un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Direcțiile cardinale nu trebuie să fie un mister

17 Mar 2013  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

directiiAm avut mereu impresia că o diferență între români și restul popoarelor ține de cunoașterea direcțiilor cardinale. Întreabă 10 oameni pe stradă încotro este sudul și vei găsi 10 răspunsuri diferite. În același timp, la străini direcțiile se exprimă în funcție de cele patru puncte cardinale.

Nu șțiu dacă ați observat acest aspect, dar de exemplu în Londra platformele de metrou erau marcate ca fiind “northbound” și “southbound”. Când intri pe o autostradă ți se spune că într-un sens este “spre Est” și în celălalt “spre Vest”. Chiar și Google Maps, dacă îi pornești navigarea, începe uneori cu “head south”.

Să știi ce punct cardinal este în ce direcție nu-i mare lucru. Eu le asociez cu destinații turistice. De exemplu în București nordul este spre Ploiești. Cum ajungi la Ploiești? Pai prin centru, Aviatorilor, Casa Scânteii, Băneasa etc. Așadar, dacă stau la Universitate, știu că nordul este spre Romană.

Sudul e spre Sun Plaza, Berceni, Budimex etc. Constanța este in est, așa că Pantelimon și Rebreanu sunt tot în acea direcție. De la Universitate, spre est ar fi spre ProTV și Vatra Luminoasă. De la Victoriei, estul e pe Ștefan cel mare, de la Unirii pe Călărași. Când e de gândit spre vest, mă gândesc la Militari, Drumul Taberei etc.

Cu un pic de cunoștințe despre cartierele bucureștene și cum ajungi dintr-un loc în altul, n-ai cum să te încurci în direcțiile cardinale.

    4 comentarii

  1. Asta cu punctele cardinale vine în special din America de Nord.
    În partea aia orașele sunt mai noi și sunt construite într-un mod perpendicular spre deosebire de cele vechi europene care sunt circulare.
    Și din acest motiv este mult mai ușor și la obiect sa folosești punctele cardinale acolo.

      (Citează)

  2. Eu cred ca întâi au fost direcțiile “spre Nord”,”spre Sud” și apoi s-au obișnuit oamenii.

      (Citează)

    • BIne, la noi am văzut că “Stânga” și “Dreapta” încă sunt un mare mister, așa că poate exagerez sperând la puncte cardinale.

        (Citează)

  3. ca si cultura generala este chiar ok sa stii in ce spatiu taiesti. n-as vrea insa nici f. multa educatie in sensul asta… sigur s-ar gasi cineva sa te indrume spre statia de tramvai spunandu-ti ca se afla fix in N-N-E :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus