un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De pe SkyTower, cea mai înaltă clădire din București

10 Jul 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Am fost ieri în SkyTower, cea mai înaltă clădire din București și deci România. Am urcat la etajul 34 din 36 + unul tehnic, deci nu chiar în vârf de tot, dar chiar și așa este cel mai înalt loc din București în care am fost vreodată.

Prin comparație, la Intercontinental am urcat doar la etajul 22. De fapt, privind din SkyTower am realizat că doar două construcții sunt mai înalte în București: coșul termocentralei (sau ce este) din Berceni și stâlpul de comunicații din curtea STS-ului, la Semănătoarea. Dar între clădiri, SkyTower domină profilul capitalei, ridicându-se la 137 de metri. Palatul Parlamentului, turnurile de la Victoriei, toate par machete pe care le privești de deasupra.

Se găsește pe Barbu Văcărescu, aproape de stația de metrou Aurel Vlaicu. Surpriza cea mai plăcută este în interior: fiind cilindrică, în centru se găsesc lifturile și scările, iar spațiul de birouri este dispus spre exterior, astfel încât toate zonele se bucură de lumină naturală generoasă. Asta contribuie masiv la economisirea de curent, iar sistemele automate de control pentru temperatură o fac destul de “eco”/”green”.

Un etaj neamenajat arată ca mai jos, un inel lat de vreo 8-10 metri. A fost construită de o divizie a Raiffeisen, iar acum banca și toate celelalte firme din grupul lor și-au mutat aici sediul central, ocupând etajele 2-7. Restul vor fi închiriate altor firme, desigur.

skytower_raiffeisen_hq_10skytower_raiffeisen_hq_15

Sunt 1200 de metri pătrați de închiriat pe fiecare etaj, iar la 35 și 36 se face un skybar, un bar-restaurant la înălțime, cum au și alte clădiri înalte din oraș. Au fost montați 17.200 de metri pătrați de geamuri. Parcarea are 518 locuri în subteran.

Cu această ocazie l-am cunoscut și pe președintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, olandez care stă în România de cel puțin 10 ani. Este și pasionat de fotografie, dar cumva la alt nivel: ne-a adus un Hasselblad, un Leica M9 și un obiectiv 500 mm de Nikon. Cele două aparate costă cam 7000 de dolari fiecare, dacă nu mă înșel. Hasselblad 503cw are senzor medium-format, adică mai mare decât full-frame-ul de pe DSLR-urile de top. De obiectivele de pe camere și de acel 500 mm nu mai zic nimic.

skytower_raiffeisen_hq_01
skytower

    10 comentarii

  1. Cum poate cineva sa urce sus sa fotografieze? Tu cum ai procedat?

      (Citează)

  2. Steven van Groningen are si blog, foarte interesant, de exemplu: http://stevenvangroningen.eu/my-friend-the-rubber-stamp

      (Citează)

  3. @Mihai:
    poti gasi o gigapanorama realizata in 2012 de pe SkyTower aici:
    http://www.gigapan.com/gigapans/116595

    Sper sa am ocazia sa o refac in conditii tehnice mai bune la toamna.

      (Citează)

  4. @stefan super fain!

      (Citează)

  5. Daca imi recuperez datele de pe cardul telefonului , iti dau poze din varf de tot:).

    Iti trimit pe mail.

      (Citează)

  6. @Mihai: cu placere.
    Sa te mai uiti pe contul Gigapan, mai sunt cateva. Mai am cel putin 20 de gigapanorame dar nu am timp sa dau render, dureaza uneori 12-16 ore pt calculul imaginii.
    Daca nu sunt multe imagini si panorame pe ultimul-etaj.ro sau pe pagina de FB, a scris-o Radu mai sus.

      (Citează)

  7. Ai dreptate e a 3 cladire ca inaltime din Bucuresti
    http://skyscraperpage.com/diagrams/?searchID=60099959

      (Citează)

    • @Marius: interesant site-ul.
      Cred că lipsește ceva, clădirea goală de la Victoriei, de lângă Turnul BRD, unde acum începe să se mute Hidroelectrica. Are 24 de etaje și e una dintre cele mai înalte din oraș.

        (Citează)

  8. Cum pot intra in scky tower ,spre exemplu vreau sa merg la cafenea cum procedez chiar as dorii sa vad Bucuresti ul de acolo

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus