un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Macarons făcute manual la Zexe

20 Jul 2013  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

macaron_zexe_01Despre macarons v-am mai zis eu, sunt acele fursecuri colorate, cu diverse arome, care în ultima vreme intră tot mai bine și pe piața noastră. Am scris aici pe larg ce sunt, iar pe scurt e vorba despre două bucăți de bezea care reușește să fie moale și în același timp crocantă, cu un strat de cremă cremă sau dulceață între ele.

Bună, dar scumpă. Un singur macaron se vinde la noi, dacă vrei din acela bun, la prețuri între 4 și 6 lei, funcție de cofetăria care-l face.

Ei bine, mi s-au părut scumpe până când am văzut cu ochii mei cât de greu se fac și câtă manoperă este la mijloc și câți factori intervin în acest proces complicat de patiserie-cofetărie, așa că de acum nu mă mai plâng. Unde? La restaurantul Zexe, unde n-am mâncat până acum, dar știu că este considerat de mulți cel mai bun restaurant cu specific românesc “boieresc”, undeva pe strada Icoanei.

La Zexe, unde în curând am înțeles că se va deschide și o cofetărie, lucrează Ana Consulea, maestru patiser specializat în Franța. Am văzut-o la lucru. N-are rost să vă zic rețeta de macarons pentru că sunt destul de greu de obținut acasă, în opinia mea. Cam ai nevoie de un mixer de restaurant, din acela de seamănă cu o mașină de cusut, și trebuie să știi tot felul de trucuri precum cât de repede amesteci două îngrediente șamd.

Torni prea repede? Se strică. E umiditate în cameră? Iese bezeaua prea moale. Le coci mai mult de 12 minute și fără a avea un cuptor profi? Se crapă macaron-ul. Trebuie păstrate apoi două zile, până devin bune de mâncat; nu ai condițiile perfecte? Nu ies nici ele perfect. Durează câteva ore să le prepari și aici vorbim doar de un tip, o culoare. Dacă vrei mai multe culori, că poate-ți plac și fisticul și zmeura și ciocolata, le faci pe rând.

Prin urmare, pentru mine întreaga experiență mai degrabă m-a convins că întotdeauna voi cumpăra așa ceva de la cei care le fac bine. Am preferat să o ascult pe Ana Consulea vorbindu-ne despre ciocolata pe care o folosește, o chestie mega-scumpă din care se produce o cantitate limitată, o dată la câțiva ani (ceva cu V… mi-a fost rușine să întreb cum se scrie, dar oricum e ciocolată pentru cofetari, nu pentru vânzare) sau despre cum să scoți bulele din aer din bezeaua turnată în formă de macaron. Ca o altă idee despre ce înseamnă patiseria la nivel de maestru, ne spunea că uneori se folosește o petală de trandafir pentru a orna prăjiturile, caz în care folosesc trandafiri luați de la un anume cultivator care nu le tratază cu nimic, ca să nu fie probleme. Și e doar un ornament.

În meniul Zexe scrie că un macaron costă 3 lei, cu un leu mai puțin decât dădeam eu până acum la Madame Lucie, deși gustându-le și văzând cum se fac vă pot spune că sunt cel puțin la fel de bune. Poate că acesta e avantajul de a avea un mare restaurant care îți susține și business-ul de deserturi. Nu știu însă cum se face vânzarea efectivă, dar mă interesez.

    18 comentarii

  1. Noroc că de abia m-am ridicat de la masă, cu tot cu desert servit :)
    Știam că se produc destul de greu, însă nu mă așteptam chiar atât de multe chestii sincronizate.

    În foto de la tine am remarcat 2 chestii care mi-au atras atenția:
    – plita cu inducție de la Alaska.
    – crema de zmeură are sâmburii în ea. Din întâlnirile mele cu deserturile prin lume, sâmburii erau tot timpul înlăturați din cremă.

    Altfel, macaroons dau foarte bine în imagini
    http://www.crossfire.ro/2013/06/macaroons/

      (Citează)

    • @Ariel: plita era nouă, adusă pentru demonstrație, ca nu a avut loc în bucătărie din motive de igienă. Chiar s-au chinuit un pic sa o pornească.

      De sâmburi nu ma pronunț. Am mâncat unul roz, nu mi-a rămas nimic în dinți, dar poate nu mai țin minte.

        (Citează)

    • @Ariel: also, vezi linkul meu din primul paragraf. Macaroons sunt altceva decât macarons. Eu încă sunt obișnuit sa le zic macaroons, cu “u”, dar de atunci îmi trece.

        (Citează)

  2. Ciprian Pardău

    20/07/2013 la 2:00 PM

    Cum ar fi dacă le-ar face puţin mai mari?

      (Citează)

  3. Am citit zilele acestea despre firma Laduree, cea care face macaronii originali, pe blogul Kadiei:
    http://tinyurl.com/m2pbx8c
    Macaronii originali:
    http://tinyurl.com/l297qmp

      (Citează)

  4. mersi :)

      (Citează)

  5. dar stiu ca bagi in tine, nu gluma :D

      (Citează)

  6. M-ai făcut curios. Voi cumpăra și eu cu prima ocazie. :D

      (Citează)

  7. …siiiii…n-ai “gustat” nimic de la Zexe? Adica ai fost pana acolo si n-ai testat nimic? :)

      (Citează)

  8. @ Ciprian daca tii neaparat sa o arzi romaneste pe stilul ” mai mare ba “, gasesti la Paul la aprox. 13 lei parca si la Chocolat in preajma Valentines Day ;)

      (Citează)

  9. Am mancat si eu de 2 ori macaron de la Paul, intr-adevar este 13 lei dar este mai mare decat in alte locuri (dar sigur nu face cat 4 macaron de cate 3 lei/buc). Am mancat de zmeura (care la mijloc avea un gem ceva) si de mere. Delicioase amandoua! :)

      (Citează)

  10. Macaroons si macarons tot aia e, prima e varianta englezilor. Poti sa le mai zici si pricomigdale daca preferi, pe romaneste, dar macaron (ma intreb daca pronunti frantuzeste), este mai posh. Cred ca pana si wikipedia te poate lamuri in aceasta privinta daca te interesezi putin mai mult.

    Cat despre procesul de fabricatie, nu mi s-au parut asa de greu de facut. La revelionul de anul trecut, ne-a facut un prieten o cantitate enorma de macarons cu ciocolata, pe care le-am asamblat eu si cu prietena lui care isi poate folosi o singura mana (ea trebuia sa le faca initial dar a intarziat). In Fnac poti gasi carti de retete in care iti dau tava pentru macarons si tot ce mai ai nevoie.

    Ca sa faci o bezea, pana si eu sunt in stare sa o fac, cu un mixer de mana. Dar da, e migala si destul de munca, nu ma pasioneaza, prefer cand fac altii si eu doar le mananc.

      (Citează)

  11. De cand e Zexe mai sus de Jaristea?

      (Citează)

  12. Mi se pare mie sau sunt pline de E-uri ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus