un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Viitoarea rezoluție în televiziune: 8K Ultra HD

11 Feb 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

ultrahdSă mai învățăm niște termeni noi pe care-i vom auzi în anii următori. Astăzi, 4K și 8K.

Știți că rezoluția uzuală pentru filme de calitate astăzi este Full HD 1920 x 1080 pixeli. Este cea de pe BluRay-urile actuale și deja un standard în televizoare.

4K este o rezoluție din categoria numită oficial Ultra HD. Presupune o dublare a rezoluției pe verticală și pe orizontală, adică ajunge la 3840 x 2160 pixeli sau abreviat 2160p. Întrucât este dublată și vertical și orizontal, exprimarea poetică este că 4K este o rezoluție de patru ori mai mare decât Full HD-ul actual, ceea ce este adevărat pentru că sunt de 4 ori mai mulți pixeli într-o imagine 2160p.

Pe scurt deci, 4K vine de la rezoluția orizontală, aproape 4000 de pixeli, dar abrevierea 2160p de la cea verticală. Inginerii adoră denumirile confuze, ca să părem cool atunci când ne lăudam că le știm ca metodă de a agăța femei prin pub-uri. Oho, câte n-am vrăjit și eu spunându-le că de fapt denumirea Full HD nu este una oficială, ci improvizată de producătorii de echipamente, numele din standarde nefiind altul decât “HD Ready 1080p”. Câte femei!

samsara_8k8K este și mai și. Este o rezoluție de 16 ori mai mare decât Full HD-ul și de 4 ori mai mare decât 4K, adică dublează din nou și verticala și orizontala. 7680 × 4320 este cifra magică, numită și 4320p. Ai nevoie de clipuri foarte bine filmate și de televizoare uriașe pentru a te bucura de această rezoluție în mod nativ și pentru ca ochiul să poată vedea diferența în detaliile fine.

Ce-i bine este că e foarte ușor să ridici rezoluția unui clip 1080p sau 720p la 4K și 8K. La 1080p dublezi fiecare pixel pe verticală și orizontală și obții un clip care nu are detalii suplimentare, dar poate fi reprezentat pe un 4K fără deformări de aspect. De la 720p la 4K se ajunge prin triplarea fiecărui pixel pe cele două direcții. La 8K, mai sus, e la fel de simplu de trecut.

Televizoare 4K au fost deja lansate, ba chiar la CES în ianuarie au fost lansări uzuale, chiar dacă de diagonale foarte mari, de la 55 de inci în sus, chiar 84 de inci (adică peste 2 metri diagonala).

De unde conținut pentru Ultra HD? Se poate. Mă uitam pe afișul de la Samsara, un documentar cu imagini extraordinare, și am observat titlul 8K UltraDigital HD deasupra. Samsara a fost realizat cu film de 70 mm, iar această dimensiune permite digitizarea la rezoluții foarte mari.

    7 comentarii

  1. nu stim noi d’astea. noi ne luam tv 3d ca sa ne uitam la camviduri de pe torrenti.

      (Citează)

  2. Cred ca si cerintele de sistem pentru rularea unui film la rezolutie 8K sunt pe masura.

      (Citează)

  3. la hmultiplex digitalul e in format 4k.mi-a ramas in cap pt ca la fiecare inceput de film dau o reclama cu ce inseamna SD vs Full HD vs 4K
    nu stiu cum o fi la celelalte. Goana asta dupa marirea numarului de pixeli sunt f curios in ce o sa se materializeze dpdv al TV-urilor. Ma indoiesc ca vor aparea prea multi cumparatori, prea repede, pt un TV cat un zid de mare…

      (Citează)

  4. și mediul fizic de stocare care zici că ar putea fi 4k sau 8k ?

      (Citează)

  5. 4k, 8k au aparut mai mult din necesitatea de a avea o densitate mai mare de pixeli pe ecranele mari. Uitati-va de aproape la o plasma 1080p de 64″ Puteti sa incepeti sa numarati pixelii..

      (Citează)

  6. Poti incerca si Baraka daca ti-a placut Samsara.
    http://www.imdb.com/title/tt0103767/?ref_=fn_al_tt_1
    Pentru rezolutii… mai trebuie sa treaca ceva timp pentru a face upgrade si mai ales pentru a avea continut.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus