un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cât și de ce este bacșișul standard?

29 Jul 2013  ·

GÂNDURI  ·

42 comentarii

M-am uitat săptămâna trecută la un show al lui Antony Bourdain pe CNN, un bucătar care are o emisiune acolo. Avea invitați alți doi bucătari cunoscuți din New York și subiectul discuției a ajuns și la bacșișuri și cât lasă ei la restaurantele unde mănâncă.

Toți au declarat că lasă minim 20% pentru nota de plată. Cam 20%-30% s-a zis. Iar dacă nota este mică, de exemplu un mic dejun sau ceva rapid, lasă chiar mai mult. În cuvintele unuia, dacă nota e 18 dolari, poate lăsa chiar 30-40 de dolari în total.

Parcă era 10%. Când s-a ajuns la 20%? E ca la gumele Orbit, când dintr-o dată reclamele au început să recomande să consumi două pastile după masă, nu doar una precum arătau înainte?

Eu devin tot mai zgârcit cu bacșișul și consider că ar trebui să fie proporțional cu cât a muncit respectivul chelner, nu cu valoarea notei. Adică pot mânca friptură de vită și cu o bere la un restaurant de lux, unde să mă coste 200 de lei asta, sau la unul de cartier, unde mă costă 30 de lei, că-i altă carne. De ce cei doi chelneri, care în practică fac același lucru, adică îmi aduc la masă o farfurie și o sticlă, să câștige bacșiș 40 de lei și respectiv 6 lei? Efortul lor este același!

Adică de cele mai multe ori am trei interacțiuni cu personalul restaurantului: când dau comanda, când îmi aduce mâncarea, când cer nota. Trebuie să las o grămadă de bacșiș pentru cea mai simplă situație de servire posibilă? Pentru că dacă l-aș fi frecat la cap cu întrebări, explicații, cerințe speciale și multe altele, poate ar fi meritat mai mult.

Să ne imaginăm o altă situație. 5 inși la restaurant mănâncă de 300 de lei în total. Chelnerul notează 5 comenzi, răspunde la întrebări de la toți, aduce 5 băuturi, reține cine ce-a comandat și eventuale cerințe speciale, îl freacă la cap toți, evident pe rând, că mai vor încă o băutură șamd.

Apoi vine altcineva, comandă homar și un vin, nota ajunge tot la 300 de lei, dar pentru o singură persoană și o servire rapidă. Merită chelnerul același bacșiș în ambele situații?

Așadar, două întrebări pentru voi:

1. Ce părere aveți despre toate acestea? Cât bacșiș lăsați, cum și de ce?

2. Dacă în nota este inclusă o taxă pentru servire sau cuperto, cum era aproape peste tot în Portugalia, mai lăsați ceva?

osho_burger_15_royal

    42 comentarii

  1. Eu sunt familiar tot cu 10% ala si uneori las si 11-12%, ca nu stau sa numar tot maruntul pe care il am in portofel, dar uneori nu las deloc bacsis, pentru ca eu vad banii astia ca o forma de apreciere pentru munca depusa de chelner si bucatar ca sa ma simt eu bine. De obicei chelnerii nesimtiti sunt cei care reduc bacsisul la 0%…

    20-30% mi se pare foarte exagerat. Pana la urma nu dai bacsis la pod la Cernavoda, nici la Mega cand iti cumperi bere si nici tu nu primesti bacsis la servici cand faci ceva bine

      (Citează)

  2. mai nou daca pe nota de plata nu scrie bon fiscal, bacsisul tine catre 0 [se rotunjeste]. consider ca este inclus.

      (Citează)

  3. Bacsisul tau nu se duce doar la chelner, se duce la comun si se imparte apoi. Unii bucatari ar trebui sa isi bata chelnerii care le diminueaza comunul.

      (Citează)

  4. De acord cu tine la faza cu rasplatorea efortului, comportamentului, servirii, nu pur si simplu cotizare x din pretul comenzii.
    Ce facem daca nu ne place mancarea? :)

      (Citează)

  5. In general atunci cand mananc in oras (nu prea des, recunosc, ca nu intra aici Subway sau alte fast-fooduri) platesc cu cardul si ii las ospatarului o bancnota de 10 lei. Intotdeauna a fost multumit, fie ca nota a fost de 30 sau de 200 de lei.

      (Citează)

  6. Eu las aproximativ 10% (min. 5 lei), dacă am fost mulțumit de mâncare și servire. Iar dacă nu las ciubuc, e clar că voi ține minte localul pentru a nu reveni. Chiar și așa, nu mi se pare deloc normal că bacșișul a devenit practic o obligație.

      (Citează)

  7. Procentajul acela mentionat de ei e valabil pt US. Acolo chiar se lasa minim 20% pentru ca multi chelneri muncesc pt bacsis. Asa ca servirea e la superlativ la ei si chiar isi dau interesul sa iti faca vizita la ei perfecta.

    La noi nu s-a ajuns la asta. Putin chelneri inteleg ca un zambet, fie el si fals, si putina amabilitate le aduce un banut in plus.

    Prin Olanda sau Belgia, de-abia daca se lasa bacsis. Cu un salariu minim foarte decent, nu isi dau interesul si astepti cateodata si 30 minute pentru un sandvis.

      (Citează)

  8. Discutia cu bacsisul este foarte ampla. La noi nimic nu este reglementat, prin urmare consider ca trebuie sa las bacsis in functie de serviciile care au fost prestate si in functie de cum m-am simtit eu in restaurantul respectiv. Las o suma intr-un loc in care servirea a fost impecabila si mult mai putin intr-un loc in care chelnerul m-a lasat sa astept o vesnicie numai ca sa-mi aduca meniul. Si nici nu tin cont de procente neaparat, tocmai pentru ca nicaieri nu este stipulat acest aspect. Intr-o tara in care, inca de la intrare scrie clar: servicii – 12% din nota de plata, este cu totul altceva. Imi asum inca de la inceput costul suplimentar si il achit la final, asa cum este normal.
    Am trait si auzit tot felul de intamplari neplacute legate de acest aspect, insa: http://dibette.ro/bacsisul-cel-de-toate-zilele/

      (Citează)

  9. Aveti grija cand va duceti la Mantrap , sunt prea bune chelneritele ( si la servire si la port ) . Dupa ce am vazut articolul de aici despre Mantrap le-am aratat preitenilor site-ul lor ca sa-i conving sa mergem la o bere ceva . Foarte bine unii dintre ei pusesera ochiul pe una din fetele de acolo ca avea o alunita foarte bine pusa . Cand am ajuns acolo cine credeti ca ne-a servit ? Va dati seama ca am lasat bacsis aproape 40 % .

      (Citează)

  10. Eu de obicei rotunjesc suma din 5 in 5. Spre exemplu, de la 21-22 de lei nota, las 25. Daca servirea si mancarea au fost ok iar chelnerul nu s-a comportat ca si cum mi-ar face o favoare, las mai mult, spre exemplu de la 21 de lei la 30. Si nu, nu ma consider obligat sa las bacsis si nici stanjenit cand numar maruntii ca sa platesc fix valoarea notei. Pe banii mei, nu sunt dator cu nici un fel de explicatie catre chelner.

      (Citează)

  11. +1 la ce a spus Bogdan. In state chelnerii pot sa fie platiti si cu 2-3 dolari pe ora si la ei salariul minim pentru un lucrator la McDonalds de exemplu e pe la 7-8 dolari pe ora. Insa un chelner poate castiga mult mai bine. Stiu cazuri in care la un mic dejun frugal (o cafea si un bagel de ex) cu o nota de 8 dolari clientul a lasat 20. Dar poate sa fie si invers, la sa lase 20 la o nota de 18, depinde cat de darnic si de multumit e clientul. Si da, se imparte si cu busboy daca exista, si cu ala care te intampina la intrare, etc.

      (Citează)

  12. ÃŽn Ro bacÅŸiÅŸul nu este “obligatoriu”, laÅŸi cît vrei… de unde aÅ£i scos-o că a devenit “obligatoriu” ? eu las 10-15%, în funcÅ£ie de notă dar evident ÅŸi de servire. ÃŽn SUA multe lucruri sînt altfel decît la noi, cum ar fi că plăteÅŸti ÅŸi cînd primeÅŸti apel pe mobil ÅŸi altele… nu e foarte relevantă comparaÅ£ia; plus că Bourdain care e bucătar, se gîndeÅŸte cu precădere la celălalt bucătar care-i găteÅŸte, ÅŸi lasă bacÅŸiÅŸ tocmai în ideea împărÅ£irii; pt cineva care n-are nici o treabă cu bucătăria, poate lăsa mult mai puÅ£in pt că nu-i pasă.

      (Citează)

  13. Cristi Serban

    29/07/2013 la 1:01 PM

    10% este standard, marim daca am fost serviti deosebit de atent sau in cazul in care am fost multi la masa cu comenzi diferite, dupa cum nota si Radu.

    In cele doua ocazii din viata mea in care chelnerul a “calculat” cu pixul bacsisul pe note de plata, am platit strict nota.

      (Citează)

    • @Cristi Serban: pe la englezi am văzut scris mărunt în meniu că bacÈ™isul nu e inclus, dar la mesele de peste 6 persoane vor adăuga ei 12% sau ceva aÈ™a.

        (Citează)

  14. Ca sa stam cu analogiile în acelaÈ™i domeniu, îmi pare mie ca tu compari aici nu chiar mere cu pere, dar cel putin un “beef BBQ” cu o ceafa de porc neaoÈ™a.

    BacÈ™iÈ™ul în “state” se da mare pentru ca toata lumea stie ca in respectiva industrie se plătesc cele mai mici salarii, sub minimul pe economie (vorbim de cel recomandat, evident). Clientul care merge la restaurant È™tie ca dacă nu lasă bacÈ™iÈ™ atunci chelnerul a muncit degeaba. Când pui problema asa, cei 20% nu mai sunt multi.

    Eu iți scriu dintr-o țară Europeana unde noțiunea de bacșiș nu exista. E 0. Ma rog, au o cutie în care poți sa lași monedele, dar e mai tot timpul goala dacă nu pun și un mesaj cum ca bani se duc la o activitate caritabila. Pentru ca aici toată lumea știe ca angajații sunt plătiți de angajator, peste un nivel minim garantat. Si deci ei știu ca localul a inclus deja costurile salariului în prețul consumației.

    In Romania situația este din câte știu eu ca și aici, adică angajații sunt plătiți pentru munca lor, la un nivel acceptabil. De ce dam bacșiș deci? Pentru ca suntem în Balcani? Pentru ca asa suntem obișnuiți? Si dacă lași 0%?

      (Citează)

  15. depinde foarte mult de serviciu:
    pizza hut delivery: 95 ron plus 10 ron bacsis pentru ca scuterica fara frica imi aduce comanda in 15 minute nu 30 (plus e foarte politicos);
    ruby tuesday: mancare foarte buna, de obicei 15%;
    taxi: 12 lei rotunjiti la 15 sau 24 rotunjiti la 30 cand e masina cu ac si sofer agreabil.
    daca bacsisul e inclus atunci las ceva in plus pentru ca in general revin 2-3 zile la rand si vreau sa fiu tratat la fel de bine.

      (Citează)

  16. Dude, parcă prin State chelnării plătesc cam 20% impozit din vînzări, iar salariul e undeva pe la minimum pe economie dacă nu mai jos. Cu alte cuvinte dacă lași sub 20% bacșiș, respectivul/a vine cu bani de acasă la sfîrșitul lunii.

    Evident, chestia asta nu se aplica la Românica.

      (Citează)

  17. Vad ca discutia a alunecat incetisor spre “state” (includ aici si tarile din vestul europei, unde curge mai multa apa calda ca la noi). Care-i relevanta? De ce ne tot comparam cata vreme suntem asa diferiti prin natura noastra? Daca pe alocuri este reglementat d.p.d.v. legal “bacsisul”, ei bine, la noi nu – se numeste evaziune fiscala! Deci, nu are cum sa fie “obligatoriu”!

      (Citează)

  18. Ala era reportaj pentru State. Acolo platesti delivery separat si pe langa asta iti scrie pe cutia pizzei: “Delivery tax is not a tip, remember to tip your delivery person”. Acolo se asteapta sa lasi bacsis inclusiv acolo unde nu ai lasa niciodata in romania, iar meseriile in care se obtine bacsis nu sunt supuse regulii salariului minim. Cred ca multi ar avea adevarate socuri culturale daca ar ajunge prin US (de exemplu ce frumos e sa scrie la raft un pret si la casa sa coste mai mult, pentru ca la raft taxele nu sunt incluse. Iar aceste taxe sa difere inclusiv de la magazin la magazin).

      (Citează)

  19. Eu nu las niciodara bacsis. In momentul in care, la lucru o sa vina clienti si o sa imi lase bacsis o sa las si eu chelnerilor.
    Eu locuiesc in Spania si aici lumea lasa bacsis desi salariul mediu al unui chelner este de 1000-1200 de euro.
    Eu nu pot accepta chestia asta!

      (Citează)

  20. Bucatarii aia mananca rahat si nu ma refer la ala alimentar. Daca esti bucatar super smecher pe bune, deja nu poti sa mai mananci decat in locuri super extravagante, sa vezi si tu daca colegului nu stiu care i-a iesit pleoapa de fluture ma crocanta sau genunchiul de sarpe mai fraged. Si pe acolo o portie de ceva e scumpa frate. Iar americanul nu e roman parvenit, el chiar a muncit pentru banii lui si nu arunca cu ei in stanga si in dreapta, sa moara dusmanii. Plus ca eu nu cred ca marii sefi mai mananaca din mana altora decat daca raman ei fara maini.

      (Citează)

  21. @George Ne comparam cu statele pentru ca Radu face referința la un 20%-30% discutat la nivel de USD pe un program TV din state. Iar apoi discuta acel procent în contextul pieței locale. Ceea ce face ca premiza articolului sa fie falsă.

    @Radu “Lumea È™tie” din cultura generală. Iar dacă nu È™ti, o sa afli în state nu de la vameÈ™ ci de la primul chelner la care nu îi laÈ™i bacÈ™iÈ™.

    Concluzie: Dați bacșiș și în RO dacă vreți, în măsura (procentul) în care vă permiteți sa aruncați banii.

      (Citează)

  22. Nu mi se pare normal ca bacsisul sa fie fix (fie procent din nota, fie coperto) pentru ca e posibil sa nu vreau sa las nimic, daca serviciul a fost execrabil. De ce as fi obligat? Bacsisul e ceva suplimentar, nu se da by default, trebuie sa muncesti pentru asta. Problema e ca unii devin obositori, te intreaba la fiecare 10 min. daca e ok sau mai vrei ceva. Mai sunt si cei care subliniaza pe nota de plata ca bacsisul nu e inclus. Ceea ce iarasi mi se pare enervant. In concluzie, bacsisul pe care-l las depinde de servire, nr. persoane, nota, etc.

      (Citează)

    • @Bogdan: teoretic acel cuperto este o taxă că ocupi masa, de exemplu la terasa frumoasă sau în oraÈ™ele turistice unde poate că stai două ore cu un suc în față È™i le blochezi masa. Practic eu îi văd ca bani pentru nimic È™i, dacă mănânc de o sumă mare, nu-mi vine să mai las È™i altceva.

      Prin restul Europei am văzut că lumea lasă 1-2 monede, ceva gen 3-4 euro, chiar și la note mai mari.

        (Citează)

  23. @Radu: pentru acest subiect e edificator pasajul din filmul Reservoir Dogs:)

      (Citează)

  24. 1. eu dau bacsis intre 0 si maxim 15 $ in functe de servire si calitatea mancarii
    2. acolo unde este inclus in pret cuoperto sau cum e in anglia direct pe bun, atunci zero.
    3. daca chelnerul nu vine cu bun fiscal ci doar cu nota de plata atunci la fel zero.

      (Citează)

  25. rectificare la pct 1: maxim 15%

      (Citează)

  26. În general şi eu rotunjesc la 5, dacă îmi place foarte mult servirea las şi 10-15. Dacă nota face 54/59 de lei, număr câte persoane suntem la masă şi mai adăugam a.î să fie măcar 1 leu de persoană. Când se întâmplă să îmi apară pe notă câte ceva ce n-am comandat (un sos în plus, o cola) le las suma corectă + o monedă de 10 bani.

      (Citează)

  27. Taxi: 3-5 lei
    Restaurant: 10-20 lei
    Pizza: 2-3 lei
    Spălătorie: 5-10 lei
    Benzinărie: 2-3 lei
    Alte servicii: 10-50 lei (de exemplu, cărat bagaje, meștereli diverse, etc.)

      (Citează)

  28. Eu nu va inteleg de ce lasati bacsis, doar ati platit pentru serviciu … gigeii la care lasati bacsis au salariu, pentru care presteaza. Ca e mic, e treaba lor …

      (Citează)

  29. Da, 20% de obicei. Uneori daca valoarea billului e mică, merge si mai mult. Si de cele mai multe ori servirea este ireprosabila.
    De obicei europenii nu sunt bine vazuti in restaurantele americane, din cauza ca nu lăsa tips. :)))

      (Citează)

  30. 10% las ÅŸi sunt student. :D

      (Citează)

  31. In Praga, de exemplu, il poti gasi si pe nota de plata ;) Bacsis impozabil.

      (Citează)

  32. Nu las niciun bacÈ™iÈ™. Omul ăla e plătit pentru munca lui. Munca lui e să îți aducă È›ie comanda. Deci…de ce bacÈ™iÈ™?

      (Citează)

  33. depinde de cultura. In Cehia se practica rotunjirea, de pilda daca ai o nota de 280 de coroane, ii dai sa zicem o bancnota de 500 si ii zici ca ii lasi 300. In Franta se cam lasa cateva monede intr-adevar, 2-3 euro.
    Iar in State, se lucreaza pe baza de bacsis, intreaba orice student care a fost sa lucreze acolo ca si ospatar, totul depinde de performanta si asta inseamna in cazul lor, bacsis.

      (Citează)

  34. In Statele Unite e alta situatie. Inclusiv faptul ca oamenii aia iti zambesc in continuu, te intreaba daca mai vrei ceva samd: totul e pe baza de bacsis (din asta traiesc), prin urmare se si comporta ca atare, ca sa si-l merite. Am auzit de povesti cu chelneri care veneau sa te intrebe de ceea ce au facut gresit de le-ai lasat bacsis mic :)

    Si da, cam 20-25% e bacsis-ul la ei. La noi nu se pune problema asa. Cel putin nu inca :)

    Ah, plus ca la ei majoritatea a lucrat in restaurante/baruri la un moment dat in viata si inteleg ce si cum.

      (Citează)

  35. Eu las pana in 20%, nu vad de ce as lasa mai mult. In Grecia lasam 1-2 Euro la o masa de 19-20 Euro si erau foarte fericiti.
    Daca vad ca exista taxa de servire, nu le mai las nimic, de ce naiba as face asta? Bacsis la bacsis, e o tampenie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus