un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O mârlănie de-a bicicliștilor

14 Aug 2013  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

biciclistMă deranjează foarte tare comportamentul aproape tuturor bicicliștilor prin parcuri în situația din imaginea atașată, o capodoperă proprie ce arată că nu degeaba am făcut atâtea ore de desen în generală.

Merg pe o alee îngustă prin parc. De exemplu prin Herăstrău pe lângă lac, zona aia cu terase, unde-i îngust de tot. Din sens opus vin alte persoane. Încap doar doi-trei oameni unul lângă altul, deci e cu “o bandă pe sens”.

În spatele lor apare un biciclist sau, mai rău, mai mulți. Intră în depășire fără a-i păsa că pe “contrasens” vin eu, silindu-mă să mă feresc, să ies pe iarbă, să mă lipesc de gardul viu, ce-o fi. Bicicliștii au impresia că pietonii trebuie să se ferească din calea lor în parc și că un mic claxon este tot ce trebuie să dea pentru a obține un culoar de trecere.

Ei bine, nu. Ai pe cineva în față? Te bagi în depășire atunci când ai loc. Dacă vine și pe “contrasens” un om (sau mai mulți), pui frână și aștepți liniștit în spatele celor de care vrei să treci până când drumul se eliberează și ai loc să-i depășești. Să te bagi oricum, silindu-i pe alții să se ferească, este o mare mârlănie și, de reținut, destul de dureros în cazul unui impact.

Nu de alta, dar proștii care fac astăzi asta pe bicicletă mâine se vor băga în depășiri periculoase pe drumurile naționale, că-s mai rapizi și trebuie să depășească, doar nu vor pune frână! Ce, vine cineva pe contrasens? Lasă că mă vede, eu mă bag în depășire și va încetini ăla.

Ține de respect și de ideea de a nu-l deranja pe altul, lucruri care la noi cam lipsesc.

Citiți și asta și asta.

    13 comentarii

  1. nesimtiti sunt peste tot!trebuie totusi corectati cu cate o poseta in cap!In Brasov nu ai voie cu bicicleta in parc.

      (Citează)

  2. Nu sunt bizon nici in trafic nici pe strada de fel , insa pe mine nu ma depaseste , sau nu are pretentia un biciclist, motociclist , scuterist sa ma depaseasca pe dreapta (si sa fie ok daca din greseala nu-l vad – eu nu depasesc niciodata pe dreapta + ca nu sunt atent la ce se intampla in oglinda pe partea aia mai ales cand merg pe langa masinile parcate) , iar daca sunt pieton folosim procedura din codul rutier , care zice ca atunci cand nu exista benzi delimitate ,se folosesc RANDURI . Un rand pentru mine , unul pentru el . Am patit ca in tineretului in parc sa merg cu copilul (de 10 luni in carut) si sa vina un idiot in acelasi stil cu cel descris de tine mai sus, dar dupa ce l-am placat bine si a zburat de pe bicicleta lui a inceput sa faca si scandal . I-am explicat foarte simplu ca o sa-mi continui plimbarea , si el pe a lui dar in mod civilizat , nu de alta dar nu vreau sa-i stric ziua !

      (Citează)

  3. In cazul meu cel putin – atunci cand “dau claxon” o fac pentru a atentiona pietonul ca vin din spate si sa nu isi schimbe directia de mers. De restul ma ocup eu.

      (Citează)

  4. Acum ca ai luat in greutate (10+ kg), poti sa faci figuri sa te iei de ei…

      (Citează)

  5. data viitoare nu te mai feri si o sa vezi cum bizonul descopera ca are si frana.

      (Citează)

  6. Asta e una din marlaniile pe care le fac biciclistii. Si in trafic sunt multi sinucigasi care se plang ca nu-i respecta soferii.

    Nu-mi plac generalizarile, mai ales ca am cativa prieteni biciclisti; din pacate am vazut mai multi bicilisti nesimtiti decat civilitati.

    P.S. Sunt pieton in 90% din timp, iar de cand conduc n-am avut incidente cu bicilistii (doar le-am vazut la altii). Asta ca sa nu-mi sariti in cap, ca sunt subiectiv si ca vad doar o parte a povestii. :P

      (Citează)

  7. Biciclistul ala e de la Crucea Rosie?

      (Citează)

  8. Două chestii, în calitate de biciclist:

    1. Bicicletele nu au ce căuta în parc. Punct.

    2. Când un biciclist e nesimțit și riscă să dea peste tine, e ok să-l pui în cap. A doua oară nu mai încearcă.

      (Citează)

    • @Octavian: bicicletele au accesul permis în parcuri, mai puțin cele în care se specifică interdicția. Cândva acestea erau Cișmigiu și IOR, dar au scos de acolo semnele. Chiar se și închiriază biciclete în parc.
      Și eu tot prin parc mă plimb, că doar nu mă duc să mă relaxez pe stradă prin fum de mașini, dar dacă e aglomerat, pun frână și aștept să se elibereze, n-am pretenția să sară pietonii din fața mea ca apele din fața lui Moise.

        (Citează)

  9. @Octavian: de acord cu tine…
    problema e ca in parc zici ca si-au cumparat banda aia verde…daca mergi pe banda lor(pentru ca sunt momente in care chiar nu ai loc sa mergi prin alta parte) mai au putin si sar la bataie…plus ca merg unii cu o viteza…in parc sunt copii mici si ei fac intrecere cu biciletele prin parc…eu le-as interzice sa mearga cu bicicletele in parcuri mai ales ca benzile alea sunt trasate de un destept exact prin mijlocul aleei.

      (Citează)

  10. Macar prin parcuri sa ne razbunam si noi,
    soferii fac acelasi lucru biciclistilor pe sosele
    …glumesc desigur:)

      (Citează)

  11. cate placaje era sa fac si eu unora…

    @octavian: si daca am treaba in parc, ce fac?

      (Citează)

  12. Mie mi s-a intamplat de multe ori sa ma claxoneze biciclistii cand sunt la 1 metru de mine ceea ce ma dispera faza asta ca nu stii incotro sa sari. Avertizarea o faci de la distanta mai mare ca sa vada omul intentia ta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus