelul invers. Hardware mai scump, explicat prin calitate mai bună și produs “premium”, software ieftin, acum gratuit. Apple oricum a inclus mereu software bun, util, în sistemul de operare; acum doar a dus lucrurile un pic mai departe.

Pe scurt ce s-a anunțat:
iPad Air: 9,7 inchi, 2048 x 1536 pixeli, procesorul de pe iPhone 5s, grosime 7,5mm, margini mai subțiri, cameră 5 megapixeli.
iPad Mini: 7,9 inchi, 2048 x 1536 pixeli, același procesor din iPhone 5s.
Macbook Pro: hardware mai bun, noile procesoare Intel Haswell cu grafică Iris, 802.11ac, mai subțiri, mai ieftine șamd.
170 de milioane de iPad-uri vândute până acum. Auziți sunetul banilor?
ipad_air_2

    15 comentarii

  1. Probabil este o intelegere si d-aia ajunge la Cosmote.

      (Citează)

  2. Cred ca logo-urile sunt pentru toată Europa :) n-aveau cum sa pună câta 3-4 operatori in fiecare tara

      (Citează)

  3. Nu cred ca o sa fie exclusivitate Cosmote, apar totusi si siglele Orange si Vodafone acolo! E drept si harta aia este asa de detaliata incat clar aveau loc sa treaca toti operatorii din toate tarile fiecare in dreptul ei, dar intentionat nu au trecut decat Cosmote, ca au exclusivitate prin filiera T-Mobile! Doooh!

      (Citează)

  4. P.S. – dupa aceeasi logica, Telecom Austria Group o sa aiba exlculsivitate doar in Marea Britanie, nu? Iar in Austria o sa aduca ipad-uri doar LuxGSM…

      (Citează)

  5. Cred ca se refera la Cosmote Grecia, la România apar în lista Vodafone si Orange
    http://www.apple.com/ipad/LTE/

      (Citează)

  6. Deja devine cliseu treaba cu Apple care nu mai inoveaza. Nu cred ca exista precedent in vreo industrie in care vreo companie sa poata inova iteratie dupa iteratie. Dar chiar si asa, fara a inova, are cea mai usoara tableta de 10″ din lume, probabil cea mai dorita tableta din lume si cu siguranta cea mai folosita tableta din lume, by a large margin, vorba francezului. Si ca utilizator de diverse tablete, inteleg perfect de ce…

      (Citează)

    • @DIV: da, sunt de acord ca nimeni nu poate inova la nesfârșit. Doar observam că acum este prima oară când pe gama de tablete nu mai inovează în același ritm.

        (Citează)

  7. vorba francezului:”you either die a hero or live long to become just another tablet”

    http://www.businessinsider.com/apples-ipad-sales-weaker-than-expected-2013-7

      (Citează)

  8. As fi curios sa stiu care e cota de piata a lui Tesla Model S, posibil cea mai buna masina din lume :)

    http://news.cnet.com/8301-13579_3-57581376-37/ipad-tops-in-satisfaction-among-tablet-owners/

      (Citează)

  9. Apple nu considera ca exista o piata de tablete, ci o piata de iPaduri, concureaza cu ei insisi

    http://www.forbes.com/sites/markrogowsky/2013/10/22/apples-new-ipads-show-company-believes-its-alone-in-the-tablet-market/

      (Citează)

  10. intentia era sa corectez partea cu cea mai folosita tableta din lume, nimic mai mult.

      (Citează)

  11. Mai subtire e doar Ipad Air-ul, mini e mai gros, mai greu si mai scump, ceea ce nu ma incalzeste chiar daca are proc A7 si Retina Display.

      (Citează)

  12. Cosmote are LTE ? De cand … lor nici 3G-ul nu le merge in parametrii , imi functioneaza mai fiabil digiMobil decat pe reteaua verzilor … Oranga se pare ca aduca Air oficial . Arata super , si interesanta greutatea ei . I-au scazut bateria se pare (de acolo au mai scos din greutate) .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus