un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce să faci o zi în Lisabona

22 May 2013  ·

TURISM  ·

18 comentarii

Peste fix o lună plec spre Lisabona, în concediu de câteva zile. Planific și un drum spre Porto, am închiriat deja și o mașină decapotabilă, dar din păcate pe coastă nu voi ajunge.

Am mai fost acolo acum câțiva ani și chiar am bătut Lisabona la pas, iar acum m-am interesat deja de alte locuri interesante de văzut. Cu atât mai mult am râs când am citit în GQ articolul de mare calitate “24 de ore în Lisabona”.

Cineva și-a făcut temele bine pentru a-l scrie. Începe cu “Uită oraşul. Mergi la Sintra, lângă Lisabona. E cea mai tare plajă”. Atâta doar că Sintra e un fel de Poiana Brașov, o stațiune frumoasă într-o zonă de dealuri, cu castele la înălțime. Am fost acolo, mă duc iar.

Continuă cu sfatul de a merge într-un cartier rău famat, dar acum reabilitat și plin cu show-uri stradale și terase, cu sfatul de a te caza la un hotel boutique de 5 stele, unde camera single costă 450 de euro pe noapte, iar seara să mergi la un club exclusivist, cu priveliște frumoasă spre oraș. Atât. Pentru că, citez chiar prima frază a articolului, “Într-o zi nu poţi vizita mai nimic. Dar te poţi relaxa dumnezeieşte.”

Mulțumesc, GQ, dar nu cred că voi urma niciunul dintre aceste sfaturi. Nu sunt expert în Lisabona, dar uitați câteva lucruri pe care le puteți face acolo dacă aveți la dispoziție chiar și câteva ore, nu neaparat o zi întreagă:

curcubeu

  • mergeți pe jos de la parcul Edward al 7-lea din centru spre malul apei și vedeți pe acest traseu zona de lux și cea pietonală, teatrul Eden, liftul Santa Justa și câte alte minunății. Ultimele străduțe din Baixa, înainte de a ajunge la apă, sunt pline de terase și restaurante.
  • trageți o fugă până la Turnul Belem și la Mânăstirea Ieronimilor, locul de unde marii navigatori au plecat în voiajele prin care au descoperit rute și ținuturi care au schimbat istoria întregii lumi. Ambele sunt în patrimoniul UNESCO și simboluri ale orașului
  • sau mergeți spre nord, spre zona comercială Vasco de Gama de lângă stația Oriente. Uitați-vă la podul Vasco da Gama, are 17 km lungime! Îmi aduc aminte când l-am traversat prima oară, un pod căruia nu-i vedeam capătul peste cel mai lat estuar văzut vreodată de mine.
  • muzeul Gulbenkian este unul dintre cele mai mișto locuri în care am fost. Mic de-l vezi într-o oră, dar plin cu tablouri și obiecte de artă de la cei mai mari artiști din lume. E singurul loc unde am văzut un Degas lângă un Monet lângă un Renoir.
  • castelul Sao Jorge, sus pe deal cu priveliște la întreg orașul

Ai destule lucruri bune din care să alegi. Cluburi bune sunt în toată lumea, dar dacă aș avea doar câteva ore în Lisabona nu mi-aș pierde timpul în ele, ci prin cele de mai sus.

Un lucru am reținut din articolul GQ: “încearcă îngheţata de la Santini em Casa. Vei sta la coadă ca să îţi cumperi o porţie delicioasă, din ingrediente naturale, dar va merita”. O voi încerca.

santa_justa_priveliste

Articolul inutil: GQ.

    18 comentarii

  1. Adica nu te-ai duce intr-un club dar te-ai duce sa vizitezi un muzeu cu picturi?

      (Citează)

  2. Dude, incearca muzeul trasurilor (GE-Ni-AL) si Muzeul Carris (RATB-ul lor – te plimba cu un tramvai de lux si vezi diferite autobuze de epoca cu etaj pastrate acolo)
    https://en.wikipedia.org/wiki/National_Coach_Museum
    http://museu.carris.pt/en/space2/

      (Citează)

  3. Mai poti sa urci cu tramvaiul ala ridicol de mic in Bairo Alto, să vizitezi castelul, să vizitezi acvariu daca tot te duci să vezi podul că tot pe acolo este.

      (Citează)

  4. Și eu ajung prin Portugalia, dar la începutul lunii iulie, deci nu ne întâlnim. Tot Lisabona, închiriat mașină, mers pe coastă spre Porto cu mai multe opriri, apoi câteva zile de plajă în sud (Faro / Lagos).

      (Citează)

  5. Radu, de unde ai inchiriat masina, care sunt preturile si ce este inclus ? Ai putea lasa un link te rog ? Eu plec in august la Lisabona dar am in plan Porto si orasele de langa Lisabona.

      (Citează)

    • @Adrian: cele mai bune prețuri le-am gășit la Europcar. Ei au mai multe sedii în Lisabona, inclusiv în centru, pe unde stau, spre deosebire de Hertz și restul care aveau sedii doar în periferii sau aeroport. http://www.europcar.com
      Am luat decapotabilă că na… o viață ai. Costa pentru 2 zile 184 euro, dar am găsit pe net un cod de discount 15%. Altfel, iei un Seat Leon cu 120 euro. Dacă vrei de 2 persoane, ceva și mai mic, ieși și mai ieftin. Prețul include Collision Waiver, că altfel în caz de incidente ai o franșiză de vreo 700 euro și prefer să nu risc.

      Poți să faci simulari pe site-ul oricărei firme mari de închirieri fără să ai nevoie de cont, așa că joacă-te cu ele.

        (Citează)

  6. Confirm, Lisabona sucks, mai bine vizitezi imprejurimile. Sau ii aloci mai mult timp lui Porto, desi nu stiu daca e o idee buna sa folosesti masina pentru asta, ai de degustat foarte multe vinuri.

    In circuitul meu spaniolo-portughez, am alocat doua zile pentru Lisabona ceea ce a fost o prostie. Asa ca dupa ce am vazut jegul si marea de homelessi din Lisabona intr-o seara, a doua zi am fugit catre Ilhas Berlengas, unde chiar merita sa petreci o zi.

      (Citează)

  7. Cel mai deştept lucru care poţi să-l faci într-o zi în Lisabona este să mergi la Sintra două zile şi să vizitezi: Castle of the Moors, Pena National Palace, Quinta da Regaleira şi Monserrate. În Porto, nu rata o plimbare pe faleza oceanului. Sunt câteva cafenele prin zonă. Dacă aş putea, m-aş muta acolo deşi cred că iarna vremea nu este prietenoasă.

      (Citează)

  8. Foarte buna lista ta. Daca mergeti la Turnul Belem și la Mânăstirea Ieronimilor, treceti strada la Pasteis de Belem si serviti prajiturelele cu acelasi nume. In zona Vasco da Gamma mergeti la oceanariu. Mai ramane Bairo Alto noaptea.

      (Citează)

  9. Dupa sfaturile din comentarii, eu zic sa lasi muzeul si sa te duci la Ocenariu.

      (Citează)

  10. Foarte intersant articolul. Plimbare placuta prin Lisabona!
    As avea o rugaminte la tine, am vazut ca ai HOX; ai putea sa scrii un articol despre aplicatiile folosite de tine; aplicatii utile si interesante atat pentru utilizatorii de One X cat si de Android in general ?
    P.S: ai folie de protectie la el? eu l-am folosit fara si spre surprinderea mea, display-ul nu e plin de semne :))

      (Citează)

    • @Pit: nu am folie și nici altă protecție și s-a păstrat foarte bine. Nu am cine știe ce aplicații instalate. Dacă schimb telefonul voi scrie atunci ce folosesc, acum e cam târziu pentru asta.

        (Citează)

  11. Oriente şi Parcul naţiunilor care e adiacent (şi unde e Oceanariul) merită din plin.

      (Citează)

  12. Sintra e si numele regiunii si numele orasului. Regiune care ajunge si la mare. Dar e putin ciudat sa spui Sintra si plaja in acelasi context.
    24 de ore in Lisabona?
    Pai Belem cu manastirea Jeronimos si turnul fermecat. Pasteis si ceva umblat pe acolo.
    La prinz repejor inapoi spre Oriente pentru o plimbare pe faleza si eventual cu telegondola.
    Ocenarium-ul nu-ti ia mai mult de 2-3 ore daca nu stai sa casti ochii fermecat.
    Seara Baixa/Bairo Alto daca tot vrei ochelari de soare si poate si ceva “inaltatoare” vindute de aceeasi ochelaristi.

    ps: prima poza e Campo Pequeno. E la statia de metrou cu acelasi nume. Arata interesant. Ce este? Mall la subsol si arena deasupra. Arena pentru coride in principiu, insa acolo se tin foarte multe concerte. Nu as zice ca e neaparat de vazut ca e pozitionata aiurea si altceva in zona nu ai decit Baixa General Deposits (sau asa ceva; nu sint sigur de nume, dar e marcata pe orice harta). Care e atit de imensa incit zici ca e o fortareata.

    Porto: as fi mers cu trenul. 3 ore jumate. Mai ales ca nu ajungi pe coasta. Singurul pont e ala pentru betivi. Daca tot vizitezi chestii pe acolo ia telegondola unde o sa ai si o degustare gratuita la o vinarie si apoi o croaziera unde o sa ai o alta degustare inclusa.
    Si vinurile sint bune. Chiar sint. Si preturile decente si unele oferte la pachet de 2-3 sticle.
    Vezi ca Porto e mai salbatic putin in ce priveste traficul.

      (Citează)

  13. Amuzant articolul GQ
    Saptamana trecuta am vizitat si eu Lisabona si imprejurimile, uite un review: http://forum.softpedia.com/topic/409430-lisabona/page__st__612#entry13216430

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus