un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Achiziția Nokia de către Microsoft: oficializarea relației

3 Sep 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

nokia_520_09Sper că nu-și închipuie cineva că achiziția Nokia de către Microsoft a fost o decizie luată abia acum recent, au negociat puțin prețul și gata, au bătut palma. Nu de alta, dar văd prea multe știri care încep cu “surpriză, Microsoft a anunțat…”

Acesta probabil că era planul încă de la început. De acum doi ani și jumătate, când Nokia a anunțat că vă produce smartphone-uri cu Windows Phone, “road map-ul” pentru viitor era cunoscut pentru că două companii atât de mari nu lucrează de pe o zi pe alta. Numai evaluarea întregii companii și a fiecărui patent probabil că au durat luni întregi, apoi cine știe câte negocieri s-au purtat pe bani (3,79 + 1,69 miliarde de euro) și pe cum vor fi integrate companiile.

Microsoft probabil controla “de facto” Nokia. Nu pentru că Elop, fost angajat Microsoft, era CEO la Nokia, ci prin natura parteneriatului pentru Windows Phone și a promovării pe care le-o făceau. Acum controlul este și unul oficial și mai ales legal. Sunt ca doi oameni care locuiau împreună și aveau o relație de ani de zile, iar acum au și semnat hârtiile. Singura ciudățenie rămâne clauza care spune că numele Nokia nu va mai fi utilizat pentru smartphone-uri, citiți pe The Verge.

Citiți și ce-am scris în februarie 2011 despre Nokia + Microsoft.

    13 comentarii

  1. Mi-a sarit si mie in ochi clauza respectiva, nu vad de ce-ai pastra numele doar pentru dumbphones..

      (Citează)

    • @mihai: nu cunoaștem încă detaliile achiziției și planurile pentru companie. Dacă Nokia va fi absorbită complet în Microsoft, e posibil ca telefoanele să devină Microsoft Lumia.

      În plus, rămâne independentă o parte din compania Nokia ce se ocupa cu alte activități, mai exact Nokia rețele de comunicații. iar clauza spune că aceștia nu au voie să producă vreodată un smartphone sub numele Nokia, tocmai pentru ca cei rămași în afara influenței Microsoft să nu folosească know-how-ul pentru a crea un smartphone cu Android, să zicem, sau altceva ce ar putea concura noua achiziție Microsoft.

        (Citează)

  2. pe smartfoane au belit-o mult prea tare ca sa mai dreaga vreodata busuiocul.

      (Citează)

  3. Nokia este un brand solid, vechi, care face mai mult de miliardele alea care le da MS. In plus, ar fi trebuit sa construiasca un brand nou, de la zero, pentru echipamentele care le produc. Pana la amanuntul asta m-a mirat pretul relativ mic.

      (Citează)

  4. @mihai, la MS merg si dumbphones si tot ce tine de divizia de mobile.

      (Citează)

  5. Deci s-au dus visele mele cu un Nokia cu Android….

      (Citează)

  6. Stephen Elop a fost calul troian in curtea Nokia. ^^

      (Citează)

  7. Am citit un articol care sublinia două aspecte:

    1. MSFT a cumpărat și divizia de dumbphones, deci e posibil să aibă în vedere și o variantă de WP8 pentru acestea, caz în care penetrarea WP8 va crește enorm, chiar dacă e vorba de o versiune light.

    2. din comunicat: “Nokia won’t be able to use its brand on Nokia’s own mobile devices” until the end of 2015″ – deci e posibil ca NOK să aibă ceva dispozitive mobile în faza de cercetare și care necesită o mare infuzie de capital

      (Citează)

  8. Nokia a fost candva o marca de incredere si a avut telefoane buna.
    Am mai butonat si eu cateva Win Phone 80uri si pur si simplu mia placut dar nu prea ii vad sanse ca sa revine vreodata ce a fost.

    P.S. decand Nokia a tras teapa la Jucu de atunci daca pot zic la oameni sa nu cumparati Nokia

      (Citează)

  9. @HeavyD: au produs cât au avut nevoie, apoi s-au mutat. Au văzut că în Asia se vând mai bine dumbphones.

      (Citează)

  10. Cine s-ar fi asteptat acum cativa ani sa dispara Nokia. Devine istorir, cs si Ericsson.

      (Citează)

    • @Coffee: nu dispar. Clauza respectivă practic interzice companiei Nokia Siemens Network, pe care MSFT nu a cumpărat-o de la Nokia, să folosească brandul acesta în caz că ar începe și ei să producă telefoane. E foarte posibil ca Microsoft să scoată telefoane marca Nokia în continuare, fiind acum brandul lor.

      Sunt mega-sigur că și Google are ceva asemănător cu Motorola. Google a cumpărat doar divizia Motorola de telefoane, nu și cea de stații radio, de exemplu, însă sunt sigur că aceia, dacă în viitor ar vrea să producă și ei un telefon, n-ar putea utiliza numele Motorola. Mie mi se pare ceva normal de avut în contractele în care cumperi doar o parte dintr-o companie.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus