un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce cărți recomandă George R.R. Martin

9 Apr 2013  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Adică le recomandă chiar George Martin fanilor săi, ca să aibă ce citi în anii cât scrie Winds of Winter, al 6-lea volum din seria ce-a început cu Game of Thrones/Urzeala Tronurilor. Ce recomandă Martin?

“Classics of our genre […] without whom, in truth, there might not be a fantasy genre at all”

  • J.R.R. Tolkien (LORD OF THE RINGS)
  • Robert E. Howard (Conan the Cimmerian, Kull of Atlantis, Solomon Kane)
  • C.L. Moore (Jirel of Joiry)
  • Jack Vance (THE DYING EARTH, Lyonesse, Cugel the Clever, and so much more)
  • Fritz Leiber (Fafhrd and the Grey Mouser)
  • Richard Adams (WATERSHIP DOWN, SHARDIK, MAIA)
  • Ursula K. Le Guin (Earthsea, the original trilogy)
  • Mervyn Peake (GORMENGHAST)
  • T.H. White (THE ONCE AND FUTURE KING)
  • Rosemary Sutcliffe
  • Alan Garner
  • H.P. Lovecraft (more horror than fantasy, admittedly)
  • Clark Ashton Smith


Jack Vance – The Dying Earth nu m-a prins în principal din cauza lipsei unei povești clare, a unui scenariu mare în care să se desfășoare totul. Este o colecție de povestiri ce au loc într-un viitor foarte îndepărtat, când Soarele este pe moarte și pe Pământ trăiesc oameni și creaturi ciudate și monștri într-o lume a magiei.

“my contemporaries […] THIS is the golden age of epic fantasy”

  • Daniel Abraham (THE LONG PRICE QUARTET, THE DAGGER AND THE COIN
  • Scott Lynch (the Locke Lamora series)
  • Patrick Rothfuss
  • Joe Abercrombie (especially BEST SERVED COLD and THE HEROES)

N-am auzit niciodată despre ei, dar voi căuta mai multe informații.

“great historical novelists, past and present, whose work helped inspire my own”

  • Sir Walter Scott (IVANHOE and his other novels)
  • Sir Arthur Conan Doyle’s WHITE COMPANY (he wrote more than just Sherlock Holmes)
  • Thomas B. Costain (THE BLACK ROSE, THE SILVER CHALICE)

Ivanhoe este un roman foarte bun, cu acțiune plină de turniruri și bătălii între nobilii scoțieni și normanzi în perioada secolului 12, împreună cu niște povești de dragoste între personaje. Se numește roman istoric pentru că nu are nici un element fantasy în el, dar să nu credeți că n-ar fi ficțiune, chiar dacă unele personaje poate chiar au existat în realitate (Richard Inimă-de-leu, de exemplu, am înțeles că ar fi fost pe bune).

Întreg postul lui George R.R. Martin merge spre a recomanda seria Regii Blestemați/The Accursed Kings a lui Maurice Druon, care a fost un istoric francez ce a scris o carte în 7 volume a cărei acțiune se întâmplă pe la curtea franceză în perioadă în care templierii sunt trădați și eliminați de către regele Filip al patrulea.

Ivanhoe îl găsiți la eMAG la doar 15 lei.
Seria Regii blestemați a apărut la Humanitas acum niște ani, dar nu știu dacă se mai găsește.
Postul lui George Martin îl puteți citi aici.

    9 comentarii

  1. Seria Locke Lamora (2 carti pana acum, a treia apare prin toamna… cred ca-s vreo 5 in plan) e un fantasy despre niste hoti/escroci si e scris foarte misto, e un umor negru care mie mi-a placut foarte mult. Cred ca o sa le recitesc inainte sa apara volumul 3.

    Cartile lui Abercrombie sunt sangeroase rau de tot, dar tipul stie sa scrie si are personaje interesante (nu prea sunt baieti buni si baieti rai, toti au nuante). Mie personal mi-a placut mai mult seria First Law (care e alcatuita dintr-o trilogie si The Heroes, care e standalone-ish), decat Best Served Cold, dar stilul e acelasi in toate.

      (Citează)

  2. Pacat ca nu a mentionat si seria lui Robert Jordan, Roata timpului.

      (Citează)

  3. Bine ca nu a mentionat-o :D

      (Citează)

  4. Regii Blestemati este una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit vreodata. Si am citit enorm cand eram pusti. Fara sa exagerez, cred ca am recitit fiecare volum (eu aveam o editie comunista cu primele 6 volume impartite in 3 carti) de 10 ori. Sau aproape. Si de fiecare data mi-am dat seama de cate un detaliu nou, desi stiam cartea pe de rost. Volumul 7, ‘Cand un rege pierde Franta’, nu am reusit niciodata sa-l termin. Cred ca din cauza faptului ca ultima parte este povestita de un cardinal prin prisma amintirilor sale. Plus ca Robert D’Artois murise, so meh.

      (Citează)

  5. Iar cartea sugereaza ca blestemul marelui maestru templier duce la stingerea semintiei Capetienilor, dinastie care era pe tronul Frantei la vremea respectiva. A, si la Razboiul de 100 de ani. Deasemenea, actiunea se plimba si pe la curtea Angliei un pic.

      (Citează)

  6. Ca de obicei cand e o lista provenita din ‘Murica nu exista nimic in afara literaturii de limba engleza. Boring.

    Si ca sa arate ca totusi nu e de rand (desi este) baga Regii blestemati. Ohau. Super descoperire.

      (Citează)

  7. Abercrombie și Lynch au fost niște surprize tare plăcute când am dat prima oară peste ei.
    Pot să spun chiar că Abercrombie este mult peste ultimele 2 cărți din seria “A song of ice and fire” a lui Martin. A lălăit-o într-un mare stil și eu personal am fost profund dezamăgit de “A dance with dragons”.

    Nu am putut să las Abercrombie din mână până n-am terminat tot ce-a scris. După care am așteptat cu sufletul la gură să mai scrie. Și-am înhățat rapid ultima carte imediat ce-a apărut.
    Și tot de la Abercrombie am auzit și de Chris Wooding. Alt stil, mai mult steampunk, dar tot o scriitură mișto. Și seria Katty Jay are un parfum de “Firefly”.

      (Citează)

  8. Cauta si Peter V Brett, are acum o serie de 3 carti care mi-au placut tare mult (The warded man, The desert spear si The daylight war).

      (Citează)

  9. scipio esti cam idiot de felul tau, asa-i?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus