un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Dan Brown – Inferno: dezamăgitoare carte

26 Sep 2013  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

coperta_dan_brown_infernoÎncă de când am citit primele cărți ale lui Dan Brown am susținut că omul nu are talent la scris. A ajuns celebru scriind despre un subiect controversat în Codul lui Da Vinci, ba chiar aș putea spune că a fost făcut celebru pentru că scandalul a fost amplificat de alții.

Are talentul de a găsi tot felul de scenarii, simboluri și aspecte mai puțin cunoscute ale istoriei, dar stilul său de a scrie este absolut banal și neinspirat.

Părerea mi s-a reconfirmat zilele trecute, când am citit cea mai recentă carte a sa, Inferno.

Aceeași poveste. Personajul său principal, Robert Langdon, este atras într-o nouă aventură în care trebuie să urmeze tot felul de indicii ascunse în opere de artă și viața lui Dante Alighieri, de data asta cu scopul de a salva chiar lumea întreagă de un virus nasol.

Pe bune. De data aceasta salvează chiar omenirea. Trecem peste ridicolul faptului că el este ultima redută a dreptății și ne bucurăm de faptul că acțiunea se petrece în Florența, Veneția și Istanbul, ocazie cu care mi-a venit o mare poftă de a le revizita. În mod cert am stat prea puțin timp în Florența și am văzut-o cu ochii de copil pe care-i aveam în 1997.

Din păcate, partea “plăcută” a romanului se oprește aici. Stilul narativ al lui Brown nu reușește să te introducă în acțiune, personajele nu te “prind”, iar suspansul cărții este în totalitate artificial, creat prin faptul că un capitol se termină cu câte o frază de genul “și ceea ce văzu în fața sa era incredibil”, fiind nevoit să dai pagina pentru a afla ce i s-a întâmplat atât de nemaipomenit personajul. Iar de obicei nu i s-a întâmplat nimic nemaipomenit, încât mă simțeam de parcă aș citi titluri bombastice de cancan la articole absolut banale.

Pe total, Inferno este o carte pe care nu v-aș recomanda-o decât dacă sunteți fani Dan Brown. Altfel nu merită banii, ci sunt altele mult mai bune pe care le-ați putea citi.

Dacă doriți totuși să o cumpărați, o găsiți pe eMAG sau, dacă aveți Kindle și știți engleza, direct prin Amazon.

    30 comentarii

  1. sint carti usor de citit si usor de inteles. de asta sint atat de cautate.

      (Citează)

  2. Nu imi place genul acesta de carti. M-as uita eventual la film, daca e bine facut.

      (Citează)

  3. omul face bani. nu incearca sa schimbe lumea.
    daca astea sunt carti nasoale, nici nu vreau sa ma gandesc cum sunt alea cu Harry Poker.

      (Citează)

    • Harry Potter sunt capodopere pe lângă astea. Măcar au o poveste coerentă, bine structurată și gândită, personaje bine conturate, dau lecții despre curaj, prietenie, moarte, sacrificiu șamd. Crezi că le-a vândut în atâtea exemplare doar pentru că sunt cu copii care fac vrăji? Mai erau alte 30 la alegere dacă era așa simplu.

        (Citează)

  4. Data viitoare i-ti recomand Biblia. Restul nu au valoare.

      (Citează)

  5. Dan Brown e lectura usoara. Si eu am luat Inferno, sperand ca voi fi iarasi imersata in universul lui Robert Langdon, dar am cam luat teapa. Si-o fi pierdut “suflul” nenea Brown, who knows.
    Primele carti le-am citit in 2-3 ore, dar acum nu mai merge… Inferno e de-o plictiseala teribila si, tinand cont ca o citesc dupa o carte cu extraterestri adolescenti veniti randomly on Earth (seria I Am Number Four) care m-a facut sa plang, poti sa-ti dai seama cat de prost este acest ultim roman din seria cu Langdon.

      (Citează)

  6. Iar eu, Bucur, i-ti recomand Gramatica limbii romane. Restul, n-au valoare. Carti! Te fac neprost!

      (Citează)

  7. Cred ca e vorba mai degraba despre psihologie colectiva, ca si la aifon. Un organism colectiv e o turma care nu gandeste coerent.

      (Citează)

  8. Da, prea se repetă intriga şi desfăşurarea din romanele precedente: aceeaşi alergătură după simboluri prin diferite oraşe (italiene în special), Langdon însoţit de o tipă (trebuie să fie neapărat tipă), etc.

    Este cel mai bun exemplu de carte care trebuie luată PDF de pe net, în nici un caz nu cumpărată… ar fi bani aruncaţi.

      (Citează)

  9. E doar parerea ta. Parerea mea e ca omul e genial si si-a creat un stil incredibil de a scrie, captivant si usor de citit, cu mare priza la publicul larg, dovada milioanele de oameni care i-au cumparat cartile.

    Inger si demon a fost genial, mi-a placut maxim.

    Revenind la Inferno, este intr-adevar mai slaba decat altele si ar fi fost poate mai bine daca Dan Brown s-ar fi orientat catre alte personaje si alte desfasurari ale actiunii, dar stii cum e: cand a prins filonul de aur cu Robert Langdon si a vazut ca se vinde atat de bine (deja filmul Inferno va incepe sa se toarne incepand cu anul viitor), restul chiar nu mai conteaza.

    Pe de alta parte insa chiar nu inteleg textele astea pur logice gen “aceeasi poveste” . Pai, omul ASTA SCRIE, a spus-o de atatea ori ca este pasionat de numerologie si coduri, chiar nu prind de ce s-au trezit unii sa tipe ca “vai, scrie la fel!”. Fiecare autor, de la Paulo Coelho si pana la Dostoievski, are o inclinatie catre un anume stil si o anumita desfasurare a actiunii.

      (Citează)

  10. cartile lui mi-au placut, dar daca nu aveti somn, va puteti uita la ecranizarile lor.

      (Citează)

  11. Dar daca suntem fani Dante are rost sa citim cartea? Suntem multe referiri la Divina Comedie?

      (Citează)

  12. *sunt

      (Citează)

  13. lol Dan Brown. E drept ca am citit Codul blabla in cateva ore dar mi-a ajuns ca sa imi dau seama ca nu o sa-mi mai pierd vreodata nici 10 minute cu asa ceva.

    off topic: in urma recomandarii tale de acum ceva vreme am citit Leviathan Wakes. Cea mai buna space opera citita in ultimii 2-3 ani. Mersi.

      (Citează)

    • @scipio: ăla nu-i space opera, caută Pandora’s Star sau aia cu trilogia Night’s Dawn. Citești câteva luni la ele, dar merită.

        (Citează)

  14. Eu am facut “greseala” sa o cumpar din Google Play exact cand a aparut, insa n-am apucat s-o citesc, ca inca imi completez seria Dune cu tot ce-a scos ficiorul lui Frank Herbert, si mai am o gramada.
    Cartile lui Dan Brown nu sunt capodopere, nu te tin cu sufletul la gura cum reusesc altii dar vorba cuiva de mai de sus, sunt usor de inghitit si mai arunca un pic de informatie in niste creiere suprasaturate cu prostii.

      (Citează)

  15. #alioja are o denumire asta: subcultura. pt aia fara pretentii, cam timpi. si sunt multi. (daca te ei dupa cantitatea vinduta, pt tine probabil manelele sunt opere de arta).

      (Citează)

  16. Pentru Bucur: Eu iti recomand “Gramatica limbii române”.

      (Citează)

  17. Pentru toti cei care spun ca cartea asta este o carte proasta si greu de citit sau ca orice alt comentariu negativ: Dan Brown este un scriitor ft bun care poate amesteca informatii din carti sculptura si multe alte informatii intro carte usor de citit si cu ft captivanta! Eu am avut norocul de a invata un pic despre “Divina Commedia” a lui Dante Aleghieri si cum a reusit Dan Brown sa introduca aceasta poema in carte mi-a placut foarte mult!! Nu Suport sa citesc comentariile unor oameni care nu reusesc sa inteleaga o carte pt nu sunt destul de pregatiti. Este ca si cum te-ai uita la parodia unui film fara sa vezi filmul dupa care este facuta parodia. Sigur ca nu vei intelege parodia si nu ti se va parea amuzanta. Mai crestetiva un pic cultura generala, iar apoi cititi iar aceasta carte!!

      (Citează)

    • Este foarte important ca atunci când termini mesajul tău cu un astfel de îndemn superior să pui cratima acolo unde trebuie. “Creșteți-vă”

        (Citează)

  18. True. In alta ordine de idei, am citit si Infernul, a avut cărți mai bune.

      (Citează)

  19. Tu ai scris vre-o carte?

      (Citează)

  20. stelian: Tu ai scris vre-o carte?

    Dar tu ai scris?

      (Citează)

  21. Pentru mine Dan Brown e cel mai bun scriitor.Cartea `Codul lui DaVinci` e geniala!Cartea asta m-a captivat ,si nici noaptea nu puteam sa dorm…tot timpul eram cu gandul la ea.

    Mie nu imi pasa ceea ce credeti voi despre Dan Brown.

    Fiecare cu ideile si teoriile lui.

    Pana la urma ,nu trebuie sa consideram toate informatiile dintr-o carte ca fiind adevarate. nu?

      (Citează)

  22. Recunosc,cartea acesta a fost ok.Avand in vedere ca am citit Codul Lui Da Vinci,Conspiratia,Ingeri si Demoni,inainte m-am familiarizat cu stilul lui Dan Brown.Dar totusi ,mi.a placut (nu in aceeasi masura ca Igeri si Demoni)
    Mi.am comandat si Simbolul Pierdut,dar inca nu am citit-o ,din criza de timp.

      (Citează)

  23. “Salveaza omenirea” ????

    O carte interesanta si foarte captivanta, care nu le place, cititi de Nicolas Sparks si etc. Mi se pare surpinzator de ridicol sa spuneti ca autorul nu are talent la scris si stilul sau este banal.

      (Citează)

    • Ți-am editat comentariul pentru a nu strica filmul pentru cei ce vor să-l vadă.

      Asta ziceam și eu. Cartea se termină într-un fel, nu mai au ce împiedica. Poate că în film ajung la timp și împiedică cine știe ce declanșare.

      Mi se pare amuzant să spui că Dan Brown are talent la scris în momentul când folosești construcții precum “care nu le place, citiți…”

        (Citează)

  24. Eu cred ca ai fost prea dur cu autorul. Eu unul am citit toate cartile lui si majoritatea mi-au placut. Inferno a fost de departe cea mai proasta dintre ele, prin stil, intriga imposibila si transumanismul exagerat pe care-l propovaduieste. Nu ma incanta in mod deosebit nici (re)interpretarile simbolurilor religioase, mai ales ca sunt facute dintr-o perspectiva probabil atee, asa zis stiintifica. Lasand la o parte aceste aspecte, care deranjeaza pe unii cititori, as recomanda cu drag oricui carti precum Fortareata digitala sau Conspiratia, care nu sufera de aceasta “buba” a autorului. Chiar si Codul lui da Vinci l-am citit pe nerasuflate.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus