un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Laborator și curs Samsung în Facultatea de Electronică

4 Oct 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

43 comentarii

Am fost chiar pe 1 octombrie în Facultatea de Electronică, unde am petrecut 5 ani ca student, de data asta ca blogger invitat la deschiderea unui nou laborator sponsorizat de Samsung.

N-am intrat decât puțin în clădirea Leu, dar se văd câteva modificări subtile acolo. Pe vremea mea parterul era un fel de peșteră întunecoasă care parcă te antrena pentru o viață de Batman, dar acum e mai luminos, sunt câteva mese și scaune unde să poți aștepta pe cineva, automate de cafea și multe flori. Am înțeles că profesorul Negrescu, cu care am studiat Codarea și Compresia Audio de o știu și acum, face treabă bună ca decan al facultății.

Au și wireless. Ocazie cu care mi-am dat seama că pe vremea mea nu doar că nu erau smartphone-uri, dar nici măcar laptopuri nu prea aveau studenții. Au trecut doar 7 ani de atunci.

Apoi m-am întrebat altceva: numerele 197 și 212 de pe sigla Electronicii au vreo însemnătate? De ce tocmai acestea?
facultate_electronica_samsung_11

Laboratorul echipat de Samsung cu 10 tablete, 5 single-units, un e-board și un laptop (să fie primit, dar nici un ceas Galaxy Gear?!?) se găsește la etajul 1, mai sus de sala pe care eu o știam ca B250 (care acum este amfiteatrul Adelaida Mateescu și are indicativul A101), pe un culoar pe unde nu fusesem în viața mea. Probabil că a fost recent renovat și redeschis.

Cu ce este echipat laboratorul e mai puțin important. Contează mai mult că aici se va ține un nou curs pentru cei de la masterat anul II, „Programarea device-urilor mobile și tehnologia Samsung”, predat de profesorul Fratu. 5 studenți vor putea face practică pe perioada verii în cadrul service-ului Samsung Plaza.

Am nimerit acolo fix de 1 octombrie, deschiderea anului universitar. Mi-am adus aminte cu ceva emoție de primul meu an de facultate, când orarul era un mister total. Ce-i cu toate aceste dungi pe el? Cum adică săptămâni pare și impare? Dar cu dunga asta și mai mare ce este? Unde-s sălile BN? Unde-i sala V? Cum adică în clădirea de la Gară? Și am doar 10 minute sa ajung din Militari la Gară între cursuri? Cum adică miercuri am 3 ore analiză matematică, 3 ore algebră, 2 ore seminar de analiză și 2 ore seminar de fizică?

Dar au trecut toate, misterul orarului, șocul primului curs de algebră, unde în doar prima oră din cele trei profesoara ne-a predat toată materia din liceu și apoi am dat-o pe bazaconii ce au culminat în lunile următoare cu spații Hilbert n-dimensionale, rotor, divergență, ceva numit iacobianul matricii și formule pe care le scriam pe 3 rânduri de caiet studențesc; au trecut și șocul primului parțial, DCE-ul și CID-ul, alegerea secției în anul 3, forma latice și transformările Fourier directe (era și Ciochină la laborator; a mai albit), chiar și lucrarea de diplomă.

Toate lucrurile grele mi s-au părut ușoare după ce le-am terminat. Și ieșind de acolo prin marea de studenți adunați la intrare, pe fețele cărora vedeam acel entuziasm pe care-l aveam și eu în primele zile, când nu-mi puteam închipui ce urmează în 5 ani de Electronică și cum urmează să mă schimbe această facultate, să mă modeleze în gândire, m-am simțit foarte bătrân.

facultate_electronica_samsung_08
Bonus: culoarul spre secretariat este decorat cu flori. Cel mai bun exemplu de “pe afară e vopsit gardul și înăuntru este leopardul”.

    43 comentarii

  1. i have flashbacks.

    Am facut cu Negrescu o materie care nu mai stiu cum se chema (desi printre cele mai interesante din toata facultatea, cu DOLBY, THX si d-astea) si mi s-a parut ok ca om si profesor. Facultatea merita un sef bun.

      (Citează)

    • @add: aia era, Codarea și Compresia Audio. Întâi te lua cu codare, autocorelație, din astea, apoi compresie și vorbea de ureche, mp3, Voder și ajungea la Dolby, unde cred că era cea mai avansată matematică din toată facultatea.

        (Citează)

  2. Cel care a taiat panglica este cumva Dl Burileanu?

      (Citează)

  3. anul trecut au inceput renovarile in facultate. sali cu banci noi, proiectoare in fiecare sala. e arata mai uman acum facultate.

      (Citează)

    • @raluca: well, am intrat în A101, în afară de proiector nu mi s-au părut mari modificări.

      Dar oricum, era timpul. Pe vremea mea majoritatea aveau retroproiector. Apoi m-am dus la ASE pentru masterat și acolo toate sălile aveau proiector în tavan, profesorii știau de email, grupuri de yahoo și cursuri electronice etc.
      Nu mai zic că în electronică au fost niște săli în care înghețam de frig, mai ales la rectorat în BN-uri, stăteam cu haina pe mine și mănușa pusă pe mâna cu care nu scriam din cauza unor geamuri sparte și a lipsei încălzirii.

        (Citează)

  4. @adrian: da, burileanu

      (Citează)

  5. Oau, in holul mare exista toate neoanele! OAU!

      (Citează)

  6. Oricum, vad ca a fost o zi neploioasa. Altfel, in poza 06, langa scarile care duc la xerox (mai e acolo xerox?) era intotdeauna o galeata si un siroi care curgea din tavan.

      (Citează)

    • @nashu_mare: de fapt, a plouat toată noaptea dinainte, că a fost furtuna aia mare, și în ziua respectivă. Iar eu parcasem undeva după statuie, bucurie!

        (Citează)

  7. Eu am terminat prin 2002 facultatea asta. Burileanu si Negrescu au fost printre cei mai buni profesori pe care i-am avut. Ma bucur ca facultatea este pe maini bune si s-a schimbat mult in bine, cel putin la atmosfera.
    Ca fapt divers, tin minte la cursurile de AMP ca Burileanu imprumutase din ticurile verbale ale lui Foghorn Leghorn (I say, boy…), iar lui Negrescu ii spuneam Bamse. Binenteles, pe la spate, ca aveam niste examene de dat cu el.

      (Citează)

  8. Apropo de 212 si 197, daca eliminam 1 cel mai semnificativ numerele simbolizeaza E si T

      (Citează)

  9. Are dreptate @mouse
    Ne-a spus Burileanu la un curs o data parca, codurile ASCII pt E si T :)

      (Citează)

  10. A101 se numește acum Adelaida Mateescu!?! Frumos!
    Două examene am picat în 5 ani de electronică (și unu de master). Unu la doamna Mateescu. :)

      (Citează)

  11. AI_core
    cum sa pici la madam mateescu? :)))

      (Citează)

  12. Oricum e foarte departe de ce ar putea sa fie. sunt curios daca au cumparat Pi-uri, arduino si d-astea.

      (Citează)

  13. @nashu_mare Erau unele zile ploioase in care vedeai ca apa ce pica din tavan, de fapt se prelingea de pe neoane…

    @nwradu Da, codurile sunt de la E si T. Mi se pare ca de la Burileanu am auzit si eu. Bamse inca i se spunea si acum cativa ani lui Negrescu. Cred ca e primul care a inceput sa schimbe ceva in facultate in bine.

      (Citează)

  14. Bamse e Negrescu acum? Ala care preda SCS I si SCS II? nu stiam ca are alt nume ;). Oricum nu imi vine sa cred ca e lumina pusa in hol! ar fi o surpriza sa fi schimbat ceva in toalete mai ales aia de langa B250 unde daca trebuia sa stai mai mult de 2 minute mureai si la barbati si la femei, asta pana in 2008 cand am terminat eu + magicul gard de afara care cred ca e asa de cand s-a deschis facultatea

      (Citează)

  15. @un muc: am reușit din prima! :)

      (Citează)

  16. Parca Adelaida Mateescu preda si CID, nu? Auzeam povesti noi astia care faceam cu Draghici ca acolo nu se pica, ca materia e usoara si clara etc, etc, etc.

    Chiar, oare au botezat vreun amfiteatru dupa numele lui Draghici? Sau el inca nu a murit? De fapt, nici nu cred ca moare. Universul are alt plan pentru el.

      (Citează)

  17. La CID parcă era alta cu M, o combinație mamă-fiică.

    Mateescu nu putea să meargă, o ajuta cineva să ajungă la sala de curs, dar de condus nu o scotea nimeni de la volan.

      (Citează)

  18. La CID era acum ceva ani Monica Dascalu, fiica lui Dan Dascalu (DCE).

      (Citează)

  19. Cu Modica Dascalu am facut CID 2. Treceai usor dar era… antitalent.

    Oricum, nu se poate sa fi fost doar Draghici cu Dascalu ca toata lumea facea CID 1.

      (Citează)

  20. cid’ul și eu tot cu drăghici l’am făcut. l’am trecut fără probleme. în schimb nu reușesc să’mi aduc aminte care’au fost materiile la care’am picat. ambele în anul 3, semestrul 2. a trecut ceva vreme de atunci, era în ’93 (sau ’94?)

      (Citează)

  21. Drăghici, dacă moare, vor boteza după el vreo planetă, vreo stea, vreo galaxie ceva, nu o sală de facultate… că tot pretinde el că e extraterestru
    :-)

      (Citează)

  22. @alias

    Draghici, in timp ce picta o tabla cu cinspemii de porti logice, s-a intors la noi si ne-a intrebat “Stiti de ce vor sa ne cucereasca extraterestrii?” Noi: “:|” El: “Va spun eu. Pentru ca nu au sentimente si vor sa foloseasca energia sentimentelor noastre” Datorita utilizarii pronumelui posesiv “noastre” in antigonie cu extraterestrii, deduc deci ca Draghici nu e extraterestru. Nu stiu ce e, insa nu e extraterestru.

    @AI_core

    Problema cu Draghici nu era neaparat cu materia. Dupa ce am picat primul examen cu el, am folosit cunostintele din curs si am realizat o aplicatie practica vanduta unui client pe care am castigat niste bani. Problema lui era chiar el nu materia sau modul in care o preda. Dupa aia am mai picat examenul ala de inca 3 ori, timp in care am mai realizat si alte proiecte cu cunostintele alea.

      (Citează)

  23. @nwradu
    La Sanda Maican (CID) cred ca te referi :)
    Fata de 2008 cand am inceput eu, s-au facut multiple imbunatatiri. Salile mici din corpul A (parca se numeau A100, E100, D100 etc) nu aveau calorifere si trecea vantul prin ferestre de zici ca erau deschise… De asemenea nici cainii nu mai intra in facultate :)

    A fost o intamplare haiosa prin anul 2 cand un mare sef de la Intel a venit in aula (A500 care e exact cum intri pe dreapta) si pentru ca stalpii si tavanul de la intrare erau jegosi, au varuit doar portiunea dintre intrare si usa aulei.

      (Citează)

  24. @Dan Cireasa de pe tort a fost cand a inceput decanul de atunci sa vorbeasca dupa ce a terminat seful de la Intel discursul. Dupa ce ca vorbea intr-o engleza demna de Iliescu, a mai si zis “Excuse me… I have emotions.”, fapt ce i-a facut pe americani sa se uite foarte ciudat.

      (Citează)

  25. In legatura cu Intel imi aduc aminte ca in anul II la primul curs de DCE ne-a strans Profirescu (chiar, mai e?) in A500 si ne povestea ca are relatii, ca el i-a adus, etc. si ne-a pus un film despre cum se lucreaza la Intel – fabrici, proiectare.
    Legat de SCS – oare nu exista si sala Ioan Constantin? Era fun omu’ ala…
    Cand am terminat eu in 2007 abia venise IXIA, Intel si Freescale.
    Am facut lucrarea de diploma cu prof. Negrescu si chiar ma bucur ca facultatea e OK.

      (Citează)

    • @Stere, @Boris: îi știu doar din vedere, n-am avut treabă.

      Ioan Constantin ne tot spunea despre altă legendă a electronicii după care era numit un amfiteatru (F100 sau E100), dar îmi scapă numele.

      Era unul prin anul 1, am făcut un curs de CCP, mare lehamite pe proful acela, până și examenul a fost grilă pe calculator. Zvasta îl chema. Tot așa, toată ziua era pe la congrese internaționale, sponsorizări… cu predarea nu făcea treabă. Țin minte că softul de examen era praf. La un laborator i l-am copiat pe o dischetă sau ceva și l-am avut acasă, așa că din încercări am aflat toate răspunsurile corecte.

      Ei bine, unele răspunsuri erau greșite. Adică ar fi fost corect B, dar programul îți dădea puncte dacă alegeai varianta C, care era falsă. Și ne puneam problema ce să facem la examen, să bifăm răspunsurile bune conform cursurilor sau cele bune conform programului?

        (Citează)

  26. @Stere, despre Profi(te)rescu si fi-su sunt sigur ca iti poate spune radu mai multe ;)

      (Citează)

  27. La Samsung e foarte adevarata povestea cu gardul si leopardul. Iar din scurta descriere a facultatii, absolut nimic cu utilitate practica in viata reala. La fel ca in ASE la REI sau Cibernetica.

      (Citează)

    • Eu cu leopardul mă refeream la secretariatul facultății. Care facultate are destulă utilizare practică, dar trebuie să activezi în diversele domenii pentru care te pregătește ea.

        (Citează)

  28. Despre profirescu de la eltc se poate scrie o carte…sau poate un dosar..eventual DNA. Iar cu fi-su (un analfabet notoriu) banuiesc ca ai avut cunostinte comune.

      (Citează)

  29. Nici nu vreau sa ma gandesc la ce experienta vor avea saracii copii cand le va vorbi Frati despre programare.

      (Citează)

  30. eu am avut restanta la microunde cu miltaru

      (Citează)

  31. La CCP am facut cu Ciprian cumva, iar in Polizu era unu’ mai batran care a si crapat dupa vreo cativa ani. Ca si ta-su lu’ Fratu, care era laborant prin A-uri.

    La Samsung ma astept sa aiba si Mihnea Udrea ceva de spus, ca tot era el cu assembler-ul, etc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus