un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce vreți să aflați de la un review?

30 Sep 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Mă pregătesc pentru review-ul unui router performant și am făcut clipul de mai jos, în joacă. Cine recunoaște modelul?

Întrebarea este: ce vreți să aflați despre un router? Pe ce să insist? Care sunt elementele care v-ar interesa cel mai mult la așa ceva?

Modelul este un dual-band simultan de 300 Mbps + 450 Mbps, are două porturi USB la care poți conecta imprimante sau hard-disk-uri, porturi gigabit, desigur, iar când l-am văzut prezentat mai demult era anunțat ca fiind perfect pentru gaming rapid. Review-ul va include și un concurs pentru cititori, o noutate între cele aproape 240 de review-uri făcute până acum.

    22 comentarii

  1. Si sa o luam in ordine:
    1. putere (semnal) reglabila?
    2. QoS bazat pe adrese IP ale dispozitivelor (ceva mai avansat);
    3. posibilitate ftp;
    4. posibilitate no-ip.org (din software original);
    5. posibilitate NAS/video-photo-music-share;
    6. reboot on power failure;
    7. client download;
    8. posibilitate conectare modem;
    9. posibilitati redundanta (semnal utp si daca pica trecere automata pe modem);
    Cam atat…

      (Citează)

  2. Cum se comporta cu streamuri (smart TV)?

    Merge sa configurezi un proxy direct in router?

      (Citează)

  3. TP-Link TL-WDR4300 N750 Dual-Band Wireless Router. Asta e.

      (Citează)

  4. 1 suporta custom firmware? gen dd-wrt?
    2 cum se comporta cand ai 5-10 device-uri conectate (sa zicem un NAS/PC si un 2xTV pe LAN, 2-3 laptoape si 2-3 smartphoane pe wifi), o conexiune de 100Mb/s pe WAN, TV-ul face streaming full hd de pe NAS/PC, celalalt pc se joaca ceva FPS pe un server din .ro, laptoapele asculta radio live/youtube, eventual plasate 75% din raza maxima a routerului, totul pus la bloc, unde mai sunt inca 20 de retele lasate pe default. Telefoanele/tabletele mai fac si ele ceva trafic/zgomot.
    Eventual cate ore/zile are nevoie intre rebutari si un test de stabilitate al conexiunii (de ex un flood), cat de usor isi revine dupa atac…

      (Citează)

  5. E simplu, un review ar trbui sa cuprinda informatii pe care nu le putem gasi in specificatii. Si, daca e cazul, erori in specificatii. De exemplu daca scrie ca are 5 antene si in realitate n-are decat 3.
    Adica… ma intereseaza cum se comporta in viata reala si daca e bucuros utilizatorul ca ales X in loc de Y.

      (Citează)

  6. Modelul se recunoaste greu cand vezi in filmulet scris mare N750 :)

    In rest, CristiX si zidanne au spus cam ce e nevoie (cu mentiunea ca la pct. 4 al lui Cristi ar fi buna o lista cu ce provideri de Dynamic DNS suporta)

      (Citează)

  7. Sa conectezi alt router in ap mode care sa dea semnalul mai departe daca de exemplu esti la i casa , cum se descurca cu serverele media gen Plex . In rest ce au zis ceilalti ma sus .

      (Citează)

  8. Asta-i routerul –
    TP-LINK TL-WDR4300 Dual Band Wireless N750 Router, Gigabit, 2.4GHz 300Mbps+5GHz 450Mbps, 2 USB port, IP QoS, Wireless On/Off Switch

    Inițial am zis că-i vreun ASUS nou de care nu auzisem.
    Eu as vrea sa testezi la ce viteză se conectează un PC la el, pe wireless (la o distanță de 3-4 m din aceeaași incintă), cât raportează Windows-ul și cât e efectiv transferul de fișiere mari (4+ GB).

    QoS-ul ăla e ceva mai avansat, gen asignare de IP-uri care să fie prioritizate sau e ceva mai standard unde indici tu că faci VoIP, te joci … si decide tot el.

      (Citează)

  9. @nwradu pi+orice tv=smart tv; 2 smartphone si o tableta sigur gasesti prin casa. NAS/Pc… cred ca mai am ceva spare parts prin cutii cat sa fac vreo 2… 2 laptoape se gasesc, macar cu imprumut de la vecini.

      (Citează)

  10. @Zidanne: Acum nu te mai ascunde si tu dupa colt. Pentru a testa omul ce ai dorit fa si tu un pustiu de bine si doneaza macar un samsung seria 8.
    :D

      (Citează)

  11. @cristiX nu sunt fan smarttv. Tocmai mi-am luat un TV de 39″ (voiam ceva de 50+ dar am zis ca mai si altceva de facut cu banii). Criteri:
    – calitatea imaginii/panoului;
    – nonsmart;
    – carcasa mata (eventual aluminiu);
    – nu foarte slim (prefer un monstru de 8-10cm grosime unei chestii superingramadite – sper sa il tin macar vreo 3 ani si nu stiu ce temperaturi va avea de infruntat vara;
    – 1xHDMI, maxim 3XHDMI + receiver satelit (digital) integrat; fara alta conectica;
    Alesul a fost o Toshiba. Inca nu e conectat la semnal TV. Probabil vor mai trece ceva luni ca nu avem continut suficient incat sa merite un abonament.

      (Citează)

  12. Este TP-Link. Il recunosc dupa cutie, am si eu unul acasa.
    Sunt curios de stabilitate in timp, cat functioneaza in parametri fara restart si ce arie acopera ( acopera un apartament de bloc de x camere ). De asemenea cum rezista cu mai multe device-uri conectate: un pc care face download intens, 2 telefoane pe youtube, si inca un telefon care face conversatie audio/video prin skype ( sau viber, fb ).

      (Citează)

  13. In cazul in care se blocheaza si dai cu el de perete sau il arunci de la etaj, mai merge ??? :-)

      (Citează)

  14. eu de mai mult timp caut un router wireless care sa suporte si un vpn. se poate, te rog, o recomandare?

      (Citează)

  15. Am acasa doua “smart-uri” si, bineinteles, un ruter (din pacate, e de la alta firma si din alta gama). Daca cineva doreste un test specific pe SMART, pot sa-l fac fara probleme (e nevoie si de acordul lui Radu).

      (Citează)

  16. @Zidanne: La mine momentul de cotitura a fost claritatea panoului si am fost impresionat de seriile7 si 8 de la samsung. De black friday 7le era la oferta. Oricum, in gama premium nu gasesti tv fara “smart”. De la smart folosesc doar skype, nici o alta aplicatie.
    Pentru smart tv folosesc un media player boxee (cu acces la un NAS) si un sistem logitech z906. Pentru vechiul tv (dumb – un lcd samsung de 8 ani) folosesc un stick mk808b pe hdmi si un mouse logitech wireless. Oricare din cele 2 versiuni de combo (boxee sau mk808b + panel) sunt de 10 ori mai bune decat smartul de la samsung (pe care am platit app. 4500 lei de bf).
    Cred ca deja divagam discutia si ne baga Radu la spam.
    :D

      (Citează)

  17. @CristiX nu ne baga la spam ca vb de raport calitate/pret. Cat timp e supraunitar, “me gusta”.
    Cum am mai zis, nu platesc pentru functii pe care nu le folosesc. Mai ales cand produsele sunt marketate cu acele functii.
    @nwradu util ar fi si un test de QoS… cum sa il faci las la latitudinea ta :P

      (Citează)

  18. vorbiți de SmartTv-urile alea de parca ar genera trafic/gâtuiri în rețea mai ceva ca un torrent box…

      (Citează)

  19. Radu tot ce pot sa zic momentan e sa te grabesti daca poti cu review-ul ma simt tentat sa-l cumpar , desigur daca e foarte bun pentru gaming !

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus