un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sunt uimit de rezistența spiritului omenesc

23 May 2013  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Mă uimește puterea spiritului omenesc de a trece peste dificultăți imense și de a nu renunța, pur și simplu, la viață.

La World Press Photo, în Piața Universității, cele mai groaznice fotografii pe care le-am văzut n-am fost cele din Siria sau Gaza, cu bombardamente și copii morți. M-am uitat lung la fotografia unui copil de vreo 2-3 ani care plânge într-un spital, rănit la cap și cu mâinile pline de sânge, dar seria de fotografii de lângă el a fost cea mai greu de privit.

Este o serie de fotografii din Bam, o localitate în sudul Iranului. O femeie maltratată de soțul ei a cerut divorțul. Acesta, într-o noapte, a turnat acid peste ea și peste copilul lor, desfigurându-i permanent. Mama, Somayeh, 29 de ani, a orbit și nu mai are față. Fetița, Rana, de doar 3 ani, a pierdut un ochi și este la fel de desfigurată. Imaginile sunt mai jos, dar nu dați click dacă nu doriți să le vedeți.

Cam asta este consecința unui sistem social în care oamenii nu se căsătoresc din dragoste, ci aranjat de familii, unde căsătoria nu este un parteneriat de viață, ci bărbatul ia o femeie ca și cum ar lua un obiect de pe raft, ceva cu care poate face ce vrea și cum vrea.

Sunt mereu surprins de puterea unor astfel de oameni de a continua viața în pofida tragediilor care-i lovesc. Vorbim de o femeie desfigurată până nu mai are chip, oarbă, trăind din mila altora într-o țară în care este un nimic, o țară în care fapta soțului este văzută ca fiind dreptul său legitim. O țară care, printre altele, biciuiește femeile violate pentru că deci au făcut sex în afara căsătoriei.

Eu, vă spun drept, probabil mă aruncam direct sub un tren. Decât o viață în acele condiții, mai bine nu. Nu știu ce-i animă pe acești oameni în continuare, ce “motor” au în ei, dar sunt uimit de puterea sufletului de a se agăța de viață, de a nu renunța, chiar și în cele mai vitrege condiții. Mintea omenească este un lucru cu adevărat magic.

Aceeași minte omenească îi face pe unii să se sinucidă din cauza unor note proaste sau din dragoste sau din dificultăți financiare. Este uimitor cât de mare este gama de dificultăți pe care le poate îndura și care este pragul fiecăruia. Cât despre viață în general, o simplă vizionare a fotografiilor de la WPP te face să vezi cât de bună este, de fapt, viața noastră de aici. Cât de bună!

Puteți vedea toate fotografiile, toate categoriile, pe site-ul oficial World Press Photo. Expoziția din Piața Universității este deschisă până pe 26 mai, costă 7 lei intrarea, dar credeți-mă că imaginile printate la dimensiuni foarte mari au cu totul alt impact față de simpla lor vizualizare pe ecran, între două tab-uri de browser.

    7 comentarii

  1. totul este relativ

      (Citează)

  2. Asta este rezultatul lipsei de educatie si a religiei. Din pacate, indoctrinarea religioasa sta in calea dezvoltarii omenirii de cateva secole.

      (Citează)

    • Nu le cunosc așa bine societatea ca să zic că religia i-a făcut așa. Poate fi pur și simplu o normă socială. E ca la noi, unde majoritatea fetelor zic “cum? să-l sun eu să-i propun să ieșim la o întâlnire? niciodată!”. Cine le-a învățat asta? Nu știu, anturajul, prietenii, părinții, nu neapărat popa. La noi cine te învață că e ok să-i mai arzi câteva copilului dacă e neastâmpărat?

        (Citează)

  3. Viata noastra de aici … din oras. Ca in tara … http://www.vrn.ro/si-a-omorat-sotia-in-bataie … nu suntem departe de ei.

      (Citează)

  4. Radu, e clar o diferenta de cultura, pe care noi nu o putem intelege.
    In alte parti viata nu are un asa mare pret, alte chestii primeaza.
    Asa a fost intotdeauna.

      (Citează)

  5. Si femeile si fetele romance nu sunt multumite de barbatii romani, ca le ofera multe din ceea ce isi doresc, spiritual + material, dar ele de cele ma multe ori nu apreciaza, ci isi bat joc de astfel de barbati care le vor binele. Am fost si eu tanar si prost, dar nu mai sunt.

    Imi vine sa le duc la femeia asta sa vada ce inseamna cu adevarat VIATA GREA, sa nu aiba numai pretentii si in schimb sa ofere bataie de joc, ca habar nu au ce viata buna au in RO, si ce barbati buni sunt pe aici fata de acolo, desi desigur, pentru ele toti suntem porci…mda…

      (Citează)

  6. Radule, nici nu stii cata putere zace in tine pana nu esti pus in fata unei incercari cu adevarat grele (si nu ma refer aici ca ti-a lovit unul masina). Puterea spiritului caci despre asta e vorba aici, nu are treba cu tara, cultura, sexul sau educatia. Asta stiu. Ce nu stiu, este cu ce naiba are treaba. Cum functioneaza chestia asta. Am trecut de curand peste o boala, cea a secolului nostru. Pana sa am problema asta, gandeam, auzind astfel de cazuri ca eu nu as reusi. Si uite ca am trecut si inca cu zambetul (ba uneori cu hohote de ras) pe buze. Acum, daca stau bine sa ma gandesc, el, spiritul, a trecut si eu l-am urmat.

    Sa auzim doar de bine!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus