un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Teroristul din jocul pe calculator

15 Jul 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

lol_1Unul dintre cazurile din justiția americană ce merită urmărit este al lui Justin Carter, un tânăr de 19 ani din Texas.

Se juca League of Legends pe calculator, în rețea. Cineva i-a spus că nu-i normal la cap. El a răspuns că da, nu este, poate că se va duce să împuște niște copii într-o grădiniță.

According to court documents, Justin wrote, “I’m f***ed in the head alright. I think I’ma (sic) shoot up a kindergarten and watch the blood of the innocent rain down and eat the beating heart of one of them.”

Cineva l-a turnat la poliție pentru aceste cuvinte și a fost arestat pentru terorism. Țin minte că am citit despre asta când l-a luat poliția și m-am gândit “ok, îi bagă ăia un pic mintea în cap să nu mai braveze pe net”.

Sigur. A stat 5 luni în închisoare pentru acele cuvinte, iar zilele trecute a ieșit doar pentru că cineva i-a plătit, în sfârșit, cauțiunea de 500.000 de dolari. Părinții nu reușiseră să adune acești bani până acum. Până la proces mai sunt câteva luni.

Dincolo de tâmpenia cu a-l ține în închisoare atâta vreme doar pentru ceva zis într-un joc pe net, mi se pare un caz important pentru viitor, pentru că stabilește ce poți și ce nu poți spune pe net.

OK, intenția sau glumele cu terorismul și asasinarea copiilor sunt chestiuni serioase. De aici închisoare și cauțiune mare de tot. Dar la o scară mai mică, dacă cineva mă înjură sau amenința doar pe mine, pe net sau într-un joc video, pot să fac aceeași plângere? Să stea și respectivul în închisoare vreo săptămână și cu o cauțiune de 20.000 de dolari?

via CNN.

    16 comentarii

  1. Stirea originala îmi scăpase până acum. In cazul respectiv, după seria de atacuri cu arma mi se pare o reacție justificată a americanilor. Mai ajută la băgarea minților în cap a americanilor.

    Poti sa faci ce plângere vrei, dar numai daca schimbi țara probabil vei vedea ceva. Ah… poate ajungi ministru

      (Citează)

    • @Ariel: 5 luni în închisoare și ar mai fi stat vreo două doar până începea procesul? Mi se pare o exagerare, era suficient să-i treacă poliția pe acasă să-l întrebe de sănătate, poate un pic control psiho, poate să le spună părinților să încuie mai bine armele, dacă le au.

        (Citează)

  2. Radu, daca ai fi citit tot despre subiect, ai fi citit si urmatoarele lui doua cuvinte… nu de alta, dar scoți din contextul citatul lui.

      (Citează)

    • @rats: care, “lol” și “just kidding”? Nu mi se par relevante, oricine le-ar zice pe alea, indiferent că o crede sau nu.
      Pe mine mă interesează cazul strict din perspectiva unei intenții manifestate pe net, în scris, și nimic mai mult. Nu a plănuit ceva, nu a cumpărat arme, nu și-a făcut planuri.

        (Citează)

  3. Odata ce s-au fript cu ciorba, sufla si-n iaurt…

      (Citează)

  4. Pe asta-l arunca in inchisoare pentru niste cuvinte pe net, din cauza ca americanii-s speriati acum de crimele alea pe la scoli, dar o lege a armelor mai serioasa nu vor. Probabil ca e ok sa deti arme de asalt, dar n-o fi ok sa zici ceva.

      (Citează)

  5. Ar fi frumos acum ca pustiul ala sa dea in judecata statul si sa mai si castige. Si poate asa invata si autoritatile sa nu tina oameni in parnaie cinci luni pentru glume de kkt.

      (Citează)

  6. O chestie similară mi se pare legea “indecenţei publice” la ei, unde sunt cazuri de oameni care s-au uşurat pe un zid în spatele barului în puterea nopţii, au fost arestaţi şi încadraţi ca “sex offender”, şi toată viaţa de fiecare dată când se mutau într-un cartier nou au trebuit să se ducă din uşă în uşă şi să anunţe că sunt “sex offenderi”.

    Sau cazuri ca al unui liceean, jucător de fotbal american cu o carieră promiţătoare în faţă, care la 17 ani a primit un sex oral de la o tipă de 15 ani. S-a aflat, a fost condamnat şi băgat la închisoare, chit că toată lumea (inclusiv tipa) i-a ţinut partea.

    Chestii bizare din legile lor… Distrug vieţi pentru nimic.

      (Citează)

  7. Eu cred ca la cat de nebuna a devenit lumea azi, astfel de vorbe nu mai pot fi tratate ca glume, indiferent de context.

    Cred ca raportarea lui la politie a fost o reactie buna, iar perioada in inchisoare ar putea sa-i bage minitile in cap lui si altora.

      (Citează)

  8. A mai fost o situatie asemanatoare cu un britanic care a scris pe twitter ceva de genul ‘i will destroy america’ apoi a fost oprit la aeroport.

    Intr-un fel ii inteleg pe americani, daca din 100 amenintari online macar una se dovedeste a fi una serioasa atunci sistemul este bun.

      (Citează)

  9. Mda, precis povestea acestui pusti va scade dramatic numarul atacurilor cu arme de asalt asupra obiectivelor publice americane. Not. Niciodata nu este o idee buna sa inarmezi in masa o natie de imbecili.

      (Citează)

  10. O corectie, discutia citata a avut loc pe facebook:
    “In February, Carter and a friend were arguing on Facebook with someone else over the online video game “League of Legends.” His father told CNN that other gamer called Justin crazy and his son responded with sarcasm.”
    Spun asta pt ca nu e singurul caz in care un american sufera din cauza “declaratiilor” pe facebook.
    http://usnews.nbcnews.com/_news/2012/04/25/11394219-marine-who-criticized-president-obama-on-facebook-to-be-discharged?lite

      (Citează)

  11. land of the free

      (Citează)

  12. Plm. Să taxeze trollingul atunci. Nu mai poţi nici să faci mişto de un retardat de pe net care pune botul la orice căcat…

    Dacă eşti terorist stai pe net şi spui ce faci? LOL. USA…the land of free. Un căcat.

      (Citează)

  13. :))))))))))))))

    La cat de prosti sunt americanii, mai putem comenta ceva ?!

    Daca ma duc si le spun ca am o bomba in cur, ma aresteaza pe loc !

    Vorba aia “se tem ca de bombe”

    Cea mai “jmekera” tara din lume se teme ca un copil mic ?! Hotul de hot se teme, stiti voi… Se tem de teroristi fiindca ei sunt terosristii pe planeta asta….si ei stiu ce poate face o natie ca ei

      (Citează)

  14. Mai copii, eu am tot zis ca urasc Romania…dar in afara de politicienii corupti, de tigani, de curve, de jegosi, de manelisti, de cocalari si de analfabeti…de faptul ca nu mai avem bani ca i-au luat pe toti unii si i-au ascuns in conturile lor, in loc sa circule in economie….iar in curand va fi si mai nasol…totusi, cu toate astea, aici e mult mai bine ca-n America !

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus