un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Acum contează doar interfața

12 Jun 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Avem parte de perioada în care marile îmbunătățiri în software par să se axeze pe interfață. Cele mai noi funcții anunțate pentru iOS 7 sunt legate strict de interfață și experiență utilizatorului pe telefon: pictograme redesenate, Control Center pentru acces rapid la setări și funcții, efecte de translucență și mici animații, Siri integrat cu Twitter șamd. Le puteți vedea pe toate pe Engadget.

Cam la fel a fost și pentru OS X: tag-uri, tab-uri etc. Microsoft a anunțat chestiuni similare pentru viitorul Windows 8.1, insistând nu pe schimbările din spatele ecranului, ci pe wallpaper animat, mai multe culori, un buton de Start și alte asemenea. Nici măcar nu sunt chestii mari, iar diferențele între OS-uri încep să se estompeze

Bănuiesc că sunt mai schimbări și în nucleul sistemului de operare; e imposibil să nu optimizezi ceva și pe acolo. Dar poate că lipsa acestor detalii arată că hardware-ul este oricum foarte puternic și că marea masă a oamenilor nu este interesată de optimizări de viteză, ci de facilități reale, noi, în utilizarea dispozitivului. De multă vreme n-am mai auzit exprimări de genul “de două ori mai rapid”, singurele aprecieri despre hardware fiind mai degrabă despre viața bateriei, semn că autonomia încă ne interesează foarte mult.

Revenind la Apple și toate anunțurile de zilele trecute, îmi lasă impresia că această companie are un plan ceva mai bun decât alții. Acum un software și uite cum integrăm telefonul în el și în paralel lucrăm și la ceva pentru cloud; doi ani mai târziu, uite cum integrăm acele servicii în restul experienței. Puzzle-ul construit de ei din mici bucățele pare că se îmbină mai ușor, mai natural, în imaginea mare decât o reușesc alte companii cu planuri similare de dezvoltare.

    5 comentarii

  1. Apple a anuntat de asemenea si un nou refresh pentru Mac Pro unde hardware-ul si viteza sunt tot ceea ce conteaza. Ce-i drept Mac Pro are o cota foarte mica de piata, multi oameni nici nu stiu ca acele sisteme exista.

    Beta-ul de IOS 7 se misca foarte incet pe iPhone 4S dar imi imaginez ca va fi optimizat mai mult pana la lansarea oficiala.

    Oricum, sunt profund dezamagit de re-design-ul IOS-ului si ma bucur ca pe Mac OS X n-au schimbat decat interfata anumitor aplicatii (cum ar fi calendarul), restul OS-ului ramanand la fel.

    Sincer, daca faceau si Mac OS-ul in stilul IOS 7 cred ca-mi aruncam iMac-ul pe geam :|

      (Citează)

    • @Radu Tanasescu: așa se întâmplă la orice schimbare de interfață, nimeni nu vede cu ochi buni ceva diferit față de aspectul cu care s-a obișnuit. Te adaptezi în timp. Sunt sigur că vor schimba și mai multe, însă.

        (Citează)

  2. feedbackul din partea celor ce testeaza ios7 nu e prea pozitiv, telefonul are lag, se incinge foarte tare, suge mai multa baterie si nici din punct de vedere estetic nu sunt foarte incantati..

      (Citează)

  3. Pana si jurnalistii favorabili Apple ca Topolsky stramba din nas:
    http://www.theverge.com/apple/2013/6/10/4416726/the-design-of-ios-7-simply-confusing

      (Citează)

  4. Schimbarile de interfata in OSX Mavericks sunt minore. Daca nu ar fi Apple Maps in Dock, nici nu realizezi ca e ceva schimat. Tab-urile din Finder sunt utile, odata ce te obisnuiesti cu ele. Sa vedem cum se comporta Compressed Memory si Timer Coalescing, daca chiar aduc un plus de performanta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus