un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Nokia Lumia 520, un telefon ieftin, dar bun

25 Jul 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

38 comentarii

nokia_520_09
O știre recentă spune că Nokia 520 este cel mai bine vândut telefon cu Windows Phone 8. Testându-l câteva zile, mulțumită Orange, am înțeles de ce. Este un telefon ieftin, dar bun, ajutat de software Nokia tot mai interesant.

Specificații Nokia 520:

  • ecran 4 inci, rezoluție 480 x 800 px
  • Windows Phone 8
  • cameră foto de 5 Mpx
  • procesor dual-core 1 GHz
  • stocare internă 8 GB, slot de card microSD
  • baterie 1430 mAh
  • dimensiune 119,9 x 64 x 9,3 mm
  • greutate 124 grame

Preț: la Orange, de unde am primit telefonul pentru review, costă 159 euro la liber sau 45 euro cu abonament Cangur 18, care include 1800 de minute în rețea, 180 naționale, 450 MB trafic de date, Facebook și Yahoo nelimitat și o tonă de SMS-uri.

AMBALARE

Avem cutia Nokia standard, în care găsești încărcătorul de priză, cu cablu microUSB, și handsfree-ul.
nokia_520_08

CONSTRUCȚIE

Telefonul este solid ca în meme-urile cu Nokia. E ieftin, dar bine făcut și, deși n-am făcut nimic extrem cu el, cred că rezistă la șocuri accidentale.
nokia_lumia_520

Modelul 520 are o carcasă demontabilă. Partea din spate, practic tot ce-i de culoare galben în imagini, se scoate pentru a avea acces la baterie și sloturile de SIM și card. Asta înseamnă și că-i poți schimba culoarea cu o altă, dacă vrei, întrucât există și variante pe negru, roșu, albastru și alb, pe lângă galbenul acesta.
nokia_520_07

Toate butoanele sunt pe partea dreaptă și arată cam dizgrațios, fiind negre. De sus în jos, ai butoanele de volum, cel On/Off și butonul de declanșare a camerei foto. În partea de jos se găsește portul microUSB, iar în partea de sus un jack audio.

Pe spate am găsit un mic difuzor extern, sigla Nokia și camera foto. Nu are flash, un minus al acestui model. Știu că-i ieftin, dar n-ar fi trebuit eliminat.
nokia_520_04

Chiar dacă este demontabilă, carcasa se îmbină foarte bine cu ecranul, într-o prindere solidă. Sub ecranul de 4 inci se găsesc trei butoane capacitive ce nu se aprind, din păcate.

PERFORMANȚĂ ȘI HARDWARE

Nu mă aștept la multe de la un smartphone entry-level, dar am fost plăcut surprins. Nu mă refer doar la puterea de procesare, care nu m-a dezamăgit deloc, dar în general Windows Phone 8 rulează bine pe hardware-ul pe care este instalat.

Ecranul, de tip IPS, este suficient de luminos, iar culorile sunt bune. Un avantaj pe Windows Phone și interfața sa colorată este că nu poți folosi componente proaste pentru ecran, s-ar observa imediat și ar dezamăgi clienții. Așadar, chiar dacă nu-i la nivelul ecranelor de pe telefoanele de 3 ori mai scumpe, cel de pe Lumia 520 își face bine treaba.

Nu mă pot plânge de nimic pe partea de sunet. Difuzorul extern anunță puternic notificările și n-am nimic de reproșat calității sunetului în apeluri.

N-am avut probleme cu semnalul wifi, nici cu rețeaua de telefonie. Am avut HSDPA peste tot în București.

Autonomia este foarte bună. În standby ține mult și bine. Dacă-l folosești intens te ține o zi întreagă.

Camera foto este pe măsura prețului telefonului. Doar 5 megapixeli și cu slabe performanțe atunci când e vorba de surprins detalii în poze. Fotografiile din timpul zilei ies bine, dar chiar nesaturate. , dar în locuri slab luminate sau noaptea situația nu este la fel de bună, iar lipsa unui LED de flash este o problemă suplimentară.

INTERFAȚA

Ca de obicei, Windows Phone 8 excelează la integrarea Facebook și Twitter în interfața principală a telefonului, fiind foarte bun pentru a urmări ce zic prietenii tăi, ce fotografii fac, cine te menționează și de ce.

Este bine să ai un cont de Outlook/SkyDrive deoarece telefonul integrează bine acest ecosistem Microsoft. Fotografiile se pot uploada automat pe Skydrive, de exemplu.

Dacă ai Google, te descurci la fel de bine. Telefonul ia de acolo contactele, emailurile și calendarul principal și ți le arată în programele uzuale.

Office și OneNote sunt integrate direct în Windows Phone. Poți deschide fișiere Office, poți face și mici editări. Aceste programe sunt un mare avantaj pe Windows Phone deoarece poți vedea direct orice fișier office primit pe email, de exemplu.

În rest, am instalat uzualele Facebook, Foursquare, Evernote, YouTube, Twitter șamd. Instagram nu este încă disponibil pentru WP8. Există si Google Search, dacă nu-ți place Bing.

M-am jucat cu programele incluse în telefon de Nokia sau cele disponibile în colecția Nokia din Windows Store, ocazie cu care am descoperit astfel unele foarte interesante.

Angry Birds Roast este un hub mai bun decât ce-i pe Android pentru universul Angry Birds. Vezi acolo și știri, poți cumpăra jucării, poți instala jocurile, care costă 4 lei bucata.

Cinemagraphs creează fotografii cu mici elemente care se mișcă, asemănătoare unor gif-uri animate. Sunt tot mai la modă.

Creative Studio este un program chiar complex de editare foto, adăugând diverse efecte fotografiilor tale, plus că poți alege manual zone pe care să aplici blur, să scoți în evidență culorile și alte asemenea editări. E simplu și ușor de folosit și mi-ar plăcea să văd ceva asemănător și pe alte sisteme de operare.

HERE Maps este o aplicație bună de hărți. Nu-i de nivelul Google Maps, dar hărțile sunt bune, cel puțin în București, include vedere din satelit și chiar și indicații pentru a ajunge la destinație.

HERE Drive este un program mult mai complex de navigare asistată. Poți descărca voce în română, harta României pentru navigare offline și apoi ai o interfață asemănătoare iGO pentru navigare.

Nokia Xpress este un browser care folosește puterea cloud-ului și probabil randarea pe server, nu în telefon, pentru a reduce consumul de trafic de date. Personal am folosit în continuare Internet Explorer pentru mobil, care e un program bun.

StyleSaint este un program pentru iubitorii de modă. Softul îți arată ținute și alte informații din domeniu.

World of Red Bull este un alt program din Nokia COllection ce mi-a plăcut. Îți arată articole, știri și clipuri din competițiile de sport extrem, bine grupate și aranjate, iar cei ce urmăresc acest domeniu sigur îl vor aprecia.

CE E BINE

  • Construcție și performanță decentă.
  • Îi poți schimba culoarea înlocuind carcasa spate.
  • Are slot de card microSD pentru iubitorii de muzică.
  • Nokia pune la dispoziție soft-uri interesante și o soluție complexă de navigare GPS.

CE E RĂU

  • Nu are flash pentru camera foto.
  • Camera este mediocră.

CONCLUZIE

Telefoane entry-level sunt multe, dar Nokia Lumia 520 nu degeaba se vinde bine. Are o carcasă bine construită, este suficient de performant și rulează bine soft-urile uzuale de pe Windows Phone 8. Dacă vrei un telefon ieftin sau o interfață nouă, dă-i o șansă.

Preț: la Orange, de unde am primit telefonul pentru review, costă 159 euro la liber sau 45 euro cu abonament Cangur 18, care include 1800 de minute în rețea, 180 naționale, 450 MB trafic de date, Facebook și Yahoo nelimitat și o tonă de SMS-uri.

    38 comentarii

  1. Principalul dezavantaj pentru telefoanele Windows Phone e lipsa de aplicaţii, zic eu, şi zic asta din perspectiva unui fost utilizator WP. Când am trecut pe Android a fost ca trecerea la un smartphone de la un telefon “normal”, m-a uimit câte chestii interesante poţi să găseşti într-un magazin mişto. Cele 150.000 aplicaţii de pe Windows Store sunt, din păcate, în mare parte porcărioare, cred că Microsoft a acceptat tot ce se poate în goana după iOS Store şi Google Play.

    Astea fiind zise… Pentru un utilizator care nu-i fanatic după tehnologie care vrea un telefon mid-range cred că e ok. Mai ales dacă-i calitate Nokia :)

      (Citează)

  2. intrebare… autonomia? ca are o baterie micuta.

      (Citează)

  3. @Andrei: Asta depinde de la om la om, in functie de ce are nevoie. Am tableta pe Android si Lumia 520 si nu pot sa zic ca-mi lipseste ceva. E drept ca nu folosesc decat aplicatii din categoria “Productivity” mai intens. Lipsesc intr-adevar multe aplicatii pentru transport, turism, chestii de genul.

    @Vlad: Pe mine ma tine bateria cam 1 zi daca il folosesc mai intens (vorbit la telefon, folosit aplicatii), vreo 4-5 ore daca stau non-stop pe telefon si cam 2 zile in standby (cu internetul pornit). Daca dezactivezi internetul, cam 3 zile tine. Consumul in standby mi s-a parut super bun.

      (Citează)

  4. Cateva minusuri: Ideea de butoane pe carcasa e super imbecila. Daca nu o montez atent, mi se blocheaza butonul de camera. Pe langa asta, tastele Back, Home si Search nu au backlight.

      (Citează)

  5. Multumesc Rares pentru informatii.
    Ai recomanda acest telefon? De ce?

    Fa-ma sa-l cumpar! :)

      (Citează)

  6. @Vlad: Nu sunt fanboy, nu fac pe nimeni sa cumpere.

    Depinde de ce aplicatii vei folosi. Daca ai nevoie doar de cateva de baza, atunci cu WP nu ai probleme. Daca ai nevoie de chestii diverse (de exemplu, pe tableta am aplicatii de PC monitor, de website monitor, aplicatie pentru COSM, aplicatie de VOIP cu SIP si STUN, etc), atunci sunt sanse destul de mari sa nu gasesti aplicatii facute pentru WP.

    Si mai e chestia de gust. Android mi se pare sec. Am vrut altceva si am ales WP.

    Sunt destule probleme (unele chiar enervante): nu ai un centru de notificari, nu poti bloca rotirea ecranului, Store-ul nu merge fenomenal cand initializez download-ul de pe un PC. Multe se vor rezolva abia cu update-ul din 2014.

    Ce iti recomand este sa citesti un articol cu toate problemele Windows Phone, si, daca crezi ca nu e o problema, dupa sa te joci cu unul sa vezi cum ti se pare.

      (Citează)

  7. Am avut de ales intre acest telefon si celelalte cu Android pana in 700 de lei si Nokia Lumia 520 a castigat clar. Plus este destul de usor de folosit pentru un incepator de-al smartphone-urilor.

      (Citează)

  8. @Rares: chestiile de bază există, şi văd că tot apar, dar am văzut că în general nu există chestii pentru iOS, Android *şi* Windows Phone. Există chestii pentru iOS, Android… şi clona ieftină pe Windows Phone. Şi una e să joci Angry Birds, alta e să joci Not Happy Little Flying Animals With Feathers Thrown At Farm Animals (doar un exemplu ipotetic :) ).

      (Citează)

  9. Off: ai folosit un plugin pentru tabelul de la final?

      (Citează)

  10. Lucruri (banale) care nu exista in WP8 si care sunt deal breaker pt mine:
    1. call blockers
    2. ring profiles

      (Citează)

  11. @Wideshot eu am Nokia Lumia 520 si sa sti ca este disponibila functia de blocare a apelurilor pentru anumite numere.Intrii in meniu la setari si derulezi in jos pana la Filtru de apeluri si SMS dupa care doar activezi si gata.Apeluril;e cu nr ascuns sunt blocate.La fel poti si introduce anumite numere ;)

      (Citează)

  12. Ce sa aleg dintrea acesta si un lg l7 ? sau ce ar fi mai avantajos ?

      (Citează)

  13. Cum pot s ainchid aplicatiile? Daca deschi radio imi ramane deschis in fundal, sau muzica. Tot incerc combinatii dar nu reusesc…o idee ceva ?

      (Citează)

  14. Cum pot sa inchid aplicatiile? Daca deschid radio imi ramane deschis in fundal, sau muzica. Tot incerc combinatii dar nu reusesc…o idee ceva ?

      (Citează)

  15. Buna!Ma poate ajuta cineva spunandu-mi si mie cum se seteaza functia my family,nu pot descarca nici o aplicatie din telefon ,imi cere sa setez chestia asta si nu reusesc.DAca revin la setarile din fabrica oare Mai imi cere functia aceasta?Multumesc

      (Citează)

  16. Nu se blocheaza cand raspund la telefon…de la ce poate fi? si face numai prostii se acceseaza altele…………
    astept un raspuns

      (Citează)

  17. fratilor am si eu o intrebare:) mie personal nu prea imi place interfata telefonului si acesta este singurul motiv pentru care nu l-as cumpara… spuneti-mi va rog ca aceasta poate fi personalizata cu mai multe widget-uri si meniu principal:)

      (Citează)

  18. Cum se dezactiveaza internetul-trafic de date de pe Nokia lumia 520?

      (Citează)

  19. Salut,

    Sunt putin confuz in alegerea unui telefon…m-am oprit la cele 2 telefoane, acestea ar fi: Lumia 520 si Alcatel Idol mini.
    Pe care sa-l aleg d.p.d.v al performantei si bateriei?

      (Citează)

  20. Cum dezactivez tastele vibrante pe Lumia 520?

      (Citează)

  21. Cum sterg un apel primit sau efectuat cu lumia 520?

      (Citează)

  22. sunt cateva lucruri care nu imi plac la lumia 520.in primul rand,nu pot personaliza ringtonurile,pot folosi doar soneriile din telefon,cele originale.nu pot gestiona lista de melodii,decat daca sunt conectat la pc si lucrez de acolo.nu pot salva un sms la ciorne,cum pot face cu un n8,de exemplu.in rest,e bun.ecran mare,jocuri cu grafica buna,browser excelent.de sters un apel primit sau efectuat,e simplu.tii apasat lung pe apelul pe care vrei sa il stergi si iti apare optiunea sterge.nu e greu.pentru MARIUS,nu poti compara un nokia cu un alcatel.e ca si cum ai sta in dubii,sa iti iei mercedes,sau trabant.e simplu.pentru ALEX.da,poti personaliza interfata.si arata bine

      (Citează)

  23. salut

    dar daca am windows xp pe pc si telefonul are 8 pot fi probleme ? de genul sa nu recunoasca fisiere..sau drivere etc

      (Citează)

  24. Salut.imi,poate spune si mie cineva cum activez tastele frontale(nu se aprind

      (Citează)

  25. Cum sterg un numar mai mare de contacte din agenda deodata la Lumia 520? Multumesc!

      (Citează)

  26. @razvan: Nu poti sa activezi tastele frontale pentru ca nu se aprind, sunt concepute asa din fabrica pentru a scădea cat mai mult pretul telefonului…

      (Citează)

  27. ma fratilor,am si eu nokia lumia 520,si sunt multumit de el,daar nu pot sa deschid aplicatia HERE DRIVE,MA TRIMITE IN MAGAZIN,SI SCOLO A-MI ZICE CA APLICATIA NU E VALABILA PENTRU TELEFON.STIE CINEVA CE TREBUIE SA FAC??????????????

      (Citează)

  28. poti sa setez mai multe moduri de blocare spre exemplu cum sunt la telefoanele cu android….deci cand il deblochez trebuie sa dau pe touch cu degetul in sus…..alt mod spre ex sa bag un cod sau ceva??

      (Citează)

  29. pot sa setez alt sunet de apel?

      (Citează)

  30. Am telefonul de 3 saptamani,se misca foarte bine ,ar fi fost intradevar foarte bine daca ar fi avut blit la camera.
    @ionut La mine here drive a funtionat fara sa descarc nimic si merge foarte bine
    @alynutzu Din setari la Ecrac de blocare vezi gasi activarea parolei penru deblocare si de acolo itit seteti ce parola vrei
    @Adriana Daca vrei sa stergi un apel efectuat sau primit la fel ca si la Androit tine mai mult apasat pe apelul pe care vreis a il stergi si se va deschide o lista de optiuni printre care si stergere.

      (Citează)

  31. Salut,
    Imi poti spune cum se poate apela cu numar ascuns ? Am tot incercat diverse setari dar n-am reusit,
    multumesc

      (Citează)

  32. Imi poate spune cineva ce accesez pentru a reveni la setarile din fabrica?Multumesc!

      (Citează)

  33. @Cristina pentru a revenii la setarile de fabria intra la setari>despre >reseteaza

      (Citează)

  34. parerea mea: e bun dar… lipsa blitz, nu pot juca candi crush, incerc sa sterg mai multe numere de tel si nu reusesc sa sterg mai multe deodata, are cineva vreo idee de cum se poate realiza asa ceva ? Iar faptul ca nu pot personaliza tonul de notificare la wasapp ma enerveaza tare, sincer ma asteptam la mai mult de la nokia, folosind pana acum doar aceasta marca … Cred ca m-am tepuit de data asta, parerea mea !!!

      (Citează)

  35. Intrebare: am abonament la Digi mobile RCS_RDS. Telefonul Nokia Lumia 520 este compatibil cu Digi?

      (Citează)

  36. cum ies de pe facebook?

      (Citează)

  37. coco:
    sunt cateva lucruri care nu imi plac la lumia 520.in primul rand,nu pot personaliza ringtonurile,pot folosi doar soneriile din telefon,cele originale.nu pot gestiona lista de melodii,decat daca sunt conectat la pc si lucrez de acolo.nu pot salva un sms la ciorne,cum pot face cu un n8,de exemplu.in rest,e bun.ecran mare,jocuri cu grafica buna,browser excelent.de sters un apel primit sau efectuat,e simplu.tii apasat lung pe apelul pe care vrei sa il stergi si iti apare optiunea sterge.nu e greu.pentru MARIUS,nu poti compara un nokia cu un alcatel.e ca si cum ai sta in dubii,sa iti iei mercedes,sau trabant.e simplu.pentru ALEX.da,poti personaliza interfata.si arata bine

      (Citează)

  38. rington-urile la lumia 520 se pot seta doar cand editezi fiecare contact in parte..cele personale.altfel vor fi folosite doar cele originale..ex:intri pe contact dai editare si mai jos ai obtiune de a seta ton apel,mesaj,etc.apoi salvare

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus