un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Marea investigație a logo-ului

2 Oct 2013  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

logo_salvati_rosia_montanaPe casajurnalistului.ro puteți citi un articol de-a dreptul imens despre logo-urile RMGC și ale mișcării anti-RMGC.

Cel al mișcării anti-RMGC e mișto făcut, o frunză care sângerează, la o adică putând fi considerată că reprezintă și munți verzi. E făcut pro-bono de unii din Cluj și găsiți detaliile în articolul respectiv.

Articolul în sine se împotmolește grav la celălalt logo, despre care nimeni din Roșia Montană Gold Corporation nu știe cum de-a ajuns să-i reprezinte. Directorul general RMGC habar nu are de unde este logo-ul, spune că l-au făcut niște consultanți americani. Firmele de PR care s-au ocupat de brandul lor în anii trecuți, purtătorii de cuvânt, niște publicitari de seamă ai României – nici ei nu știu. E un mister.

Nu înțeleg cum poți scrie un articol atât de mare fără să arăți că logo-ul RMGC este identic cu cel de la AntenaPlay, site-ul de streaming al Antena 1, doar că pe altă culoare! Și seamănă și cu cel al firmei Omnilogic, după cum mi-au semnalat mulți cititori anterior, iar o căutare pe net după “mobius logo” vă găsește alte variante asemănătoare (banda răsucită se numește bandă Mobius sau Moebius pentru că are niște proprietăți geometrice speciale).
rmgc-logologo_antena_play

Nu-i oarecum clar că-i un logo luat de pe vreun stock images site, ca și frunza României, și făcut auriu ca legătură cu activitatea RMGC?

    8 comentarii

  1. important!!!

      (Citează)

  2. Am doar o precizare de facut: nu logoul este asemanator cu cel al AntenaPlay, ci doar icotipul. Ambele sunt logouri mixte, alcatuite dintr-un logotip (fontul) si un icotip (acel icon).

      (Citează)

  3. da, plus faptul ca Antena 3 a folosit acelasi icotip, copiind, desigur, rmgc

      (Citează)

  4. Radu, există și un update la finalul articolului:

    ”Update 1: După publicarea textului, RMGC ne-a răspuns la întrebarea trimisă pe 24 septembrie:

    Logo-ul a fost creat in 2006 de Genesis Inc., o companie nord-americana, pentru Gabriel Resources. Este o adaptare a benzii lui Moebius, care simbolizează continuitatea mineritului de-a lungul istoriei si complementaritatea aspectelor socio-economice cu cele de mediu inconjurator si de patrimoniu cultural.”

      (Citează)

    • Continuitatea o înțeleg, dar cum ar putea semnifica și “complementaritatea aspectelor socio-economice cu cele de mediu inconjurator si de patrimoniu cultural”?

        (Citează)

  5. ce bine ca sigla campaniei Salvati Rosia Montana nu e furata de nicaieri – http://www.darso.ro/

    Dar sigur Casa Jurnalistului nu ar fi putut afla asa ceva…

      (Citează)

  6. Mai bine imaginau o rosie strivita, din care nu mai ramane decat codita verde (iar in background niste figuri de politicieni supradimensionati, cu zambetele lor malefice). In coltul din dreapta sus bancnota de un dolar rasucita sub forma benzi lui Mobius.

    Cat despre “complementaritatea aspectelor socio-economice cu cele de mediu inconjurator si de patrimoniu cultural” = the road to Black Mesa.

    Peace

      (Citează)

  7. Banda Mobius este doar o readaptare a “Penrose triangle”, simbol masonic. (https://en.wikipedia.org/wiki/Penrose_triangle).
    O varianta mai elaborata a folosit-o si celebrul Bancorex!(http://colnect.com/en/bank_cards/bank_card/782-Bancorex_logo-Bancorex-Romania)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus